Zacusca de dovlecei
Zacusca de dovlecei este o reteta tare draga mie. Mereu am facut zacusca de tot felul, am avut mereu camara plina cu tot felul de conserve pentru iarna – vedeti retetele aici. In debaraua mea de la bloc, mereu si-au gasit locul sute de borcane de compot, dulceata, gem, zacusca, muraturi si acrituri, zarzavaturi de tot felul, suc de rosii, ketchup, bulion…
Am facut zacusca din vinete, zacusca de fasole verde, de fasole uscata, de dovlecei, de ciuperci, de gogonele, de gogosari, de gogonele, zacusca de peste si multe altele. Am incercat de toate. Vedeti aici retete de zacusca.
Am lucrat ani buni la Aprovizionare, sotul pleca mereu in delegatii, nu aveam timp sa gatesc intre 2 delegatii, asa ca borcanele de zacusca erau salvarea mea. Aveam mereu in birou, intr-un fiset, cateva borcane cu zacusca si compot.
Am lucrat si 32 de ore fara sa ajung acasa, asa ca un borcan cu un modest compot ma scotea din incurcatura. Of, ce vremuri! De cate ori nu veneau colegii in birou, obositi, flamanzi, nervosi… (viata de slujbas la stat, prost platita si cu zeci de ore peste program) si scoteam un borcan cu zacusca si mancam cu totii. Stiti ce buna e cand o mananci cu un colt de covrig uscat? 🙂
Mai ales cu mainile patate de motorina si uleiuri. 🙂
Vedeti mai jos doar cateva alte bunatati ce pot fi preparate cu dovlecei:
Zacusca de dovlecei
Iar copiii mei au mancat mereu dimineata o felie de paine cu unt si gem sau zacusca, o cana de compot, lapte, mai putin preparate din comert.
Eu plecam la ora 5 de-acasa, dimineata, asa ca nu puteam sa le pregatesc un mic dejun cald. Le lasam pe masa borcanele cu dulceata si compot, desfacute, doar cat sa-si puna ei, sa manance. Apoi plecau la scoala. 🙂
Cand veneau de la scoala, aveau in frigider farfuriile cu hrana rece sau craticioara in care puneam ciorba sau felul 2, exact cat sa manance ei. 🙂
Asa mi-am crescut eu copiii, cu mancaruri simple, gatite-n casa. Exact cum am crescut si noi. Va recomand sa incercati si reteta de zacusca de vinete, o alta reteta simpla si delicioasa, facuta asa cum am invatat-o din familia mea, totul fara conservanti sau alte chimicale inutile.
Ce ne trebuie pentru reteta de zacusca de dovlecei?
O sa va spun reteta pentru iarna, apoi cum am facut acum, ca sa mancam pe loc.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- – 4 kg dovlecei fragezi
- -1,5 kg ceapa
- -1,5 kg rosii coapte, carnoase
- -1,5 kg ardei gras rosu sau gogosar, kapia
- -1-2 morcovi
- -200 ml ulei (se poate mai mult)
- -1 lingura sare
- -piper dupa gust (eu pun jumatate de lingurita rasa, dar noi mancam picant)
- -2 frunze dafin
- -2-3 catei de usturoi (optional)
Mod de preparare pentru reteta de zacusca de dovlecei
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti la reteta video aici:
Dovleceii eu nu-i curat de coaja, le tai doar codita si varful, apoi ii dau pe razatoarea fina. Se adauga acum putina sare, se amesteca si se lasa deoparte.
Ceapa se curata si se taie marunt.
Ardeii grasi se coc si se curata. Daca veti folosi ardei grasi obisnuiti, zacusca va avea un gust usor amarui. Eu prefer ardeii rosii sau kapia, ardei dulci si carnosi, care dau si culoare rosie intensa. Ca sa vedeti cum se coc ardeii grasi, cateva trucuri, vedeti reteta de Salata de ardei copti.
Se pune o cratita mare, cu fund gros pe foc si se adauga uleiul. Eu nu folosesc mult ulei si nici nu fac prajeli decat foarte rar, prefer sa inabus totul. Dar puteti adauga mai mult ulei, daca asa doriti. Pentru mine, e perfecta reteta asa, cu putin ulei.
Se pune ceapa si se lasa 2-3 minute, amestecand mereu, apoi se adauga o cana cu apa. Se lasa sa se inabuse la foc potrivit. Se amesteca din cand in cand.
Dupa 10 minute, se adauga si morcovul ras sau taiat cubulete, cum doriti. Cand scade lichidul, se mai adauga cate putina apa calda.
Cand ceapa este bine inmuiata, se adauga dovleceii rasi si bine scursi. Fiind lasati cu sare, isi vor lasa multa apa. Acum se pun si ardeii copti curatati si taiati marunt.
Zacusca de dovlecei pentru iarna
Se lasa sa fiarba impreuna cam 10 minute, apoi se adauga rosiile date pe razatoare. In felul acesta se elimina coaja. Acum se pun sarea, piperul si dafinul.
Se lasa sa fiarba totul, amestecand des, pana cand scade zeama si se aduna uleiul deasupra. Acesta este semnul ca zacusca este gata. Gustati si vedeti daca mai trebuie sare. Se poate adauga acum si o lingurita de zahar, pentru ca va taia aciditatea rosiilor, dar eu nu folosesc zahar, l-am eliminat de la zacusca.
Se adauga acum usturoiul pisat si se stinge focul. Se amesteca si se lasa 10-15 minute sa se linisteasca.
Din aceasta cantitate ies aproximativ 10 borcane de zacusca, de 400 ml. Depinde cat de mult se scade zacusca.
Se pune zacusca in borcane si se sterilizeaza la bain-marie timp de 30 de minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se lasa borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.
Cateva sfaturi extra:
- Ardeii se pot taia marunt sau se pot rupe fasii, daca vreti ca aspectul sa fie mai deosebit. Rosiile se pot opari, curata de coaja si seminte si apoi taia cubulete.
- Zacusca se face in cratita cu fung gros, ca sa nu se lipeasca. Trebuie sa fie cat mai larga, in asa fel incat evaporarea lichidului sa se faca rapid. Daca veti face zacusca in oala, fierberea va dura mai mult. Deci, obligatoriu, cratita sau si mai bine, ceaun.
- Adaugati 2 boabe de coriandru si 2 boabe de ienibahar, macinate proaspat. Atat, nu mai mult. Zacusca va avea un gust aparte.
- Puteti face zacusca si cu dovlecei si vinete in cantitati egale, sa fie mixta. E grozava.
Cum am facut acum zacusca de dovlecei pentru consum imediat?
- 3 fire ceapa verde
- 3 dovlecei fragezi, micuti (cam 400 g)
- jumatate borcan de 400 g rosii in bulion – vezi reteta
- 2 ardei grasi mari, copti
- 2 linguri ulei de masline
- 1 vanata
- sare
- piper
- 1 frunza mica de dafin
- 1 catel de usturoi
- 1 morcov mic
Am procedat la fel ca mai sus, dar am rupt ardeii si vinetele fasii. 🙂
Fotografiile sunt de la zacusca pe care am facut-o astazi. E delicioasa rece sau calda.
Sa va mai spun cateva trucuri?
Iarna, desfac un borcan cu zacusca, fierb paste sau orez, amestec si am imediat o tocana de legume sau niste paste grozave. 🙂 Asa se face cu orice zacusca.
Sau se pot umple rosii, castraveti, ardei grasi, coji de ecler- pentru un platou de aperitive. Cand este post sau nu numai, reprezinta o masa excelenta. De multe ori am dus la birou, de ziua mea, astfel de aperitive si au fost extrem de apreciate. 🙂
Ieftin si extrem de gustos. 🙂
Pofta Buna!
55 COMENTARII
la zacusca de dovlecei pentru iarna ai folosit ceapa verde sau uscata?
Promit ca încerc această reţetă de zacuscă trebuie să fie foarte bună , sper să vin cu mulțumiri doamnei Bradea !
E o nebunie! Sfatul meu e sa nu probati reteta, creeaza dependenta! 😛 😀
Delicios de buna !!!!
Cum mai scad un pic temperaturile – fac si eu jumatate de portie 🙂
E grozav de gustoasa 🙂
Buna seara.As avea doua intrebari:daca dau rosiile prin masina de suc este bine sau nu?Si dovleceii taiati cubulete,ce parere aveti?Multumesc si abia astept sa incerc reteta de zacusca.
Buna dimineata,
Este bine, la ambele 🙂
Minunata reteta, de mult timp caut o reteta pt conservarea dovleceilor peste iarna, de data asta sunt foarte multumita, la gust este aproape identica cu zacusca traditionala din vinete. Felicitari si multumiri!
Daca vreau sa fac cu 2kg dovlecei si 2kg vanata,cea din urma se pune coapta sau cruda?
Vinetele intotdeauna se coc 🙂
Super! Exact ce cautam 🙂
Aveam de mult dorinta să fac o aemenea rețetă.
La zacusca pentru consum imediat as adăga spre final un paharel de vin alb de foarte bună calitate, sec sau demisec.
Vă mulțumesc pentru rețetă.
La gatit recomand doar vin sec. Se poate pune si la cea pentru iarna, e foarte bine 🙂
Zacusca a iesit minunata ,acum am facut-o ,este nemapomenit de buna .Multumesc Gina Badea pentru reteta m-am uitat si pe tutorialul video !
Multumesc frumos si eu, ma bucur tare mult 🙂
Draga Gina ma numesc Maria si sant din Sibiu .Am dorit mult sa-ti trmit o reteta de mancarica de dovlecei cu care eu am copilarit (sant destul de in varsta ).sper cand ai timp sa o incerci ,este f buna. Incrediente : Dovlecei,cartofi, rosii marar 1lingura de faina 1ceapa patrunjel verde. Aproximativ aceiasi cantitate de cartofi si dovlecei ii curati si ii feliezi,ii prajesti intr-o tigaie antiaderenta cu f putin ulei pe ambele parti, Ii scoti pe servete absorbante pe 2 farfurii , 1 cu cartofi ,1 cu dovlecei , din 2 linguri de ulei si 1 lingura de faina (rumenita f putin ) stingem cu 2-3 rosii cubulete .Deci mai simplu facem un sos de rosii. Intr-un vas pentru cuptor punem un rand de cartofi , unul de dovlecei ,unul de marar unul de sos (care a fost subtiat cu apa. Repetam , ultimul fiind de sos . presaram patrunjel……..scuze am uitat sa presaram printre straturi 7-8 catei de usturoi taiati marunt . Dam la cuptor la foc mic aproximativ 1 ora. Este f buna si rece. Pofta buna.
Multumesc frumos, Maria, suna tare bine 🙂
Bună seara, dna. Gina Bradea. Va urmăresc cu interes rețetele, iar aceasta m-a inspirat în mod deosebit si plăcut. Mi s-a părut deosebit de interesantă sugestia privind folosirea unor cantități egale de vinete și dovlecei, precum și a unui condiment precum ienibaharul. Cum peste o săptămână eu declanșez ceea ce îmi place să numesc „borcaniada” (conserve pt iarnă la borcan), rețeta dvs. va fi inclusă obligatoriu în rețetar.
Dar cum mi-a plăcut ideea, am pregătit o porție pentru consum imediat, într-o variantă ușor mai rapidă, pe moment, pt mine, adică fără coacere. Oricum, a ieșit foarte bună, cu o aromă deosebită, pe care eu o atribui ienibaharului.
Vă mulțumesc pt rețetele, sugestiile și, în general, efortul pe care îl faceți pt perpetuarea ideii de bucătărie românească, vă doresc succes și vă urmăresc cu același interes în continuare.
Multumesc frumos si eu.Te invit sa mai probezi si alte retete de la mine.
Revin cu o întrebare: dacă tot avem nevoie de apă pt a inăbuși ceapa și morcovii, nu ar fi bine să punem dovleceii rași ( fără a fi sărați și storși de apa pe care o conțin) , să înăbușim legumele împreună și să adăugăm, eventual, apă dacă mai e nevoie? Nu e mai bine să folosim și apa conținută de dovlecei, care are probabil un gust specific acestora și ceva vitamine? La chifteluțe e logic să stoarcem dovleceii pt că e nevoie de o compoziție cât mai solidă, care să poată fi cât de cât modelată. Dar în cazul acestei rețete? Dumneavoastră ce părere aveți? Mulțumesc.
Se poate si asa. Dar ceapa se pune prima, are nevoie de mai mult timp sa se inmoaie, dovleceii se pun la urma, sa nu se faca praf de tot 🙂
Felicitāri pentru retetele tale foarte delicioase si ca le imparti cu toata lumea! Iti multumesc
mult!
Am observat in reteta video ca folositi un vas cu interior de piatra. Difera oare gustul mancarii pregatite in astfel de vas fata de vasul de fonta teflonat? Merg sa mai dau o raita pe la kaizerul acela minunat si sa vad cum pot ajunge azi pe la macelarie, ca prea i-am amenintat pe-ai mei de cateva luni ca voi incerca sa fac in casa asemenea bunatati.
Draga mea, important e sa gatesti cu drag si sa condimentezi mancarea, sa fie gustoasa si aspectuoasa, facuta din ingrediente proaspete, naturale si de buna calitate. Degeaba ai cele mai performante vase sau ustensile daca nu pui suflet 🙂
Vasele mele sunt pentru plita cu inductie, asta este ceea ce am gasit. Nu se potrivesc toate pe plita asta. Am cautat foarte mult pana am gasit ceea ce aveam nevoie si nu-s deloc ieftine. Da, sunt bune, dar sincer eu prefer oalele din lut 🙂 Nu merg pe plita cu inductie, asta e problema 🙂
Zacusca cu dovlecei e delicioasa multumesc pt reteta ,am facut o portie si mai sunt doar 3 borcanele!!!familia si chiar cunostintele care au gustat au fost incantate de aceasta zacusca!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine!
Am facut astazi zacusca asta minunata cu dovlecei! Gustul matasos al dovlecelului se regaseste in fiece inghititura, alintand papilele gustative. Nu mi-am putut imagina ca poate fi atat de delicata! Pregateam inainte dovlecei cu rosii, dar in combinatie cu morcovul si ardeiul kapia este tot ce poate fi mai bun din dovlecel. Incerc maine si chiftelutele cu dovlecei.
Ma bucur tare mult ca ti-a placut, e tare fina 🙂
Se poate folosi ardeiul dat prin blender si apoi fiert pana scade in loc sa fie copt?
Da, se poate, il pui odata cu ceapa si nu mai pui apa.
Azi am desfacut primul borcan cu zacusca de dovlecei. Delicios. Trebuie sa va spun ca, fiind la dieta, cu restrictii de glucide si lipide, am facut reteta fara ulei. Am inceput prin a toca la masina ardeii si dovleceii (amestecati cu putina sare), lasandu-i la scurs, in strecuratori separate, pana am pregatit restul ingredientelor. Apoi am inabusit ceapa in sucul rezultat de la ardei si dovlecei. A fost suficient, nu am mai adaugat apa. Ulterior, m-am consultat cu nutritionistul si a rezultat ca puteam folosi inclusiv cei 200 ml ulei, fara probleme la cantitatea de legume prevazuta de reteta. Am facut si o portie de zacusca de dovlecei cu vinete (in cantitati egale), dar nu am desfacut inca vreun borcan. Banuiesc ca va fi la fel de buna.
Va multumesc mult pentru retete si va doresc mult succes in continuare.
Multumesc frumos si eu.
Este extraordinara!!! Am facut anul trecut o portie, a fost o nebunie culinara, s- a consumat foarte repede. Acuma ma pregatesc sa fac 2 portii, sper sa o obtin la fel de buna daca voi dubla cantitatile😉. Felicitari D-na Gina B. si multumiri pentru reteta
Spor! Ma bucur tare mult ca v-a placut. Sigur va iesi delicioasa.
Anul acesta am SA fac si eu,SA fiti sanatoasa stimata doamna imi plac extraordinar retele d-voastra!!!Tot respecutul!!!
Multumesc mult.
Draga doamna Bradea, sa ne traiti multi ani fericiti cu sanatate ca tare bune mai sant retetele marca”Gina Bradea”! Nu ma mai satur si ma ingras numai cand le citesc , ce sa mai spun cand le si fac si mananc cu mare pofta. Omul cat traieste invata iar eu inca invat foarte multe lucruri bune de la Dvs. Va multumesc ca existati si ne faceti viata mai ”gustoasa”!
Multumesc frumos si eu 🙂
Buna seara stimata doamna! As vrea un sfat: ar merge 1 ardei iute (sau 1/2 daca este foarte iute) la aceasta minunata zacusca de dovlecei. Un pic picanta..ce ziceti?
Merge foarte bine 🙂
Buna ziua! 😊
As dori sa fac aceasta reteta cu vinete si dovlecei culesi in vara(am de gand sa ii fierb/scurg/fac piure înainte de folosire). Avem foarte mulți dovlecei si vreau sa scap cumva de ei.
Am cumparat 5kg de vinete, deci voi baga si 5kg de dovlecei.
Din calcule a reieșit ca va trebui sa adaug:
– 3.75 kg ceapa,
– 3.75 kg ardei (amestec kapia si gogoșar)
– 3.75 kg roșii(sau 1.75l bulion, ca nu mai sunt roșii, adica 2kg de rosii=1l bulion)
– 500 ml ulei (nu e cam puțin? )
– 5 morcovi
– 9 catei de usturoi
– 2.5 linguri sare
– 1 lingura piper
– 5 foi dafin
Ce spuneti, sunt corecte aceste cantitati?
As dori in mod special sa imi spuneți:
– ce parere aveti de utilizarea dovleceilor vechi, curatati de coaja, fierti si facuti piure.
– daca e bine ca 1l de bulion sa echivaleze 2kg de rosii.
Mulțumesc anticipat! 😊
E buna reteta, dar dovleceii nu vad de ce sa-i faci piure. Cureti semintele si dai pe razatoare, adaugi in ceapa, sa se inabuse totul. De ce sa distrugi fibrele care-s atat de benefice?
Mulțumesc pentru răspuns! 😊
Ziceam ca daca nu mai sunt fragezi, ii „fragezeste” fierberea. 😁
[…] multe retete de zacusca vedeti aici. Veti gasi retete de zacusca de dovlecei, de ciuperci, de peste, de fasole pastai sau uscata si tocana de […]
[…] lipsesc din casa niciodata dovleceii, chiar am facut acum cateva zile o delicioasa zacusca de dovlecei. E mult mai fina decat zacusca de vinete, asa ca fac destul de des […]
[…] simplu, fara conservanti sau alte chimicale inutile. Merita sa aruncati o privire si pe reteta de zacusca de dovlecei, un alt deliciu nelipsit din camara mea. […]
Buna ziua. E minunata reteta de zacusca cu dovlecei si mult mai usor de facut decat cea de vinete. Va multumesc pentru efortul pe care il depuneti cu acest site culinar, e o inspiratie pentru multi doritori de „bucatareala”. Astazi intentionez sa incerc tarta cu branza si dovlecei. Sunt sigura ca nu poate fi decat minunata. Toate cele bune!
[…] –Zacusca de dovlecei – vedeti reteta, mai usoara si mai blanda cu ficatul decat zacusca de vinete […]
Se poate prepara fara sare?
Sigur ca da.
Foarte bine detaliata reteta. Sper sa îmi iasă la fel de gustoasa ca a dumneavoastră. Mulțumesc,chiar anul acesta am făcut producție mai mare de dovlecei și nu mai știam cum să îi preparam. I-am prăjit,i-am copt ,piftelute, umpluți dar la varianta de zacusca nu ne-am gândit. Spor in continuare.
Va fi si mai buna, pentru ca va fi facuta cu manutele tale si condimentata dupa gustul tau. Spor, draga mea si sa-mi spui cum a iesit 🙂
Bine, mamaieee!!!
Felicitări! Am făcut zacusca asta și e bună!
Ma bucur mult, sa va fie de bine!