Varza a la Cluj reteta fara prajeli
Varza a la Cluj reteta fara prajeli– cu varza acra, la cuptor. Reteta de sarmale imprastiate sau sarmale sparte, o reteta rapida, fara prajeli, totul se gateste la cuptor. Reteta traditionala.
Mic istoric al retetei
Ce ne spune Wikipedia?
Varza à la Cluj sau varza de Cluj (în maghiară Kolozsvári káposzta) este un fel principal de mâncare preparat cu varză, carne tocată și orez. Rețeta datează cel puțin din secolul al XVII-lea și este specifică Clujului. Varza à la Cluj mai este numită și varză în straturi sau sarmale împrăștiate.
Originară din Cluj, rețeta a fost tipărită, pentru prima dată, într-o carte de bucate în anul 1695. Cartea de bucate a fost scrisă de Sofia Tofeus (în maghiară Zsofia Dobos), fiica cea mică a episcopului reformat al Transilvaniei, publicată inițial în limba maghiară, republicată în cel puțin 19 ediții până în secolul al XX-lea și tradusă în limba română sub numele de Cărticica meseriei de bucătar în secolul al XXI-lea.
Sa nu uitam de sarmale
Ce bune sunt sarmalutele, cu frunza de vita de vie sau varza, din carne de pasare, porc, vita, miel, peste sau pur si simplu de post! Fiecare dintre ele are savoarea personala, una e mai buna decat cealalta, nu-i asa?
Retetele mele de sarmale de tot felul le puteti rasfoi aici. Veti gasi si niste retete mai aparte, cu totul si cu totul delicioase. Am retete moldovenesti sau dobrogene, retete taranesti sau boieresti, mai vechi sau mai noi. Bagati un ochi, o sa ramaneti surprinsi, garantez asta.
Iar daca nu aveti chef de infasurat sarmale sau talent (ca si asta e important), atunci faceti voi o varza umpluta, sau sarmale sparte (reteta taraneasca), sau o varza a la Cluj. Se poate face cu prajeli sau mai dietetic putin, asa cum o fac eu. Bine, la cat de dietetica poate fi tocatura stropita din belsug cu smantana…dar macar nu mai prajim/calim nimic si castigam si timp.
Sa va spun varianta mea de varza a la Cluj, pentru ca nu am pretentia ca e reteta veche de familie de sute de ani sau ca am inventat-o eu.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de varza a la Cluj?
- 1,8 kg de varza murata
- 100 g de slanina afumata
- 1 lingurita de marar uscat
- 1 lingurita de cimbru
- 1 varf de lingurita de chimen
- piper – dupa gust
- 1 lingurita cu varf de boia dulce
- bulion de rosii cu ardei – aprox. 100 g
- 1 kg de carne tocata
- 5-600 g de ceapa
- ardei iute macinat sau boia de ardei iute sau piper
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 1 lingurita de marar uscat
- 1 lingurita de sare
- 100 g de bulion de ardei cu rosii
- 1 lingura de untura (sau putin ulei)
- o frunza de dafin
- 250 g de orez bine spalat
- 200 ml de vin alb sec
- apa
Cum se face reteta de varza a la Cluj?
Puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti mai jos reteta video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.
Reteta video
Pregatim varza
Punem varza la desarat si o lasam sa se scurga bine.
Taiem varza cat mai fin.
Taiem cubulete slanina afumata, soriciul il scoatem deoparte.
Varza a la Cluj reteta fara prajeli
Peste varza taiata adaugam slanina, mararul, cimbrul, chimenul, piperul, boiaua de ardei dulce. Amestecam foarte bine varza.
Adaugam si cam 100 g de bulion de rosii cu ardei si amestecam iar. Nu e traditionala varianta cu bulion, ardelenii folosesc doar boia, dar eu, moldo-dobrogeanca fiind, prefera varianta mai colorata.
Pregatim compozitia de carne
Peste carnea tocata adaugam ceapa taiata, ardeiul iute macinat, cimbrul, mararul, sarea.
Amestecam totul. Adaugam si bulionul de ardei cu rosii si amestecam iar. Am folosit bulion de casa, facut de noi.
Folosim o tava cu dimensiunea de 25 x 30 cm. O ungem cu untura sau ulei.
In tava punem jumatate din cantitatea de varza, o nivelam bine.
Frunza de dafin o rupem si o adaugam peste varza. Punem si soriciul pe care l-am scos de la slanina afumata, va da un plus de gust.
Punem compozitia de carne deasupra.
Adaugam si orezul – acesta trebuie sa fie crud, nu il umflam. Nu are nevoie de multa fierbere, nu vrem sa se faca pasta.
varza a la Cluj
Nivelam bine orezul, apoi adaugam restul de varza deasupra.
Adaugam vinul alb si completam cu apa rece, cat sa acopere putin varza.
Coacerea pentru reteta de varza a la Cluj
Punem tava in cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru 10-15 minute, pana cand da in clocot. Apoi reducem focul la 180 de grade Celsius si lasam tava pentru 2 ore. La final, lasam varza sa se rumeneasca frumos, fara folie.
Cand varza este gata, putem sa o lasam sa se raceasca, ca sa o putem taia frumos, daca este calda se va sfarama si imprastia.
Sfatul Ginei
- Cu 10 minute, inainte ca varza sa fie gata, puteti turna deasupra 200 de grame de smantana grasa. Eu prefer sa servesc smantana separat, intr-un bol.
Asta este totul, reteta noastra este gata. 🙂
Nu uitati de mamaliguta si ardei iute.
Va invit cu drag si pe voi sa incercati aceasta reteta si de abia astept sa reveniti pe blog, sa ne spuneti si noua cum a iesit.
Spor la gatit si Pofta buna!