Socata cu sau fara drojdie reteta traditionala cu lamaie
Socata cu sau fara drojdie, cu zahar sau cu miere de albine, cu orez sau cu stafide… mamaaa ce de variante. E o bautura racoritoare pe baza de flori de soc si lamaie, absolut minunata. Vedeti si reteta scrisa si video pas cu pas de socata.
Mama ne facea mereu, aveam in permanenta, vara, sticlele cu socata in frigider. Asa ca mereu am facut si eu pentru copii 🙂
Am in spatele casei o tufa zdravana de soc, pe care o culeg in fiecare an. Am fost si pe munte si am adunat cateva flori, asa ca acum am borcanele pline cu limonada parfumata 🙂
Mai are rost sa va spun proprietatile socului? Nu-mi lipseste socul din casa, iarna fac ceai, pe care-l beau fierbinte, cu miere si lamaie, iar vara fac limonada 🙂
Mai fac sirop, dulceata si limonada rapida din flori de soc. Mai multe retete din diferite flori gasiti aici.
Socata: reteta bunicii
Cu acesta reteta particip la o provocare tare gustoasa, numita Traditie si gastronomie romaneasca, la care particip alaturi de cateva bloggerite inimoase. Gazda din aceasta luna este draga mea Merisor, care ne-a propus ca tema „Preparatele cu flori de mai”, pentru ca luna mai este luna florilor.”
Socata cu drojdie sau socata fara drojdie

Ce ne trebuie pentru reteta de socata?
Pentru 1 borcan de 10 l
Rating
Durata Preg.:
Total:

- -20 flori mari de soc
- -6 lamai
- -500 g zahar sau miere de albine(1 kg daca vreti mai dulce)
- -apa plata cat cuprinde
- Optional
- -drojdie cat se ia cu 3 degete
- -sau 1 lingurita rasa boabe de orez
- -sau 20 stafide
Cum se face reteta de socata cu sau fara drojdie?
Daca vreti sa vedeti pas cu pas, urmariti reteta video aici dedesubt:
Mare atentie, urmariti fiecare pas, e foaaaarte complicat! 😀 :p
Se aleg florile se soc, se scutura usor sa nu aiba gaze, se clatesc in apa si se pun in borcan. Se taie lamaile felii si se arunca delicat in borcan. Aveti grija sa le asezati perfect simetric, in forma de floarea soarelui, da? 😀
Se adauga zaharul sau mierea de albine si apa si se amesteca bine cu o lingura de lemn.
Daca vreti ca socata sa fie acidulata, adaugati stafide, drojdie sau cateva boabe de orez. Legati la gura un tifon si puneti borcanele undeva la soare.
Limonada e gata in 24-48 de ore. Eu o las 48 de ore, gustul e mult mai intens. Se mai amesteca din cand in cand in borcan cu o lingura de lemn. Eu am linguroiul de dulceata. Da, ala mare cu care-mi dezmierd barbatul. Va recomand sa aveti un linguroi de lemn, ca tare-i bun.
Se strecoara limonada, se pune-n sticle si gata… la frigider.
La mine nu a rezistat 2 zile. Am baut si noi, dar si vecinii. V-am spus ca am spioni pe dupa gard, da? S-au invatat vecinii mei, Cesare si Giani, cu ospitalitatea romaneasca. Si tare le mai place.
Isi fac si ei cale prin livada de maslini, prin grau, mai striga la Totosi (cateii mei), ne mai cauta pe mine sau pe sot… Normal ca-i invitam si-i servim cu ce-avem 🙂
I-am trimis sa-mi culeaga flori de soc acum 😀


Hai noroc, tare-i buna si parfumata socata 🙂

25 COMENTARII
Si eu am facut o tura.Acum am umplut iar borcanul.Fac cu boabe orez.Este super de buna.Pacat ca nu mai am de unde sa culeg.Cu stima, Violeta
Acum sint convinsa ca o sa se primeasca bine socata mea,ca am un borcan de duminica cu flori de soc si toate ingredientele dar in alta proportie si care nu vrea sa fermenteze …cred ca am gresit ceva.
Adauga putina drojdie de bere, cat iei cu 3 degete sau cateva boabe de orez. Trebuie sa stea la soare 🙂
Multumesc mult pentru sfat!Sinteti ghidul meu in bucatarie!
Am pus citeva boabe de orez,dar ma tem ca nu va fermenta fiindca la noi ploua de 4 zile si inca vreo 4 va ploua,in casa e tot racoare si cum sa incalzesc borcanul de 10 litri nu prea imi imaginezi-ginion cu socata mea…Ma gindesc la drojdie-poate ea va salva socata, dar asi vrea una de casa,cum era la bunica mea, pe soba, niste turtite albe..daaa-dreamer!
Pune putina drojdie de bere si va fi bine 🙂
Azi,dupa a saptea zi de cind am pus-o in borcan si a doua dupa ce am adaugat orez-a inceput sa fermenteze!Cita fericire! Va multumesc mult pentru sustinere,doamna Gina!
Mai am o intrebare:ce pregatiti din rubarba?Foarte mult imi place compotul si pelteua,dar poate mai este ceva?
Poti face gem, dulceata, prajituri.. 🙂
Bravo, ma bucur ca s-a rezolvat.
Cat de bine explici tu retetele, Gina!
Oricine poate sa prepare o reteta dupa tine.
Cat despre socata, tare as bea un pahar cu tine, rece, de la frigider. 🙂
Multumesc frumos, Merisor drag 🙂
O sa bem o socata amandoua, iti promit. O sa ne gasim noi odata si-odata 🙂 <3 <3
Noi uscam flori si o facem si iarna 🙂
Acum am strecurat-o si am dat-o la rece. Am baut deja dar cu gheata.
Recomand cu flori proaspete.
Am adus si eu soc de la munte și am pus de socată. Eu o fac doar cu zahar, lămâie și soc. Cum nouă ne place un pic acidulata, astept 1-2 zile mai mult și intră singură în fermentație. 🤗
La noi in casa se bea socata neacidulata (fiecare cu gustul lui), cu miere (1100 g la 10 L) in loc de zahar si mai ales, cu putin otet (jumatate de cescuta la 10 L) in loc de atat de multe lamai (1 lamaie la 10 L). In acest fel, dar si cu ajutorul a 200 g zahar caramelizat, i se schimba aroma (caramelul va schimba si nuanta).
Reteta complea lasata de Cristi este urmatoarea, dar ea este marea specialist. Eudoar o asist. si astept cu nerabdare sa fie gata. In Galati am vazut un soc inflorit, dar nu si flori la piata (inca). Poate week-end-ul urmator sa apara.
PENTRU UN VAS DE 10 LITRI:
– 2 pungi de flori de soc;
– 1 borcan de 800 ml de miere (1 kg);
– 200 g zahar (pentru caramelizare);
– 3 lamai (doar zeama);
– ½ cescuta otet de mere;
– apa pana la umplere.
MOD DE PREPARARE:
Peste florile de soc se adauga mierea si cam jumatate din volumul de apa. Se caramelizeaza zaharul si se toarna in vas. Solutiile rezultate la clatirea borcanului de miere si a vasului in care s-a caramelizat zaharul, se adauga de asemenea. Se pune zeama de lamaie. Se adauga restul de apa, lasand cam 1 litru gol. Se lasa peste peste noapte la macerat, dupa ce s-a agitat bine ca sa se dizolve mierea.
A doua zi se mai adauga otet sau apa dupa gust. Se filtreaza si se da imediat la rece, deoarece fermenteaza.
Otetul are rolul de a „taia greata” florilor de soc. Acestea au miros puternic, dar sunt si foarte dulci. Daca se pune doar lamaie, nu este suficient.
***
Doamna Gina, daca sunteti prin Galati, va aducem o sticla ca sa comparati retele.
Interesanta reteta, o voi testa. Flori de soc am vazut in Piata din Micro 19. 🙂
E foarte bună socata! Cat timp se poate păstra la frigider?
Cateva zile, ca la mine nu rezista mai mult de 3-4 zile 🙂
[…] n-ati facut pana acum aceasta bautura minunata, va las o reteta de socata cu sau fara drojdie, de la Gina […]
Buna ziua .D-na Gina aş dori sa fac dar am soc uscat. Cum o fac?
Buna ziua.
Folosesti soc uscat, e foarte bine 🙂
[…] Socata cu sau fara drojdie […]
E bine ca a-ți dat cantitățile exacte de ingrediente și apa cât cuprinde… Foarte util ce pot spune…
Daca borcanul are 10 l, cata apa poti turna in el? Logic…
Sărut mîna,
Vă scriu din Germana. Pentru că nevastă-mea, după plimbarea cu cîinele nostru (un Sheltie) a venit cu niște flori de soc, mi-am amintit de socata mamei mele, Și am dat de videourile Dv. despre socata și sirop de șoc. Din cum le-ați prezentat (alegerea vocabularului, intonația și deschiderea la amintirea copilăriei) le-am ales pentru a le încerca. Și nu am regretat. Nu numai eu. Nevasta, fetele mele, colegii mei.
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate (mai ales cu pandemia asta)!
Sa va fie de bine, ma bucur ca v-au placut. Ăuteti sa mai testati si alte retete de la mine, veti regasi gusturile de acasa 🙂