Tort Padurea Neagra
Tort Padurea neagra este o reteta clasica germana, vestita in toata lumea. Numit Schwarzwälder Kirschtorte in limba germana, provine din regiunea muntilor Padurea neagra, din zona de unde izvoraste si Dunarea, landul Baden-Württemberg. Este un tort cu blat cu gust intens de cacao, umplut cu frisca vanilata si cirese sau visine, totul imbracat in strat generos de frisca si ornamente de ciocolata.
Sunt multe versiuni ale istoriei acestui delicios tort, unii spun ca a fost creat in 1915 de catre proprietarul cafenelei Agner din Bad Godensberg, Josef Keller. De fapt, prima atestare pentru reteta de tort Padurea Neagra a fost gasita undeva prin anii ’30, iar tortul a devenit faimos dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Reteta traditionala germana, prevede sa se foloseasca Kirschwasser, rachiu de cirese, dar reteta austriaca permite folosirea romului (Sursa: Wikipedia). Eu am facut acest tort dupa reteta din Larousse Gastronomique.
Eu am facut acest tort de ziua sotului, a implinit anul acesta 47 de ani. Acum reusesc sa scriu reteta, dar niciodata nu e prea tarziu, atunci cand este vorba despre ceva bun.
Mai jost puteti vedea alte retete de torturi pe care le puteti gasi pe blogul meu, aruncati o privire, poate va atrage vreunul dintre acestea atentia:
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de Tort Padurea neagra?
Durata Preg.:
Total:
- Pentru blat:
- -170 g unt
- -6 oua
- -1 lingurita vanilie
- -220 g zahar
- -60 g faina
- -80 g de cacao neagra, neindulcita
- Pentru umplutura si decor
- -3 linguri rachiu de cirese
- -750 ml de frisca lichida
- -500 g de cirese sau visine fara samburi
- -80 g zahar
- -240 g ciocolata
Cum se face reteta de tort Padurea Neagra?
Prima data se face blatul de tort cu cacao
Se bat albusurile spuma cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile amestecate cu unt. Se amesteca usor, de jos in sus.
Se adauga faina si cacaoa, cernute impreuna, in ploaie, amestecand usor, de jos in sus.
Se toarna aluatul in forma de blat cu dimensiunea de 24 cm tapetata cu hartie de copt.
Se coace in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 40 de minute. Faceti proba cu scobitoarea si se vede cand este copt.
Se lasa la racit pe un gratar.
2. Se pun ciresele sau visinele fara samburi intr-o craticioara cu 2 linguri de zahar si se lasa la foc iute, pana cand scade zeama.
Se lasa la racit si cand este caldut, se adauga 2 linguri de rachiu de cirese.
Eu nu am avut rachiu de cirese, am folosit 2 linguri de visinata facuta de mine. Am folosit cirese si visine proaspete.
Daca nu aveti visine sau cirese proaspete, puteti folosi cirese confiate sau din compot.
3. Se face crema: se bate frisca (smantana pentru frisca, minim 30% grasime), cu 80 g de zahar si vanilie.
Cum se obtine frisca perfecta -vedeti aici. Frisca de acum e foarte apoasa, asa ca are nevoie sa fie ajutata. Eu am adaugat in frisca si 2 linguri cu mascarpone, ca sa obtin o crema mai tare.
Se adauga si restul de rachiu de cirese si se amesteca bine. Eu am folosit visinata de casa.
4. Cum se asambleaza tortul Padurea Neagra?
Se opreste 1/4 din crema pentru decor.
Blatul racit se taie in 3-4 felii. Se asaza prima felie in forma in care s-a copt blatul, se pune o parte din amestecul de cirese (se imparte in 2 sau 3, depinde cate felii aveti). Deasupra se pune o parte din crema.
Se pune iar foaie de blat, cirese, crema…ultimul strat este de blat. Se preseaza usor ca sa fie drept si se da totul la rece pana a doua zi, minim 12 ore.
TRUC pentru tortul Padurea Neagra:
Inainte de taiere, blatul se baga 20 de minute in congelator, in felul acesta se va felia mult mai usor, fara sa se sfarame.
Acesta nu este un tort insiropat, la fel ca la Tortul Sacher-vedeti reteta. De aceea are nevoie sa stea la rece mai mult timp, pentru ca blatul absoarbe umezeala din crema.
5. A doua zi, se scoate tortul din forma si se asaza cu partea cea mai dreapta in sus.
Se opresc 3-4 linguri de crema si cu restul se imbraca tortul de jur imprejur si deasupra. Aici lasati frau liber imaginatiei: poate fi neted sau cu diverse aveline, decorat mai elegant sau mai grosier.
Deasupra se presara cu fasii si carlionti de ciocolata, se decoreaza cu aveline de crema si cateva cirese. Carliontii de ciocolata imita scoarta copacilor din Padurea Neagra 🙂
La mine era canicula, cred ca aveam 40 de grade in bucatarie, asa ca n-am mai stat sa fac niciun fel de carlionti. Ciocolata se topea stand pe masa 🙂
Carliontii sunt usor de facut: se baga ciocolata in congelator 3-4 minute, apoi se rad bucati cu ajutorul unui cutit economic, acela de curatat cartofi sau acela de taiat felii de parmezan. Faceti voi carliontii. Eu am aruncat cateva bucatele de ciocolata si cirese, am facut poza si gata, la frigider cu el.
Vedeti cum arata in sectiune, priviti atent. Se vede ca blatul se insiropeaza discret in contact cu crema. Va spun sincer ca in cea de a treia zi, tortul era absolut minunat, atat cat mai ramasese din el.
E o armonie de gusturi fantastica, mi-a placut si mie, care nu ma omor dupa dulciuri 🙂 Am facut poza in frigider, n-aveam curaj sa scot tortul in bucatarie ca sa-i fac poza 🙂 Infernal de cald!
Tortul Padurea Neagra e un tort care chiar merita sa fie facut si savurat impreuna cu cei dragi 🙂
Pofta buna!
Reteta de tort Padurea Neagra a fost incercata si de catre cititorii blogului:
4 COMENTARII
Cu prima ocazie il prepar:-)
[…] Daca doriti un alt tort la fel de special ca acesta, va recomand cu drag sa incercati reteta de tort Padurea Neagra, o adevarata bijuterie a cofetariei. […]
abea astept sa il fac! sincer, intamplator am luat de undeva o praji padurea neagra dar, sigur ce e in comert nu se compara cu ce ffaci acasa am cautat retete, si mam decis asta o fac multumim pentru toate deliciile postate!
[…] sa incercati reteta de tort Padurea Neagra, un tort delicios si tare […]