Vegeta de casa la sare (fara conservanti)
Vegeta de casa la sare: o reteta simpla, usor de facut, fara conservanti sau chimicale inutile. Totul simplu si gustos, facut acasa.
Nu folosesc Vegeta (sau alte produse similare) din comert, sucuri sau prafuri cu gust de cucu-bau, supe sau taietei instant, produse din acestea pline de E-uri, cancer en-gross, care promit o mancare rapida si extrem de gustoasa, cu gust absolut natural. De fapt, este doar foarte multa sare, E-uri si cateva firicele microscopice de legume si verdeata uscata.
M-am obisnuit sa-mi fac in casa Vegeta, la fel cum fac paine si multe alte conserve pentru iarna (impropriu spus pentru iarna, se pot folosi oricand).
Vegeta cu sare nu fac anul acesta, sunt in Italia si am facut cu legume uscate la soare mai multa, mama mi-a trimis din Romania verdeata uscata, asa ca am destula. Va spun cum o pregatesc, sa puteti folosi reteta si cu prima ocazie cand fac si eu, postez fotografiile.
Reteta mea este foarte simpla: 8 kg de legume + verdeata + 1 kg sare pentru muraturi, in total sa fie 9 kg.
Ingrediente pentru vegeta de casa (la sare):
Rating
- 2 kg ardei gras (kapia, gogosar – ideal e sa fie de toate culorile)
- 1 kg morcov
- 1 kg telina radacina
- 1 kg patrunjel, pastarnac radacina
- si 3 kg de verdeata (marar, patrunjel, leustean am pus doar daca e pentru ciorba si am dat separat, nu pun leustean la orice)
Aceste legume se schimba, puteti pune orice legume si in ce cantitate va doriti (nu ceapa sau rosii), pastrand proportia de 8+1 (legume+sare).
Cum se prepara vegeta de casa (la sare)?
Legumele se spala, se curata, verdeata se alege, se spala, totul se sterge bine de apa, apoi se trec prin robot sau masina de tocat.
Se adauga sarea, se amesteca, se pune totul in borcane si se duc in camara. Nu necesita sterilizare si se mentine extraordinar de bine.
Se foloseste la orice fel de mancare, dar atentie mare: nu se mai pune sare la mancare.
Puneti din aceasta Vegeta (e sarata) si dupa ce da cateva clocote, gustati si atunci daca mai e nevoie, se mai pune sare.
Aceeasi Vegeta, dar fara sare, se poate pune la congelator, in pungute (se face suluri din folie de plastic, se pune Vegeta si se ruleaza, apoi se baga in congelator) sau se pot face cuburi – in tavitele pt gheata etc.
Sunt solutii diverse pentru a evita chimicalele din comert.
Va recomand sa cumparati de la tarani, legumele acelea micute si pline de pamant, romanesti, verdeata de la babutele care stau intr-un colt al pietei, fugarite de jandarmi si pietari. Asta daca nu aveti cum sa le culegeti din propria gradina. 🙂
Ca pret, va rog sa ma credeti ca mai mult vor costa probabil borcanele decat legumele, dar totul va costa probabil undeva la 20-30 ron si veti avea lejer 1 an.
Cat costa Vegeta in comert? Si cat la suta se lauda ca au legume? Ia faceti calculul cat e procentul de legume aici si cat costa. Iar gustul si sanatatea pe care le veti avea in farfurie… sunt fara pret!!!
Vedeti si reteta de Vegeta cu legume uscate. 🙂
Reteta de vegeta de casa a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!, puteti vedea cateva dintre rezultate mai jos. Va invit si pe voi sa probati aceasta reteta:
28 COMENTARII
Pe asta o stiam, face si mama odata…..:) Desi cu greu mai gasim marfa naturala si pe deasupra si romaneasca in piata….din pacate as putea spune.
Propunere iluzorie ! Pesticide , ingrasaminte chimice , ploile acide , seminte manipulate genetic , chiar si ingrasamantul natural e infestat ! Nimic nu e sigur !
Da, asa este, inclusiv apa si aerul sunt infestate. Dar e mult mai bine daca se folosesc legume proaspete si nu Vegeta pudra din comert. Nimic nu este complet natural, asa este, dar se poate reduce cantitatea de chimicale.
f bună rețeta
Multumesc frumos 🙂
ffff buna si eu fac
Imi place si am sa aplic metoda…mai ales ca-mi aranjez gradinita mea…Foarte buna ideea ,nu m-am gindidt!!!!Mai ales cea fara sare!!!Multumesc mult!!!!
Da…dar tot au mai putin decit decit cele in comert!!!!!!Sint spalate de tine, curatate de tine si puse la pastrare de tine!!!!!!!!!!10% cistig de curatenie numai aici!!!!!!
grazie mille per tua riccetta….bacioni…
Cu drag 🙂
Eu folosesc asta in loc de vegeta, e super, are gust superb, vegeta nu se poate compara, ca are si gustu’ ala de chimical. Nu stiu daca stii de brandu’ asta, vad ca e pe amazon, poate te intereseaza si gasesti in Italia, macar de incercare.
http://www.amazon.com/Vogel-Herbamare-Original-500g-17-86oz/dp/B0002DU87K/ref=pd_sim_gro_1?ie=UTF8&refRID=0TJVVGPA8TK5PBQVY2ZY
Da, sunt prostii de-astea peaici, dar de ce sa le cumpar? Eu am gard viu din dafin si rozmarin, in spatele casei la vecini e o gramada de fenicul salbatic si culeg de cate ori am chef.. 🙂
Daaa clar, pai atunci nu ai nevoie de din astea, cu ierburile la discretie. Si io imi plantez pe aici de tot felu’ si am vara, da-s in zona friguroasa, nu prea rezista unele, cum ar fi levantica sau busuiocu sau oregano, alea-s cam sensibile pentru aici am observat. In California stau tufele de rozmarin la aia pe marginea drumului, cum stau prunii la noi de la Timisoara la Recas de ex, cat vezi cu ochii :); sau stateau, cine stie ce mai e acuma, zgaraie nori.
De ce nu usuci? Eu imi usuc verdeturi si am iarna de toate. Si in Romania la fel faceam: uscam cimbru, marar, patrunjel, leustean, loboda, plante medicinale…
Minunata reteta, excelelnta idee! Si eu fac acelasi lucru si pun pungutele in congelator. Numai ca pun si ceapa, tu de ce spui ca fara ceapa? oare nu se conserva la fel de bine sau pur si simplu asa te-ai obisnuit? Oricum, e bine ca am aflat proportiile tale, eu puneam la ochiometru si nu adaugam si patrunjel, marar…ci numai legume. A, si fara sare. dar imi place mai mult ideea ta, am sa o incerc in toamna in mod sigur.
Ceapa la congelator capata un gust ciudat si prefer fara ceapa. Pregatesc ceapa uscata, o sa arat cum. Ceapa nu se pune la orice si ceapa este tot anul;, proaspata, nu am de ce sa conserv.
F.buna reteta. O face si mama mea , in fiecare an. Printre legumele enumerate de dvs. ( ardeii , obligatoriu, toate soiurile, gras, gogosar,kapia. aromele sunt diverse ) noi adaugam si ceapa. Ma tenteaza chiar sa incerc si cu praz mai ales ca are mai multe proprietati curative. Sare mare si atat 🙂 Rezista fara probleme si trei ani , pastrate undeva la rece , intr-o camara sau beci, in functie de posibilitati. Nu am congelat niciodata deoarece nu a fost nevoie. Sarea isi face toata treaba pentru a le conserva fara alte cele…Retetele gasite aici sunt minunate. Tot respectul, draga doamna!
Sante-ti bestiala:-) 🙂 🙂 🙂 !felicitari si tot respectul doamna!
Multumesc Ginutzule. In urma cu neste ani faceam aceasta vegeta dar am renuntat pt ca am descoperit alta la care se pune ff putina sare iar gustul este tare bun. Cand scot borcanul pe masa ca sa adaug in mancare ginerele meu isi pune pe paine. Am sa-ti dau reteta in prv ca sa o pui pe blog ( daca vrei ). Pupicii pupaciosi sunt pe drum !
Cu mare drag, Marcelus, chiar te rog 🙂 . Pup si eu, tare de tot 🙂
si eu as dori reteta.nu am voie sa consum sare.multumesc
[…] de Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna, o sa va spun cateva variante. De ani buni eu prefer sa fac Vegeta de casa la sare sau Vegeta cu legume uscate, care merg la orice mancare. Vedeti retetele unde e subliniat cu […]
[…] .Vedeti si reteta la Vegeta de casa cu legume la sare […]
Multumim pentru retete!Eu fac vegeta,cu mai multe legume ,mai adaug si varza,putina conopida,patrunjel radacina si frunza,praz,pastarnac,toate ,morcov,telina aredei,marar ,uscate si date prin masina .Eu stau la casa,asa ca toate legumele le iau din gradina proprie.
[…] de Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna, o sa va spun cateva variante. De ani buni eu prefer sa fac Vegeta de casa la sare sau Vegeta cu legume uscate, care merg la orice mancare. Vedeti retetele unde e subliniat cu […]
Ce fel de sare folosiți?
Sare de muraturi, neiodata.
buna seara.
retetele dumneavoastra sunt extraordinare, va multumesc mult!
as vrea sa va rog sa imi indicati la ce durata sa setez deshidratorul pentru vegeta(l-am cumparat si imi prind urechile in el).
multumesc