Tarte rustice cu fructe
Tarte rustice cu fructe, galette cu fructe: un preparat culinar foarte popular in Franta, avandu-si originea in Normandia. Reprezinta ceva intermediar dintre o tarta si placinta rustica, cu o forma imperfecta, dar atat de gustoasa.
De obicei, galette are umplutura de fructe, fiind varianta cea mai cunoscuta. Totusi, se poate face si cu branza, felii de cartofi sau alte legume.
Noi preferam varianta dulce, iar combinatia dintre aluatul fraged si fructe este una bestiala. De fiecare data cand fac galette in casa miroase nemaipomenit de bine, iar copiii asteapta cu nerabdare sa guste din aceste placinte/tarte foarte gustoase.
De aceasta data am facut mini-tarte rustice cu fructe, mini-galette pe placul tuturor: cu prune, caise, nectarine, asortate.
Tartele rustice pot fi umplute si cu capsuni, zmeura, fructe de padure, coacaza, afine etc, toate fiind foarte gustoase. Preferatele mele insa raman a fi cele cu prune, capsuni si asortate.
Pe blog gasiti si alte retete de tarte, cel putin la fel de delicioase precum cea rustica, merita sa probati aceste retete.
Ingrediente pentru reteta de tarte rustice cu fructe
- Pentru aluat:
- Faina – 350g;
- Branza de vaci – 200g;
- Unt rece – 160g;
- Zahar – 4-5 linguri;
- Zahar vanilinat – 4g;
- Ou – 1 bucata.
- Pentru umplutura:
- Fructe;
- Amidon de porumb – 6 linguri;
- Zahar si scortisoara – dupa gust.
- Decor:
- Zahar pudra.
Cum preparam reteta de tarte rustice cu fructe?
Pentru a obtine un aluat fraged si fin, fara granule de branza, recomand sa omogenizam compozitia de branza cu ajutorul unui blender.
Deci, punem branza, oul, zaharul vanilinat si zaharul in blender.
Trebuie sa obtinem o compozitie omogena. Turnam compozitia intr-un bol si trecem la pasul urmator.
Punem 300g faina (daca suntem sigure de calitatea ei, e de dorit sa nu o mai cernem) intr-un bol si adaugam untul rece taiat cuburi.
Sfat
E mai usor de lucrat acest tip de aluat, daca untul sta 30 min la congelator. In acest caz il dam prin razatoare si nu se topeste in timpul lucrului.
Amestecam faina si untul cu ajutorul palmelor, dar nu foarte mult, sa nu se topeasca untul. Trebuie sa obtinem firimituri.
Adaugam compozitia de branza si formam aluatul, insa nu framantam.
Sfat
Aluatul se amesteca cu mana rece si nu foarte mult timp, e nevoie doar sa se adune intr-o bila. Daca amestecam mai mult, se topeste untul, aluatul va deveni lipicios, vom simti nevoia sa mai adaugam faina, iar galettele nu vor mai fi atat de fragede.
Acum e momentul sa decidem cata faina adaugam. Eu am folosit 350-370 g, dar uneori aluatul cere mai multa sau mai putina faina, in dependenta de marimea oului folosit, calitatea fainei.
Ne orientam dupa consistenta aluatului, acesta e usor lipicios, dar isi mentine bine forma, e moale, dar usor de lucrat.
Punem aluatul intr-o punga si-l lasam la frigider aproximativ o ora.
Intre timp pregatim fructele pentru umplutura. Folositi fructele care va plac sau combinatii de fructe si pomusoare.
Fructele se spala si se taie felii subtiri, astfel se vor gati mai repede.
Aluatul il impartim in 6 bucati egale sau dupa preferinta.
Sfat: Din aceasta cantitate de aluat putem obtine 3 tarte rustice cu fructe mari. Recomand insa mai multe tarte mai mici, astfel timpul de coacere e mai mic, dar e si mai usor de servit, nefiind nevoie sa le mai taiem.
Luam cate o bucata de aluat, iar celelalte le punem in frigider.
Pe masa cernem putina faina si intindem o foaie de aluat nu foarte groasa.
Sfat
Pentru ca fructele sa nu lase foarte mult suc si sa inmoaie foaie de galette, punem o lingura de amidon de porumb. S-ar putea sa adaugam putin amidon si peste fructe.
Repartizam in centru amidonul, apoi punem fructele, adaugam 1-2 lingurite zahar, scortisoara dupa gust si formam tartele, aducand marginile spre centru si le pliem frumos.
Punem galletele in tava tapetata cu hartie de copt si le dam in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20-30 minute, pana se rumenesc frumos.
Se lasa sa se raceasca, apoi cernem zahar pudra peste ele.
Recomand sa incercati aceasta reteta, tartele rustice cu fructe dispar instant de pe masa. Va recomand sa incercati si alte retete simple de pe acest blog, precum deliciosul salam de biscuiti, un dulce al copilariei, dar si ciocolata de casa, o alta reteta clasica foarte usor de preparat.
Reteta si pozele ii apartin Radmilei Girbu, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.