Marele concurs al lunii decembrie 2015
Pentru ca ne sunteti dragi, si pentru ca foarte multi probati retetele de pe blogul Pofta Buna cu Gina Bradea!, am hotarat sa va rasplatim. Asa ca Mosul va aduce 25 de premii splendide, pentru cei mai fideli cititori ai blogului 🙂 .
Avem si complici, cei care ofera premiile, asa ca o sa vi-i spunem pe rand 🙂 .
Mai intai sa va spun ce aveti de facut 🙂
Cu siguranta aveti una sau mai multe retete, pe care le pregatiti cu drag de sarbatori, nu-i asa? Retete pe care familia voastra le apreciaza foarte mult, retete mostenie din familie sau care pur si simplu au devenit o traditie in familiile voastre.
- Lasati un comentariu dedesubt, la acest articol, cu cea mai apreciata reteta de sarbatori a familiei voastre. Daca veti lasa mai multe retete, in comentarii diferite, veti avea mai multe sanse de castig. Aceste retete, va rog sa fie scrise cat mai amanuntit, cu trucuri si secrete pentru toti, fara amestecuri tip vegeta sau creme la plic 🙂 . Deci, repet: fiecare reteta, scrisa in comentariu nou, sa putem sa le urmarim si noi mai usor. Nu este nevoie de fotografii, doar reteta scrisa. Atentie!!! Sa fie scris de voi, nu retete copiate de pe bloguri, nu se accepta print screen de nicaieri! Daca veti observa ca sunt participanti de genul acesta, va rugam sa ne informati, vor fi eliminati. Nu se iau in calcul decat retetele lasate pe blog, sub acest articol.
- Distribuiti acest concurs pe paginile de FB si in retelele sociale.
- Like la pagina Pofta Buna si la celelalte pagini ale sponsorilor, nu sunt obligatorii. Dati like doar daca va place cu adevarat ceea ce vedeti 🙂
Simplu, nu-i asa? 🙂
Premiile 🙂
- Desertonline.ro ofera 5 vouchere, in valoare de 50 de lei fiecare(500.000 lei vechi), pentru achizitionarea de produse. Castigatorii isi vor alege ce produse doresc, in aceasta valoare 🙂 . Vedeti decupatoarele, colorantii, ciocolata, pasta de zahar si multe-multe alte minunatii 🙂 Am luat multe de aici si garantez calitatea si profesionalismul tuturor 🙂 Reprezentanti de la Desertonline.ro vor alege retetele castigatoare.
2. Cadouri si perle ofera 5 vouchere a cate 50 lei fiecare. Castigatorii isi vor alege bijuterii cu perle naturale, in valoare de 50 lei sau vor avea reducere de 50 lei la cumparaturi, cum doriti. Va recomand sa rasfoiti oferta de bijuterii, sunt splendide si de o calitate excelenta. Eu am multe seturi de aici. Si mai vreau, ca prea mult imi plac 🙂
Reprezentanti de la Cadouri si perle vor alege retetele castigatoare.
3. Magazinul de genti ofera 5 premii in valoare de aproximativ 50 de lei fiecare: portofele, curele, portcard, portchei-in functie de dorinta castigatorilor, sau puteti lua orice alte produse va doriti si aveti reducere de 50 lei 🙂 . Toate produsele sunt din piele naturala, de o calitate deosebita. Eu am ales de aici produse romanesti si-mi plac foarte mult. Un secret: Mos Nicolae si Mos Craciun, va aduce anul acesta daruri familiei mele, de la Magazinul de genti: pentru mine 3 posete splendide, pentru fetita 2 genti mari, de student, bune si pt laptop si o curea, pt sot si baiat, portofele si curele din piele 🙂 . Frumos, trainic, sanatos-produse romanesti 🙂 .
Reprezentanti de la Magazinul de genti vor alege retetele preferate 🙂
4. Vanillashop ofera 5 arome naturale la alegere, varianta de 60 ml: pasta sau extract de vanilie, menta, migdale etc….. Vedeti oferta completa 🙂
Eu am comandat 2 sticlute cu pasta de vanilie, varianta gourmet, de 530 ml fiecare. Asa ca am cu ce sa prajituresc 🙂
Reprezentanti Vanillashop vor alege retetele preferate.
5. La final, dar nu la urma 🙂 , eu si familia mea vom alege 5 retete si le vom gati, le vom publica pe blog, cu mentiunea sursei, desigur 🙂 . Autorii celor 5 retete pe care le va alege familia Bradea, vor primi cate un premiu special, personalizat, facut cu multa dragoste 🙂 .
Durata concursului.
Concursul incepe acum, 5 decembrie 2015 si se termina pe data de 31 decembrie 2015, ora 24.00. Aveti timp sa trimiteti cat mai multe retete, cat mai interesante, ca sa aveti mai multe sanse de castig.
Premiile si participarea
Premiile se vor trimite in ianuarie, pana pe data de 15 ianuarie, numai pe teritoriul Romaniei. Oricine poate participa la concurs, din orice parte a lumii, dar numai in Romania trimitem premiile. Castigatorii sunt rugati sa dea o adresa in Romania-mama, rude…
Orice actiune judiciara este exclusa. Sponsorii vor alege retetele care le plac cel mai mult, asa ca fiti convingatori. 🙂
Acestea fiind spuse, declaram concursul deschis si va uram succes!!!
Castigatori 🙂
- Castigatori 5 vouchere de 50 lei fiecare la Desertonline.ro
-Cristiu Carmen Elena-reteta Dovleac umplut cu sarmale
-Hogas-Tort Patricia
-Carmen Macovei – minunate retete
-Natalia-minunate retete
-Ade Sara Ciprian Coman-Iepure la cuptor
2. Castigatori vouchere de 50 lei fiecare la Cadouri si perle
-Camelia- cu reteta de CHISCA 🙂
-Rodica Violeta Zahan.- Clatite cu spanac
-Ciomag-Mazurca
-Milea- minunate retete
-Gosnea Veronica
3. Castigatori voucher de 50 lei la Magazinul de genti
-Cristiu Elena Carmen- Reteta Caltabosi cu zeama si covrigi
-Valentina Lavinia Popa- Prajitura Furtuna in desert
-Adyna Radu-minunate retete
-Apostol Viorica-Prajitura cu branza
-Urzica Maria-Piersici
4. Castigatori la 5 arome naturale de 60 ml, de la Vanillashop
-Lacra-Toate retetele sunt grozave 🙂
-Astancai Mihaela-minunate retete, toate 🙂
-Maria Maria-Balabuste cu usturoi
-Claudia Serban
-Alina D
5. Castigatori premii supriza Pofta Buna 🙂
-Loredana- Cornete
-Andreea Trinca-Tort cu ciocolata
-Monica Patrichi
-Miron Carmen
-Alecsandra
Felicitari castigatorilor si multumim tuturor participantilor. Minunate retete! 🙂
Rugam castigatorii sa ne trimita adresele complete, nume clar, nr de tel si cod postal pe mail: poftabuna.com@gmail.com
113 COMENTARII
Reteta mea : DOVLEACUL CU SARMALE!
Ingrediente:
– un dovleac marisor, de preferat lunguiet
– doua linguri untura
– o lingurita- doua de boia de ardei iute
– o lingura de coriandru boabe sau macinat
– doua verze murate de marime mijlocie
– o ceasca orez cu bob lung
– doua-trei cepe mijlocii
– putin ulei pentru calit
– 2 oua
-1kg carne tocata (pulpa de porc)
– piper, sare, pasta de rosii sau bulion gros
– foi de dafin, piper boabe, cimbru
– jambon sau slaninuta afumata, bucatele de sorici
– un paharel cu smantana
Preparare:
O jumatate de dovleac mai mare, de preferat lunguiet,curatat de seminte (dar nu si de coaja), se unge pe dinauntru si pe dinafara cu untura se presara cu boia de ardei iute, si cu o lingura de coriandru boabe si se pune deoparte intr o tava sau cratita potrivita, de preferat de ceramica.
Acum trecem la pregatirea sarmalelor. Scoatem cotoarele de la doua verze murate de marime mijlocie, taiem nervurile, si partea mai groasa si fiecare frunza in doua, ca sa ne iasa sarmale de marime medie, si le lasam in apa rece cateva ore ca sa si lase din acreala.
Punem o cratita cu apa pe foc . Tocam marunt doua-trei cepe mijlocii, si spalam bine o ceasca de orez cu bob lung. In cratita cu apa clocotita, punem ceapa si lasam cat sa dea un clocot, atat, apoi o strecuram si dam un jet de apa rece peste ea, o punem apoi intr o cratita cu putin ulei, adaugam orezul, 1 kg de carne tocata (pulpa de porc), calim continutul amestecand mereu, cam 15 minute. La sfarsit, adaugam piper, doua oua, putina sare si o lingura de pasta de rosii. Umplem foile de varza. Inainte de a aseza sarmalele in dovleac, captusim interiorul lui cu feliute de jambon afumat, slaninuta afumata, sorici . Apoi asezam sarmalele, adaugam apa cat sa acopere sarmalele, si punem ca si capac, cealalta jumatate de dovleac de la care am scos continutul (pe care il punem deoparte pentru o placinta, o supa crema, etc) . Dam la cuptor, la foc molcom, cam 1 1/2 ore, lasam sa se racoreasca putin in cuptor, dupa care scoatem capacul dovleacului si adaugam o cana de bulion bun cu doua foi de dafin si cateva boabe de piper, un praf de cimbru (cine doreste), punem capacul la loc si mai dam la cuptor pentru inca 30 min, inainte de servire. Dovleacul cu sarmale se serveste la masa de Craciun, fara capac, cu dungulite de smantana desenate peste continut si asezat frumos pe o tava cu crengute de brad. Pofta buna si Craciun Fericit!
Felicitari pentru rapiditate si pentru minunata reteta!!!!!! 🙂
Nu e prea mult la condimente 1-2 lingurite bioa iute si 1 lingura coriandru?
Vorbim aici despre un dovleac barosan, in care sa incapa destule sarmale, asa ca de un Craciun imbelsugat, si acele condimente trebuie presarate pe toata suprafata …barosanului, nu i bai daca facem exces
Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Asa este 🙂
PESTE LA CUPTOR
nu este ceva iesit din comun, dar este usor si de preparat si de digerat. pestele se curata de solzi, de intestine si de pielitele ce se gasesc in burta pestelui.daca este un crap mare, indepartez capul, pe care il folosesc la un bors. condimentez pestele cu o marinata formata din ulei( cam 100-150 ml), 2-3 catei de usturoi zdrobit, cimbru uscat, patrunjel tocat marunt. il pun la rece pus in marinata. pregatesc legumele: 1 praz mai sanatos taiat in bucati de 1cm grosime, 2-3 cartofi taiati in sferturi, 2 morcovi taiati in bastoane de 1 cm grosime, sai in sferturi daca sunt micuti, 2 cepe taiate rondel. intr-o tava rezistenta ung cu ulei, asez legumele, strposc cu ulei si adaug un pic de apa cat sa le acopere. cand sunt inmuiate mai mult de jumatate, adaug pestele si asezonez totul cu sare si piper, adaug si o frunza de dafin si un pir de cimbru. acopar cu folie de aluminiu sa se faca inabusit si mai las cam 15-20 de minute la cuptor, la foc mediu spre minim. cand sunt patrunse toate, asez pestele pe un platou in centru si de jur imprejul pun legumele.
POFTA BUNA!
O reteta simpla si savuroasa, care pastreaza dulceata pestelui!! 🙂
Rulada de porc umplută
O bucata de mușchi file cam de 1,2-1,4 kg,500 g ciuperci champinion mici,150 g cașcaval, 10-15 măsline mari,50 ciuperci de pădure uscate,3-4 ,,fire,,de cârnați subțiri ,uscați si ușor afumati( eu folosesc unii de grosimea unui creion),2 linguri muștar ,boabe de coriandru,piper mozaic boabe( amestec de piper roșu,negru,alb)1ceapa mică, ienibahar,cuișoarele ,piper,sare
Întâi prepar amestecul mamei de mirodenii pentru carne de porc: Măcin in părți egale ienibahar,cuișoarele si piper. Bucata de mușchi o Fronea îndepărtând eventualele bucăți de grăsime sau țesut conjunctiv apoi cu un cuțit ascuțit tai bucata de mușchi astfel încât sa obțin o ,,foaie,, cât mai uniformă ca grosime. Tehnica seamănă puțin cu cea pe care o folosesc când decojesc un mar,lucru posibil cu un cuțit folosit pentru dezosat si foarte bine ascuțit.
Presar pe o parte bucata de mușchi(,după ce am bătut-o puțin cu ciocanul) cu amestecul de condimente si sare. O dau la rece 30 minute.Ciupercile uscate le las sa se rehidrateze 30 minute in apa fierbinte iar pe cele proaspete le toc felii potrivite si le călesc cu ceapa pana scade apa lăsată de ele. Adaug ciupercile uscate,stoarse si tocate ,dar păstrez apa folosită la rehidratare.
Pe bucata de mușchi pun amestecul de ciuperci potrivit de sare si piper si din loc in loc pun bucăți de măsline.Asez pe lung carnatii si rad cașcavalul ( va ajuta sa se lege compoziția),rulez foaia de carne ,o leg cu ața de Bucătărie și-o așez in tava.Pun apa lăsată de ciuperci,puțin ulei,acopăr cu folie de aluminiu si dau la cuptor ,la foc mic cca.1 ora.Dupa acest timp rulada ar trebui sa fie aproape gata,îndepărtez folia si ung rulada folosind o pensula cu puțin muștar diluat.Presar boabe de coriandru si de muștar si dau iar la cuptor 15-20 minute.
Înainte de servire se îndepărtează ața si se taie felii.
Gina, poate o sa razi de mine, dar cel mai mult de Craciun imi place sa mananc racituri si chisca cu crupe de porumb. Eu spun crupe la o faina de porumb macinata un pic mai mare. Incerc sa scriu reteta asta desi sunt sigura ca nu multa lume stie de ea sau isi doreste sa o faca. Mentionez ca, atunci cand o fac, folosesc doar mate/ intestine de la propriul porc si doar curatate de mine 🙂
Chisca este( intr-un fel) o bomba calorica dar o data pe an se merita sa ne riscam. Mie imi place cel mai mult gustul acela amestecat de malai si chisca prajita si se poate servi atat calda cat si rece. Este o gustare rudimentara dar gustoasa care trezeste nostalgii… cel putin in mintea mea. Nici eu nu reusesc sa o fac in fiecare an dar atunci cand o fac este mancarea mea preferata de Craciun.
Ingredientele sunt usor de procurat iar cantitatile sunt orientative:
– 150 gr crupe/ faina de malai macinata mai mascat
-2 cepe potrivite
-1/2 kg carne de porc grasa
-piper (dupa gust)
-sare
-o bucatica de slanina
-foi de dafin
Se spala foarte bine doua bucati de chisca de aproximativ 40- 50 cm (se freaca cu malai, cu sare, se indeparteaza asazisa dublura a matului, se clateste cu apa si otet). Si crupele se spala- se indeparteaza astfel hoaspa de prin ele, adica partile mai usoare.
Se taie cubulete slanina- ca la salata de boeuf, se pune intr-un vas la topit. Cand incepe sa lase untura se adauga ceapa taiata tot cubulete. Se mesteca mereu pana cand ceapa incepe sa straluceasca. Se adauga carnea data prin masina si se mesteca pana cand aceasta nu mai are aspectul de crud, dupa care se pun crupele sau faina de porumb (am facut si cu faina de porumb grisata). Se pune sare si piper dupa gust.
Se umplu chistele cu acest amestec- nu trebuie sa fie prea indesate si, fara sa fie legate la capete se pun intr-o cratita mai larga cu apa care fierbe, in care s-a pus un pic de sare si doua- trei foi de dafin. Se lasa la foc mic circa 30- 4o de minute. In timpul fierberii pot fi intepate cu un ac mare , steril.
Se scot cu grija cu o lingura de lemn pe un platou, se scurg bine de apa si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei. Se prajesc usor pe ambele parti la foc mic.
Amestecul are consistenta unei umpluturi de sarmale… poate un pic mai molcut.
Dupa ce se racoresc se pot taia felii si pot fi adaugate pe platoul cu ”porcarii” (mie nu-mi place termenul)
Pentru sotul meu folosesc parti egale de crupe si orez undit in prealabil.
Se pot inlocui crupele cu orez.
P.S. TE ADMIR PENTRU TOT CEEA CE FACI! Retetele tale sunt minunate si faptul ca le imparti cu noi arata cat esti de generoasa.
Sarbatori cu pace!
SARBATORI CU PACE!
Nu ma intrebati de ce imi place acest fel de mancare… repet, rudimentar. Este gustul copilariei mele 🙂 Pofta buna!
Ce reteta minunata si ce pofta mi-ai facut!!!! Stiu aceasta chisca, e grozava!!! Daca-ti spun ca am facut caltabos, pentru ca nu mai puteam de pofta, ma crezi? Numai eu mananc, ai mei nu vor. Am facut o bucatica doar pentru mine!!
Felicitari din tot sufletul, pentru o reteta autentica!!!
Te rog frumos sa faci si o poza frumoasa si sa mi-o trimiti, cand poti 🙂
Gina, nici nu aveam curajul s- o scriu. Dar imi place atat de mult! In zilele urmatoare voi taia porcul si cu siguranta o fac. Mai dureaza un pic cu pozele…
Sincer, nu ma asteptam sa fie primita cu atata entuziasm din partea unui expert ca tine!
Esti fenomenala! 🙂
Nu-s expert 🙂 . Imi place sa gatesc! Reteta e minunata. Asa ca m-as bucura sa ne dai si alte retete vechi, simple, taranesti, de genul asta. Si ce alte retete iti mai plac, desigur. 🙂
Ador chisca, doamne ce bunatate dar spre dezamagirea mea nu am facut niciodata…imi prind pofta de la mama macar odata la cativa ani…avand reteta asta sper sa am curajul sa o prepar si eu.
.multumesc de idee, multumesc de reteta! De curand am facut galuste cu , crupe 🙂 le-am si postat pe grup 🙂
CALTABOSI CU ZEAMA SI COVRIGI
Umplem mate crete (pe care le am spalat bine si le am lasat o noapte in apa cu otet – parti egale de apa rece si otet-, cu umplutura de sarmale asa cum o stie fiecare, dupa care le legam la capete cu sfoara, si le intepam din loc in loc cu acul. Le asezam in oala mare de ciorba, si turnam pe ele apa rece. Adaugam cam 10 boabe mari de enibahar, este esenta gustului final! Le dam la fiert la foc molcom. Timpul de fierbere este acelasi ca pentru sarmale, cam o ora si jumatate. Se pun in farfurii adanci bucati taiate cam de 5 cm , peste care se adauga zeama fierbinte cat sa le acopere, si se servesc cu covrigi „la sir” inmuiati in zeama. O reteta de o simplitate minunata, dar de un gust cu care nu am dat gres niciodata si de care inca nu m am saturat !
Ahhhh! Ce reteta cu parfum de Plugusor!!! 🙂
Budinca de fidea
Aceasta reteta este f veche,simpla,dar foarte gustoasa ,este,,dulcele” copilariei facuta de bunica mea si abia asteptam hramul ( nedee,etc ) sa o pregateasca, cei de varsta mea, sau macar pe-aproape sigur stiu despre ce vorbesc .Am sa pun o poza pe Carte de bucate online si pe Pofta Buna 🙂
Ingrediente ( pt o tava de dimensiuni L=40 cm, l=25 cm )
500 gr fidea
500 ml lapte
500 gr zahar
150 ml ulei
8 oua
2 esente vanile,2 plicuri zahar vanilat,coaja si zeama de la o lamaie, 1 praf sare
Fideaua se fierbe conform instructiunilor de pe pachet,se scurge de apa fierbinte,se clateste cu apa rece,se pune uleiul peste,se amesteca bine .Ouale se bat cu mixerul,se adauga aharul,vanilia si zaharul vanilat,sarea, la urma laptele.Aceasta compozitie se toarna peste fidea,se amesteca bine .Tapetam tava cu hartie de copt si dam la cuptor pt cca 45 minute la foc potrivit -timpul difera in functie de aragaz, unele coc mai rapid ,de ex cele pe curent.Eu folosesc un aragaz pe gaz .Dupa coacere se taie pt a fi servita in ce forma doriti,eu prefer forma dreptunghiulara 🙂 iar iubitorii de mult dulce pot pudra cu zahar !
Simplu,usor,rapid,sper sa va placa !
Iubesc budinca asta!! 🙂
Este buna intr-adevar !
Tort de clatite si crema de zahar ars
Ingrediente :
9 sau 12 clatite umplute cu finetti – in functie de ce diametru are vasul in care coacem 25 sau 28 cm.
1 l lapte
2 cani zahar( cana de 250 ml )
1-2 vanilii
8 oua
Clatitele le umplem cu finetti, dar putin diferit decat o clatita obisnuita : dupa ce am distribuit uniform crema finetti aducem partile laterale putin spre interior,si dupa aceea rulam normal,incepand dinspre noi spre exterior.
Intr-o cratita-forma de preferat emailata (teflonul sau inoxul nu prea lipeste zaharul topit ) topim 1 cana de zahar pana devine de culoare-caramel deschis,il distribuim uniform pe fundul vasului si de aprox o palma,pe peretii acestuia,exact ca si la crema de zahar ars.Lasam la racit pana zaharul se intareste.
Asezam clatitele pe care le-am umplut,rulat,in aceasta cratita ,in forma de grilaj- 3 straturi.Daca folosim 9 clatite,punem 3 clatite pe un rand X 3, iar daca folosim 12 clatite facem fiecare strat din cate 4 clatite.
Ouale le batem cu 1 cana de zahar,adaugam vanilia,apoi laptele si turnam peste clatite.Clatitele fiind aranjate in forma de grilaj aceasta compozitie care practic este crema de zahar ars patrunde uniform printer ele.Daca cumva vi se pare ca plutesc clatitele lasati-le asa,puteti acoperi eventual cu putina folie de aluminiu partea de deasupra pentru a nu le usca prea tare .Se da la copt pt cca 45-50 minute,in functie si de cum coace cuptorul fiecaruia.Se lasa la racit in forma in care s-a copt .Se scoate dupa cateva ore bune sau chiar a doua zi.Inainte de a rasturna tortul putem pune oala pe foc,direct pe flacara ,timp de cateva secunde pt a se desprinde mai usor.Sper ca am fost destul de explicita,aceasta a fost intentia mea,nu stiu cat mi-a si iesit ,nefiind profesionista .
Am sa pun poze cu acest tort pe grup,Carte de bucate on-line !
Pt noi ste un tort festiv,il fac de cate ori am CEL MAI CEL musafir de soi acasa- fiul meu !
Daca nu ati inteles ceva ma puteti intreba .
Am uitat sa mai specific :eu imbrac acest tort in frisca dar cred ca ar merge si altceva…lasati-va imaginatia sa faca ce vrea !
Wow, ce bunatate!!!! 🙂
Sirop de vin fiert
Ingrediente:
– 300 ml. vin rosu;
– 300 gr. zahar (alb, brun, nu conteaza);
– 1 baton scortisoara (daca va place foarte mult puteti pune 2 bucati);
– 3 boabe ienibahar;
– 3 bucati ananas stelat;
– 5 cuisoare;
– 2 plicuri de ceai (de fructe de padure, citrice, mere sau de care va place).
Intr-un ibric inalt, punem zaharul si turnam vinul. Amestecam usor si punem pe foc mic. Dupa ce s-a topit zaharul, punem condimentele si plicurile de ceai. Lasam sa fiarba (aproximativ 30 de minute) pana se leaga un sirop nu foarte gros (dar lipicios). Indepartam plicurile cu ceai si condimentele si strecuram printr-o sita (de inox) foarte fina. Turnam siropul in sticle, astupam si lasam sa se raceasca treptat (eventual acoperit in paturi). Dupa racire, sticlele se pastreaza la frigider.
Se serveste diluat cu sampanie (in pahar puneti 3-4 linguri de sirop si se toarna sampania)!
Serviti si va bucarati de frumoasele momente de sarbatoare!
Condimentele folosite nu le aruncati. Le uscati si le puteti folosi la parfumarea zaharului, a laptelui fiert, in ciocolata calda sau in clasica reteta de vin fiert!
Minunat!!! 🙂
Multumesc d-na Gina!
Somon la gratar servit cu unt aromat
Este o reteta simpla, dar in acelasi timp dificila (daca nu esti atent la temperatura grill-ului).
Ingrediente:
– 4 fileuri de somon (taiate in bucati pe latime in bucati de aproximativ 200 de gr.);
– ulei (de rapita, floarea-soarelui, struguri) pentru grill si peste;
– 250 gr. de unt gras, de buna calitate;
– 2 catei de usturoi tocati marunt;
– 1 mana buna de frunze proaspete de busuioc;
– 1 lamaie potrivita (coaja si zeama);
– sare si piper dupa gust.
In prima faza, se pregateste untul aromat. Frunzele spalate si uscate se impaturesc in forma de trabuc si se taie in suvite foarte, foarte fine. Intr-un bol punem untul moale (nu topit), frunzele taiate, coaja rasa si zeama de lamaie (le puneti in functie de gustul personal), usturoiul tocat fin si amestecam pana obtinem o pasta legata. Se pastreaza la rece pana la servire (in cutie inchisa ermetic sau pusa pe folie si impaturita ca un salam de vara), in frigider sau chiar congelator.
Incalzim gratarul (grill-ul) si il ungem cu un strat foarte fin de ulei (cu pensula sau cu un servet de bucatarie). De asemenea, ungem cu ulei (in strat fin) si bucatile de somon, pe ambele fete.
Punem bucatile de somon pe partile cu piele si gatim 2-3 minute, dupa care le intoarcem usor (cu un cleste sau cu o spatula) si le mai gatim 3-4 minute.
Scoatem untul de la rece si punem bucati pe somonul fierbinte. Servim cu pofta, alaturi de garnituri usoare (cartofi, paste, orez)!
Sarbatori fericite!!!
Untul aromat se potriveste de minune cu aroma de gratar. Il puteti folosi la preparate din carne de pui, vita, porc dar merge de minune si pe paine proaspata sau uscata sau alaturi de garnituri de legume (fierte, grillate etc). Pentru a nu pierde timp pretios, el poate fi preparat din timp si se pastreaza la frigider chiar si 2 saptamani.
Atentie la temperatura grill-ului. Trebuie sa fie mare spre mediu, iar bucatile de somon se aseaza prima data pe partile cu piele (3-4 minute), se intorc si se mai gatesc inca 3-4 minute!
Wow, ador pestele!!! 🙂
🙂
Rafaellito
200g lapte praf
200g unt
125g zahar sau dupa gust
2 lg frisca lichida (La Dorna rosie) usor incalzita, in care topim 100g ciocolata neagra
vanilie, coaja de lamaie
1 borcanel de cirese intregi cu codita, dar fara samburi, pentru patiserie, in sirop
alune usor prajite si sfaramate pentru tavalit bomboanele si/sau ciocolata rasa
50 ml cognac, lichior sau rom, daca se doreste
Se amesteca bine laptele praf, untul, zaharul, aromele si alcoolul, daca este cazul. Se incalzeste usor frisca, in care topim ciocolata, la temperatura cat mai mica, avem nevoie de o compozitie care trebuie modelata. Se da la rece pana se intareste putin, apoi, cu mana unsa cu putin ulei, se fac bomboanele, in care se pune o cireasa din suc propriu lasand si codita si se dau imediat prin ciocolata rasa in amestec (sau nu) cu alune sau migdale sfaramate. Asezate in hartii pentru bomboane sau nu, pe o tava, se dau la rece fara a le acoperi. Cand sunt bine uscate (cam 24 ore) se aseaza in cutie si se tin la temperatura mai joasa (terasa) sau la congelator. Sunt foarte gustoase si aspectoase, am si poza, dar nu stiu unde sa o descarc. Numele Rafaellito eu l-am dat, pentru a le deosebi de Rafaello, pentu care de asemeni am o varianta de reteta.
Pentru Craciun, eu pregatesc 2-3 portii si tot nu ajung. Dintr-o portie se obtin intre 30 si 40 de bombonele, depinde cat de mari le modelati.
Va doresc pofta buna!
Rulada din pateu de ficat (de vita)
Daca va place ficatul, atunci aceasta este o reteta foarte potrivita pentru dumneavoastra dar si pentru musafiri! Se face simplu, repede si este si foarte delicioasa!
Ingrediente:
– 1 kg. ficat de vita;
– 3 linguri de ulei (pentru prajit, de floarea-soarelui, rapita, samburi de struguri);
– 1 lingura de unt (10-15 gr.);
– 1 ceapa galbena uscata, mare;
– 2 morcovi potriviti;
– 200 gr. de unt moale (nu topit);
– sare si piper dupa gust;
– 1 praf de nucsoara (cat se da o data nucsoara pe razatoare, jos-sus);
– 1 lingura coniac;
– 1 coala mare de hartie pergament pentru o tava de 25/35 cm plus margini macar de 2-3 cm.
Spalam si curatam morcovii si ii punem la fiert, intregi sau taiati in doua cu un praf de sare. Dupa ce au fiert ii scurgem de apa.
Curatam ficatul de membrane, pielite si vinisoare si il taiem in bucati potrivite.
Punem bucatile de ficat intr-o oala inalta si acoperim cu apa rece. Dam la foc mediu spre mic (se fierbe usor pentru a-si pastra culoarea frumoasa) si spumuim de fiecare data suprafata, stergand peretii vasului cu un servet umed si curat.
Fierbem aproximativ 20-25 de minute, pana cand carnea este gatita (dintii furculitei intra usor in carnita).
Curatam ceapa si o taiem julien. Incalzim o tigaie, punem uleiul si dupa ce s-a infierbantat adaugam ceapa pe care o caramelizam pana se inchide la culoare (aveti grija la intensitatea focului sa nu o ardeti).
Cele 3 ingrediente pregatite (ceapa caramelizata scursa de ulei, morcovul si ficatul fiert) se mixeaza separat (cu miscari sau timpi scurti) pana capata aspect uniform (nu trebuie sa fie 100% terciuite). Pentru ficat timpul de mixare este mai mare, pentru ceapa si morcov mai mic de aceea se mixeaza separat.
Amestecam mixurile, condimentam cu sare, piper si nucsoara. Adaugam cubul de unt (cele 10-15 gr) si coniacul. Amestecam pana totul devine o pasta cremoasa. Gustati si mai ajustati de condimente. Daca este prea uscat, mai adaugati un cub de unt sau cateva linguri de smantana dulce.
Pe fundul unei tavi de copt (25/35 cm) punem hartie de copt (pergament, nu folositi folie) suficient de mare (3 cm in afara tavii, de jur imprejur sa o putem manevra) si repartizam amestecul in mod egal pe care il intindem cu ajutorul unui cutit lung cat este tava de mare. Stratul nu depaseste 0.5-0.6 cm inaltime.
Repartizam untul (cele 200 de gr.) si il intindem peste pateu, pe toata suprafata.
Ridicam hartia pergament (dinspre latime) si incepem sa rulam (folosindu-ne de hartie va iesi o rulada foarte frumoasa; este aceeasi metoda folosita la rulada de pandispan umpluta cu creme sau gem). Cand am terminat, invelim rulada strans in hartia folosita. Dam la frigider cel putin doua ore inainte de servire. Cand servim, se scoate hartia si se taie felii, nici prea groase, nici prea subtiri.
Servim pe paine, alaturi de legume proaspete (rosii, ceapa, castraveti, ardei, gogosari), muraturi, masline, branzeturi, un pahar de vin sau cu ce va place.
Succes si pofta buna! Este o reteta simpla de pateu delicios, dar forma frumoasa
de rulada ii da un aer de sarbatoare!
Am uitat sa precizez ca ficatul de vita poate fi inlocuit cu cel de pui, celelalte ingrediente ramanand neschimbate!
TORT PATRICIA:
-O cutie compot de ananas cuburi
-200 g iaurt / branza de vaci proaspata
-3 plicuri gelatina
-500 g frisca lichida(eu folosesc HULALA)
– 1/2 cana de zahar pudra
– 2 portocale
Mod de preparare:
Iaurtul se bate cu zaharul pudra. Se bate frisca. Se scurge compotul de ananas,iar zeama de la compot si gelatina se dizolva in baie de abur. Se amesteca frisca cu iaurtul,cu fructele(ananasul) si gelatina dizolvata.
Într-o cratita se aseaza rondele de portocale (curatate de coaja) pe fund si pe peretii acesteia ,se toarna compozitia,se lasa la rece 2-3 ore dupa care se rastoarna pe un platou tortul de fructe.
SFAT: se pot folosii fructe din compot sau proasepe,dar nu exagerat…. E posibil sa nu dr inchege suficient compoziti
Se poate combina iaurtul cu branza…
Este bun in orice anotimp…
Mult succes si pofta buna !!!
Minunata reteta!!! Dar va recomand sa folositi frisca naturala, nu Hulala. O sa aveti o surpriza grozava, ce gust fin va avea 🙂
Rață umplută.
Rața o umplu cu ficăței și ciupercuțe călite ușor cu ceapa și usturoi, cu mirodenii și sare. Să fie scăzute.
Împănez rața cu căței de usturoi și o masez cu ulei, pudră de ardei dulce, turmenic și piper.
O las la cuptor 2 ore. Prima ora acoperită cu folie de staniol și ultima oră fără. O supraveghez să văd ce mai trebuie.
Imi lasa gura apa!!
E mică rețeta mea dar pentru o văduvă la 65 de ani e deajuns
simplu si bun…..dar nu am rata 🙁 Gasim noi una.. :))
Sa profitam de faptul ca Gina ne primeste in ” casuta” ei si sa mai scriem o reteta de- a noastra, care n- o sa intreaca niciodata maiestria ei in ale gatitului.
Va propun o reteta de inghetata cu care nu dau niciodata gres in fata baiatului meu care este un mofturos cand vine vorba de mancare. Reteta o stiti cu totii, este cea clasica, de inghetata de casa cu smantana, oua, cacao, zahar, esenta de rom.
Prima data am gustat la o prietena; pe atunci nu incercasem inca sa fac inghetata acasa; adica nu reusisem sa fac decat inghetata care facea ace, care se topea greu in gura, in fine… nu era dulcele cel mai apreciat pe care il puteam face 🙁
Am cerut reteta,desi nu prea mi- a placut; avea gust de oua crude, ace, iar aroma nu prea se simtea.
Asa ca, atunci cand mi- am propus s-o fac am imprumutat niste trucuri de la alte retete: am folosit esenta de rom de la dr. Otker sa-i simt aroma, am frecat la cald galbenusurile ca sa nu mai aiba gust de oua crude si am batut albusurile la inceput cu putina sare- atat cat puneti de obicei la prajituri, ca sa nu mai faca ace.
Si acum va dau cantitatile pe care le folosesc eu de fiecare data cand o fac:
-800 gr smantana de casa la care se adauga 8 linguri de zahar, 2 pliculete de zahar vanilat (evident, dr Otker) si zeama de la o jumatate de lamaie (care taie gustul intens de lapte). Cu aceste ingrediente se bate o frisca tare care se pune la frigider.
-5 oua – se separa albusurile de galbenusuri; mai intai se freaca galbenusurile la cald cu tot atatea linguri de zahar pana ce acesta se topeste. Eu le pun intr- o craticioara mica pe o flacara mica si mestec repede cu un tel mic :)), dupa care pun craticioara intr-un vas cu apa rece fiindca vreau sa le pun reci in tot amestecul;
– cele 5 albusuri le bat spuma tare cu un praf de sare si 5 linguri de zahar iar la urma adaug o fiola de esenta de rom, ati ghicit, dr. Otker 🙂
Se scoate frisca de la frigider si se amesteca usor, folosind o lingura de lemn, cu galbenusurile, albusurile si cu 3- 4 linguri de cacao care se pune in ploaie fara a se insista pe omogenizarea perfecta cu restul amestecului. Se lucreaza repede pentru a nu se ”lasa” albusurile din compozitie. Se pune in pahare de iaurt (pregatite dinainte) de 400 ml sau in galetuse de smantana… oricum iese destul de multa- poate 6 pahare de 400 ml sau multe pahare de plastic de unica folosinta.
Este foarte gustoasa, cremoasa si cu multe calorii. Dar ce mai conteaza asta, daca ne racoreste in zilele fierbinti de vara?!
Daca ma intrebati pe mine putem manca inghetata si la Craciun! Cine incearca?
Minunata reteta!!!! Eu am o problema cu albusurile crude, nu le suport. De aceea le bat la cald-la bain marie.
Placinta cu ravase nu lipseste de pe masa de Revelion. E foarte asteptata de toti pentru ca e gustoasa si ne si distram cu urarile din biletele.De fapt eu vreau sa va dau reteta de foi ,reteta foarte veche ,eu o am de la o matusa nascuta undeva prin 1912.O folosesc cu carne,branza,mere,dovleac,am facut si cornulete si saratele.. Fetele mele ma intreaba ..da .nu poti sa le faci goale? sa mancam numai colturile? Ingrediente pentru doua foi de placinta la tava normala de aragaz:1 kg faina,1 cana sifon sau apa minerala,1 cana ulei si o ligurita sare.Intr-un vas pun cana de sifon,lingurita de sare si 1/2 cana ulei. Adaug faina pentru un aluat elastic si frumos de lucrat. Adaug faina peste cealalta jumatate de cana de ulei pana fac o smantana groasa. Intind aluatul intr-o foaie cat pot de mare si o ung cu smantana din faina si ulei.Rulez foaia apoi o fac melc si o dau la frigider pentru o ora timp in care fac umplutura.La placinta cu ravase folosesc branza de vaci ,oua 5-6,zahar dupa gust si arome..Scot aluatul din frigider,il tai in doua fara sa-l mai framant si intind doua foi cat tava de la aragaz. Pun umplutura la mijloc si ravasele .Inainte de a baga tava la cuptor tai usor prima foaie de placinta in patrate sau romburi . Foile se vor desface la fel ca aluatul de foietaj.Mi-e cel mai mult imi plac foile astea cu umplutura de carne!Sa aveti pofta!
Ce reteta minunata!!!!!!
Va salut doamna Gina Bradea !!! Urmaresc cu interes si pasiune blogul dumneavoastra pentru ca sunt pasionata dintotdeauna de arta culinara si in al doilea rand ,pentru ca ador orasul Galati ,de unde veniti dumneavoastra . Galateanca s-a facut si fiica mea,plecata din Ardeal,din orasul Turda, asa ca am un motiv in plus sa va simt aproape . Acum ca se apropie sarbatorile,nimic nu era mai nimerit decat acest concurs ,care sa ne dea posibilitatea sa facem ,,schimburi de bune practici ” ! Azi voi scrie probabil o singura reteta ,deci……sa incepem !!! Scuze,s-a postat reteta neterminata! Mai departe…
Se fac aproximativ 12 clatite ,coapte in tava Tefal mai maricica ,fara grasime.
Se lasa la racit.
Ingrediente pntru umplutura :
– 500 g spanac proaspat
– o cutie de ciuperci
– 4 linguri de maioneza
– 4 linguri de smantana dulce mai grasa
– 4-5 catei de usturoi pisati
– sare si putin piper dupa gust
– codite de usturoi verde
Mod de preparare :
Se coc clatitele astfel incat sa nu fie prea uscate pe margini
Spanacul se fierbe in apa cu putina sare ,se scurge foarte bine nu numai in sita ci si prin presarea in pumni , se toaca cu cutitul de lemn sau plastic dar nu foarte fin ca la blender . Se raceste bine apoi se amesteca cu : maioneza,smantana,usturoiul,ciupercutele taiate foarte marunt si stoarse bine,sare si piper dupa gust . Cu acest delicios spanac se umplu clatitele cu 1-2 linguri in fiecare . Se aduna marginile clatitei si se leaga cu un fir de usturoi verde,destul de subtirel, facandu-se o traistuta legata cu fundita. Se desfac putin marginile clatitei sa arate bine ,in mijloc se pun 3 frunzulite de spanac proaspat intre care se fixeaza ca un pistil o biluta argintie din folie de aluminiu inauntrul careia se afla cate un ravas pentru fiecare clatita .
Traistutele cu spanac sunt foarte gustoase,si arata senzational aranjate pe un platou ,pe frunzisoare de spanac si este in acelasi timp un aperitiv inedit pentru musafirii care in noaptea de Revelion vor gasi in ele cele mai hazlii ravase !!!
Ingrediete :
– 2 oua de la tara cu galbenusul galben intens ( provenite de la gaini hranite cu porumb )
– 250 ml lapte
– 250 g faina
– 250 ml apa minerala
– un praf de sare
– 2-3 linguri ulei
Minunata reteta!!!
Imi cer scuze pentru ca s-au postat de doua ori ingrdientele pentru clatite !
Salata Ambrosia
Salata Ambrosia este potrivita pentru o gustare dulce, rapida si sanatosa! Inca un avantaj este ca in timpul anului avem acces la tot felul de fructe , dar mirosul de mandarine este indispensabil iarna (la fel ca si mirosul de rasina de brad, de cozonac sau de mar copt cu miere si scortisoara).
Ingrediente:
– 3 mandarine, spalate, curatate de coaja si de invelisul feliilor;
– 1 compot de ananas bucati (bine scurs de zeama);
– 3 kiwi, spalate, curatate de coaja si taiate felii (pe lungime);
– 150 gr, nuca de cocos rasa (mai mare);
– 400 gr. de iaurt grecesc, gros, bine scurs de zer;
– 1 lingura miere;
– 1 lingurita extract de vanilie;
– 100 gr. mini bezele marshmallows (optional).
Dupa ce ati pregatit fructele cum v-am spus mai sus (este o etapa in care va trebuie un pic de rabdare), pregatiti iaurtul. Il desfaceti usor cu o furculita pana devine cremos iar apoi incorporati mierea si extractul de vanilie. Amestecati bine si lasati deoparte pana pregatiti amestecul de fructe.
Intr-un castron larg punem feliile de fructe, compotul scurs, 100 gr. de nuca de cocos si adaugam iaurtul. Amestecam pana cand toate fructele s-au uns bine cu iaurt si fulgi de cocos. Daca folositi bezele este timpul sa le adaugati si pe ele.
Serviti individual, in cupe, cesti, boluri, garnisind cu restul de nuca de cocos.
Din aceste cantitati va ies 6 portii mici sau 3 mai mari!
Mai puteti folosi cu incredere orice fructe aveti la indemana : mere ( va recomand Granny Smith sau orice alt soi care nu se oxideaza usor), felii de banane stropite cu zeama de lamaie, struguri (puteti combina soiurile albe cu cele rosii) dar si cirese (Maraschino).
Spor si pofta buna!
Imi place reteta asta, merita s-o probam 🙂
Succes si pofta buna! Sa-mi spuneti daca v-a placut! 🙂
Prajitura „Furtuna in desert”
pentru blat:
– 6 oua
– 6 linguri de zahar tos
– 3 linguri fulgi de nuca de cocos
– 6 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt
– coaja rasa de la 1 lamaie
– 1 lingura esenta de vanilie
– 1 praf e sare
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Se tapeaza o tava 25 cm/35 cm cu hartie de copt.
Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Se adauga, coaja de lamaie si esenta de valie.Faina se cerne, se amesteca cu praful de copt, sarea si nuca de cocos. Apoi se incorporeaza in compozitia de galbenusuri. Se bat albusurile spuma tare. Se Adauga 2-3 linguri din spuma de albusuri peste galbenusuri , se amesteca. Apoi, se adauga restul de spuma, se amesteca de sus in jos, pentru a nu pierde aerul din spuma de albusuri.Se pune amestecul in tava ,se niveleaza usor. Se da la cuptor 35-40 minute. Dupa 10 minute se reduce focul la 160 grade. Dupa ce s-a copt se la sa se raceasca complet , apoi se taie in doua.
Pentru bezea:
– 6 albusuri .
– 6 linguri zahar
– 3 linguri de faina
– 150 grame nuca prajita si taiata grosier.
Se bat albusurile spuma, se adauga pe rand cele 6 linguri a zahar, iar apoi se incorporeaza nuca amestecata cu faina. Se pune la cuptor timp de 20 -25 minute, intr-o tava 25 cm/35 cm, tapetata cu hartie de copt.
Pentru crema:
– 6 galbenusuri
– 100 grame zahar tos
– 200 ml lapte
– 3 linguri de faina
– 1 lingura esenta e vanilie
– 200 grame unt
– 100 grame zahar praf.
Intr-un vas rezistent la temperatura ( bol de sticla) se amesteca galbenusurile cu zaharul tos, 200 ml lapte si esenta de vanilie. Se pune bolul deasupra unui vas cu apa care fierbe la foc mic. Se amesteca compozitia circa 10 minute ( pana se topeste zaharul si rema incepe sa se lege). Se lasa sa se raceasca.
Se freaca untul cu zaharul praf, se adauga treptat crema fiarta si racita.
Asamblarea:
pe o foaie de blat se pune jumatate din crema, deasupra se pune bezeaua, peste care se intinde crema ramasa si se acopera cu ealalta foaie de blat.
Glazura de cacao
se amesteca 2 linguri e cacao cu 200 grame zahar pudra, 3 linguri de apa clocotita si 1 lingura de ulei. Se toarna glazura imediat peste prajitura.
Se orneza cu fulgi e cocos.
Ce prajitura grozava!!!!
De TORT METROU isi mai aminteste cineva?
Personal nu l-am facut demult dar va trebui si el pus pe lista de prioritati,acum ca m-am rascolit 🙂
Avem nevoie de:
Pt blaturi :
8 oua
2 cani ( 250 gr) zahar
20 lg ulei
16 lg apa fierbinte2 cani (250 gr) faina ,
1 l-ta bicarbonat
2 lg cacao
un praf de sare
Pt crema :
500ml lapte
1 pachet unt- 200 gr
8 lg faina
200 gr zahar
2 pl zahar vanilat
50 gr cacao
Blaturi : Galbenusurile se freaca cu zaharul,se adauga treptat uleiul si apa,intercalat, apoi faina,si bicarbonatul stins cu zeama de la o jumatate de lamaie.Albusurile se bat spuma cu un praf de sare apoi le incorporam in compozitia de mai sus.Impartim aceasta compozitie in doua parti egale,intr-una punem cacao si coacem doua blaturi -chec i forma de chec tapetata cu hartie.Avem deci,un checo-blat 🙂 maro si unul galben 🙂
Crema :
Laptele se amesteca cu faina +zaharul,,se fierbe,iar cand este aproape racit adaugam untul ,taiat cubulete in prealabil,mestecam bine pt a se incorpora uniform.
Asamblare :
Taiem checurile felii groase de aprox 2 cm – felii normale,cum taiem painea…
Apoi …luam o felie galbena,ungem cu crema,lipim de ea una maro,iara crema,apoi iara o felie galbena .Ideea este sa fie o felie galbena,una maro…crema intre ele bineinteles. Le asezam in picioare,sa arate din nou ca un chec 🙂 Construim din tot ce avem 2 torturi metrou fiecare de dimensiunea unui blat initial, putin mai maricel datorita cremei. Imbracam din crema ramasa sau dupa plac,frisca, glazura… Atentie mare acum : Sectionarea se face in diagonala pt ca sa arate privit din fata dungi subtiri de blat galben, blat maro,blat galben,blat maro…
Nu stiu daca ma fac bine inteleasa pt ca nu sunt expert in explicatii ca d-na noastra draga ,gazda .Imi pare rau ca la acest tort nu am imagini 🙁 era mai usor.Eu va urez succes daca va hotarati sa il faceti si daca aveti intrebari nu ezitati sa mi-le puneti,va voi raspunde cu drag .
eu stiu ca se cheama tort la METRU, nu MEtrou
Cate bordeie atatea obicee…o fi numit si la metru si cine mai stie cum…:)))) eu sub denumirea de tort metrou l -am primit acum…sa tot fie vreo 20 de ani
De obicei de Craiun avem prajitura Alba ca Zapada, cand eram mici o facea mama, apoi o faceam noi fetele.
Foi: 500g de faina, 200g de maragarina, 150g de zahar, 4 galbenuse, 1 vf de cutit de amonica stins cu otet, 2 li guri de smantana, un praf de sare. Se freaca galbenusurile cu zaharul apoi se adauga margarina faina si la sf amonicaul. se fac 3 foi care se coc pe tava intoarsa de la aragaz.
Crema: o foaie se safarama sau se macina pin robot. se amesteca cu 150 ml de alpte cu 2 linguri de marmelada, 2 linguri de caco, 100g de zahar, 100g de unt. Se mai pune o esenta de rom. Crema se pune intre cele doua foi ramase.
Glazura: cele 4 albuse se vbat spuma tare cu 200g de zahar, cand sunt aproape gata se bat si pe baie de abur. se adauga si zeama de lamaie. Spuma astfel obtinuta se pune desupra prajiturii. se orneaza cu ciocolata rasa.
Receta *Balabuste cu usturoi* Ingrediente: pentru aluat 1)250ml de apa calduta (ori lapte) 2) drojdie proaspata(vreo8-10gr) 3) sare 4)1-2 linguri de ulei5) 1ou (dar se poate si fara)6) faina alba cat cuprinde …Pentru umplutura 1) 3-4cartofi mari 2) 250gr de branza de oi 3) 2-3catei de usturoi…. Pregatim aluatul …punem si amestecam toate ingredientele ….dizolvand bine drojdia cu sare , apoi stricam oul, adaugam uleiul si apoi faina cat cuprinde …adunand bine aluatul, apoi framantandu-l vreo 10 min…il invelim si il lasam sa se odihneasca la caldut, cam 1ora ! Intre timp pregatim umplutura …cartofii fierti cu coaja , raciti si curatiti ii pisam cu furculita…tot cu furculita pisam si branza …amestecad impreuna ingredientele ! Cand aluatul a crescut bine…il mai framantam odata …si il lasam iarasi, vreo 30min la dospit ! Dupa ce a mai crescut…il punem pe masa de lucru …presuram faina peste el …si il impartim in parti egale ….bilisoare cam de 100-120gr fiecare ! Fiecare bilisoara este latita cu mana ori ca suciorul, dar nu prea mare….punem implutura in mijloc, adunam din patru colturi si o asezam cu fata in sus….in tava unsa (ori tapetata cu hartie de copt) …Asezate in tava …le lasam sa mai cresca …apoi cu 5-10min de a le da in cuptor le ungem cu galbenus de ou …si la copt la 190-200* vreo 35-40min…pana se rumenesc ! Cat timp se afla in cuptor…pregatiti mujdeiul….amestecati apa fiarta de temp.camerei cu ulei de fl.soarelui si cu usturoiul pisat cu sare ! Proportiile sunt…..mai putin de jum. pahar de apa+tot atata ulei si usturoiul ! Scoase balabustele din cuptor…asa fierbiti cum sunt (poate 5min le lasati sa se odihneasca)…deci, fierbintele le treceti biine prin mujdei …le puteti lasa chiar in mujdei chiar si 5-10sec …apoi le asezati intro strachina marisoara, una peste alta…trebuie sa fie moi-umede-pufoase-aromate…si foarte gustoase …! Receta o am de la mama-soacra, care le facea bestial de gustoase In alte parti ale Moldovei…balabustele (care se mai numesc *pampuște*) se prepara numai cu umplutura de cartofi…sau numai din paine (aluatul dospit …se face *sul* de grosimea a 3 degete …se coace in tava …apoi scos, se rupe bucatele asa fierbinte si se trec prin mujdeiul pregatit din timp ! Pofta Buna !
Pt mine Nu e Craciun Daca Nu sunt cornete umplute cu diferite creme. De cand ma stiu mama pregatea mereu multe prajituri dar Nu lipseau niciodata cornetele.Sa va spun reteta,e simpla,dar e nevoiede forma care se incalzeste pe aragaz.
4 oua,250g Unt,250g zahar,400g faina,vanilie. Se amesteca f bine untul cu zaharul Pana cand se topeste. Treptat se adauga ouale,vanilia si la urma faina.Va fi un aluat lipicios si de aceea e nevoie de o lingurita pt a-l Pune in forma.cand e calda forma se Pune o lingurita de aluat,se inchide si se intoarce pe ambele parti cateva minute e gata.sunt sigura ca multe persoane stiu aceste cornete.se Ia usor foaia care s_a format si se ruleaza pe un ciocalau Asa il cheama mama mea.pt a prinde forma unul cornet inainte de a se raci.Daca se raceste Inainte de a fi rulat ,se va intari.continuati Asa Pana terminati aluatul.se pot umple cu orice fel de crema doriti si va place. Fiicei mele ii plac f mult si cand era mai mica ii spuneam ca e inghetata,altfel manca cornetul fara crema.umplute cu diferite creme au un aspect invitant si vor fi primele care vor disparea de pe platoul cu prajituri. Din aceasta cantitate vor iesi intre 65 Sau 80 de cornete in functie de cati pofticiosi sunt in preajma dar si de faptul ca se pot rupe deoarece sunt fierbinti cand se ruleaza si pot cadea (de indemanarea fiecaruia) Sau Daca Nu suntem atente si sunt prea rumene(adica arse):-).sunt bune si cu frisca. Nu sunt greu de facut dar e nevoie de rabdare multa!
Si eu pregatesc prajitura „LA METRU” la care am facut mici modificari
reteta:
pandispanul:
5 oua
1 cana de ceai cu zahar
1 cana de ceai cu faina
1 lingura cacao
7 linguri cu apa clocotita
7 linguri cu ulei
Crema
200 g ciocolata
200 ml frisca
decor:
50 g nuca
50 g alune
pregatesc 2 vase ,un bol cu capacitatea de 3 litri in care pun cele 5 albuse si sare cit un virf de cutit Albusele se bat pina se intaresc,se pune jumatate din cana de zahar,se bate pina cind se dizolva zaharul
Galbenusele se pun intrun bol de 1 litru cu restul de zahar Apa fierbinte se amesteca cu uleiul si se rastoarna peste galbenusuri Atentie in acest moment se amesteca rapid cu telul para,sau cu mixerul (ca sa nu se coguleze galbenusele )Se bate bine pina se dubleaza cantitatea (va fi ca o maioneza)
Se rastoarna maioneza peste albuse,cele doua compoziti se amesteca cu o spatula cu miscari gentile nu trebuie amestecat cu mixerul pt ca se pierde aerul din compozitie(acesta este secretul ,aerul inlocuieste praful de copt)
Se cerne faina si se adauga treptat amestecind cu miscari de jos in sus (nu se amesteca mult)
Se pregatesc doua forme de chek imbracate cu hirtie de copt ,Se imparte compozitia in doua , o jumatate simpla, cealalta jumatate se amesteca cu lingura de cacao Cele doua forme se coc 40 minute la 180 grade
Cind s-au racit eu tai pe lungime fiecare pandispan in 5 bucati si le combin ..alternind ,feliile ……..alb -negru-alb-negru-alb, cel de al doilea negru-alb negru-alb -negru.
Feliile vor fi fixate cu crema de ciocolata(ganaj)
crema :Inrr-o craticioara se pune la incalzit frisca lichida ,se ia de pe foc,ciocolata taiata bucatele se pune peste frisca se amesteca pina se dizolva ciocolata Intr-un vas mai mare se pune apa rece si citeva cuburi de gheata Craticioara cu crema calda se pune in vasul cu gheata si se bate crema cu mixerul pina-si dubleaza volumul si se deschide la culoare (nu va mai fi lichida va fi usor de intins pe feliile de pandispan)
Din aceasta crema eu pastrez 3 linguri pt decor,cite o lingura si jumatate pt fiecare pandispan,deasupra presar nuca si alunele prajite Prajitura este mai buna a doua zi dupa ce a stat la rece
MMMM ce bunatate!!!
A mea reteta de tort metrou este cam,comunista :))))) fara multe bunaciuni 🙁
Nu imi pot imagina o sarbatoare fara sa am pe masa un tort cu muulta ciocolata. Iar acest tort cu blat pufos si aromat si mousse de ciocolata fin este ideal pentru acest moment in familie.
Blat 24 cm:
200 grame faina
200 grame zahar
6 oua
3 linguri ulei
o lingurita extract de vanilie
un praf de sare
coaja de la o portocala/sau lamaie
Modalitate de preparare blat:
1. Aprindem cuptorul aragazului.
2. Batem cu ajutorul unui mixer ouale impreuna cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Eu aleg sa nu separ albusurile de galbenusuri, caci mi se pare ca astfel blatul iese mai inalt si nici nu se lasa.
3. Adaugam cele trei linguri de ulei, sarea, coaja de portocale si vanilia si amestecam pana la omogenizare.
4. Renuntam la mixer si luam o paleta (de preferat, de silicon caci reuseste sa curete mult mai bine bolul. Adaugam o treime din faina si amestecam cu grija, de sus in jos, pentru ca blatul sa iasa pufos si inalt. Adaugam faina in trei transe si amestecam dupa fiecare.
5. Intr-o tava de tort cu diametrul de 24 cm turnam blatul si il dam la cuptor pentru aproximativ 30 minute sau pana cand trece testul scobitorii.
6. Lasam la racit blatul pe un gratar pentru cel putin 1 ora inainte de a-l umple.
Sirop:
8 linguri zahar
1 cana apa
1 esenta portocale
Modalitate de pregatire:
1. Punem apa cu zaharul la foc pana cand obtinem un sirop.
2. Dam de pe foc si adaugam esenta de portocale, acoperind vasul cu o farfurie. Lasam la racit inainte de a insiropa blatul.
Mousse ciocolata:
220 gr ciocolata neagra
250 frisca lichida
2 albusuri
2 linguri de zahar
60 ml apa fierbinte
1 lingurita extract vanilie
Modalitate de preparare:
1. Topim ciocolata la bain marie, avand grija ca apa sa nu atinga vasul in care se afla ciocolata (altfel, riscati sa stricati ciocolata). Amestecati usor cand vedeti ca incepe sa se topeasca ciocolata si fiti cu ochii pe aceasta,caci se poate arde foarte usor.
2. Dupa ce ciocolata s-a topit, adaugam apa fierbinte peste ea si amestecam pana la omogenizare.
3. Batem albusurile pana cand devin spumoase, apoi adaugam pe rand cele doua linguri de zahar, amestecand intre ele.
4. Batem frisca pana cand se intareste. – Un mic sfat: pentru ca frisca sa devina numaidecat pufoasa si “batoasa”, puneti vasul in care urmeaza sa o bateti impreuna cu paletele mixerului in congelator pentru aproximativ 10 minute-.
5. Adaugam o treime din albusul de ou batut spuma peste ciocolata si amestecam cu miscari largi, pentru a mentine aerul inauntru si a obtine o crema super aerata. Repetam manevra de inca doua ori pana cand terminam albusurile.
6. Amestecam o treime din frisca batuta in compozitia de ciocolata si albusuri si repetam pasii de mai sus pana cand terminam toata frisca.
Asamblarea tortului:
1. Taiem blatul de tort cu precizie (sau cu cat de multa precizie putem noi :-)) ) in trei sectiuni relativ egale. Partea de sus este bine sa fie pozitionata acum la baza, iar partea de jos sa fie mutata sus (pentru ca partea de jos este cea mai dreapta, fiind perfecta pentru a fi decorata).
2. Insiropam blatul de la baza si punem un strat generos de mousse. Continuam astfel pana cand terminam toate cele trei sectiuni.
3. Cu mousse-ul ramas putem acoperi tortul astfel: prima data adaugam un strat foarte subtire de mousse pentru blatul de tort si il bagam la congelator pentru 10 minute. Acest prim strat va ajuta ca firimiturile sa stea lipite de tort si sa avem o glazura neteda.
4. Dupa ce primul strat de frosting s-a stabilizat, adaugam un nou strat din mousse-ul ramas.
5. Dupa preferinte, puteti topi o ciocolata neagra sau cu lapte si puteti glazura partea de sus a tortului, insa va garantez ca este foarte bun si fara.
Se poate decora cu ganache de ciocolata neagra/cu lapte, alune, migdale, fructe proaspete sau confiate. Eu aleg de obicei sa bat putina frisca si sa fac cateva moturi sau trandafirasi, insa asta tine de gusturile si priceperea fiecaruia.
V-as atasa si o fotografie cu tortul, insa nu stiu cum. :-))
Ce reteta savuroasa!!! Nu e nevoie de poza 🙂
Pfooa ce dea premii si toate tentante, si pentru ca sunt o inraita conumatoare de bunati in casa si ma pasioneaza si prepararea lor vin si eu cu cateva retete care noi le indragim
Sarmale in foi de varza
1 kg carne tocata pui/porc/vita/curcan
-100 gr orez
-2 cepe
-2 morcovei
-1 legatura marar si una de patrunjel
-sare, piper
-2 linguri bulion
2 verze murate de marime potrivita, 300 ml suc de rosii
-o lingutita cimbru
-200 gr costita afimata sau kaizer afumat
Mod de preparare
Eu de regula cumpar carnea si o toc acasa asa stiu sigur de pun pe masa:). Spal bine orezul apoi il pun peste carnea tocata la robot. Toc marunt zarzavatul, morcovul il dau prin razatoarea mica iar ceapa o toc marunt. Pun totul peste carne , bulionul, sare si piper asta ce e drept la ochi :)) si amestec bine. Dau totul deoparte pana cand prgatesc foile de varza. Desprind fiecare foaie de varza o tai de marimi egale apoi le umplu cu carnea. Le rulez frumos si le asez in ceaun( la fund pun cateva mani de zarza tocata si putintel kaizer pentru aroma. Intre fiecare strat pun kaizer iar la final dupa ce termin de invartit sarmalele pun varza tocata. Torn sucul de tosii pun cimbru si dau la cupr la foc mic pentru 2 ore.
O nebunie de sarmale, pe cuvant!
tort Cusma lui Guguta
Stiu ca nu prea va suna cunoscut, dar la mine acasa se face la mesele festive si este un deliciu. asa ca va indemn sa testati reteta
250 grame unt/ untura
200 gr. de smantana
50 gr.zahar
2 linguri de coniac
1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
aprox. 500 gr.de faina
700 gr visine in sucul lor proriu sau aici puteti folosi din compot
Pentru crema:
600 gr. smantana
100 gr.zahar pudra
ciocolata pentru decor
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se amesteca, untul cu smantana , zaharul si coniacul apoi punem bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si faina. Amestecam , la final obtinem un aluat elastic dar moale. Se da la frigider pentru 30 min. Se imparte aluatul in doua, intindem o bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm) , asezam un sir de visine pe fiecare bunata apoi lipim marginile fiecarei faisii.
dam rulourile obtinute la cuptor pentru 30 min la 180 C.
pentru crema amestecam zaharul cu smantana si lasam sa se topeasca zaharul. Cand s-au racit rulourile purcedem la asamblat. Se aseaza un rand de 5 se pune crema apoi 4 si tot asa …se obtine e piramida, se rade ciocolata deasupra si si da la frigider pentru cel putin 4 ore.
Pelincile Domnului, cu nuca:
Ingrediente pentru turtite:
300 g faina
1/2 lingurita sare
180 ml apa calduta
Sirop:
700 ml apa
350 g zahar (mai mult sau mai putin dupa gust)
esenta de rom si de vanilie dupa gust
Umplutura:
600 g nuca macinata
stafide (optional)
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un vas, faceti putin loc in mijloc si adaugati sarea si apa. Framantati pana se incorporeaza faina apoi lasati aluatul intr-un loc caldut pentru 15-20 minute.
Luati cate o bucatica de aluat de marimea unei nuci si intindeti-o subtire pe o planseta. presarata cu putina faina. Luati-o in maini si presati cu degetele marginile pentru a fi cat mai subtiri.
Puneti foaia la copt pe o tabla de copt ardeii (una mai grosuta) sau intr-o oala de teflon cu fundul mai gros.
Coaceti-o pe ambele parti pana se rumeneste usor.Sau pe plita se mai pot coace.
Lasati pelincile la uscat cel putin 24 ore. Aceste turtite pot fi facute si cu 2 saptamani inainte de Craciun.
Pentru sirop puneti apa si zaharul intr-o cratita pe foc. Cand se topeste zaharul adaugati esenta dupa gust. Inmuiati pe rand cate o pelinca si tineti-o in sirop in jur de un minut.
Intr-un bol puneti un rand de pelinci, unul de nuca. Stropiti nuca cu 2-3 linguri de sirop. Repetati operatiunea, pana terminati pelincile. Ultimul rand trebuie sa fie cu nuca. Deasupra presarati stafidele. Nu strica nici daca le puneti si intre straturi.
Lasati cateva ore la temperatura camerei,apoi dati la rece.se mananca a doua zi.pofta buna!
Mazurca, o reteta de prajitura in cazul cand va raman albusuri si nu stiti ce sa faceti cu ele. Eu o faceam la sarbatori cand mama mea facea cozonac. Nu am mai facut aceasta prajitura din copilarie. Nu stiu cum sunt ceilalti copii, dar ai mei nu mamanca prajituri cu fructe in ele sau rahat. Ei sunt din generatia finetti si a turnului de la Mall (pentru cei care locuiesc in Suceava, stiu la ce ma refer). Deci sa trecem la reteta: Pentru blat se foloseste 125 g unt, 2-3 linguri de smantana, 150 g zahar, 2 galbenusuri si 150-200 g faina. Se face un aluat care se intinde in tava de la tort sau pasca( tava unsa si tapetata sau pus hartie decopt in ea). Puteti folosi orice fel de aluat (eu acesta il folosesc la pasca) . Pentru umplutura: 12 albusuri batute spuma cu 12 linguri de zahar, o cana de nuci macinate, 300 g de rahat taiat cubulete, o ciocolata amaruie rupta bucatele si 150 g de stafite. Aceasta compzitie o turnati intr-o tava. Se da la cuptor si este gata atunci cand trece proba scobitorii.
O alta reteta pe care desi este tot din copilaria mea, anul acesta de 5 noiembrie am scoso din arhiva si am surprin pe toata lumea. Se numeste ” Prajitura Vieneza” : 150 g de unt se freaca cu 100 g de zahar. Se adauga 1 ou batut spuma, esenta de rom. 200 g de faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se aseaza in tava (30/40 de cm) unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt. Deasupra se toarna un borcan de gem de care doriti. 4 albusuri se bat spuma cu 200 g de zahar. Galbenusurile se adauga pe rand. 200 g de nuci macinate. Cand adaugam nucile se amesteca usor fara mixer, pentru a nu se lasa crema. Se toarna aceasta compozitie si ea in tava.Se coace la foc slab cam 45 de minute. Se face si la ea proba cu scobitoarea.
Minunate prajituri, doamna Ciomag. Sunt acele retete vechi, ale copilariei noaste! Mi-ar face mare placere sa ne mai dati si alte retete, la fel de vechi 🙂
Ma bucur. Si eu va multumesc pentru toate retetele si sfaturile date. Va urez un an mai bun si multa, multa sanatate.
Multumim din tot sufletul, la fel si dvstra 🙂
Chifteluțe cu maioneză si ceapă
Aceasta este o salată aperitiv, foarte gustoasă care nu lipseste niciodată de pe mesele noastre de sărbători. Rețeta o am de la mama mea, care la rândul ei, a invățat-o de la soacra ei. Mami mi-a spus că prima dată când a gustat-o nu i s-a părut foarte interesantă dar cum tatei îi plăcea foarte mult, a fost nevoită să o prepare și ea. Treptat, a ajuns să o iubească și să o gătească la zile mari iar eu am crescut de mică cu gustul ei delicios. Mai ales atunci când prăjea chifteluțele din carne și era post, fiind înaintea Crăciunului sau a Paștelui, mirosul ne îmbia nările și simțeam cu adevarat că vin sărbătorile. Și eu la rândul meu pregătesc această salată, cu mici îmbunătățiri după gustul familiei mele, însă mereu pentru mine cea mai bună variantă va rămâne cea gătită de mama mea, căreia îi sărut mâinile muncite și îi mulțumesc din toată inima.
Ingrediente:
Pentru chifteluțe
• 500 g carne tocată (pui/vită/porc/mixtă)
• 1 ou mare
• 2 căței de usturoi
• O ceapă micuță
• O legătură de pătrunjel
• Sare și piper după gust
• 2-3 linguri de pesmet (în funcție de consistența compoziției)
Pentru ceapa marinată
1 kg de ceapă albă (de mărime mică)
0.5 l oțet de vin alb
1.5 l apă
În plus
300 g maioneză preparată în casă (recomand evitarea celei cumpărate)
300 ml ulei pentru prăjit chifteluțele (în cazul în care le prăjiți în tigaie)
Mod de preparare:
Prima dată se pregătește ceapa pentru a avea timp să se răcească bine. Se curăță ceapa și se taie peștișori (din această cauză este bine ca ceapa să fie cât mai micuță, ca peștișorii să fie potriviți ca mărime). Intr-o oală se pune apa cu oțetul la fiert iar când aproape dă în clocot se adaugă și ceapa. Se lasă la fiert în jur de 10-15 min și după acest timp se scurge de apă și se lasă să se răcească foarte bine. Acum în bucătărie va fi un miros înțepător de ceapă și oțet ).
Urmează pârjoluțele (cum le spunem noi :D); Peste carnea tocată se adaugă oul, usturoiul și ceapa date prin răzătoarea mică, după care pătrunjelul tocat mărunt (puteți adăuga în plus și o mânuță de mărar dacă vă place) și pesmetul. La sfârșit se adaugă piper și sare după gust. Cu mâinile unse cu puțin ulei (dacă se coc la cuptor) sau apă se formează mici chifteluțe (eu le fac puțin mai mari decât o măslină că mi se par tare drăguțe ) vă dați seama că mama mea nu le făcea așa de mici – noi eram mulți iar ea doar una ). Se prăjesc chifteluțele și se lasă să se răcească. Eu de mult timp nu le mai prăjesc în ulei, fiind o salată mai puțin dietetică și grea la stomac ci le rumenesc bine în cuptor.
Între timp prepar maioneza dintr-un gălbenuș de ou fiert și unul crud, cu puțină sare și muștar. Adaug 150- 200 ml de ulei puțin câte puțin și amestec într-un singur sens cu lingura de lemn (când eram mică sarcina asta îmi revenea mie și tare mă mai plictiseam; din 2 în 2 minute mă duceam cu maioneza de i-o arătam mamei și o întrebam dacă e gata:)))).
Ultima fază este următoarea: se amestecă bine maioneza cu ceapa și se oprește un sfert din cantitate pentru a decora salata. Apoi se adaugă chifteluțele și eventual se adaugă puțină sare dacă mai este nevoie. Se așează pe un platou iar deasupra se acoperă cu amestecul de ceapă și maioneză rămas deoparte. Se decorează cu frunzulițe de pătrunjel verde. Până la servire se lasă la rece.
Poftă bunăăă!!
Trucuri:
–Dacă vreți să fie mai dietetică, puteți înlocui o anumită cantitate de maioneză cu iaurt cremos.
–Chifteluțele se pot coace în cuptor în loc să fie prăjite în ulei; iese la fel de delicioasă salata.
–Se poate pregăti și cu chifteluțe din pește- eu le-am înlocuit cu succes, întrucât noi nu suntem mari iubitori de carne.
–Cantitatea de ceapă din rețetă se poate adapta în funcție de gusturile voastre. Dacă credeți că nu vă place, puteți pune mai puțină. Recunosc că eu pun mai multă ceapă din cauză că o ador și de obicei rămân pe platou pârjoluțele golașe. 😀
Imi place mult salata aceasta 🙂
„Salată beuf” raw vegan
Este o înlocuitoare de succes a clasicei salate.
Ingrediente pentru un platou mediu (4-6 persoane):
1 ardei roșu
1 telina mică
2 morcovi
6 ciuperci
1 mana de măsline fără sâmburi
2-3 fire de ceapă verde sau o ceapă rosie
marar, pătrunjel
Pt. maioneză:
300 g semințe de floarea soarelui crude
sucul de la o lămâie mare
2 catei de usturoi
2-3 cm de ghimbir
~50 ml ulei de măsline
Se pun la hidratat semințele de floarea soarelui pentru două ore. Se toacă mărunt toate legumele. Ciupercile se pun la macerat în sos de soia. Între timp se face maioneza, punând toate ingredientele într-un robot. Se adaugă 100 ml apă și se mixează până devin un sos albicios.
Se amestecă”maioneza” cu legumele tocate si…gata. Se așează pe un platou si se ornează după preferințe si talent. Poftă bună! ????
Imi place si cu siguranta o probez 🙂
Cele mai tari retete. DELICIOASEEEEEEEEEE , mai vrem……..
Un desert dulce cu care am crescut, nelipsit de pe masa de Craciun, nici atunci, nici acum.
Cosulete cu nuca si magiun
Ingrediente
Aluat:
600g faina
300g unt 80%
4 galbenusuri
100g smantana de gatit
100g zahar praf
1 lingurita extract vanilie
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura suc de lamaie
1 praf de sare
Umplutura:
600g magiun de prune
6 albusuri
200g zahar tos
1 fiola esenta de rom
300g nuca macinata
Mod de preparare
Pentru aluat avem nevoie de un bol incapator in care adaugam faina, facem o adancitura in mijloc, adaugam untul la temperatura camerei, galbenusele, zaharul, sarea, bicarbonatul stins cu lamaie si smantana. Amestecam si framantam putin pana optinem un aluat bine legat si ne lipicios. Adunam aluatul intr-o gramajoara, acoperim cu folie si dam la rece de pe o zi pe alta, sau cel putin 2h.
Pentru copt, pregatim formele ondulate de tabla 😉 , le ungem bine cu ulei, apoi cu un servet de hartie tamponam si indepartam excesul de ulei.
Intindem aluatul pe masa infainata cam de 1/2cm si cu un disc, ceva mai mare decat formele, decupam cercuri pe care le asezam in forme, apasand usor aluatul pe marginile ondulate.
In fiecare cosulet adaugam cate o lingurita de magiun si asezam cosuletele in tava de copt.
Albusurile le batem cu zaharul pana optinem o spuma ferma apoi adaugam esenta si nuca macinata. Incorporam nuca in bezea, amestecand usor cu o paleta. Punem spuma intr-un pos si umplem fiecare cosulet acoperind complet magiunul.
Punem tava in cuptorul dinainte incalzit, pentru 25′ la 160*.
Asa fierbinti, dupa doar 2-3′ dupa ce le-am scos din cuptor, cu o manusa trasa pe mana stanga, luam fiecare forma de tabla, o inclinam usor deasupra palmei drepte si cosuletele vor cadea singure 😀 , apoi le asezam pe un gratar la racit.
Cans sunt complet reci se pudreaza cu zahar . In total am optinut 46 de cosulete super delicioase 😆
Pofta buna !
O reteta minunata, multumim! 🙂
Cartofi umpluti
Se spala si se fierb in coaja cartofi de marime medie cu un praf de sare. Dupa ce se racesc pe jumatate se curata de coaja si se scobesc atat cat se permite pe interior. Continutul scobit al cartofului se piseaza ca un piure cu furculita si se anesteca cu sunculita taiata marunt, cascaval ras, sare si piper, smantana din belsug si marar verde. Ingredientele din compozitie se potrivesc in functie de numarul cartofilor folositi.
Cu aceasta compozitie se umplu cartofii scobiti si se introduc la ciptorul preincalzit cam 15-20 minute. Tava se unge putin cu unt sau ulei.
Cand cartofii au facut crusta se pune cascaval ras pe fiecare si se mai lasa la cuptor pana cascavalul se topeste.
Aceasta reteta simpla este preferata noastra si o facem la fiecare aniversare alaturi de gratare gustoase sau alaturi de friptura la sarbatorile de iarna.
Pofta buna !!!
Sunt minunati 🙂
Tort Diplomat
Aceasta reteta este preferata familiei mele si este nelipsita de pe masa de Craciun sau Revelion.
Se pune o cana cu lapte caldut in care s-au dizolvat 3 pliculete gelatina- 10 g,5 pliculete zahar vanilinat, coaja de la o portocala.
Se amesteca apoi intr-o cratita 4 oua intregi cu 1 cana si jumatate de zahar in care se pune laptele cu ingredientele respective si se pune pe foc mic, amestecand continuu pana incepe sa se ingroase.Cand incepe sa clocoteasca se da la o parte si se pune cratita la racit in apa rece. Separat se prepara 200 de g de frisca.
Intr-o cratita de 3 kg cu fundul drept se tapeteaza fundul si lateralele cu rondele de portocale, taiate subtiri- 3-4 portocale.Separat se inmoaie 300- 400 g piscoturi de sampanie in sirop rece- zahar, apa, esenta de portocala sau vanilie.
Peste portocalele din cratita se pune o parte din crema, felii de banane, compozitie, apoi piscoturile, compozitie, felii de banane si iar piscoturile.Se pune la frigider pana a doua zi cand se rastoarna si se serveste.Este foarte racoritor si delicios!
Preferatul meu 🙂
In sfarsit am ajuns la parintii mei si am reusit sa „smulg” din retetele care tronau pe masa noastra cand eram acasa.
Ficatei de rata in plapuma de bacon (merg foarte bine si altfel de ficatei de pasare)
Ficateii se tin in lapte 1/2h, se scurg si se prajesc (nu complet) in baie de ulei 3-4 minute, se scot si se pun la racit si scurs pe un prosop de hartie. Se pregateste baconul – taiat cat mai suptire posibil – 1mm, feliute de cascaval, ardei kapia fasii, castraveciori murati fasiute. Se pune pe felia de bacon un ficatel, 2 feliute de cascaval, ardei,castravecior si se infasora formand o mica rulada.
Pentru Varianta-La cuptor, se asigura cu scobitori, se aseaza in tava tapetata cu hartie ,se rade parmezan sau alt tip de cascaval si se da la cuptor 15min.
Pentru Varianta-prajit in cratita , se leaga cu sfoara (ca muschiul tiganesc), se prajesc uniform, se scot pe prosopde hartie, se aseaza pe platou si se rade parmezan.
Sunt deliciosi, ii mancam ca aperitiv in seara de Revelion.
Ce buni sunt!!!
Si pentru ca tot ma simt acasa, mi-am amintit si de gasca pe care ne-o trimiteau finii in ajun de Craciun:
Piept de gasca la cuptor
-1piept de gasca
-ulei
-sare
-piper
-1lingurita de faina
-50 ml vin rosu
-100 ml apa
-gogosari si frunze de patrunjel pt ornat
Se pune tigaia la incins cu putin ulei, se taie pieptul de gasca in doua si se lasa la prajit pe ambele parti la foc iute cate 3-4 minute.
Se aseaza pieptul intr-o tava, se toarna uleiul din tigaie si se mai toarna vinul si apa, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa la cuptor 35-40min.
Cand carnea este gata se aseaza pe un platou. In sosul care a ramas in tava se adauga faina bine frecata. Se mai baga in cuptor 5-7minute sa se omogenizeze si sa se ingroase putin. Se strecoara si se toarna acest sos peste piept sau se pune intr-o sosiera. Serveam acest preparat cu o garnitura de cartofi piure, ornat cu gogosari si patrunjel verde.
Este delicios! Pofta buna!
Bun tare! O sa probez reteta, ca tot am piept de gasca 🙂
TORT EGIPTEAN
E tortul sărbătorilor la mine.
Pentru blat: 12 albușuri se bat spumă cu foarte puțină sare, se adaugă, pe rând, 12 linguri de zahăr, până se face bezea. Se pun, pe rând, 12 linguri de nucă măcinată, un plic sau un plic jumătate de praf de copt ( stins sau nestins),1/2 esență de rom și 6 linguri rase de făină.
Se coc trei blaturi în tavă, pe hîrtie de copt. La fiecare blat, se răcește tava.
Crema 1 – 9 gălbenușuri se amestecă cu 9 linguri de zahăr, 4 linguri de amidon, 1/2 esență de vanilie și jumătate de litru de lapte.
Se amestecă gălbenușurile cu zahărul și esența, apoi se adaugă amidonul și laptele. Se pun la foc mic până se îngroașă. Se amestecă încontinuu. Se răcește ( nu de tot) și se adaugă un pachet de unt.
Crema 2 – 600 grame de smântână ( de țară) se face frișcă ( cu zahăr). În ea se adaugă o cană potrivită de nucă tăiată mărunt și zahărul caramelizat.
Zahărul caramelizat: 300 de grame de zahăr se caramelizează și fierbinte se toarnă peste o hârtie de copt unsă cu ulei. Când se răcește perfect, se ia de pe hârtie, se pune într-o pungă sau într-un prosop și se sfarmă cu ciocanul de șnițele. Se adaugă în frișcă. Se oprește puțin de pus deasupra prăjiturii.
În tavă se așează un blat, o treime din crema 1, o treime din crema 2 (frișcă), urmând blatul al doilea, cu a doua parte din crema 1 și a doua parte din crema 2 ( frișcă), apoi blatul 3, ultima parte din crema 1 , ultima parte din crema 2 ( frișcă) , iar deasupra, puțin zahăr caramelizat, mărunțit.
Minunat tort! 🙂
Una dintre rețetele mele preferate este checul cu smântâna.
Ingrediente
1 pahar mic de iaurt
4 oua
400 gr faina
200 gr zahar
100 ml ulei
esente
1 plic praf de copt
Se amestecă albusul de ou cu zaharul, se adauga iaurtul , uleiul, faina , praf de copt si esente.
Bun tare 🙂
PRĂJITURĂ CU PRUNE
Ingrediente: 4 gălbenușuri, 25o grame zahăr pudră, 200 g unt, 4 albușuri, sare,vanilie, 250 g făină, 1/2 plic praf de copt.
Mai întâi se desfac prunele, se îndepărtează sâmburii și se lasă deoparte. Cuptorul se încălzește la 175 grade Celsius.
Blatul – se freacă 125 g zahăr pudră cu cele 4 gălbenușuri, apoi se adaugă treptat untul moale , ținut la temperatura camerei. Albușurile se bat spumă, după care se adaugă 125 g zahăr pudră, un praf de sare și un pliculeț de vanilie. Albușurile bătute se amestecă, pe rând, cu pasta de gălbenușuri, apoi se adaugă făina amestecată cu jumătate din praful de copt. Se amestecă ușor până se omogenizează. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt.
Deasupra, se pun jumătăți de prune, una lângă cealaltă. Peste prune se presară praf de scorțișoară și zahăr tos, apoi se dă la cuptor. După aproximativ 30 de minute, prăjitura se scoate din cuptor. Deasupra trebuie să fie auriu-ruginie, iar marginile să se desprindă ușor de tavă.
RULADĂ CU CIUPERCI ȘI CAȘCAVAL
Pentru blat – o jumătate de pachet de margarină se pune la topit. Când dă în clocot, se ia de pe foc și se adaugă 4 linguri de făină, se amestecă bine, apoi se adaugă treptat 400 ml de lapte. se pune din nou pe foc și se amestecă până se întărește și se desprinde de marginea tigăii. se dă la răcit.
Între timp, se rad 200 g cașcaval.
Într-un ceaunel, se călește o ceapă mică, tăiată foarte mărunt cu un pic de ulei. 200 g ciuperci se taie și se pun peste ceapă, se lasă și ele puțin, apoi se adaugă sare și 1-2 linguri de smântână. Se lasă la foc până se leagă puțin.
Blatul – după ce s-a răcit, se adaugă 4 gălbenușuri, apoi se amestecă. Albușurile se bat spumă și se adaugă peste compoziție , amestecându-se foarte ușor, doar cu lingura de lemn.
În tavă se pune hârtia de copt, se toarnă compoziția și se lasă la foc mic, până devine aurie spre maroniu. Se scoate fierbinte, se pune pe masă folie de aluminiu, iar blatul se ia cu tot cu hârtia de copt și se pune peste folie. Se pune cașcavalul, peste tot, apoi se adaugă ciupercile, cu mâna. Se rulează, se strânge puțin, , se lasă în folia de aluminiu până se răcește, apoi se dă la frigider.
Cașcavalul este obligatoriu, dar ciupercile pot fi înlocuite cu altceva, șuncă, brânză…
Prajitura cu foaie de napolitana
Ingrediente
foi de napolitane cumparate
8 oua
1 si 1/2 cana de zahar
1 cana de faina
1 cana miez de nuca taiat
1 cana rahat taiat marunt
1/2 cana stafide
4 linguri ulei
Esenta rom
1 pachet unt
Blatul
Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma si se adauga o cana de zahar ,cate putin.Se pune apoi uleiul, zaharul vanilinat si faina.La final se pune miezul de nuca, rahatul si stafidele.Se amesteca.Compozitia se pune in tava si se da la cuptor cca. 30 de minute.
Intre timp se face crema care se pune intre blat si foaia de napolitana.
Intr-o cratita se pune unul sa se topeasca.Se adauga si jumatate de cana de zahar iar cand untul s-a topit se pun galbenusurile. Se amesteca pana incepe sa se ingroase.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Cand s-a racit, se pune un o foaie de napoitana, crema, blatul , crema si iar foaie de napolitana.
Tort de mere
Ingrediente
1, 5 kg de mere
margarina sau unt
7oua
7 linguri zahar
7linguri de ulei
14 linguri de faina
Zahar vanilinat
Esenta rom
Un varf de cutit de sare
Un pliculet de frisca pentru ornat
Mod de preparare:
Merele se curata de coaja si se scot cotoarele. Se unge o cratita cu unt sau margarina, apoi se aseaza merele intregi in cratita.Se baga la cuptor si se tin pana incep sa se inmoaie.Intre timp se prepara compozitia pentru blat.
Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se bat cu sare.Albusurile se bat pana devin spuma, se adauga zaharul cate putin, apoi se adauga galbenusurile , uleiul, zaharul vanilinat si faina.
Compozitia se adauga peste merele coapte si se baga iarasi la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.(Se incearca cu scobitoarea).Dupa ce s-a copt, tortul se lasa sa se raceasca apoi se insiropeaza cu sirop facut din apa, zahar si esenta de rom. Se orneaza cu frisca.
Chec Aperitiv
Ingrediente
2 ardei grasi rosii
150-200 g masline fara samburi
200 g cascaval
200 gr parizer de pui
500 g faina
6 oua
5-6 linguri ulei
400-500 ml lapte
1 praf de copt
sare, piper
Mod de preparare:
Amestecam intr-un vas faina cu praful de copt .Adaugam pe rand ouale, uleiul, laptele si condimentam dupa gust cu sare si piper.Amestecam bine si apoi adaugam maslinele feliate, parizerul taiat, ardeiul gras taiat si el cubulete, 23 sferturi in cascavalul ras si amestecam usor ( pentru a nu se sfarama maslinele.)
Turnam aceasta compozitie intr-o tava de chec unsa si tapetata cu faina.
Restul de ascaval ras il punem deasupra compozitiei.
Dam la cuptor si coacem circa 40-45 min. Lasam putin sa se raceasca pentru a se taia bine.
Pofta buna!
Cozonac traditional
Ingrediente:
Aluat:
1 kg faina
8 oua
2 cuburi drojdie proaspata
O cana zahar
½ litru lapte
Coaja de lamaie
Esente
1 cana ulei
Umplutura:
250 grame nuca macinata sau pisata marunt
5 linguri lapte
5 linguri zahar
O lingurita de cacao
Esenta de rom
Mod de preparare aluat:
Se face maiaua din drojdie, o jumatate de lapte caldut, o lingura de zahar si o lingura de ulei.Se amesteca putin apoi lasa sa inceapa sa creasca.Restul laptelui se amesteca cu zaharul. Separat se bat ouale cu putina sare . Se cerne faina peste care se adauga ouale batute , esenta, coaja de lamaie, maiaua si laptele.Se amesteca iar cand compozitia devine o coca se amesteca in continuare cu uleiul (caldut).Se lasa la crescut aproape o ora.
Intre timp facem umplutura.Amestecam nuca macinata cu zaharul, laptele , esenta si cacao.
Incalzim cuptorul, iar cand coca a crescut o tindem, pune pe ea umplutura apoi o rulam.Punem totul in tava u hartie de copt si lasam cozonacul inca odata la crescut pentru 10 minute.Timpul de coacere este de 50-60 minute in functie de cuptorul fiecaruia.Se verifica daca este copt cu ajutorul scobitorii.
Pofta buna !
TORT CU CREMA DE CIOCOLATA SI VISINE
Ingrediente
• 4 oua
• 400 gr zahar
• 200 ml apa
• 200 gr faina
• 4 linguri ulei
• 1 plic zahar vanilinat
• 2 borcane cu compot de visine
• 150 ml lapte
• 350 ml ulei
• ½ pahar zahar pudra
• 4 linguri cacao
• 3 linguri lapte praf
• 2 esente rom
• Un varf de cutit de sare
Mod de preparare :
BLAT:
Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare ,se adauga 200 gr zahar-putin cate putin- si zaharul vanilinat si se bat pana se intaresc ca o bezea. Adaugam si uleiul. Separat se bat galbenusurile cu un praf de sare.Peste albusuri se incorporeaza amestecul de galbenusuri si se amesteca cu o lingura pentru a se omogeniza.Se adauga faina treptat si se amesteca.Se pune folie de copt intr-o forma rotunda de copt (sau intr-o oala) se unge cu putin ulei, se pune compozitia si se baga la cuptorul incins.Timpul de coacere a fost de 45 de minute la mine, insa testul scobitorii este cel mai indicat.Dupa ce blatul s-a copt trebuie lasat sa se raceasca.
CREMA DE CIOCOLATA
Pana se raceste blatul se trece la prepararea cremei de ciocolata.
Intr-un pahar de blender se pune zaharul pudra ,laptele si uleiul (350 ml).Se pune blenderul vertical in pahar.Acesta trebuie pus exact pe fundul vasului iar cand ii dam drumul se lasa vreo 10 secunde apoi se ridica usor in sus.Laptele va incorpora uleiul si se va obtine o crema alba si pufoasa. Se opreste blenderul si se adauga cacao, lapte praf, sare si o esenta de rom.Se amesteca putin cu blenderul oprit pentru a amesteca putin ingredientele apoi se porneste pentru a uniformiza bine compozitia.
Se scot samburii de la visine si se pun intr-o srecuratoare pentru a se scurge toata zeama.
Se face un sirop din 200 ml apa, 200 gr zahar si o esenta de rom.Se amesteca bine pentru a se topi zaharul.
Se taie blatul in trei , se insiropeaza partea de jos, se adauga crema de ciocolata si visinele si se continua procesul cu toate cele trei parti.Tortul se ,,imbraca” tot in crema de ciocolata si se pun visine deasupra.
Pofta buna!
Iti multumesc ca ma primesti cu mai multe retete, pentru ca am vorbit cu tata la telefon si mi-a spus ce a gatit. Astea erau preferatele noastre si nu lipseau de la nici o petreceere.
Crochete de cascaval cu cartofi
-250 g cascaval
-1 ou si 1galbenus
-3 cartofi fierti si pasati tip piure -sare,piper
-2-3 linguri faina
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen din care se vor forma nise bilute de 2-3 cm diametru.
Separat, pe farfurii se amesteca pesmet cu diverse seminte, dupa pofte si preferinte, adica pesmet cu susan, pesmet cu mac si pesmet cu chimen. Se vor tavali bilutele in aceste amestecuri si se prajesc in baie de ulei. Se scot pe prosoape absorbante.
Credeti-ma, sunt delicioase si ca tata nu le face nimeni!
Si…probabil ultima reteta, dar nu cea din urma este ceva nelipsit pe mesele noastre de familie sau cu musafiri: este placinta cu branza a mamei mele, pe care eu intotdeauna am asemanat-o cu o prajitura, deoarece era….bogata, dulce si parfumata. De revelion o umplea cu ravase.
Placinta cu branza
Mama facea cele mai bune foi, dintr-un aluat simplu si ieftin. Ea mereu facea ca lucrurile sa para simple, dar cand eu am pus mana sa fac foi, am realizat ca maiestria ei era „vinovata” de simplitatea momentului. Deci:
-2 cani de faina
-1 cana de apa calduta
-4 linguri de ulei
-1 lingura otet
-1 lingurita rasa sare
Se framanta bine un aluat, cam 10 minute, sa nu mai fie lipicios. Se lasa sa se odihneasca o jumtate de ora, timp in care se pregateste umplutura:
-500-600 g branza proaspata
-5+3 oua
-150 g-200 g zahar (depinde cit de dulce va place)
-zahar vanilat, esenta de rom,
-coaja rasa de la o lamaie
-1 vf de lingurita de sare,
-200 g iaurt amestecat cu 100 g smantana
-stafide ( se pun putin la inmuiat in apa in care se adauga esenta de rom sau in coniac)
Se amesteca branza cu zaharul 3\4 din amestecul de iaurt si smantana, sare, coaja de lamiae, 5 oua, esenta, stafidele.
Se unge o tava cu unt din belsug. Se fac foile pe rand (aluatul se imparte in 6-8 foi, in functie de marimea tavii). Se ia din compozitie cu o lingura mai mare sau cu un polonic si se intinde pe foaie apoi se ruleaza. Se procedeaza asa pana se umple tava (de preferat o tava mai inalta decat cea de la cuptor). Se mai pun bucatele de unt pe la colturi si mijloc.
Ar fi bine sa va fi ramas putina compozitie de branza la care adaugati cele 3 oua, restul de iaurt cu smantana, mai puneti un pic de zahar (dupa gust) si adaugati peste rulourile din tava. Scuturati un pic tava ca sa se aseze bine, bagati in cuptorul preincalzit la 180 grade pt 30 -40 minute, pina cand placinta arata frumos, putin rumenita sau mai mult dupa plac.
O bogatie de placinta, buna si calda si rece! Poftiti de gustati!!!
Turtițe de cacao
Ingrediente
200 gr zahăr
125 gr cacao
700 gr făină
4 albușuri
Se amestecă zahărul cu cacao. Albușurile se bat spumă. Se amestecă ușor cu zahărul și făina. Se pot adăuga 50 gr de nuci măcinate. Se așează cu lingurița pe tava unsă. Se coc la foc potrivit.
Și în aceste zile îmi aduc aminte de gustoșii cartofi de ciocolată.
Ingrediente
100 gr zahăr pudră
100 gr nuci
un baton ciocolată menaj
esențe
Se freacă ouăle cu zahărul și se adaugă esențele. Se adaugă făină cât cuprinde. Se fac cocoloașe mic și se pun la cuptor la foc mic.
Deliciooosss!!!
Pentru ca astazi am hotarat sa ridic la rang de delicatesa o salata pe care eu o ador si care face parte din meniul nostru, o sa va scriu reteta. Pana astazi o faceam „din ochi”, dar astazi am hotarat sa tin cont de cantitati.
Salata de cartofi cu somon si maioneza
-10 cartofi potriviti
-150 g somon afumat
-2 oua
-300 ml ulei
-1 lingurita mustar
-sare
-piper
-zeama de la o lamiae
-4 fire ceapa verde sau o ceapa rosie
Se pun cartofii la fiert, se racesc si se taie cuburi. Cat timp fierb cartofii, faceti o maioneza din oua, ulei, in care adaugati mustarul, zeama de lamiae, sare si piper.
Se feliaza somonul afumat, ceapa si albusurile de ou. Se amesteca toate ingredientele si se orneaza cu frunze de patrunjel.
In mod normal o gatesc cu macrou afumat, dar astazi am imbracat-o in haine de sarbatoare si cu somon a iesit mult mai…fina, dar la fel de delicioasa deci…tipul de peste afumat este algerea voastra!
Pofta buna!
Eu sunt neschimbata in bucătărie, gatesc ce gatea mama mea de sărbători, incerc lucruri noi in toată perioada anului dar de sărbători……, una din rețete este CAISE sau PIERSICI,
3 ouă
250 gr zahar pudra
120 ml ulei de floarea soarelui
Un pliculeț praf de copt
700-800 gr faina
Coaja de lămâie opțional
Colorant alimentar roșu
Zahar tos
Un borcan gem de caise
Bat albușurile spum cu un praf de sare(eu pun un praf de sare la tott ce fac ) , adaug usor zaharul pana devine albușul tare, adaug gălbenușurile mixand in continuu, coaja de lămâie, praful de copt il amestec cu faina, apoi adaugam faina, ne iese un aluat potrivit de tare,facem biluțe care le presam cu degetul pe o parte si le coacem la foc mediu 20 min
Cand sau racit le scobim in mijloc ca pe nuci,tot ce scobim amestecam cu gem de caise si le umplem
In duoa cesti punem colorat unul mai concetrat si unu mai apa lunga așa, iar într-un vas zahar tos, bagam o jumătate de caisa într-o ceașcă, jumătate in cealaltă, le dam apoi prin zahar tos si gata, se servesc a doua zi, o bunătate
Am sa va scriu si eu o reteta de ,,Prajitura cu brinza”,dar putin mai altfel.Este preferata mea in zile de sarbatoare.! 200 g.biscuiti 100g.unt topit 250 g.brinza dulce cremoasa 150 ml.iaurt 2 linguri zahar 1 portocala 1 albus de ou 300 g. ciocolata alba Pentru decor :90g.ciocolata neagra Se sfarima biscuitii si se toarna peste ei untul topit.Se amesteca bine pina la omogenizare.Se pune amestecul intr-o forma detasabila,si se preseaza bine.Se da la rece 30 min.Intr-un castron se amesteca brinza cu zaharul,sucul si coaja de la o portocala ,rasa fin.Ciocolata alba se topeste pe baie de abur si apoi se integreaza in compozitia de brinza.Albusul se bate spuma tare ,apoi se amesteca cu o paleta usor in crema de brinza cu ciocolata.Aceasta compozitie se toarna peste blatul de biscuiti.Se lasa peste noapte in frigider.Se decoreaza cu rulouri de ciocolata care se obtin cu aparatul de curatat cotoarele merelor.Se poate presara putin zahar pudra peste ele!(P.S.un praf de sare in amestecul de brinza!) Deliciosaaaa!
Carmen Macove-Tort egiptean , Rulada cu cascaval si ciuperci si Prajitura cu prune.
Carmen Macovei -Tort egiptean , Rulada cu cascaval si ciuperci , si Prajitura cu prune
Carmen Macovei- Tort egiptean , Rulada cu cascaval si ciuperci , si Prajitura cu prune
Carmen Macovei, Tort egiptean și Ruladă cu cașcaval și ciuperci ,si Prajitura cu prune
Carmen Macovei ,Tort egiptean si Rulada cu cascaval si ciuperci si Prajitura cu prune
Multumesc, Cadouri si perle! Multumesc, Gina Bradea pentru oportunitate!
Multumesc Gina Badea si Magazinului de genti pentru premiu!!!!!!
Multumesc mult… Ptr premiul acordat..
Dar cum intru in posesia lui ..va rog sa ma indrumati
Felicitari. Va rog sa-mi trimiteti pe mail adresa completa, tel, cod postal 🙂
Multumesc mult ptr premiu..
As vrea sa va rog mult sa ma indrumati cum pot sa iau premiul ????????
Oau, am castigat. Multumesc frumos .Ce trebuie sa fac ca sa intru in valoarea premiului.
Ma bucur mult ca am castigat! Va multumesc din suflet pentru premiu.Cum pot intra in posesia lui?
Trimiteti pe mail adresa completa, nr de tel, nume, cod p
Felicitari!
Dar nu stiu adresa de email?!
E scrisa clar, in articol 🙂 poftabuna.com@gmail.com