Turte de Craciun
Turte de Craciun numite si Pelincile Domnului sau Scutecele lui Iisus Hristos, sunt turte extrem de fine, inmuiate in sirop aromat si presarate din belsug cu nuca sau julfa (din seminte de canepa).
Turtele cu nuca sau julfa (seminte de canepa) fac parte din traditiile de Craciun. In ajunul Craciunului se dau de pomana impreuna cu sarmale de post, prune uscate, nuci si covrigi. Doamne, cat sunt de bune!!!
Va invit sa vedeti si retetele noastre de Afumaturi si alte preparate din carne de porc, pasare, vita si peste. Veti gasi aici multe retete de carnati, salam de casa, kaizer, slanina, muschi tiganesc, jambon, sunca presata, crenvursti, parizer, gusa fiarta in zeama de varza, toba, lebar, caltabosi, chisca, untura si jumari… si muuulte altele.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de turte de Craciun?
Rating
- -500 g faina
- -300 ml apa calduta
- -un varf de cutit sare
- -faina pentru intins
- Umplutura
- -500 g nuca
- -150 g zahar
- -coaja de lamaie, portocala
- Pentru sirop
- - 1 l apa
- -500 g zahar
- -1-2 esenta rom
- Pentru turtele cu julfa (canepa)
- -300 g canepa (se gaseste la magazinele naturiste tip Plafar, gata decorticata)
- -150 g zahar
- -300 ml apa
Cum preparam reteta de turte de Craciun?
Din apa, sare si faina se framanta un aluat tare, ca de taietei, pana se desprinde de mana.
Se tranteste de masa de cateva ori – veti vedea ca va deveni mai elastic. Trantitul acesta, chiar daca vi se pare ciudat, e foarte important pentru aluaturi.
Aluatul va iesi mult mai fin, dospiturile vor fi mai pufoase, iar aluatul asta de foi de placinta, o sa faca foile mult mai subtiri 🙂
Da, acesta este aluatul si pentru taietei de post sau pentru foaia de placinta 🙂
Se acopera aluatul si se lasa sa se odihneasca 1 ora, in loc cald. Chiar daca nu dospeste, si aceste aluat are nevoie de caldura.
Se imparte aluatul in 10 bucati si apoi, presarand cu multa faina, se intind foi cat mai subtiri posibil. Vedeti ce fine sunt ale mele?
Coacerea turtelor de Craciun
Se coc pe tabla sau pe plita sau in tigaia de teflon, asa cum am facut eu. Ca sa-mi fie mai usor, am taiat foaia in 4 si am copt bucatile, la fel ca pe clatite, pe o parte si apoi pe cealalta. Nu se foloseste ulei!!! 🙂
Se suprapun foile una peste alta si se lasa sa se mai usuce. Trebuie sa stea minim 24 de ore inainte sa fie inmuiate, sa se usuce bine, altfel vor fi tari.
Mama si bunica faceau din cate 2-3 kg de faina, pentru ca dadeau de pomana la neamuri si vecini. Faceau ditamai teancul de turta si apoi le pastrau pe masa sau pe sifonier, acoperite cu ziare. Doamne, cum mirosea in camera aia!!! :))
Se face siropul din apa si zahar, apoi se lasa sa se raceasca. Esenta de rom se adauga cand e usor caldut. Eu la 1 l de sirop adaug 2 fiole de esenta de la Dr. Oetker. Se inmoaie bucatile de turta in sirop si se laza cate 3-4 minute, sa se imbibe. Se pun pe platou si se presara cu nuca usor prajita si macinata, amestecata cu zahar, coaja de lamaie, portocala, dupa cum doriti. Fiecare strat se mai stropeste si cu putin sirop.
Se repeta operatiunea pana cand se termina foile si nuca. Ultimul strat trebuie sa fie de nuca 🙂
Se pune un blat de lemn deasupra si se lasa pana a doua zi. In felul acesta, turtele de Craciun se vor inmuia mult mai bine, se vor intrepatrunde aromele si aspectul va fi frumos.
Cum se face reteta de turte cu julfa?
Semintele de canepa se prajesc usor in cuptor, se lasa sa se raceasca bine, apoi se piseaza in piua. Se pot lasa si crude, dar putin prajite au un gust minunat. Se pune apa la fiert, se adauga zaharul si cand clocoteste, se pun semintele de canepa pisate. Se lasa sa fiarba putin, pana se ingroasa si se aduna de deasupra, ceea ce este ca o spuma. Aceasta se foloseste la turte. Se adauga coaja de lamaie, portocala, rom, dupa dorinta.
Se lasa la racit putin si cand sunt caldute se pun peste turtele inmuiate in sirop. Se pune cate putin pe fiacre strat de turte inmuiate, ca o crema.
A doua zi se taie cuburi, romburi…dupa dorinta. Se dau de pomana prima data, apoi mananca si gazda. La noi in zona se dau de pomana in ajunul Craciunului astfel de turte , prune uscate oparite sau mancare de prune uscate si sarmale de post.
Unele gospodine mai pun alaturi si ceva bomboane sau dulciuri pentru copii, mere, portocale, banane, o sticluta cu suc sau vin 🙂 . Cand eram copii, se aduceau biscuiti, mere sau covrigi 🙂 , rareori bomboane.
Iubesc aceste turte de Craciun. Cu julfa (seminte de canepa) n-am mai mancat de foarte multi ani….
Mai multe retete festive gasiti aici 🙂
Pofta buna!
28 COMENTARII
Foarte buna reteta
Am gasit de curand, la un magazin din Bucuresti, seminte de canepa decorticate, taman bune de pus la prajitura, mi-am zis si m-am postat fix langa cantarul de pe tejghea! La o privire mai atenta si la o intrebare aproape isterica din partea mea, a_lu ca pretu de 8,50 lei, nu era pentru un kil’ dă julfa ci pentru suta dă grame! D’apoi n-oi mai fi mancat eu de vreo trei’j dă ani, turta cu julfa, dar sigur pot sa mai stau inca p’atata , decat sa dau echivalentul a 2 euro pe 100g de seminte de canepa! Da’ ce? O iau s-o trag pe nas? (Sau nu se trage pe nas, asta? 🙂 )
Hahahahahaha…Se administreaza intravenos :)))))))))
De trei ani am preluat stafeta familiei, de la mama mea, in a face turtele cu seminte de canepa ( eu doar din astea prefer inca de cand eram copil la bunici la tara ) , sunt extraordinare si nu le-as inlocui pentru nimic in lume cu altele. Chiar zilele urmatoare am in program o vizita la un magazin de seminte sa iau 2 – 3 kg . De regula fac mai mult pentru ca toata familia si prietenii apropiati stiu ca ii vizitez cu acest delicios preparat. Tin mult la el si datorita faptului ca a cam ramas singurul preparat care se face doar in perioada Craciunului si marcheaza cu brio aceasta perioada. Odata cu prepararea turtelor, daca tot am placa de metal pe argaz, fac si scrijele de cartofi, tot odata pe an. Doresc tuturor Sarbatori fericite cu visuri implinte si sanatate maxima !
Felicitari din tot sufletul!
Sarbatori fericite si dvstra si va mai asteptam cu drag. Si poate ne spuneti cum faceti dvstra turtele cu julfa, n-am mai mancat de foarte multi ani 🙂
Am facut julfa cu ani in urma din seminte de canepa .Pe vremuri – inainte de 89- canepa se cultiva pe camp si delimita culturile de porumb. Semintele erau dedecorticate si le spargeam intr-o piua mare din lemn. Intebarea mea este : daca punem semintele la fiert va iesi crema chiar daca nu sunt sparte ? Multumesc
E bine sa le spargeti putin inainte. 🙂 Ce pofta mi s-a facut si mie 🙂
Multumesc frumos ,D-na Gina pentru reteta de abia astept sa o prepar …o zi buna.
Le-am facut pt prima data,acuma nu va suparati pe mine,dar imi par mai bune decat cozonacul ! 10 stele
Doamne,sunteti minunata!Ma lasati fara cuvinte! De cand cautam reteta asta,mamaie facea cand eram copil cate un lighean mare avand 8 copiii si 5 nepotii :),acum nu mai poate saraca ca este in varsta noi suntem plecati prin diferite colturi ale lumii.De cand v-am descoperit nu pot lasa telefonul din mana atat de mult imi plac retetele dumneavoastra. Sunteti o gospodina exceptionala! Va multumesc ptr retetele dumneavoastra si pentru rabdare!😊
Multumesc din tot sufletul, Dorina,
Ma bucur ca m-ai gasit si aici, pe blog. Rasfoieste blogul, sigur vei gasi multe retete ca acasa.
Pup tare!
Of doamne abea aștept sa înceapă pregătirile pentru craciun…..La mine în familie întotdeauna turtele pentru Julfa se fac cu doua săptămâni înainte și păstrate sus pe soba de teracota invelite în fete de masa curate. ..În felul acesta turtele se usucă foarte bine… Pentru umplutură se pune semințe de canepa și semințe de dovleac.. .. semințele se prăjesc ușor în cuptor și apoi se pisează fffff Bine(se fac prin râsnita de cafea) apoi începe procedura cea mai grea…… spălatul semințelor. ..😊😊😀 peste semințele pisate se pune cate foarte puțina apa călduță se amesteca și apoi se strecoară printr-o sita foarte deasa iar laptele rezultat se pune intr-o cratiță… Ceea ce a rămas în sita se spală în felul acesta de cel puțin 5-6ori….. Pana când apa strecurata e curata……practic în felul acesta răman cojile de la canepa sși semințele de la dovleac… (semințele fiind cumpărate din piață de la țărani și nefiind decorticate) apoi laptele rezultat de la spălarea semințelor se pune la fiert iar când începe sa fiarbă se ridica ca o pluta(o spuma) deasupra aceasta fiind crema….care se colectează se pune zahar și esenta de portocala….foile se înmoaie în zeama rămasă de la crema de canepa se așează intr-un lighenaș se pune crema peste ele apoi se repeta cu turte înmuiate apoi crema pana cand se termina ingredientele….. Este mult de munca la ea dar se merita efortul pentru ca este o bunatate mama continu este ajutată de tata la acest desert(este expert în turta cu Julfa după indicațiile mamei bineinteles)
Da, asa se fac. Sunt atat de bune!
Exact cum a postat Ramona se procedeaza si la noi la Botosani,numai ca se presara intre foi,pe langa caimacul de canepa si seminte de dovleac,si foarte multa nuca macinata,…se lasa pana a doua zi,pana absoarbe tot lichidul,Iese foarte cremoasa…ca un tort.
Exact asa cum ai descris se fac turtele si la mine in sat. Dar nu stiu de ce turtele trebuia sa fie facute inainte de Ignat; probabil tot pentru a avea timp sa se usuce bine. Daca nu le aveai facute pana atunci, in seara de dinaintea Ignatului tot coceai la turte, ca altfel „radea satu”!Si bineinteles ca pe sifonier era locul cel mai bun de pastrare. Mama le acoperea usor cu un servet din panza de casa. Miroseau… si mai si trosneau; le auzeai mai ales noaptea. Se uscau din ce in ce mai bine si cele de jos mai crapau; trosnitura in miez de noapte se auzea perfect!”
In ziua de ajun nu conta ca e zi de post, oricum nu mancam altceva decat turte (si struguri pusi la pastrare la coarda)! Si asteptam sa vina neamurile cu „impartituri”; cele de la nana erau bune; cele de la „mama cutare”erau bune…. iar altele, stiam noi care (!) ajungeau in fatza lui tata, sa le manance el, saracul… ca noua nu ne placeau si era pacat sa le arunci!
Si de Craciun mai mancam,… pana terminam tava ( mama le insiropa si le aseza in tava de la aragaz).
… Acum? Coc si eu turte in tigaia de clatite; foita cu foita!
Cate amintiri!
Turte de Craciun, sarmale de post, prune uscate, covrigi, nuci, mere si pere. Inghit in sec si-mi imaginez mirosul sarmalelor de post care fierbeau pe plita. Le mai stii?
Sarmale de post si Leru-i Ler 🙂
Ce bune erau sarmalele de post!! Erau „legate” cu putina „faina de popusoi”, aveau ulei un pic mai mult decat se punea la celelalte mancaruri ( ca se facea economie la ulei ..) si langa mamaliga fierbinte iti muta nasul din loc! De bucurie! Si cu putin ardei iute murat – ce sa-ti mai trebuiasca altceva?
Partea mai putin placuta era cand gaseai vreo tzandara ( mai bine zis tzandarica ) de ardei iute, rosu – ca punea si de-ala in umplutura – care scapase la tocat mai marisor… Dar trecea repede!
… Si de cate ori, la spartul nucilor, nu dadeai cu ciocanul si pe alaturi! Nici nu apucai sa termini de spart, ca si incepeai sa mananci: paine de casa si nuci cu sare!
Mmmm? Hai ca ma duc sa sparg cateva… prin metode moderne acum, sa nu-mi jiulesc dejitili…
Pup!
Buna dimineata foile de julfa se pot inlocui si cu foi de placinta?
Julfa este umplutura din canepa, nu foile. Sunt gospodine care in locul turtelor facute in casa folosesc foi de placinta din comert, dar mie nu-mi plac.
Buna ziua. As vrea sa le incerc si eu. Am inteles bine? Nu se coc?
Ba se coc 🙂
Cum se prepară turele cu sămânță decorticata cumpărată de la plafar?
O sa fac 🙂
Buna seara ,doamna Gina!
Cu semintele de canepa deja decorticate cum putem face crema pentru turtele cu julfa?
Va mulțumesc!!
da
Ati facut vreodată turtele cu semințele decorticate? Pentru ca nu stiu cum sa lucrez cu ele cu exactitate.
Va multumesc.
Da. Le sfarami putin in mojar sau intr0un castron.
[…] n.R: unde să-l încerce, dacă este atât de rar? Anyway, eu am mâncat prima oară la Galați (pentru că era vorba de “mamaia Matildei”, nu stațiune Mamaia). Este ca un tort cu multe straturi, îmi place o dată pe an. Iată o rețetă de la Gina Bradea. […]