Sterilizarea conservelor
Pregatesc tot felul de conserve de casa, de foarte multi ani. La fel au facut toate femeile din familia mea, asa ca am avut de unde invata. Cand m-am casatorit, imediat dupa Revolutie, pentru primul an ca femeie gospodina, am facut cate putin din toate: gem, dulceata, peltea, sirop, compot, muraturi, zacusca, ghiveci, zarzavat de ciorba, suc de rosii, bulion si muuuulte alte minunatii. Cantitati mici, dar din toate. 🙂 Mare mandrie mai era pe sotul meu, care arata la toti musafirii dulapul de pe balcon plin cu bunatati. 🙂
Un mare secret al conservelor mele este in afara de retetele deosebite (multe dintre ele sunt retete vechi de la mama si matusi) si ingredientele cat ma naturale si sterilizarea. Am multe conserve pe care le pun clocotite in sticle si borcane, dar pe unele le sterilizez, ca sa fiu sigura ca nu se-ntampla nimic. In Romania stau la bloc si vara este infernal de cald, asa ca prefer sa-mi iau o masura de precautie in plus.
Sterilizarea se poate face in cuptor- pe mine nu ma-ncanta, am incercat de cateva ori si a curs din borcane, am afumat si cuptorul si toata casa, asa ca am renuntat. 🙂
Prefer sa fierb sticlele si borcanele. Aleg o cratita/oala, mai larga si inalta in functie de ceea ce am de sterilizat. Asez pe funt un ziar impaturit, apoi invelesc fiecare sticla sau borcan in ziare, pun apa calduta pana aproape de gura borcanelor cu un deget, dar sa nu le acopere si apoi dau drumul la aragaz. Cand apa incepe sa fiarba, reduc focul si las sa fiarba la foc mic.
Dupa ce fierbe atat cat consider, opresc focul, acopar totul cu prosoape si las asa pana a doua zi, sa se raceasca in voie.
Sterilizate in felul acesta, conservele se pastreaza foarte bine si 3 ani, fara probleme. 🙂
Timpul de sterilizare difera de la o reteta la alta, de exemplu:
-la compot, dulceata, gem, suc de rosii, bulion – 30 de minute din momentul in care a dat in clocot
-la branza – 30 de minute
-la sarmale, fasole, mancaruri gatite – 45 de minute – 1 ora
Sper ca va sunt de folos aceste informatii, vedeti retetele mele si daca va place sau nu articolul, lasati comentarii, sugestii, intrebari, spuneti-mi ce retete va doriti sa scriu. Si nu uitati sa va abonati la noile postari si comentarii si le veti primi pe mail.
O zi dulce sa aveti, cu spor la umplut camara.
Pofta Buna!
39 COMENTARII
cu siguranta imi sunt de ajutor 🙂
Ma bucur 🙂 .Spune-mi ce alte articole ai vrea sa mai gasesti pe blog 🙂
ESTI EXTRAORDINARA,FELICITARI DE LA TINE POATE INVATA SI O FETITA DE 10 ANI ESTI FOARTE EXPLICITA
Am sa folosesc mai mult retele astea de conservare…nu fac conserve in cantitati mari dar mi s-a intimplat sa prinda un pic mucegai!!!!Imi place sa le pregatesc…si sa le aranjej "pentru iarna"dar le tin mai mult in frigider,iarna la noi este foarte scurta!!!!Multumesc mult pentru retete!!!!
Exact asa fac si eu!!!Nu folosessc conservant!!!!Soacra mea a fost bucatareasa si toate retetele le am de la ea.
🙂
MULTUMIRIIIIII, GINA,Si la mai mare…
Multumesc frumos 🙂
Imi place tot ce ne-ati recomandat dar daca va este de ajutor, eu scot borcanele dupa 30-20 min. si pun altele la fiert,fac mai multe si castig timp, cele care le-am scos de la fiert le invelesc si le las asa o noapte.
La unele e suficient 20 min, la altele nu, depinde de tipul conservei 🙂
Buna, as avea o intrebare . De ce se pune apa mai jos de capacul borcanelor? Pana acum am introdus borcanele de tot in apa.
Eu nu acopar borcanele cu apa, pentru ca inainte sa se umfle de la fiert capacele si sa se inchida ermetic, e posibil sa mai lase apa sa intre.
Cu aceasta metoda, se pot steriliza si borcanele acoperite cu celofan?
Multumesc frumos 🙂
Da, si ai grija ca apa sa nu depaseasca borcanele, se pune cu 1 deget sub gura borcanelor 🙂
Va rog frumos daca aveti reteta Dulceata de nuci verzi , baiatul meu a mancat la cineva si ia placut .As vrea sa o fac dar nu o am . Multumesc 🙂
Em putin cam tarziu, dar poti face. Cauta nuci care nu au camasa formata.
Ai nevoie de 1 kg nuci verzi(gata curatate, fara coaja)
-2 kg zahar
-zeama de la 1 lamaie mare
-1 lamaie-pt nuci
-500 ml apa
-vanilie
Nucile curatate se tin in apa cu felii de lamaie, care se schimba des, pana ramane apa limpede. Poate dura 1-2 zile. Cureti nucile cu manusi.
Se face siropul din apa cu zahar, se adauga nucile si zeama de lamaie, vanilia.si se fierbe totul cam 2-3 ore, pana se inmoaie bine nucile. Pui dulceata fierbinte in borcane, inchizi ermetic si gata.
De ce se invelesc borcanele in ziar,are asta vre-un efect asupra sterilizarii? Dupa ce sunt gata de fiert trebuie tinute in acea oala in care au fiert pana a doua zi sau se pot pune invelite cu paturi in alt loc? Trebuie si compoturile puse sa stea o zi cu capacul in jos? Scuze pt ca sunt multe intrebari. Aveti un blog extrem de util pt cei care il viziteaza.
Hai s-o luam pe rand 🙂
-Se invelesc in hartie ca sa nu se ciocneasca intre ele si sa se sparga, la fiert.
-Dupa sterilizare, pot fi lasate in apa in care au fiert sau se pun in paturi, e acelasi lucru 🙂 .
-E bine sa stea si compoturile cu gura in jos. Eu pun toate conservele cu gura in jos, nu are ce sa fie gresit 🙂
Cam cat timp se tin borcanele asa, cu gura in jos?
Multimesc frumos pentru raspunsuri! Va doresc o noapte binecuvantata!
Pana a doua zi, sau cateva ore. 🙂
Nu am facut niciodata dulceata si maine gata, pornesc la drum:))acum, va intreb, imediat dupa ce iau dulceata de pe foc o pun in borcane, fierbinte asa? sau cumva o las sa se raceasca? multumesc anticipat de raspuns
Asa fierbinte se pune, nu lasi deloc sa se raceasca 🙂 Spor!
Sunt aici, la un click distanta daca mai ai nevoie de ajutor 🙂
referitor la sterilizare am o intrebare:cind se string capacele eremetic la borcan-dupa sterilizare sau innainte?
Inainte sa le pui la sterilizat, altfel curge tot din ele 🙂
[…] Pentru o mai buna siguranta, daca doriti, puteti steriliza borcanele, vedeti aici procedeul. […]
salut, ca sa fie clar pentru mine. capachele se string inainte de sterilizare. deci borcanele nu se umplen cu ochi se lasa spatiu pentru fierberea sucului. ca me imaginez ca capacele pot explota.
Eu le umplu pana-n gura, nu explodeaza nimic. Se pune capacul inainte, altfel ce rost mai are sterilizarea? Si verifici conservele mereu in primele 2 saptamani, ca mai pot apare surprize neplacute 🙂
castravetii, gogosarii, rosiile, zacusca d vinete cit timp se sterilizeaza????
Am spus la fiecare reteta-n parte, sunt timpi diferiti 🙂
[…] Vedeti aici cum se face sterilizarea. […]
[…] Vedeti aici cum se face sterilizarea corecta. […]
Cum steilizati la baie de abur sarmalele sau alte mancaruri gatite? Dupa ce au fiert complet?
Sotul meu este apicultor, si ii pun mancarea in borcane imediat ce am luat-o de pe foc, lasandu-le apoi sa se raceasca lent in carpe/paturi pe o tava, cu capacul in jos.
Dar am avut si surpriza sa i se strice inainte de a le folosi, (desi cand i le-am pus in pachet capacele erau netede si fara aer sub ele), sau sa curga chiar din timpul racirii. (probabil aici e problema de capace)
Asa ca de o vreme ma tot gandesc la sterilizarea la abur si pt mancarea gatita, dar nu sunt sigura daca e ok…
Recomad sterilizarea borcanelor, nu e suficient sa fie pusa fierbinte in borcane. Dupa ce ati umplut borcanele, le intoarceti cu gura=n jos si verificati sa nu curga. Asa se pastreaza foarte bine.
Salut,
Am o mica intrebare….Sterilizarea borcanelor cu dulceata sau gem se face cu capacul pus la borcan?
Da.
Buna ziua, puteti sa-mi spuneti ce fel de mancae gatita puneti la borcane ? Vorbeati si de sarmale ! Trebuiesc gatite diferit pt a fi puse in borcan ? sterilizarea este suficienta pt ca sa stea pt iarna?
Va dores o zi buna!
Orice mancare se poate pune la borcane, apoi se sterilizeaza borcanele 30-40 de minute. Sigur ca tin foarte bine. Se gateste mancarea normal, apoi se pune in borcane si se sterilizeaza.
Bună seara, ce se întâmplă dacă am sterilizat compotul de mere și pere la cuptor aproximativ 6ore? Am uitat sa opresc cuptorul, și după cele 6 ore sa oprit singur. Va mulțumesc
Sunt praf fructele. Dar nu-i nimic, atunci cand desfaceti un borcan, bagati blenderul vertical si faceti ca un nectar. Va fi delicios.
Si o sa aveti motive de amuzament ani buni de-acum incolo 😀