Pasta de peste pentru aperitive
Pasta de peste pentru aperitive se poate face acasa foarte usor, din peste fiert, gatit la cuptor, pe gratar sau din peste conservat (ton, macrou, sardine). Este o pasta fina si gustoasa, minunata pentru sandvisuri sau aperitive.
Sunt delicioase sandvisurile cu pasta de peste, dar si legume umplute, asezate frumos pe platouri.
Vedeti si reteta de Sandvisuri cu ton – aici.
Am facut de multe ori aceasta pasta de peste pentru aperitive, eu fiind din Galati si cu rude dobrogene, niciodata nu mi-a lipsit pestele proaspat. Mi-am invatat copiii sa manance peste de mici, asa ca la mine pestele se gateste cel putin 1 data pe saptamana. La 2 ani, copiii mei mancau singuri pestele, foloseau cutit si furculita (micute, pentru copii) si isi alegeau singuri oasele. 🙂
Gatesc pestele in foarte multe feluri si va invit sa vedeti colectia mea de retete cu peste aici.
Veti gasi retete dobrogene autentice: ciorba de peste, sarmale si zacusca, perisoare si chiftele, saramura, plachie, peste prajit, pe gratar, rasol sau la cuptor, peste uscat, marinat, afumat, stiuca si crap umplut si muuulte alte bunatati. 🙂
Nu sunt adepta sandvisurilor cu salamuri din comert la micul dejun, asa ca mereu am preparat in casa cate ceva. Camara mea a fost mereu plina cu gem, dulceata, compot, zacusca si copiii mei asta au mancat dimineata, alaturi de o cana cu ceai din plante sau lapte.
Iar un sandvis cu paine de casa si Pasta simpla de peste pentru aperitive este un mic dejun sau o gustare excelenta. Ce pofta mi-e cand scriu 🙂
Ingrediente pentru reteta de Pasta de peste pentru aperitive
Rating
- -500 g peste crud sau 300 g peste din conserva cantarit scurs
- -1 ceapa mica
- -jumatate de ardei gras
- -1 lingura de ulei
- -50 g unt
- -sare
- -piper
- -1 lingurita suc de lamaie
Mod de preparare pentru reteta pasta simpla de peste pentru aperitive
- Daca folositi peste proaspat
Se pune pestele la fiert in apa cu putina sare, 1 lingura de otet si o frunza de dafin. Apa doar cat sa acopere pestele, atat. Se spumeaza si se lasa 15-20 de minute sa fiarba. Se scoate pestele cu o spumiera si se lasa la racit, apoi se alege de oase.
Pestele potrivit este peste fara oase gen macrou, sturion, somn, sau file de somon, crap, sanger, novac.
2. Daca folositi peste conserva
Poate fi peste in ulei sau in suc propriu, se scurge bine si se foloseste doar pestele.
3. Ceapa si ardeiul de taie cubulete sau pestisori si se inabusa cu 1 lingura de ulei si putina apa, pana se inmoaie bine. Se lasa la racit.
4. Pestele, legumele si untul se pun in blender si fac o pasta fina. Daca nu aveti blender, dati pestele si legumele prin masina de tocat, apoi amestecati cu untul moale.
5. Condimentati cu sare, piper si adaugati 1 lingurita de suc de lamaie, sa fie discret acrisor.
SFAT de la Gina Bradea
Daca tineti post, adaugati 2-3 linguri de ulei in loc de unt si amestecati pana obtineti o pasta fina.
Mod de prezentare si servire pentru pasta de peste pentru aperitive
Se pot face sandvisuri, se poate aseza pe biscuiti sarati, cubulete de paine, felii de lamaie, rosii, castravete, ardei, sau se pot face oua umplute.
Cum se conserva?
Se pastreaza in cutii sau borcane inchise ermetic, pentru 3-4 zile, in frigider.
Daca faceti mai multa, o puteti pune in borcane de 200-300 g si le sterilizati timp de 40-50 minute din momentul in care apa a dat in clocot. Lasati borcanele pana a doua zi, in apa in care au fiert (dunst), apoi le stergeti si le duceti in camara. Rezista cateva luni 🙂
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete 🙂 <3
Va invit sa probati reteta si sa reveniti cu poze si impresii.
Pofta buna!
12 COMENTARII
Eu sunt tot galateanca si de cand eram in liceu ( acum am 58 ani si sunt pensionara ) pasiunea mea era pasta de peste . Pe vremea aia faceam din conserve in ulei , unt si zeama de lamaie . Acum fac din ce peste am . Fac din ce prinde sotul ( Cam rarut ! ) Chiar daca are oase , il fierb cu o frunza de dafin, doua boabe de ienibahar si 4-5 de piper . Dupa ce a fiert il scot din zeama si il las sa se raceasca si il tin putin la frigider sa intepeneasca . Apoi aleg cu grija oasele ( cu ochelarii pe nas ca deh’ am intinerit ) si il dau prin masina de tocat de 3-4 ori .Amestec apoi cu untul la temperatura cameri si pun zeama de lamaie dupa gust Si … mananc cu pofta !
Bun tare 🙂
foarte buna aceasta pasta o montam pe biscuiti sarati sau rondele de castraveti sau mai ce?
Pe felii de paine proaspata sau prajita, rondele de orez expandat, rosii, castraveti ardei, felii de lamaie, cosulete din aluat fraged sau sarat…
Eu folosesc conserva Macron,pun 2**3 oua fierte,cate odata pun si nu ardei grasi,ceapa pun una mijlocie si jumatate si o toc marunt,zeama de lamaie asa cum zici si tu iar la urma adaug maioneza,uneori pun si ceapa si usturoi.Iese excelent dar nu alba ca cea de la alimentara.:(…Ai multe retete superbe.1000 de multumiri.pup pa.Magda
Multumesc frumos si eu 🙂
Sunt multe retete de pasta de peste, fac si eu mai multe feluri, tare-s gustoase 🙂
Doamnelor ! ia incercati sa fierbeti pestele in oala sub presiune , la un kil de peste proaspat sucul de la 4 lamii …si sa vedeti ca oasele se topesc …si nu mai aveti nevoie de ochelari pentru dezosat !
E foarte bine, da!
Bună ziua dna Gina. As dori sa fac o pasta tartinabila si din piept de pui. Va rog frumos să-mi dați si mie câteva sfaturi. Multumesc
Cu drag: piept de pui fiert, racit, dat prin blender sau masina de tocat si amesteci cu unt, sare, piper.
Mai trebuie calita ceapă și ardei? Sau numai piept pui fiert, unt si condimente? Multumesc
Da, se inabusa tot.