Supa de rosii cu galuste „speriate”
De ce supa de rosii cu galuste „speriate”? Ce nebunie mai e si asta? Hmm… hai sa vedem…
Supa cu galuste: ce poate fi mai bun? Supa de gaina (penicilina evreiasca), cea care te pune pe picioare dupa o raceala, o boala. Supa alba, supa cu rosii, cartofi, orez, paste, taietei de casa, cu galuste, supa crema, sunt atatea variante. Care e mai buna?
Astazi va spun cum se face supa de baza, apoi cu galuste din gris (mai multe variante, desigur).
Pe blogul meu puteti gasi si alte retete de supe si ciorbe, va las mai jos doar cateva idei de retete pe care le puteti incerca:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de supa de rosii cu galuste „speriate”?
- -oase de vita sau un pui, gaina
- -1 ceapa mare
- -1 ardei gras
- -2-3 morcovi
- -telina radacina cam 200 g
- -patrunjel, pastarnac radacina (sunt bune toate)
- -dovlecel
- -sare, piper, ardei iute (nu se folosesc alte condimente la supa, sub nici o forma nu se pune cimbru)
- -verdeata - marar si pantrunjel
- -1 kg rosii proaspete sau 500 ml suc de rosii
Cum se prepara reteta de supa de rosii cu galuste?
Se pun oasele la fiert in apa cu 1 lingura de sare, se lasa sa dea in clocot, se arunca apa, se spala carnea si oala bine si se pune din nou la fiert.
Se arunca prima apa in care s-a pus multa sare ca sa iasa sangele si toate impuritatile.
Cand da in clocot se spumeaza si se lasa sa fiarba la foc mic, acoperita cu capac. La fel se face si din gaina si din oase de vita.
Daca e pui din comert, acum se adauga si legumele, curatate si taiate bucati mari. Se poate pune acum si ardei iute la fiert, daca va place supa picanta.
Dupa ce au fiert oasele, carnea, se scot, se strecoara supa si se pun legumele. Se lasa din nou sa fiarba la foc mic. In felul acesta supa va fi limpede, clara si cu un gust minunat.
Cand au fiert legumele se potriveste gustul cu sare si piper. Da, acum se pune sarea, la sfarsit, pentru ca astfel supa ramane limpede.
Cateva mici trucuri
Daca puneti sarea la inceput, supa va fi tulbure. Acesta este un truc vechi, uitat, cine stie cine mai face asa.
Si inca un secret: carnea se pune la fiert in apa rece, sa fiarba treptat, in felul acesta zeama va fi gustoasa. Daca se pune carnea in apa clocotita, se formeaza o crusta rapid la suprafata si sucurile vor ramane in interior, nu va mai fi supa gustoasa.
Aceasta e supa de baza, acum se mai pot pune paste, cartofi, orez, galuste de gris – vedeti AICI reteta.
Asa se prepara supa alba, daca doriti supa de rosii, adaugati cateva rosii date pe razatoare sau suc de rosii sau rosii in bulion.
Eu am pus o cutie mica de rosii in bulion si o lingura de bulion cu rosii si ardei facut de mine asta toamna.
In supa care clocoteste (la foc mic, se pun galustile cu o lingura sau lingurit, depinde cat de mari le vreti – eu le fac potrivite).
Se stinge focul si pregatim verdeata (marar si patrunjel). Verdeata se pune la 5-10 minute dupa ce s-a stins focul, pentru a veni cu un supliment de vitamine, majoritatea se pierd in timpul fierberii. Voi reveni cu un articol mai amplu despre vitaminele hidro si lipo-solubile.
Vedeti aici reteta de galuste speriate 🙂
Alte trucuri :
-la galuste puteti adauga o lingura de branza fina de vaci sau o lingurita de grasime de pasare – gaina, gasca, rata (se amesteca bine cu galbenusul, cu grisul si la urma albusul). Galustele vor avea alta savoare, iar familia sau musafirii vor fi incantati.
Galuste din ficat – vedeti reteta AICI.
Pofta buna!
Reteta aceasta de supa de rosii cu galuste a fost incercata si de catre cititorii nostri:
31 COMENTARII
Eu totusi nu am inteles: fierbi gaina sau o speli? ca n-am auzit in viata mea sa ARUNCI apa de la supa nu o data, ci de doua ori. Doar apa de la cada se arunca, ca e plina de mizerie, nu supa de gaina, care are tot ce trebuie in ea.Pai atunci de ce mai fierbi gaina aia? Fa-o cu apa de la robinet si gata…Toate gospodinele din lumea asta folosesc spumiera pentru a lua spuma aia cu „impuritati”…PS. sunt curioasa daca ai curajul sa publici comentariul asta…
Eu asa am invatat , e felul in care gatesc eu si nu oblig pe nimeni sa faca la fel ca mine . Se pune carnea in apa rece,se adauga sare si dupa ce da in clocot,se arunca apa -aceasta este prima apa , se aduna toate impuritatile (ASTA ESTE SPUMA – E FORMATA DIN IMPURITATI) . Apoi se spala bine carnea si oala si se pune din nou la fiert , acum se spumeaza si nu se mai arunca nimic – se arunca apa doar o data si nu de 2 ori .Se fierbe la foc mic,pentru ca zeama sa fie limpede . Repet : acesta este felul in care gatesc ,asa am invatat ,cunosc multe gospodine care gatesc asa .Fiecare gateste in felul lui .Si da,am ,,curajul sa public ” acest comentariu,de ce nu ? Am facut acest blog ca sa impartasesc retetele mele,nu ca sa impun cuiva ceva .Si totul e public, ma semnez , nu apar ca ANONIM . Raspund si public orice comentariu care foloseste un limbaj decent,pentru ca respect opinia fiecaruia si dreptul la replica .
Aveti perfecta dreptate,asa fac si eu,ptr.ca intr-adevar prima apa contine impuritati,care trebuie eliminate.Va multumesc,d-na Gina,am luat multe retete de la d-voastra,si cine nu stie poate invata,nu-i o rusine.
Asa se face, in prima apa sunt multe toxine.Asa procedez si eu, mai ales cand gatesc carne de vita.
Unii la fasolea boabe arunca trei ape, altii nici una. Si asta e cam asa ceva. „Cate bordeie, atatea obiceie”. Daca io fac intr-un fel, nu vad de ce m-as lua de cineva care face altfel. Eventual remarc ca e diferita metoda sau ca mi se pare ciudata.
Na, noi sa fim sanatosi!
Pofta buna!
Da , la fasole si eu scurg apa de 3-4 ori .Cine nu o scurge …nu e treaba mea sa judec pe nimeni .Pur si simplu spun cum fac eu in bucataria mea ,fara sa oblig pe nimeni sa faca la fel ca mine 🙂 .
si eu arunc prima apa in care fierb gaina/puiul…..apoi spumez exact ca si tine,la fasole nu mai zic acolo repet figura de cateva ori bune;)) asa ca fiecare cum doreste asa sa faca 😛
Eu asa am invatat, dar fiecare face asa cum considera ca este mai bine, sau cum a invatat. Efectiv in prima apa, clocoteala sau cum altfel vreti sa-i spuneti se aduna toate impuritatile din carne. Se arunca apa si apoi la urmatoarea nu mai iese decat foarte putina spuma sau chiar deloc. 🙂
Mie imi place foarte mult Gina Badea. Se vede ca este talentata in meseria de bucatar, se exprima cu naturalete si decenta. Bucataria este un domeniu asa de vast, incat lasa loc oricaror pareri si experimente. De exemplu parerea mea este ca fasolea se poate opari de nenumarate ori, ca tot produce gaze in final, asa ca, nu o lasati chiar fara gust, aruncand multe ape!
Multumesc frumos 🙂
Asa m-am obisnuit, sa arunc 3-4 ape la fasole 🙂 Oricum iau Triferment cand fac fasole, dar, obisnuinta… 🙂
Si nu ramane deloc fara gust fasolea mea. Uite, mi-ai facut pofta 😀
intradevar ….o reteta pe cinte ….
Da, este o reteta foarte buna, desi este o reteta simpla, multor persoane nu le reusesc galustile din gris 🙂 . Iar supa de rosii chiar este delicioasa daca este facuta bine 🙂 . Este o reteta pe care multe gospodine nu stiu sa o faca, sunt foarte multe gospodine incepatoare, care au nevoie de retete explicate pas cu pas, in cuvinte simple. Daca dvstra nu va plac retetele mele, o sa va rog frumos sa nu ma mai vizitati, sunt enorm de multe bloguri culinare, din care puteti alege 🙂 .
Da, este o reteta pe cinste, pentru ca multe gospodine nu stiu sa faca o supa buna sau/ niste galusti pufoase.
Eu acum am descoperit acest site culinar si ma bucur. Cat despre controversa privitoare la aruncarea primei ape in care fierbe carnea, este bine sa se stie ca este foarte important pt sanatatea noastra sa procedam asa. Prima apa in care a fiert carnea contine impuritati care vor face sa nu mai fie supa limpede, dar, si asta conteaza cel mai mult, si substante toxice, hormoni de stres pe care ii contine carnea animalului, proveniti din momentul sacrificarii.
Supele, ciorbele si orice fel de mancare pregatit astfel, nu-si vor pierde nimic din savoare, credeti-ma, daca se fac pasii urmatori necesari pregatirii lor, asa cum trebuie.
Nu sunt o bucatareasa la fel de priceputa ca autoarea acestui blog, dar am si eu ceva experienta in ale gatitului si ma intereseaza ca bucatele sa fie gustoase dar si sanatoase. Felicitari, doamana Gina Bradea!
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri. Asa este, Laura, ai mare dreptate 🙂 . Eu gatesc multe retete in stil vechi, de mult uitat 🙂
De multi ani procedez si eu asa cu oasele sau carnea pentru supa sau ciorba.Draga Gina, ti-am descoperit site-ul, imi place foarte mult, ai niste retete minunate. Desi sint o bucatareasa cu experienta, am ceva ani, imi place sa descopar tot timpul ceva nou, chiar sa mai invat ceva. Felicitari pentru blog.
Multumesc frumos 🙂
apreciez retetele dv si prezentarea eu multi ani nu am fost adepta galustelor iar acum cind au ajuns sa-mi placa nu prea imi ies deci cam cat gris se pune la un ou????
Probati aceasta reteta, apoi discutam: http://pofta-buna.com/galuste-de-gris-super-pufoase/
Daca cineva procedeaza altfel decat mine ,nu inseamna ca numai ce fac eu e valabil. E bine sa fim receptive la noutati. In ce priveste prima apa in care firebe carnea , oasele…., e fff bine sa fie aruncata, mai ales daca ne aprovizionam de la magazine.Lerita incercat …ptr sanatatea noastra dragi bucatarese.
Avem atat de multe de invatat unii de la ceilalti, nimeni nu s-a nascut invatat si mereu apar lucruri noi. Fiecare are o anumita experienta, toate retetele sunt inventate de mult, de catre altii. Acum noi doar le gatim, fiecare in felul personal. Asa ca spunem fiecare varianta lui 🙂
Pentru ANONYMOUSA daca nu estı de acord cu o reteta sau nu o cunostı nu e nevoıe sa jıgnestı!Cand veı avea curajul sa ıesı dın ….anonımat sı sa te semnezı atuncı sa maı posteı ,asa poate orıcıne!!!Estı sıgura ca estı asa buna ıncat sa folosestı tonul acesta?NU ESTI pentru ca nu ştıı ca sant maı multe felurı de a gatı nu numaı cel pe care-l aı tu ın cartea ta de bucate!!!!!!!
[…] multe retete de supa, eu mai fac su Supa de rosii cu galuste speriate, o bunatate, mai ales vara cu rosii proaspete […]
Buna seara, si eu arunc prima apa.
Nu ma consider o mare bucatareasa dar, consider ca trebuie aruncata deoarece dupa cum a spus si D-na Gina si celelalte doamne contine toate impuritatile.
Multumiri pentru trteta,mi-a iesit de nota 10!
Doamna Gina multumim pentru sfaturi, unele le stim, altele le aflam comunicand unii cu altii,
Am notat retete usoare de la dvs. multumim si pofta buna
[…] de rosii este una dintre preferatele mele, o fac si cu orez, cu taietei, paste din comert sau galuste din gris. Vara, cand am rosii in gradina, o fac […]
[…] multe retete de supa, eu mai fac supa de rosii cu galuste speriate, o bunatate, mai ales vara cu rosii proaspete […]
[…] multe retete de supa, eu mai fac supa de rosii cu galuste speriate, o bunatate, mai ales vara cu rosii proaspete […]
Am făcut supa de roșii cu găluște speriate după rețeta dumneavoastră, a ieșit o bunătate. Mulțumesc pentru toate sfaturile și ideile .
Multumesc frumos si eu, sa va fie de bine!