Prajitura cu piersici, smochine si amaretti
Prajitura cu piersici, smochine si amaretti este un deliciu rapid, economic si aromat. Reteta acesta o sa va uimeasca prin rapiditatea si usurinta cu care se face, dar mai ales prin gustul si aromele ei.
Reteta, in forma ei actuala, este proprie, dar inspiratie am tras din reteta unei prajituri de mere, pe care o fac, deja, de cativa ani de zile, culeasa de pe un blog italian, de care nici nu-mi amintesc numele.
Ceea ce stiu, e ca am dat de reteta prajiturii cu mere, acum ani buni de zile, cand abia apareau primele bloguri culinare, cu retete explicate succint, fara poze, asa ca nu stiai cum arata rezultatul final si cum trebuie sa aiba consistenta.
Cu toate acestea, am fost curioasa si un pic incredula cum iese o prajitura asa mare, intr-o forma cu diametrul 26-28 cm, din ingrediente asa putine. O sa va spun ca mi-a iesit de fiecare data, fara gres si am facut-o de multe ori. In timp, am incercat mai multe variante, cu mai multe feluri de fructe si in mai multe combinatii.
Stiti ceva, e incredibil, reuseste mereu. Deci, daca aveti putin timp, dar aveti destule fructe, fara robot de bucatarie, in 10 minute maxim, puneti la cuptor, o prajiturica care va umple casa de dulci arome si va incanta papilele gustative. Va zic, ar fi bine sa salvati reteta asta si sa o aveti la indemana.
Dar, gata, sa va impartasesc variata mea cu fructe de sezon, adica piersici si smochine. Si cum piersicilor le sta bine in compania unor biscuiti amaretti, adica pricomigdale, am aruncat, asa cativa, dedesubt si deasupra prajiturii, de pamplezir. 😁
Rezultatul? Prajitura cu piersici, smochine si amaretti a fost papata rapid, cu tot cu lins pe degete. 😋 Dar, gata, va las ingredientele, ca mi-a luat mai mult timp sa va povestesc decat sa o fac.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de prajitura cu piersici, smochine si amaretti?
Cantitati pentru o forma rotunda de sticla termorezistenta de 26-28 cm.
Rating
- 4 piersici (sau nectarine), mai tari, adica nu exagerat de coapte
- 4 smochine
- 5-6 fursecuri amaretti (pricomigdale)
- 100g zahar
- 100g faina
- 1 ou mare
- ½ pachet praf de copt (8g)
- 1 cescuta de lapte, sau bautura spirtoasa tip cognac sau jumatate-jumatate.
- Pentru pus pe deasupra:
- inca 5-6 amaretti
- fulgi de unt (adica bucatele), aprox. 30-40 g.
Cum preparam prajitura cu smochine, piersici si amaretti?
Se taie, grosolan, in bucati piersicile si smochinele si le lasam deoparte.
Intr-un castron se amesteca, oul, zaharul, faina si praful de copt, rapid cu o furculita sau tel.
Se dilueaza amestecul cu laptele (sau cognac-ul), pana capata consistenta unui smantane mai groase.
Se pune amestecul intr-o forma de sticla termorezistenta, tapetata cu putin unt si cei 5-6 amaretti sfaramati in mana (pusi doar pe fundul formei).
Deasupra se pun fructele taiate bucati, iarasi 5-6 amaretti sfaramati si cativa fulgi de unt (ca in fotografie).
Se da la cuptorul incalzit la 210 grade Celsius, pentru 25 de minute ventilat sau 35-40 de minute neventilat sau pana capata o culoare usor caramizie.
Nu va faceti griji daca vi se pare prea lichida atunci cand o puneti la copt. Este o prajitura care se taie destul de bine in felii, dupa ce s-a racit complet (cateva ore), in forma ei, pe un gratar.
Se mananca cu furculita sau lingurita, pentru ca are o consistenta, un pic, moale de la cantitatea mare de fructe. Nu este o prajitura inalta si se poate servi si cu o lingura de ingheata de vanilie langa.
Eu am pus in compozitie si un pic de vanilie, iar ca lichid am pus cognac Courvoisier (de asta am avut si a mers foarte bine).
Sfatul Mirelei
Asa, ca o curiozitate sau bonus, va spun si variata originala cu mere. Ca fructe, cam un 1 kilogram mere, nu puneti amaretti. Jos, tapetati cu unt, sus puneti 2 linguri de zahar, scortisoara si fulgi de unt. Este foarte gustoasa in ambele variante.
Aceasta a fost prima mea reteta pentru concurs. Multumesc organizatorilor si va doresc pofta buna!
Reteta si pozele ii apartin Mirelei Sandica si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.
Media notelor date de jurati este 8,25
Fiind printre primele retete din concurs primeste 1 punct din oficiu, deci nota finala este de 9,25
Felicitari, este o reteta simpla si gustoasa si te mai asteptam si cu alte retete minunate.
5 COMENTARII
Arata foarte bine preparatul! Succes doamnei in competitie.
Felicitări, Mirela! Merită încercată prăjitura. Interesantă combinație. Mult succes!
Mulțumesc frumos!
Felicitări!
Arată bine și cred că nici gustul nu e mai prejos