Chifle multicereale
Acestea sunt chiflele pe care le fac cel mai des. Nu-mi place painea din comert, care este ca un burete, extrem de pufoasa, dar fara gust .
Imi pregatesc singura amestecul din 9 kg faina (de orez, graham, secara, orz, ovaz, grau – pe cat posibil integrala si bio) si 1 kilogram de tarate de grau sau ovaz.
INGREDIENTE pentru reteta de chifle multicereale
-1 kg faina amestec productie proprie (9 kg faina de orez, graham, secara, orz, ovaz, grau – pe cat posibil integrala si bio) si 1 kilogram tarate de grau sau ovaz
-500 ml apa calduta sau lapte
-1 ou (daca vreti sa le faceti de post, nu puneti ou)
-1 lingurita sare
-1 lingurita zahar
-1 plic drojdie uscata (sau un cubulet proaspata)
-50 ml ulei pentru framantat
Cum se prepara chiflele multicereale?
Adaug lapte si ou la aluat, deoarece astfel chiflele vor fi mai fragede si mai pufoase si se vor mentine proaspete mai mult timp.
Se pune faina intr-un castron, se amesteca zaharul, drojdia (eu folosesc numai uscata de la Dr. Oetker) si sarea, se face o adancitura in mijloc si se pune oul si apa sau laptele, cate putin. Se framanta, adunandu-se aluatul de la margine catre mijloc, pana cand aluatul are consistenta dorita – potrivit de moale.
Apa se pune treptat, in functie de cat cere aluatul, pentru ca este faina mai uscata care cere mai multa apa sau mai umeda, care nu are nevoie de toata apa. Pentru a verifica umiditatea fainii se strange in pumn si cand se desface, daca se imprastie, e uscata, daca ramane stransa, e umeda.
Se adauga putin cate putin uleiul (eu pun la framantat si o lingura de untura), pana cand aluatul se desprinde de pe mana. Acest aluat va fi putin mai „nisipos” decat aluatul dospit obisnuit, din cauza continutului de tarate.
Se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit, la loc cald si ferit de curenti, timp de 1 ora.
Se modeleaza chifle rotunde sau ovale, cu mana umezita cu ulei se pun in tava acoperita cu hartie de copt si se lasa 20 de minute la crescut. Se ung cu ou, se presara cu sare, chimen, mac, susan, seminte de in, dovleac, floarea soarelui. Se pot face deasupra cate 2 crestaturi, cu un cutit bine ascutit, pentru un aspect mai elegant.
Se coc la temperatura potrivita spre mare, sunt gata cand sunt frumos rumenite deasupra.
Sunt foarte gustoase, au gust de „paine adevarata”, fara E-uri, conservanti si afanatori. Eu le pastrez in pungi la congelator si scot cat se mananca la o masa, le incalzesc la cuptorul cu microunde si am paine proaspata toata saptamana. Dar si asa, in cosulet, pe masa, se mentin proaspete cateva zile.
Fierbinti, scoase din cuptor, unse cu unt si cu dulceata sunt un deliciu! Am avut oaspeti de seama, care pur si simplu nu se mai saturau si au lasat deoparte celelalte bunatati pregatite… 🙂
Si pentru ca-mi place sa ma joc, atunci cand framant aluat pentru chifle sau paine, mai fac si alte bunatati: covridogi, branzoaice, cornuri, pizza,placinte si multe altele.
Vor urma retetele cu poze .
2 COMENTARII
Va multumesc mult pentru reteta.
[…] folosit aluat de la chiflele multicereale, se vede ca e aluatul mai inchis la culoare si usor nisipos de la […]