Vinete umplute, murate sau marinate
Vinete umplute, murate sau marinate, este o reteta de muraturi ceva mai aparte, cu niste influente turcesti probabil. Sunt vinete crestate si umplute cu salata de legume, apoi murate in otet sau saramura sau marinate in sos de rosii sau ulei.
Delicioase!!!
Am gasit vinete micute, cat palma, subtirele, asa ca nu puteam sa nu pun si 1 borcan cu vinete umplute murate. Imi place sa fac din toate cate putin, sa am pe raftul din garaj de toate.
Da, nu mai fac in cantitati imense la fel ca acum cativa ani, dar fac 1-2 borcane din fiecare. Acum se gasesc tot timpul anului legume proaspete.
Cand ai fructe si legume in gradina proprie, naturale si sanatoase, adevarul este ca e mare pacat sa nu le conservi. Dar eu si cei ca mine, care cumparam totul… chiar nu se merita sa fac sute de borcane. 🙂
Vedeti aici peste 70 de retete de Conserve pentru iarna. Veti gasi retete de muraturi de tot felul (gogosari, pepeni, varza, castraveti, dovlecei, hrean), sucuri si bulion de rosii, zarzavaturi, zacusca de tot felul, compot, gem, dulceata, sirop, visinata, Vegeta de casa.
Sa va spun cum fac aceste vinete. Sunt mai multe retete, la saramura sau la otet, asa ca o sa va spun tot ce stiu. Ca de obicei, nu-i asa? Stiti ca eu nu pastrez pentru mine „secretul bucatarului”. 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de vinete umplute, murate?
Rating
- -1 kg vinete micute, subtiri
- -1 ardei gras kapia
- -1 morcov
- -1 bucatica de telina radacina
- -marar, patrunjel verde (optional)
- -cateva frunze de menta
- -1 ceapa
- -fire de telina verde
Eu am facut reteta de vinete umplute, murate cu legume crude si in otet.
Legumele se taie felii-ardeiul si ceapa, iar radacinoasele se rad pe razatoarea mare. Verdeata (marar, patrunjel, menta, frunze de telina) se taie marunt.
Se adauga o lingurita de sare (sare pentru muraturi), se amesteca bine si se lasa asa pentru 2 ore. In acest timp, legumele se inmoaie si lasa zeama.
Se pot pune legumele intr-o strecuratoare, cu o greutate deasupra, sau se storc bine la final.
Vinetele se spala si se indeparteaza codita, dar fara sa se taie vanata la capat.
Se taie pe lung, se fac 1-2 buzunare, fara ca taietura sa fie pana la capat. Eu prefer sa fac 2 buzunare, dar merge si doar 1. 🙂
Se pun in apa cu 2 linguri de otet si se lasa asa cam 20 de minute.
Se vor albi si isi vor pastra culoarea frumoasa, nu vor mai oxida.
Se pun pe foc 1 l de apa (sau mai mult daca aveti mai multe vinete), cu 2 linguri de otet si 1 lingurita de sare.
Cand apa clocoteste, se adauga vinetele si se oparesc timp de 5-6 minute-din momentul in care apa da in clocot.
Se scot si se lasa la scurs intr-o sita, pana se racesc.
Fiecare buzunar se umple cu legumele bine stoarse, apoi se leaga fiecare vanata cu tulpini de telina sau patrunjel.
Cum legam vinetele umplute si murate?
Se pot face 1-2 legaturi, pentru ca vinetele sa fie stranse frumos, sa nu curga umplutura afara.
Tulpina de telina leaga mai bine, e mai fibroasa. Luati tulpini mai lungute (de la telina romaneasca) si le bateti usor cu pumnul, pe un blat de lemn.
Aveti grija sa nu se sfarame, doar sa se inmoaie putin. Sau le puteti opari 1-2 limute, in apa in care opariti vinetele. 🙂
Eu le-am legat cu tije de patrunjel. Nu vreti sa stiti cat am injurat!
Recomand telina sau ata! 🙂 Ultima vanata am legat-o cu ata, dar pe aia nu v-o arat. 🙂 In Romania le legam cu telina si era o joaca de copil. 🙂 Off!
Se asaza in borcane, in picioare sau culcate, cum doriti. Se pune usturoiul sfaramat cu latul cutitului. Imi place aroma pe care o lasa. 🙂
Deasupra se pun pun bete de marar sau fenicul, frunze de visin, ce aveti. Eu am pus bete de fenicul si de marar uscate, cate putin din fiecare. 🙂
Truc pentru vinetele murate umplute:
Se pot adauga cepe micute, curatate de frunza, dar intregi, la mijloc si printre vinete. Ceapa poate fi gen stufat, micuta, alba sau rosie. 🙂
Daca va place mai usturoiat, puteti adauga cativa catei de usturoi curatati, dar intregi. Usturoiul murat e tare gustos 🙂
Separat se pun la clocotit 300 ml de otet, 300 ml apa, 1 lingurita cu varf de sare pentru muraturi, 1 lingura de miere de albine (optional), 1 lingurita boabe de piper si 1-2 frunze de dafin. Se pot pune si boabe de mustar daca doriti. Eu nu pun. 🙂
Cand otetul a clocotit, se toarna in borcan, peste vinete. Este bine ca borcanul sa fie pus pe o tava metalica sau pe aragaz, ca sa nu se sparga din cauza otetului clocotit.
Se scutura usor borcanul, pentru ca otetul sa intre bine peste tot, se completeaza sa fie plin, apoi se pune capacul si se acopera cu paturi.
Se lasa asa pana a doua zi, sa se raceasca in voie. Eu intorc borcanele cu gura-n jos. 🙂 Asa a scazut otetul a doua zi.
Cand servim vinetele murate?
Asa il las, peste cateva zile eu desfac borcanul. Se pot manca peste 1 saptamana, dar daca aveti rabdare sa le lasati 1 luna… sunt minunate! 🙂
2. Reteta de vinete umplute murate in saramura 🙂
Se face saramura din 1 l apa, cu 30 g sare pentru muraturi, se pune pe foc sa clocoteasca, apoi se toarna clocotita peste vinete. Se vantura (pritoceste) cam la 2 zile. In borcan se adauga frunze de telina, se pot pune si suvite de hrean daca doriti.
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati totul, din belsug, cu foarte multa dragoste!
3. Reteta de vinete umplute si marinate in sos de rosii
Vinetele pregatite la fel ca mai sus, se pun in borcane mai mici, se toarna deasupra suc de rosii, se capseaza, apoi se sterilizeaza cam 40 de minute din momentul in care apa a dat in clocot.
4. Reteta de vinete umplute si marinate in ulei.
Vinetele pregatite la fel ca mai sus, se pun in borcane si se toarna deasupra ulei. Se capseaza si se sterilizeaza 20 minute din momentul in care apa a dat in clocot.
Umplutura la vinete se poate face cu radacinoase crude, asa cum am facut-o eu acum sau astfel:
-Se pune totul int-o tigaie cu putin ulei si se lasa sa se inabuse, la foc mic, pana cand scade toata apa si legumele se inmoaie. La final, se adauga verdeata taiata marunt.
-Se poate face din ardei, rosii si castraveti sau dovlecei. Se poate adauga sau nu morcov.
-Se poate face umplutura cu ciuperci, ceapa, usturoi si verdeata (marar si patrunjel).
-Se poate face umplutura cu ceapa, morcov si masline taiate felii 🙂
Cam atat stiu despre reteta de vinete umplute, murate, sau marinate in tot felul. 🙂
Daca va plac retetele cu vinete-vedeti aici vinete gatite in fel si chip. Noua ne plac foarte mult. 🙂
Voi ce retete de Vinete umplute, murate stiti?
Va provoc sa testati reteta aceasta si sa reveniti cu impresii 🙂
Pofta Buna! Si nu uitati sa zambiti astazi, viata e frumoasa! 🙂
9 COMENTARII
Excelenta reteta.
E o reteta excelenta, a devenit una dintre muraturile noastre preferate.
Ce bine arata! 🙂
Stii, Gina, fiecare dintre noi – care avem obisnuinta de a „strange”in borcane tot ce avem, ce putem cumpara, sau ce ne permitem, folosim retetele pe care le-am tot experimentat, an de an. Mai ales cele care am trecut de o anumita varsta si care ne-am confruntat poate cu alte probleme. Dar cand vrem si altceva; cand ne starnesti curiozitatea, sau cand… ma mai lasa memoria (asta e, trebuie sa o recunosc !), avem sursa de inspiratie. Si de certitudine. De acele asigurari”o sa vezi ca asa e!”, pe care le citim printre randuri.
Eu apelez la tine. Ca la o sora mai mare (nu am sora…).
Hai ca am mai facut-o si pe asta!
Pup!
Mersi, pup si eu, tare de tot!
Buna, Gina!
Tare-mi place blogul asta si felul in care explici retetele. Mult succes in continuare!
Am si eu o intrebare: cele murate in otet se pot pastra pt iarna? Sau trebuiesc consumate mai repede?
Multumesc!
Buna, Rux,
Multumesc frumos. Da, se pot pastra pentru iarna si sunt delicioase.
Imi plac mult retetele pe care le postezi.Iti multumesc si-ti doresc numai bine.
Multumesc frumos si eu 🙂