„Zuppa inglese” este un desert traditional italian savuros, intalnit cu precadere in regiunile Toscana si Reggio Emilia, regiuni ce ii revendica si originea.Daca va plac retetele italiene-vedeti aici o colectie de retete italiene savuroase. 🙂

Multe sunt ipotezele cu privire la locul si momentul creatiei acestei specialitati. Totusi, versiunea cea mai credibila atribuie acest deliciu unei menajere florentine, aflata in slujba unei familii de nobili englezi, rezidenti in incantatoarea Florenta (Firenzze) de la mijlocul sec. al XIX-lea. De aici si denumirea de „zuppa inglese”. Prin „zuppa”, in vorbirea curenta a locuitorilor din regiunea Toscana, se intelege prajitura care are in componenta ei un pandispan inmuiat intr-un sirop (alcoolic sau nu). Este cazul si acestui desert rafinat in care blatul este inmuiat intr-un sirop ce are la baza un lichior numit Alchermes (de culoare rosie) iar impreuna cu crema de lapte si budinca de ciocolata (la origine) se alterneaza in straturi incantand inainte de toate privirea, prin bogatia cromatica a ingredientelor sale, pentru ca mai apoi sa ne cucereasca gustul prin fragranta sa si imbinarea savuroasa a aromelor.
Este un desert de efect, delicat, moale ca si consistenta, racoros, fiind consumat dupa ce in prealabil a fost dat la frigider timp de cateva ore.
Se serveste, asemeni unui alt desert “ a cucchiao” renumit in peninsula, dar care isi trage originea tot in aceasta regiune- Tiramisù-, atat in portii individuale, deseori fiind conservat in vase de Yena dar si sub forma de tort.
Retetele sunt si ele care de care mai felurite: uneori celor doua creme (de lapte si ciocolata) li se mai adauga si frisca, alteori blatul pandispan este inlocuit cu piscoturi, iar lichiorului Alchermes (de neinlocuit, intrucat aroma sa este caracteristica de baza a acestui deliciu) i se mai adauga un altul.
Reteta pe care am s-o prezint are ca punct de plecare o crema de lapte pe care obisnuiesc s-o folosesc in preparatele mele. Nu stiu cu ce frecventa
veti gati acest desert, dar sunt convins ca reteta acestei creme o veti folosi des de acum inainte. Deci, pana nu ma razgandesc 🙂 , sa incepem treaba!

 

Zuppa inglese

 

Zuppa inglese

Durata Preg.: 

Total: 

Portii: 8

Zupa inglese pofta buna cu gina bradea 1 500x375 - Zuppa inglese
“Zuppa inglese” este un desert traditional italian savuros, intalnit cu precadere in regiunile Toscana si Reggio Emilia, regiuni ce ii revendica si originea
Ingrediente
  • Crema de lapte si ciocolata
  • 750 ml latte
  • 250 ml frisca lichida
  • 7 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 325 g zahar
  • 80 g amidon de porumb
  • 1 pastaie de vanilie
  • ½ coaja de lamaie
  • 150-200 g ( dupa gust) ciocolata amara 70 % cacao
  • 200 g piscoturi
  • Sirop
  • 150 ml apa
  • 100 g zahar
  • 50 ml lichior Alchermes

Cum se prepara reteta de Zuppa inglese:

Zuppa inglese

Punem laptele si frisca lichida la fiert impreuna cu pastaia de vanilie. Amestecam zaharul cu amidonul de porumb si adaugam ouale batute. Cand laptele fierbe, luam pastaia de vanilie, adaugam compozitia de mai sus, punem la foc mic si amestecam in continuu cu o lingura de lemn timp de cateva minute pana ce va rezulta o crema caracterizata printr-o culoare placuta la vedere si o consistenta potrivita.
Preluam 40% din crema calda si amestecam cu 150-200 g ( in functie de gusturi) ciocolata amara taiata marunt, amestecam pana cand compozitia se omogenizeaza si va rezulta o crema de ciocolata de o culoare vie si gust placut.

Zuppa inglese

Pentru sirop, punem pe foc apa si zaharul iar cand compozitia ajunge la punctul de fierbere stingem focul si adaugam lichiorul.
Lasam totul sa se raceasca si incepem asamblarea desertului in straturi, alternand cremele cu piscoturile inmuiate in sirop. Ajunsi aici putem da frau liber fanteziei, ornamentand dupa bunul nostru plac.

Va avea cu siguranta succes in fata mussafirilor nostri!

Zuppa inglese

Sau poate va place la cupe sau castronele:

Zuppa inglese

Pofta Buna!

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de dulciuri » Prajituri » Zuppa inglese
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3379

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.