Zarzavat din dovlecei si ardei pentru iarna
Zarzavat din dovlecei si ardei pentru iarna. Zarzavat pentru ciorbe si tocanite. Zarzavat la borcan sau la congelator, fara conservant, aspirina sau pikant fix, reteta naturala. Cum se face zarzavatul pentru iarna?
Anul asta am avut enorm de multi dovlecei, la 2-3 zile culegeam cate o galeata cu varf. Ne plac mult dovleceii, am publicat peste 70 de retete cu dovlecei aici.
Am facut tot felul de budinci, ciorbe, salate, pane, zacusca,am dat si altora foarte multi, dar inca mai am. Si-s atat de fragezi si de gustosi, ca mi-e mila de ei.
Am pus si la congelator multi – vedeti aici, eu pun la chiftele dovlecel razui in loc de paine si nu va puteti imagina cat de gustoase sunt chiftelele mele. Vedeti reteta aici si musai s-o probati.
A venit Doru iar din gradina cu galetile pline cu ardei si dovlecei, asa ca imediat am pus sa fac niste zarzavat. Bun mai este iarna, de ce sa cumpar din comert legume pline de chimicale, cand pot sa am camara plina cu legume si fructe din gradina mea, nu-i asa?
Ce ingrediente folosim pentru reteta de zarzavat din dovlecei si ardei?
Cum preparam reteta de zarzavat din dovlecei si ardei?
Folosim cantitati aproximativ egale de dovlecei si ardei. Nu se supara nimeni daca sunt mai multi ardei sau invers. La reteta asta nu lucram cu cantarul absolut deloc.
Curatam si spalam legumele, apoi le taiem cubulete.
Rasturnam legumele intr-un vas mare si le amestecam foarte bine.
Prima data vom pune legumele in pungi, pentru congelator. Scoatem cu grija aerul din pungi si aplatizam foarte bine legumele, apoi sigilam punga. La fel procedam cu fiecare punga. Eu am folosit pungi cu fermoar (zipp), dar se pot folosi si pungi normale sau se pot vida.
Eu am facut si pungi mai mari, cam de 4-500 g fiecare, dar si pungi mai mici, cam de 200 g fiecare. Pungile mici le folosesc daca fac o cantitate mai mica de mancare sau le dau la copii.
Punem zarzavaturile si in borcane. Borcanele trebuie sa fie bine spalate, curate, sterilizate inainte de a fi folosite.
Indesam bine legumele in borcane.
Sfat de la Gina Bradea
Recomand sa indesati cat mai bine legumele, folositi un ,,chisoi” de usturoi sau o lingura de lemn (coada), pentru ca la fiert legumele scad si va ramane borcanul gol. E pacat sa nu umplem bine borcanele.
In fiecare borcan punem cate un varf de lingurita de sare sau cat luam cu trei degete. Nu este nevoie sa folosim aspirine, conservanti sau alte chimicale. Pentru cei care au probleme cu tensiunea, puteti sa nu puneti nici macar aceasta sare.
Cum se sterilizeaza conservele?
Punem capacele si le strangem bine. Sterilizam borcanele la bain-marie timp de 20-30 de minute din momentul in care apa va da in clocot.
Apoi acoperim oala cu un capac si cu servete groase si lasam borcanele sa se racoreasca pana a doua zi.
Dupa aceea, timp de o saptamana mai verificam borcanele din cand in cand, ca fiecare dintre acestea sa fie sigilate si sa nu prinda aer din cauza capacelor.
Folosim acest zarzavat la ciorba, la tocanite, la pilaf, paste, sarmale, varza, fasole sau la orice altceva dorim. Se adauga in mancare la final, este deja fiert, se mai da doar in clocot totul si gata.
Acest zarzavat este foarte bun si pentru diabetici. Va rog din tot sufletelul meu, nu folositi aspirina, conservant sau alte chimicale. Acest zarzavat se poate pastra in camara chiar si 3 ani. Da, si in camara de la bloc rezista fara probleme.
Haideti sa gatim curat, natural, gustos, asa cum gateau bunicile noastre pe vremuri. Cea mai buna mancare este cea naturala, far chimicale!
Va iubesc! Iubiti-va si voi si gatiti natural!
Va las si reteta video aici:
2 COMENTARII
Doresc sa stiu daca pot cumpara produse.
Astept raspuns
Multumesc
Puteti cumpara, desigur, produse sunt peste tot.