Sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere (fara fierbere)

Cu totii avem probleme cu raceala, cu tusea aceea sacaitoare, nu-i asa? Dupa o raceala, infectia coboara spre plamani de multe ori si incepe tusea si pana cand nu se curata plamanii de mucus, nu scapam. Sunt multe siropuri de tuse-n farmacii, sunt si multe remedii naturiste, iar acesta este unul dintre ele.

In general, in perioada mai-iunie, depinde de zona, se pot culege muguri de brad (de maxim 6-7 cm, sa fie cat mai fragezi) si cimbrisor salbatic. Ideal este sa alegeti zone cat mai nepoluate, nu de pe marginea soselelor, pentru ca au multe toxine de la gazele de esapament. Eu sunt in Italia, clima e mult mai blanda acum, asa ca am fost pe munte, intr-o plimbare, cu gandul sa culeg muguri de brad, flori de soc sau salcam sau ce alte plante mai gasesc. Iar daca am gasit si cimbrisor, n-am ezitat sa-l culeg si-am facut un sirop minunat. 🙂

Sa va spun cum am procedat pentru reteta de sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere:

Mugurii de brad si cimbrisorul se aleg de codite, ramurele uscate, se verifica atent sa nu aiba ceva gandacei, se spala si apoi se lasa sa se scurga foarte bine pe servete din hartie. Este foarte important sa nu aiba deloc apa, altfel siropul va fermenta.

Se aseaza intr-un borcan straturi alternative de muguri de brad, cimbrisor, 1 lamaie taiata felii si miere de albine, mierea sa acopere bine totul. Deasupra se pune un strat generos de miere si se inchide ermetic borcanul si se pastreaza la intuneric, in debara. Zilnic se agita borcanul, pentru ca mierea sa se amestece cat mai bine si sa se dizolve. Se lasa la macerat cel putin 1 luna, apoi se strecoara si se pastreaza la frigider.

Eu am pus intr-un borcan de 1,7 kg aproape 1 kg de miere de albine, 1 lamaie bio (de la vecinii mei), o mana generoasa de cimbrisor si cam 600 g de muguri de brad, totul indesat bine. In poza se vede ca a doua zi, deja isi lasase putin sirop.

ATENTIE: nu tine mult timp, trebuie sa se consume cat mai repede. In general, tine 1-2 luni.

Sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere
Sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere
Sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere
Sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere

Se poate consuma in caz de tuse (cate 1 lingura/ adult sau 1 lingurita/copil, dupa masa, de 3-4 ori pe zi) sau ca vitaminizant (contine vitamina C), cu apa minerala.

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de conserve » Sirop » Sirop din muguri de brad si cimbrisor cu miere (fara fierbere)
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3380

10 comentarii

  1. Am pregatit acest sirop anul trecut-intradevar,ceva fantastic de bun!Saptamina aceasta pregatesc inca odata pentru sezonul rece.
    Va multumesc foarte mult pentru aceasta receta!

  2. Buna ziua, eu azi l-am facut…..cat poa sa stea dupa strecurare in frigider, adica nu se strica?
    Multumesc anticipat.

  3. Bună ziua! Mulțumesc mult pentru rețetă. Am o întrebare: trebuie sterilizate borcanele sau sticlele în care voi ține siropul făcut cu miere?
    Mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.