Pesto alla genovese
Pesto alla genovese
Acest sos delicios pare sa aiba origini stravechi, chiar de pe vremea romanilor, pregatit fiind la origine, din usturoi, branza si ierburi iar un poem atribuit lui Virgiliu descrie de-a dreptul modul sau de pregatire. Era bineinteles diferit de cum il cunoastem noi astazi. Variante asemanatoare celor actuale se regasesc in perioada Evului Mediu, unde pe langa busuioc si branza gasim si un alt ingredient: nucile (astazi fiind inlocuite cu semintele de pin). Este un produs ce s-a nascut in randurile lumii simple si a constituit de-a lungul timpurilor un aliment esential pentru locuitorii din regiunea Liguria de astazi.
Cati dintre noi nu am gustat spaghetele cu „pesto alla genovese”? Putini cred…Pentru romanii ce traiesc in Italia nu cred ca acest sos mai are nevoie de vreo prezentare. Banuiesc ca nici pentru cei ramasi acasa spaghetele cu acest tip de sos nu mai constituie o necunoscuta avand in vedere ca rafturile supermarketurilor din Romania sunt pline de sosuri italienesti.
Si totusi ceea ce va propun eu astazi este ceva deosebit: o reteta gustoasa, simpla de realizat, pastrata in traditia culinara a gospodinelor de odinioara din regiunea Liguria, locul de origine a acestei specialitati, o reteta ce va fi cu siguranta indragita in egala masura atat de catre iubitorii de paste dar si de catre curiosii. Nu a trebuit sa caut prea mult reteta “ideala “ a acestui sos: sotia mea gateste una cunoscuta din copilarie de la bunicii ei.
Consider acest sos un deliciu deosebit, caracterizat prin culoare, savoare, dar in primul rand un gust rafinat, departe ani lumina de ceea ce productia industriala ne ofera.
Ingrediente necesare pentru pesto alla genovese (pentru 6 persoane):
- 75 g frunze de busuioc
- 40 g parmezan „parmigiano reggiano”
- 20 g branza „pecorino romano”
- 15 g seminte de pin
- 5 catei de usturoi
- 65 ml ulei de masline
Mod de pregatire:
Se taie marunt-marunt (eu refuz sa folosesc mixerul la astfel de retete) frunzele de busuioc (dupa ce in prealabil au fost spalate), usturoiul si semintele de pin. E ceva de lucru dar merita. 🙂
Adaugati uleiul si cele doua tipuri de branza razuite, amestecati totul si… gata-i. 🙂
Mod de conservare:
In frigider, daca urmeaza a fi consumat in cateva zile sau in congelator daca am realizat cantitati mai mari.
Sa-mi spuneti cum vi s-a parut! 🙂
Pofta Buna!
2 COMENTARII
Conservat la borcan ptr. iarna nu se poate ???
As dori sa-mi raspundeti, va rog !!!!
Intotdeauna raspund la intrebari, doar putina rabdare sa aveti 🙂 Uneori mai plec si eu, mai am treburi 🙂
Se face pesto si poi se congeleaza, e cel mai bine. Daca se sterilizeaza, nu mai are acelasi gust. Recomand sa puneti in borcane pline pe 3/4, exact cat folositi o data si congelati. Ideal e sa vidati, daca aveti cum 🙂