Zefire cu fructe de padure
Zefire cu fructe de padure: niste delicii moi si gumate, aromate si foarte gustoase, se aseamana cu bezelele, dar nu sunt crocante si nu se coc. Au o textura asemanatoare cu marshmallows, bezelele americane, dar gustul si modul de preparare difera.
Zefirul e un desert foarte popular in Rusia. Desi e un desert ce nu se coace, avem nevoie de multa rabdare si “indrumari”. Adesea compar modul de prepararea a zefirelor cu cel al macaronsurilor.
Trebuie documentare si pasi urmati cu precizie. Nu sunt foarte greu de preparat dupa ce invatam tehnicile.
La prepararea zefirelor cu fructe de padure sunt importante cateva ingrediente si calitatea acestora. Principalul ingredient este pectina – fibra solubila ce se regaseste in mod natural in multe fructe si legume. In magazine se gaseste si pectina sintetica sau Bio, recomand, insa, folosirea la acest desert a piureului de fructe cu un continut ridicat de pectina, astfel vom obtine un desert natural.
Consumul de pectina ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange si face minuni in tratarea bolilor sistemului digestiv. Dintre fructe, o cantitate mare de pectina contin: piersicile, merele, portocalele, caisele.
Un alt ingredient important, dar si de neinlocuit, este agar-agarul – numit si agar sau geloza, este un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, obtinut din alge marine rosii. A fost descoperit in Japonia si se folosea in locul gelatinei, mai ales de vegani. Exista si agar produs in mod industrial, care are aceleasi proprietati, dar nu este un produs natural si ecologic.
La prepararea zefirelor, agarul nu poate fi inlocuit cu gelatina.
Un aspect important in prepararea acestui desert este temperatura siropului de zahar si agar, aceasta trebuie sa fie aproximativ 110 grade Celsius.
Cele mai bune zefire cu fructe de padure
Va propun o reteta de zefire cu fructe de padure, preferatele mele. Ador aceste zefire pentru culoarea lor naturala si gustul divin. Sunt bune si cele clasice, cu piureu de mere, dar astea roz ma cuceresc de fiecare data.
Promit sa las toamna (sezonul merelor) si reteta clasica de zefir de casa (cu piureu de mere).
Pe blog gasiti multe alte retete de dulciuri, cel putin la fel de delicioase precum aceasta reteta de zefire:
Ingrediente pentru reteta de zefire cu fructe de padure
- Piure de fructe de padure – 150 g (aproximativ 400g fructe proaspete);
- Zahar (1) – 100 g;
- Apa – 75 g;
- Agar-agar(putere 1200) – 5 g;
- Albus de ou – 1;
- Zahar (2) – 200 g;
- Zahar pudra - aproximativ 6 g.
Cum preparam reteta de zefire cu fructe de padure?
In primul rand trebuie sa pregatim piureul de fructe. Facem piureul din timp, pentru a reusi sa se raceasca si stabilizeze pectina. Piureul poate fi congelat in cantitati mai mari si folosit de fiecare data cand e necesar, economisind astfel timp.
Putem folosi si fructe congelate, asa fac eu de obicei. Punem fructele congelate intr-un vas la foc mediu (daca folosim fructe proaspete, adaugam 1-2 linguri de apa).
Amestecam si fierbem aproximativ 8- 10 minute. Lasam fructele sa se raceasca putin, apoi le maruntim in blender. Piureul format il trecem prin sita, astfel incat sa nu mai avem seminte si coji de fructe.
Punem piureul obtinut inapoi in cratita, adaugam zaharul(1) si punem vasul la foc mediu, amestecand in continuu. Piureul trebuie fiert mai mult, pana cantitatea scade vizibil.
Sfat
Cu cat fierbem mai mult, dezvoltam pectina in piureu. Fructele de padure nu au o cantitate mare de pectina, de aceea e important sa fierbem compozitia pana se injumatateste cantitatea de piureu.
Grija, insa, sa nu se arda sau ingroase prea mult, scopul nostru nu e sa obtinem jeleu de fructe.
Cand piureul e gata, il lasam sa se raceasca la temperature camerei, apoi in frigider, minim 6 ore.
Dupa racirea piureului, urmeaza alti 2 pasi importanti, care trebuie facuti concomitent.
Punem albusul de ou si piureul in bolul mixerului si amestecam totul la viteza mica spre medie pana la obtinerea unei spume usoare, in acest moment setam mixerul la viteza mare si ne apucam de sirop.
Intr-un vas punem apa, zaharul (2) si praful de agar-agar, punem vasul la foc mediu si amestecam.
Alte cateva sfaturi
Amestecam cat mai des compozitia pentru ca agarul sa nu se lipeasca de vas. Daca se lipeste, siropul nu va mai fi bun pentru zefire.
Siropul se fierbe pana la 110-115 grade Celsius, termometrul insa nu este de neinlocuit la aceasta reteta. Eu nu-l folosesc. Siropul e gata cand curge mai greu de pe lingura, nu ca apa.
Mai bine fierbem siropul mai putin ca sa nu riscam caramelizarea sau cristalizarea agarului. Totusi trebuie sa asteptam sa se lege siropul pentru ca daca nu e lipicios, nu are calitatile necesare.
E necesar sa ne organizam in asa fel incat siropul si albusul de ou sa fie gata in acelas timp.
Albusul de ou trebuie sa fie batut intr-o spuma ferma, pentru aceasta las mixerul sa lucreze aproximativ 15-20 minute (puterea mixerului e de 1500w). Cand compozitia de albus si piureu de fructe e gata, turnam siropul de zahar si agar.
Sfat
Siropul trebuie turnat imediat, pentru ca daca se raceste, se caramelizeaza, dar si pentru a “prelucra” termic albusul de ou (evit in retete albusul crud).
Mixam in continuare la viteza mare aproximati 3-4 minute.
Cand compozitia e gata, o turnam in pos cu duiul dorit. Pregatim pe masa hartia de copt si formam zefirele. Le lasam la uscat, aproximativ 6 ore, dar e preferabil sa stea peste noapte.
Sfat – pentru cele mai bune zefire cu fructe de padure
Nu le acoperiti pentru ca le diformati, dar si pentru ca se vor usca mai greu.
E foarte important si nivelul de umeditate din incapere, dar, in cazul asta, nu avem, de obicei, alternative.
A doua zi, ii gasim fiecarei parti perechea, le scoatem usor de pe hartia de copt si le unim. Acum avem un zefir intreg (acesta e format din 2 parti) si il trecem prin zahar pudra, scuturam usor si facem acelas lucru cu bucatile ramase.
Zefirul se pastreaza la temperatura camerei.
Va mai zic un secret: a 2 zi, zefirele sunt si mai bune, avand o crusta la exterior si miez fin, aromat , spumos.
Nu va speriati de procesul de preparare, experimentati. Este posibil sa nu reusiti din prima, dar daca urmati sfaturile, recomandarile si pasii descrisi veti obtine cele mai gustoase zefire cu fructe de padure.
Va recomand sa incercati si reteta de bezele, se fac simplu, doar din zahar, albusuri si zeama de lamaie.
Reteta si pozele ii apartin Radmilei Girbu, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.
1 COMENTARIU
[…] tipuri de torturi. Prefer sa umplu deserturile foarte dulci cu aceasta crema de lamaie: macarons, zefirele, rulada, prajituri, tortul […]