Medierea sau dreptul la demnitate

0
1433

In ultimii ani a aparut un concept nou: medierea. Ce inseamna de fapt mediere? Multi aud si vad, putini cunosc. Cu totii stim ce inseamna sa ajungi la tribunal cu diverse probleme: mosteniri, divorturi, partaje, amenzi, diverse conflicte cu vecini, rude, cunoscuti, probleme cu statul si multe altele. Este oribil sa ajungi la politie sau la tribunal cu diverse probleme (vorbesc doar din prisma omului cinstit 🙂 ), pentru ca pierzi timp si bani, e mult stres, multi nervi… Asta ca sa nu mai vorbim de umilinta extrema la care esti supus, de oprobriul public, de faptul ca esti expus parca in vitrina si toti te arata cu degetul. Indiferent daca ai gresit sau nu, este clar faptul ca vei fi considerat vinovat cu ceva si vei plati si sume imense ca sa fii insultat si umilit in public.

Voi vorbi despre un subiect considerat tabu multa vreme: despre divort. Mult timp in Romania, o femeie care voia sa divorteze era supusa unui stres dus pana la paroxism  de catre vecini, familie, cunostinte, colegi, chiar si strainii aruncau cu pietre. Si asta pentru ca se dadea mereu dreptate barbatului, oricat de rau, betiv sau abuziv ar fi fost individul, pentru ca femeia era obligata sa rabde abuzurile de orice fel. Mare rusine era pentru o femeie sa fie divortata, era o paria pur si simplu. Procesele de divort la tribunal sunt lungi, costisitoare, se aduc martori de ambele parti, majoritatea mincinosi sau care spun doar ceea ce-i trebuie partii aparate, si tot asa.

Imi amintesc de copilaria mea, trista, cu un tata abuziv si betiv, cu o mama innebunita de necazuri si corectii zilnice. A ajuns saraca mama de cateva ori la tribunal, a depus actele de divort, dar pentru ca procesul se lungea, pentru ca nici bani nu avea suficienti ca sa plateasca lacomia avocatilor, pentru ca era satula de umilinte si amenintari, dar si de indemnurile tuturor sa se intoarca la barbat, ceda. Se-ntorcea la tata si iar incepeau scandalurile si bataile. De ce? Pentru ca pe-atunci asa erau conceptiile, dar si pentru ca pe-atunci nu era mediere.

Acum, un divort se poate face extrem de simplu la notar sau cu ajutorul unui mediator: totul se face in biroul mediatorului, cu discretie maxima, fara martori mincinosi, fara circ, rapid si cu niste costuri infinit mai mici. Ceea ce in anii din urma dura cativa ani, acum se termina intr-o luna. Scurt, decent, fara scandaluri. Mediatorii sunt oameni cu pregatire temeinica, stiu sa gestioneze conflictele, asa ca totul se termina intr-o maniera extrem de discreta.

Am vorbit despre divort, pentru ca este un lucru care mi-a marcat copilaria si adolescenta, dar la mediator se poate merge cu aproape orice problema legala si totul se rezolva cu aceeasi rapiditate si dicretie, cu preturi decente, cu ora exacta a intalnirii, fara sa stai sa pierzi zile-n sir pe holurile unui tribunal. Multe probleme rezolvate la mediator, pe cale amiabila fac sa nu se mai ajunga in instanta, nu mai exista dosare penale in unele cazuri si conflictele se sting, nu se amplifica.

Medierea este o alternativa de rezolvare pentru unele conflicte pe cale amiabila, rapida, economica, discreta si lucru extrem de important, permite ambelor parti sa-si pastreze demnitatea.

De aceea spun ca medierea reprezinta dreptul inalienabil la demnitate al fiecaruia.

Informatii mai amanuntite, cu termeni juridici gasiti in acest articol, eu am vorbit simplu, asa cum simt ca este medierea: http://chinezu.eu/2014/02/04/medierea-ce-este-cum-functioneaza-si-pe-cine-ajuta/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.