Foietaj nedospit, reteta rapida, este un aluat de baza din care se pot pragati multe bunatati: saleuri, tarte, cornuri dulci sau sarate, pateuri.

De cate ori nu am avut tentatia realizarii foietajului acasa fara sa mai recurgem la cel din comert? Si totusi, am renuntat, fie datorita complexitatii acestui aluat, cu tehnicile sale de intindere, impaturire si „invartire” la 90° (care sunt mai dificile de explicat decat de realizat) fie datorita timpului afectat acestei munci, cu perioade de repaos ale aluatului destul de indelungate.
Ei bine, astazi intentionez sa va prezint o varianta rapida, cu complexitate mult mai redusa, si rezultate, daca nu chiar identice cu cele ale variantei clasice, cel putin satisfacatoare pentru deserturile noastre. Nu vom avea doua aluaturi suprapuse ci unul singur avand in componenta sa cele trei ingrediente specifice foietajului nedospit: faina, apa si partea grasa (unt si eventual putin ulei). La ce folosim foietajul nedospit? Tarte dulci sau sarate, placinte, vol-au vent, saratele, mini pizze, baze pentru diferite retete de torturi etc.
Inainte de toate, as dori sa evidentiez cateva caracteristici fundamentale ale acestui aluat. Faina utilizata trebuie sa fie una de forta(tip Manitoba sau 000) cu o insemnata prezenta de gluten, temperatura camerei unde se realizeaza aluatul sa fie racoroasa, untul nu trebuie sa se topeasca in nici un caz, deci aluatul nu trebuie sa dobandeasca elasticitate, iar apa folosita la amestecarea compozitiei trebuie sa fie cat mai rece.
Dar oare am inteles pe deplin cum acest aluat, fara drojdie in componenta, sa se desfaca atat de armonios? E destul de interesant. Sub actiunea caldurii, in timpul coacerii, aburii formati in stratul umed tind sa iasa in exterior dar intalnesc obstacolul legaturilor de gluten format in stratul „fainos” asupra caruia exercita o forta ce determina desfacerea, dezvoltarea aluatului. In momentul in care stratul umed dispare (untul se topeste, apa se evapora) aluatul inceteaza sa se mai dezvolte.
Acum vom intelege mai bine si diferenta intre aluatul clasic si cel rapid. In primul caz avem de a face cu o alternare perfecta a stratului „fainos”, asa l-am numit eu (format din apa, faina si putin unt) si cel umed (format doar din unt), iar rezultatul va fi un foietaj cu o textura stratificata perfect. In cel de-al doilea caz (varianta rapida) aluatul se va desface urmand acelasi proces, insa neputand fi vorba de o alternare regulata de straturi (avand doar un aluat cu bucatele de unt in componenta sa) stratificarea va fi una mai putin uniforma.
Lasand insa deoparte scrupulozitatea perfectiunii, eu va recomand calduros acest aluat atat pentru satisfactia si experienta personala, cat si in scopul acordarii unei mai mari atentii aspectului calitativ al alimentatiei noastre. Nu stiu daca ati avut ocazia sa aruncati o privire aspura ingredientelor dintr-un astfel de foietaj din comert. Eu personal prefer un foietaj mai putin perfect dar cu un unt si o faina de calitate, alese personal.

 

Foietaj nedospit, reteta rapida

Ce ingrediente sunt necesare pentru reteta de Foietaj nedospit, reteta rapida:

Foietaj nedospit, reteta rapida

Rating 

Aluat foietaj rapid nedospit pofta buna cu gina bradea 7 - Foietaj nedospit, reteta rapida
Foietaj nedospit, reteta rapida, este un aluat de baza din care se pot pragati multe bunatati: saleuri, tarte, cornuri dulci sau sarate, pateuri
Ingrediente
  • Ingrediente:
  • 200 g faina de forta (tip manitoba)
  • 200 g bucati de unt
  • 20 g ulei
  • 4 g Sare
  • Cca 60g apa rece

Cum se prepara reteta de foietaj nedospit?

Amestecam apa, uleiul, faina, sarea. Scoatem bucatelele de unt din frigider (trebuie sa fie rece bine) si-l adaugam compozitiei precedente. Amestecam rapid (nici intr-un caz cu mana pentru a evita ca untul sa se incalzeasca) si de cum aluatul s-a amestecat (chiar daca nu este foarte bine compactat) il platizam, ii dam forma unui dreptunghi, il infasuram intr-o folie si-l dam la frigider pentru cateva ore. Este foarte important acest aspect, intrucat in acest interval de timp untul redobandeste consistenta si temperatura initiala, iar faina in contact cu apa va forma primele legaturi de gluten (doua aspecte fundamentale pentru o buna reusita a foietajului nostru).

Foietaj nedospit, reteta rapida

Scoatem aluatul nostru si incepem sa-l intindem cu sucitorul, incepand intotdeauna de la latura mai mica a dreptunghiului. Intindem aluatul si-l impaturam in trei. Dam la frigider pentru un sfert de ora, dupa care intindem din nou aluatul incepand tot de la latura mai mica (asa nu vom gresi niciodata sensul evitand ruperea legaturilor de gluten). De data asta vom impaturi aluatul in patru (il vom inchide asemeni unei carti, aducand intr-un prim moment cele doua extremitati spre centru si ulterior inchizandu-l inca o data). Dam la frigider, iar dupa un alt sfert de ora, turam aluatul inca o data sau chiar de doua ori (daca timpul ne-o permite). In timpul intinderilor va sfatuiesc sa nu subtiati aluatul sub un centimetru. Inca un sfert de ora de repaos in frigider si putem intrebuinta aluatul nostru sau bineinteles conserva in congelator.

Aluat-foietaj-rapid-nedospit-pofta-buna-cu-gina-bradea (6)

Foietaj nedospit, reteta rapida

Foietaj nedospit, reteta rapida

Grosimea la care trebuie modelata foia de aluat inaintea intrebuintarii: 3-4 mm
Temperatura de coacere a foietajului : 220°.

Foietaj nedospit, reteta rapida

Retineti acesta reteta! Ne va folosi in viitor la deferite torturi si prajituri din traditia patiseriei italiene.

Foietaj nedospit, reteta rapida

Un secret: Cam de vreun an, doi intrebuintand acest procedeu, italienii realizeaza un foietaj “fals” cum il numesc ei, inlocuind apa cu branza tip urda sau Philadelphia. Proportia este cam urmatoarea: cata faina atata branza iar untul poate varia de la 50 % pana la 100% din cantitatea fainii. V-am spus-o si pe asta!
Spor la lucru!

Foietaj nedospit, reteta rapida

Aceasta reteta de foietaj nedospit a fost gatita si de catre cititorii nostri:

Foietaj nedospit G Dogaru 150x150 - Foietaj nedospit, reteta rapida Foietaj nedospit Geta Dogaru 150x150 - Foietaj nedospit, reteta rapida

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Foietaj nedospit, reteta rapida
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

12 comentarii

  1. Nu cred că rețeta este complectă. Ingredientele de mai sus sînt doar pentru aluatul cu care se unge primul aluat, care nu este descris mai sus. Din 200g unt și 200g făina nu ies nici patru plăcinte. Verifica-ți vă rog. Eu cred că rețeta e similară cu cea cu osînă cu excepția că e cu unt.

    Valy

    • Dupa cum spuneam in descrierea de mai sus, acest foietaj nu este cel clasic care prevede doua aluaturi suprapuse ( “panetto” e “pastello”) ci una rapida, mai putin complexa de realizat dar cu rezultate satisfacatoare . Am amintit si de foietajul ” fals” , la moda in ultimul timp prin Occident. Multumesc pentru interventie!

      • In ceea ce priveste dozele, le puteti mari sau micsora, respectand bineinteles proportia retetei, in functie de necesitati . Pentru ceea ce d-vs vedeti in imagini am folosit dozele indicate.

  2. L-am folosit pentru pateuri si au iesit A B S O L U T de bune😗 doar…..nu stiu daca din vina mea aluatul a iesit f. moale,zic ca poate am pus apa sau ulei mai mult decit trebuia sau poate faina era mai…aerată,asa😉(am mai patit-o cu un cozonac pe care l-am pus cu paleta de spuma in tava,asa de flescait era),in fine,fiindca am citit ca untul nu trebuie sa se topeasca cind amesteci,am pus cratita cu aluat pe brichetele congelate de la lada frigorifica 😂 si am mai adaugat faina…cum am zis,au iesit super bune iar data viitoare schimb faina si sper sa respect reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.