Sirop de muguri de brad si cimbrisor
Sirop de muguri de brad si cimbrisor – o reteta minunata, sanatoasa si usor de preparat acasa.
Cand aveam copiii mici, am avut mari probleme cu racelile, febra, tusea, mai ales cu fetita. Numai mama sa nu fii uneori, mai ales cand piticii sunt bolnaviori, nu-i asa? M-am chinuit mult cu fetita, racea mereu, facea febra urata, horcaia, tusea, se sufoca…
Am umblat mult cu ea pe la medici, am cheltuit enorm de multi bani pe medicamente si adevarul este ca cel mai bine i-a fost dupa ce i-am scos amigdalele si polipii (sa-i dea Dumnezeu sanatate dr. Ritivoiu).
Iar de-atunci, siropul de muguri de brad si cimbrisor facut in casa a facut minuni. Am citit mult, m-am documentat, am fost abonata ani buni la revista As, asa ca am adunat multe informatii naturiste.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de sirop de muguri de brad si cimbrisor?
Sa va spun reteta de sirop de muguri de brad si cimbrisor
Se aleg bine mugurasii (nu mai mari de 6-7 cm), se adauga si cimbrisor de camp daca aveti, se curata de codite si se spala bine, apoi se pun la fiert, cu apa cat sa-i depaseasca de 2 degete.
Se fierb mugurii cam 1 ora dupa ce au dat in clocot, apoi se opreste focul si se lasa sa se raceasca pana a doua zi.
Se strecoara, se adauga zahar (cam 1 kilogram de zahar la 1 litru de lichid) si o lamaie taiata felii si se fierbe.
Se toarna fierbinte in sticle, se capseaza si se acopera cu paturi pana se raceste. Se depoziteaza in camara, la intuneric si rezista foarte bine si 2 ani.
Eu am avut aproape 1 kg de muguri curatati, la care am adaugat o mana buna de cimbrisor salbatic si 1 lamaie. Mi-au iesit 5 sticlute cu sirop, de 200 ml bucata, deci am 1 litru de sirop de tuse.
Pentru tuse se administreaza o lingura/ adult sau 1 lingurita/de copil, de 3-4 ori pe zi, dupa masa.
Se poate consuma si cu apa minerala vara si este o minunata bautura racoritoare..
12 COMENTARII
Buna ziua,in ce perioada recomandati culegerea conurilor de brad
De unde ati cumparat muguri de brad? Nu am idee unde as putea sa gasesc, poate online. Sora-mea a facut sirop din asta si as vrea si eu, da’ nu poate sa-mi trimita la pachet muguri, ca na, apar ca te miri ce droguri pe la screening la aeroport:). Eu am gasit ceva similar, se cheama pine elixir, e ca o miere da -i de fapt un sirop foarte gros cu, pun pariu, tona de zahar, da’ gust foarte puternic de pin. Avem un magazin macedonean aici in zona unde stam si mai prindem produse de pe-acasa.
Eu i-am cules cu mana mea. Iti recomand sa mergi undeva, in zona de multe, in mai-iunie si sa culegi 🙂
Ceau Gina!! Poti te rog frumos sa te uiti la linku asta si sa-mi spui daca astia-s mugurii de brad ce-mi trebuie sa fac sirop din ei? ca mie nu-mi arata cum ca ar fi……vreau neaparat sa fac si eu siropu asta. multam mult de tot.
ps: cozonacu’ moldovenesc…..l-o face sfantu’ sau eu cand termin cu dukan….ca acu’ m-o apucat dukan….:(
Nu, ce-mi arati sunt seminte. Tu ai nevoie de muguri verzi, sunt exact ciucurasii din nvarf, de culoare verde deschis.
Saru’mana am facut si eu in week-end siropul acesta de muguri de brad,a iesit fffff bun,deja il intrebuintez pentru sotul meu 🙂 o intrebare:eu ca timp l-am lasat asa la ochi cat sa aiba culoarea frumoasa,dar practic cam cat trebuie fiert cu zaharul si lamaia?multumesc frumos si mult succes va doresc in continuare
Trebuie fiert la foc mic exact cat sa se ingroase putin, nu foarte mult, cam 15-20 min. Felicitari 🙂
Ok,eu l-am fiert o ora pana s-a facut rosiatic ☺️ si cand fierb singuri mugurii cu apa,trebuie sa fie oala acoperita cu capac sau nu?eu l-am fiert cu capacul pus si poate de asta a trebuit oare sa il fierb asa mult?oare daca l-am fiert asa mult si-a pierdut din proprietati?multumesc mult
L-ai fiert prea mult, da. Il bei pe asta cu apa minerala si pentru tuse mai faci o tura 🙂
Muguri de brad sau de pin sunt buni pentru siropul contra tusei sau a altor probleme al cailor respiratorii! Eu ii culeg cand sunt fragezi,din zona de munte ,unde nu este poluare. Ii pun intr-un borcan ,alternand un strat de muguri de brad cu un strat de zahar tos(solid) .Acopar borcanu si-l las la soare(acoperit cu o farfurioara sau legat cu o panza ) mai multe zile pana se lasa siropul ….natural,fara fierbere!Din cand in cand se scutura (cu grija !!) borcanul pentru a se omogeniza amestecul si sa se favorizeze dizolavarea zaharului .Zaharul folosit este, in cantitate ,astfel aleasa incat sa acopere mugurii cat mai bine si apoi sa se puna un strat de cca.1-2 cm deasupra! Cand zaharul s-a dizolvat (mai ramane un pic !!)si este siropul clar se poate trece totul printr-o strecuratoare.Siropul astfel obtinut se poate da in cateva clocote pentru „sterilizare”.Se pune in sticla (de preferinta bruna) si la un loc racoros.Astfel tine perioade lungi de timp (luni ,ani) Ce ramane (mugurii si zaharul ) se pot(re) folosi pentru un sirop mai slab de muguri de brad(si acesta e ff bun) !! Se toarna peste acest amestec putina apa(cam cat sa acopere mugurii) si se da la fiert circa 15-20 min. Dupa aceasta se poate strecura ,la cald ,apoi sa se puna in stical separata.Se poate sa se faca unirea celor doua siropuri ,sa se fiarba la fel 15-20 min si apoi sa se imbutelieze ,in acelas mod!!Eu am facut toate variantele si au iesit ,bune si au tinut mult timp!!Sper sa va fie pe plac si sa va faca sanatosi !!
Multumim frumos pentru reteta. Credeam ca este prietenul baiatului meu 🙂 , aveti acelasi nume.
Va invit sa participati la concurs, imi plac retetele dvstra 🙂
Buna ziua! Eu pun si flori de soc in acest sirop. Si siropul de soc e bun pentru tuse.