Ciorba a la grec de pui reteta simpla
Ciorba a la grec de pui este o reteta clasica, veche, se gateste in toata tara, nu este specifica unei zone anume. Este o ciorba din carne de pasare, dreasa cu ou si smantana sau iaurt si acrita cu lamaie.
Da, seamana cu Ciorba de burta sau cu Ciorba radauteana, dar are in plus orez. Nu se pune usturoi si legumele se taie cubulete, iar la final se adauga verdeata deasupra.
De aceea multe gospodine pun orez la ciorba de burta, o confunda cu aceasta ciorba in stil grecesc. Greceasca sau nu, nu stiu, dar adevarul e ca e tare gustoasa, iar cand ne facea mama cu pui de tara si dreasa cu smantana de tara, mancam tot din farfurie. Ba chiar ceream portie dubla 🙂
Alte ciorbe delicioase drese cu smantana sau nu:
Ce ne trebuie pentru reteta de ciorba a la grec de pui?
Cantitati pentru 10 portii
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- -1 kg spate de pasare
- -200 g ceapa
- -200 g morcov
- -200 g albitura (telina radacina, patrunjel, pastarnac)
- -1 ardei gras mic
- -250 g smantana sau 400 g iaurt
- -4 galbenusuri
- -100 g orez
- -1 lingura rasa de sare
- -1 varf de ardei iute (optional)
- -1 lamaie mare
- -marar verde
Cum preparam reteta de ciorba a la grec de pui?
Mai departe puteti citi reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, cu o apasare pe poza. Veti vedea tot ce fac eu si cum arata ciorba mea.
Reteta video
Spatele de pui (poate fi cu gat si aripi sau nu) se parleste bine sa nu aiba tuleie si se spala cu apa rece, sa nu mai aiba deloc sange. Eu scot plamanii si las carcasa foarte curata.
Nu are rost sa folositi piept si pulpe la ciorba, dar daca doriti, puteti folosi 1 pui intreg, nu este gresit 🙂
Eu prefer sa fac altceva din pulpe, piept si aripi. Am folosit spate de la gainile mele, se vede ce galbene si frumoase sunt 🙂 Sa ma laud si eu putin, da? 😀
Puiul taiat in 10 bucati (pot fi si 12, fara probleme) se pune intr-o oala cu apa rece si 1 lingurita de sare. Se lasa sa dea in clocot, pana se aduna bine spuma deasupra, la foc mare, cam 5 minute.
Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba pana cand carnea e fiarta pe jumatate. Daca e pui de Avicola, trebuie lasat 10 minute, daca e pui de tara… dureaza in functie de cat de incapatanat e puiul 🙂
Se adauga legumele taiate cubulete si ardeiul iute. Se lasa sa fiarba cu capacul pus, pana cand legumele sunt aproape bine patrunse – cam 15 minute. Se pune acum orezul spalat si se mai lasa sa fiarba 10 minute.
Se completeaza acum cu apa (trebuie sa avem 4 l de ciorba la final) si se lasa sa dea in clocot.
Se amesteca galbenusurile cu smatana sau iaurtul (la temperatura camerei), sarea si zeama de la jumatate de lamaie. Se adauga cate putin, amestecand incontinuu, din ciorba clocotita, pana cand amestecul de oua e clocotit.
Se toarna in oala cu ciorba si se lasa sa dea in clocot. Se gusta acum si se mai adauga, daca mai este nevoie, sare si zeama de lamaie.
Sfaturi de la Gina Bradea
- Eu adaug si 1-2 felii de lamaie intregi, cu tot cu coaja. Coaja de lamaie va da o aroma delicioasa la ciorba de pui a la grec 🙂
- Am pus si oasele ramase dupa ce am dezosat pieptul. Va iesi i ciorba extrem de gustoasa.
- Pentru o fata frumoasa, aurie, la ciorba, tai grasimea puiului si o topesc, apoi calesc putin morcovul in aceasta grasime. Ciorba va avea o superba „fata” aurie, iar morcovul putin calit va da o dulceata aparte. Asta e un truc personal, nu face parte din reteta autentica greceasca 🙂
Se taie verdeata si se adauga la 15 minute dupa ce s-a oprit focul, nu imediat.
In felul acesta, nu vor fi distruse toate vitaminele. In mod normal, se foloseste marar la ciorba a la grec, dar eu nu am avut, asa ca am pus patrunjel verde.
Mmmm, in ce fel miroase ciorbita mea! Iar cum arata, ce spuneti?
Se serveste fierbinte, ideal cu paine de casa si ardei iute.
Exact la fel se face si din carne de vita, se poate face cu orice fel de pasare. Eu am facut si cu spate de gasca sau aripi de curcan. E delicioasa in orice combinatie 🙂
Va recomand si alte retete cu smantana – vedeti aici.
Va las o portie, sa va delectati si voi, drept multumire ca m-ati urmarit.
Pofta buna!
Aceasta reteta ciorba a la grec de pui a fost incercata si de catre cititorii nostri:
29 COMENTARII
Si eu sunt indragostita de aceasta ciorbita minunata.Fac o singura modificare fata de tine si anume pun 5 catei de usturoi.Daca nu am spate de pui, pun piept de pui taiat fasii.Este o minunatie de ciorbita.
Da, e grozava 🙂 Usturoi se pune la ciorba radauteana 🙂
Sunteti minunata. Ma inspir mult din retetele dv. Din pacate, site-ul dv nu permite copierea retetelor, sa pot sa mi le salvez intr-un folder. Asa ca e greu sa tot revin la mesaje, deci le pierd. Asa ca, poate renunt, pt ca nu mai stiu cand am primit mess cu reteta.Ma bucur de mesajele dv,
Gabriela Marian
Multumesc frumos. Da, e blocata functia de copiere, ca sa-mi protejez munca. Se fura mult, mi-am gasit pozele si retetele copiate pe alte siteuri si nu e corect.
Faceti un folder si salvati linkurile, e cel mai simplu 🙂
Salutare. Multumiri pentru reteta ! Tocmai am facut pentru prima data, am modificat putin cantitatile, in sensul ca am pus mai mult din toate, mai putin apa, dar nu facusem niciodata din asta si chiar imi doream sa incerc. A iesit super, am mancat fierbinte de am transpirat mai bine de juma’ de ora 🙂 Multam fain pentru reteta ! Sarbatori fericite !
Robert Gadau
Sa va fie de bine!
Ma bucur tare mult, e o ciorba tare gustoasa 🙂
Dvs stati in italia,ca si mine….de unde procurati albitura? Cum se numesc in italiana?Eu la padova nu găsesc decât rădăcina de telina care ar fi rapa la ei,ca tare as face o ciorba de burta sau a la grec dar parca fara albitura nu iese cum trebuie…
Doar telina gasesc si eu, atat. Imi mai aduc din Romania ce am nevoie. Am o firma de transport, niste baieti tare buni si ei imi aduc tot ce am nevoie. Uite nr lor de telefon: 3894219885. Trec pe langa Padova, asa ca te pot ajuta si pe tine. Eu cu ei rimit si primesc din Romania colete, de cativa ani. Sunt foarte multumita. Tot cu ei merg si acasa uneori.
Aaaa…Ma gândeam că ați găsit pe aici ,nu prea am pe cine trimite să îmi ia,nu pot apela mereu,multumesc oricum de recomandare,voi memora numărul băieților, pentru când voi avea nevoie.
Pastinaca se numerate pastarnacul.eu an Trentino Alto Adige gasesc.se gaseste al mercato dei contadini 😊mararul se numeste anneto.leusteanul e sedano di montagna 😊.sunt noroacoasa le gasesc an zona Bolzano. Ancercati si an alte zone ale italiei poate găsiți.toamna gasesc pastarnac si rădăcini de pătrunjel
Multumesc frumos. Eu nu am vazut niciodata pe aici in zona in care stau.
Am executat ieri dupa reteta ta exact.A iesit f buna si s-a facut f repede.Am facut-o cu piept de pui, asta aveam in congelator si cum sunt racita rau, asta mi-a fost la indemana.Multam mult pt idee.Cu stima, Violeta
Cu mult drag 🙂
Am mîncat la TIMISOARA asa ceva, dar preparată din pipote, inimioare,gituri, aripioare,cu smîntînă simarar.Foarte gustoasă.
Buna, Gina. Am mai postat un mesaj, in legatura cu carnatii de Craciun care evadau de pe sarma pusi la ger, fiind infulecati pe ascuns de musafiri.
Iar am comis-o ! M-am apucat si am „construit” o ciorba de burta dupa reteta ta si sotia dupa ce a mancat o portie m-a laudat soacra-mii, care la randul ei a poftit la o mostra ( de vreo 2-3 portii). Ce vreau sa subliniez este ca am procedat dupa cum am citit in reteta ta referitor la fiertul oaselor de vita, anume ca dupa ce au dat in clocot si au facut cuvenita spuma am aruncat apa, am spalat oasele si oala si le-am pus din nou la foc, spre deosebire de obiceiul mai vechi, anume de a aduna doar spuma.Am folosit oase de vita cu maduva si zgarciuri(chiar macelarul m-a sfatuit auzind pentru ce-mi trebuie oase de vita : „ia dom’le oase de vita multe ca alea dau gustul la ciorba de burta”!) Adica ciorba a avut finetea si gustul specific de vita chiar daca multi auzindu-ma s-au mirat spunandu-mi ca o sa iasa apa chioara daca arunc apa de la oase, Ei, uite ca a iesit chiar foarte buna ! Acum, pentru ca ciorba de burta s-a cam dus ma apuc de o ciorbita de pui a la grec dupa reteta ta. Cu fiertul tacamului cu aripi si schimbatul apei dupa ce face spuma ca sa nu mai existe toxine. Asa ca… iti doresc multa sanatate si s-auzim doar de excelent !
Ma bucur din tot sufletul 🙂
Dar..cand arunci apa, arunci spuma care e formata din sange, nu toxine. Zeama va ramane foarte limpede.
Fiica mea vine de la facultate astazi si mi-a transmis sa ii fac ciorbita a la grec este preferata ei si arata minunat!
Ma bucur tare mult, va imbratisez cu drag 🙂
si eu va imbratisez si va multumesc din inima pentru retetele minunate si foarte gustoase !este cea mai gustoasa ciorba a la grec!
Pup tare si eu! Manutele tale au facut magia, eu doar am dat cicalelile 🙂
Sunt cele mai bune rețete tradiționale le pregătesc cu mare drag vă mulțumesc pentru toate rețelele !
Buna ziua.
As dori sa stiu daca pot sari peste partea cu otetul, adica sa nu pun deloc.
Un an nou asa cum vi-l doriti!
Da, poti sa nu acresti 🙂
🌻🌻🌻🌻🌻🌻😘😘😘
Mi-a placut foarte mult cum ati descris reteta, imi lasa gura apa😋 Eu nu am gaini de curte, dar voi cumpara Mais-poulin (crescut cu porumb bio, e mai galben si mai gras puiul, altceva nu gasesc in Germania). La partea cu acritul voi pune mai putin suc lamaie (in general nu acresc ciorbele decat cea de perisoare care e mai grasa).
Abia astept sa vad daca-mi reuseste😍 Multumim frumos!
Si mie imi place foarte mult,dar nu-mi iese 🙁
Se strange oul si smantana gramada 🙁
Citeste atent reteta: ai nevoie de smantana grasa, nu degresata si trebuie sa amesteci oul, smantana cu ciorba fierbinte, putin cate putin, pana ajunge totul la fel de fierbinte ca ciorba din oala. Abia acum torni peste ciorba din oala.
Ar merge aceasta ciorba doar cu piept de pui?multumesc
Da, merge, dar mai gustoasa este cand are si os.