Fasole pastai murate in otet, reteta moldoveneasca
Fasole pastai murate in otet, reteta moldoveneasca, extrem de fragede, usor crocante si picante, niste muraturi delicioase. Reteta video pas cu pas.
Imi place sa pregatesc tot felul de conserve pentru iarna, am niste retete absolut fabuloase, adunate in timp. Am si retete din familie, dar si retete adunate de la prieteni, colegi, vecini, de pe la tv sau din ziare si reviste.
Fasole pastai murate in otet, reteta moldoveneasca
Cred ca mai stiti vremurile acelea cand faceam schimb de retete cu colegele de munca sau prin delegatii, concedii sau chiar si in autobuz sau cand stateam la diferite cozi.
Le-am pastrat pe cele care mi-au placut cel mai mult, care au iesit bine, pentru ca stiti ca multe persoane dadeau retetele gresite. Din rautate. Am facut modificari la unele retete, ca sa fie pe gustul meu.
Am si acum caietele cu retete de cand eram eleva sau tanara gospodina si am pastrat bucatile de hartie pe care erau notate unele retete. Ce amintiri…
Va invit sa vedeti retetele mele de conserve pentru iarna. Sunt structurate frumos pe categorii, usor de gasit: gem/ dulceata/ marmelada/ peltea, sirop, muraturi, zacusca, zarzavaturi, lichior…
Acum vreo 10-12 ani vorbeam la telefon cu prietena mea, Monica Flegher, imi povestea ca a fost acasa la parinti, in Gura Humorului. E un colt de Rai acolo, cu oameni tare buni si gospodari, care mai pastreaza traditiile. Va dati seama ca salivam de pofta si de dor, sa fiu si eu pe-acolo.
Si-mi poveste fata asta cu multa verva de bunatatile pregatite de ai ei si arunca si bomba: pastai murate. Hopaaaa! Imediat am cerut reteta, va dati seama! Asa ca Monica mea a sunat parintii si imediat am primit-o. Am facut cu prima ocazie si am fost incantata.
Sunt absolut delicioase!
Multumesc tare mult, draga mea Monica! Ar trebui sa le spun Pastai murate Monica 🙂
Si pentru ca-mi plac multa pastaile, va invit sa vedeti si ce alte bunatati din pastai mai fac. Doar compot n-am facut, dar nu se stie cum o incerc si pe-asta! 🙂
Ingrediente pentru reteta de fasole pastai murate in otet
Rating
Durata Preg.:
Total:
- 500 g fasole pastai de orice fel
- 250 ml otet
- 500 ml apa
- 1 lingurita rasa de sare
- ½ lingurite de zahar sau miere de albine/optional
- 2-3 catei de usturoi
- marar uscat
- ardei iute
- cateva suvite de hrean
Mod de prezentare si servire pentru fasolea pastai murate in otet
Mai departe va invit sa vedeti reteta video pas cu pas. Veti vedea tot ce fac eu si-mi veti auzi si glasul dulce de moldrogeanca 🙂
Va mai las si alte retete cu pastai, sa aveti de unde alege:
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete <3
Acum sa va vad: va provoc sa probati reteta si sa reveniti cu poze si comentarii. Sunt mereu aici, la doar un click distanta si raspund cu mare bucurie la intrebari. Gatim impreuna bunatati simple si gustoase.
Sa facem cunoscuta peste tot bucataria simpla romaneasca, asa cum gateau mamele si bunicile noastre!
Lasati-mi dedesubt comentarii, laudati-ma sau criticati-ma, cum considerati ca merit. Sa stiu ca ati trecut pe la mine, prin aceasta casuta virtuala. Raspund la intrebari si-mi place sa stau de vorba cu prietenii mei <3
Iar daca va place ceea ce fac, ma puteti rasplati si sa distribuiti retetele si pentru prietenii vostri 🙂 Va imbratisez cu mult drag <3
Pofta buna!
26 COMENTARII
chiar nu conteaza soiul pastailor?
Nu.
Si cum se folosesc: pentru ciorba sau ca muratura ?
E o muratura delicioasa.
Oțetul se folosește, sau e bun doar pentru conservar? Mulțumesc.
Se foloseste, e bun pentru conservat. Te-am lamurit bine, da? 😀
Sigur le incerc: multumesc pentru reteta!
Felicitări,dar și mulțumiri pentru ceea ce dăruiți.
De peste 20 de ani aceasta muratura delicioasa e nelipsita de la mine din casa. Am pus si in acest an.
Si eu am facut sa vad anul acesta ptr ca am avut ardei iuti cam piscaciosi
Mersi ptr reteta o voi incerca!
Mulțumesc pentru rețetă. Am niste tufe de păstăi și dau roadă acum în septembrie. Voi încerca să fac 2-3 borcane, depinde de roadă. Am înțeles că folosiți rădăcina de la hrean, e corect?
Da.
am facut aceasta reteta…acum le.am desfacut…super bune si crocante…multumesc
Ma bucur, Marian! 🙂
Multumesc si eu!
se pot face si fara hrean?
Da.
[…] Fasole pastai murate in otet, reteta moldoveneasca […]
[…] Fasole pastai murate in otet, reteta moldoveneasca […]
Acum le pun și eu.Multumesc pentru rețetă.
Multumesc frumos si eu.
[…] Fasole pastai murate in otet, reteta moldoveneasca […]
eu am o reteta mult mai simpla , intrun borcan de 800ml indes cit mai multi pastai si 4-6 ardei iuti in functie de cit de iuti vreau pastaii eventual mai pun citiva catei de usturoi ,foi de dafin ,boabe de piper dar decele mai multe ori las doar pastai si ardei iuti peste care pun o linguruta de sare si complectez cu otet de 9 grade , pun capacul pe borcan agit borcanul ca sa se dizolve sarea si in 3-4 zile se pot consuma la o ciorba de butra sau la ce vrea fiecare . cu cit stau mai mult la maturat sint mai buni . Nu trebuie conservant si nici dustuliti ,sepastreaza multa vreme dar la mine nu tin mai mult de un an fiindca in familia mea toti sintem amatori de asa eva
Foarte gustos, da 🙂
Draga Gina, am pus acum ceva timp un borcan de pastai picante dupa reteta ta. Auzisem pe la colegii mei care traiesc la tara de aceasta delicatesa, dar nu gustasem niciodata. Zilele trecute s-a ivit in plan o ciorba de perisoare si , cu ocazia asta, am desfacut borcanul. Un deliciu! Au iesit perfect! Si s-au pastrat foarte crocante pastaile! O nebunie! Asta va ramane reteta de baza la noi in casa, in locul ardeilor iuti, la fel ca si minunata reteta de paine cu lapte si iaurt care ne-a cucerit definitiv! Iti multumesc!
Multumesc frumos si eu, sa va fie de bine!