Serbet de flori: maci, trandafiri, soc, tei, iasomie, liliac, salcam, toporasi, papadie
Serbet de flori: maci, trandafiri, soc, tei, iasomie, liliac, salcam, toporasi, papadie, flori de portocal sau lamai (daca aveti livada si va lasa inima) sau ce alte flori comestibile mai exista… reteta si modul de preparare sunt la fel, asa ca voi scrie o singura reteta, apoi voi reveni cu poze daca voi pregati si alte sortimente de serbet.
Cand spun „serbet”, imediat ma gandesc la vremurile copilariei, cand mergeam in vizita, frumos imbracata in rochita de catifea si incaltata cu pantofiori de lac, obligatoriu de culoare rosie. 🙂 Iar in „vizeta”, cum spuneam eu pe-atunci, mereu eram serviti cu prajituri de casa si alaturi erau pahare inalte, cu apa rece, in care se odihnea o lingurita cu serbet. Serbetul de trandafiri, de fragi sau de iasomie, erau mandria matusii Maria, in timp ce tanti Mitica se mandrea cu un serbet de ciocolata atat de bun, cum n-am mai mancat la nimeni, niciodata. 🙂 Am si retetele acelea si o sa le vina si lor randul 🙂 .
Acum, daca tot am inceput cu sirop – vedeti aici retetele si dulceata/gem – vedeti aici retetele si am facut de trandafiri, mac, liliac, brad si capsune, e timpul sa pregatim si niste serbet. Ca tare mai este bun. 🙂
O sa va spun reteta la Serbet de flori: maci, trandafiri, soc, tei, iasomie, liliac, salcam, toporasi, papadie, apoi voi scrie si reteta la serbetul din fructe. Sunt cateva mici diferente. Am recitit notitele mele si ale matusilor, din caietele acelea vechi, am mai sunat-o si pe mama, ca sa-mi amintesc si… am facut cel mai parfumat serbet. N-am mai facut de mult, dar a meritat sa fac iar, pentru voi.
Toate tipurile de serbet din flori se fac la fel, nu sunt diferente, asa ca va spun reteta:
Ce ne trebuie pentru reteta de serbet de flori?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -300 g petale curatate de flori
- -1 kg de zahar tos
- -zeama de la 1 lamaie mica
- -1 cm de pastaie de vanilie
Cum se face reteta de serbet de flori?
1. Pregatirea florilor
Florile se aleg de partile verzi, de codite, sa ramana doar petale curate, scuturate, fara insecte. Se pun intr-un vas si se toarna jumatate din zema de lamaie. Se framanta foarte bine si se lasa 10 minute deoparte. In felul acesta se intensifica pigmentul-culoarea naturala.
2. Infuzarea
Se clocotesc 500 ml de apa si se toarna peste flori, apoi se acopera. Se lasa la infuzat 1 ora.
3. Prepararea siropului
Se strecoara prin tifon dublu sau o sita deasa, se adauga zaharul si pastaia de vanilie si se pune totul la fiert, la foc iute. Se aduna spuma cu mare grija, sa nu ramana deloc. Cu un burete nou, ud, se sterg marginile oalei, la fel ca la dulceata, sa nu se zahariseasca. Cand siropul incepe sa faca bulbuci, e timpul sa se faca proba.
Cum se probeaza siropul pentru serbet?
1.Se pune apa foarte rece (de la frigider) intr-un pahar, se ia putin sirop cu lingura si se toarna o picatura in pahar. Se probeaza, trebuie sa fie ca o biluta gumata, gelatinoasa. Daca este ca o bomboana drops, tare (proba de bomboana – e pentru bomboane), mai adaugati putina apa, lasati sa dea in clocot, apoi repetati proba.
Daca e prea moale, mai lasati putin sa fiarba.
2. Se face proba de coarda sau de fir: puneti un strop de sirop intre degetul mare si aratator, uniti degetele si lasati sa se intinda. Daca obtineti un fir de zahar de cel putin 1 cm, siropul este gata.
Serbet de flori: maci, trandafiri, soc, tei, iasomie, liliac, salcam, toporasi, papadie
5. Racirea.
Se da vasul deoparte de pe foc. Ca sa se faca serbetul, acum urmeaza o operatiune numita tablare, in cofetariile profesionale. Se procedeaza asemanator ca la fondant. Siropul trebuie sa fie foarte putin caldut, sa aiba o temperatura de aproximativ 36-37 g Celsius (mamele stiu cum este). Deci, atunci cand bagi degetul in sirop sa fie extrem de putin caldut.
Daca se bate siropul acum, serbetul se va zaharisi. Cel mai bine este sa se aseze oala cu sirop int-un vas cu apa foarte rece, se adauga acum si restul de suc de lamaie si se amesteca usor, cu o lingura de lemn sau facalet curat. Eu am cateva linguri mari de lemn, pe care le pastrez numai pentru dulceturi, ca sa nu prinda alte mirosuri (ceapa, usturoi, grasime).
Priviti ce culoare splendida are serbetul meu de trandafiri.
6. Tablarea
Aceasta operatiune se numeste tablare in cofetarie, gospodinele spun ca „freaca serbetul”. Se face cu o lingura curata de lemn, se amesteca energic, intr-un singur sens, pana cand devine mat, onctuos ca o alifie. Ca sa se probeze, se ia cu o lingurita si sa-si pastreze forma.
Sfat:
Ca sa fie mai usor, puteti face operatiunea aceasta la mixer si in cateva minute este gata 🙂
In momentul in care nu se mai poate amesteca usor cu facaletul, se pune pe masa, pe o tava si se framanta cu mainile. Trebuie sa fie framantat foarte bine, ca sa devina elastic.
Asa arata serbetul:
Se pune in borcane, se presara deasupra putin zahar pudra, se inchid borcanele si se depoziteaza in camara. Vedeti aici, in stanga, serbet de trandafiri, abia facut si in drepta, serbet de capsune, facut cu 1 zi inainte.
Serbet de flori: maci, trandafiri, soc, tei, iasomie, liliac, salcam, toporasi, papadie
Serbetul acesta este minunat daca puneti o lingurita intr-un pahar cu apa rece, vara, se poate consuma ca atare, sau se foloseste la diferite creme si prajituri.
Nu rezista foarte mult timp, recomand sa se consume in maxim 1 luna, pentru ca se intareste.
Sper ca va place aceasta reteta.
Pofta Buna!
25 COMENTARII
serbetul se poate face si cu mixerul?
Da, se poate 🙂
NU SE POATE INVARTI CU MIXERUL?
Se poate si cu mixerul 🙂
Se poate congela serbetul?
Nu am incercat. Fa o proba, congeleaza putin si vezi cum este 🙂
Si apoi sa-mi spui si me.
Bună dimineața, Gina!
Te deranjez doar ca să îți arăt o poză de ieri cu șerbetul de mâine…
Minunat! Dau si eu adresa, n-am trandafiri de dulceata aici 🙂
Ma poti deranja oricand 😀
Adresa e: la mine în curte. N-aș vrea să te fac invidioasă dar, din ceea ce am citit despre tine, cred eu stau la casa pe care ți-ai dori-o. Doar că nu e pensiune. Dar am curtea plină de flori și de copaci. Te aștept pe la Piatra-Neamț!
Superb, feicitari! Asa avem si noi la casa din Romania 🙂
Ajung sigur pe la Piatra Neamt, tinem legatura 🙂
OK, vă aștept cu drag pe toți!
Este un secret pentru a se transforma siropul in consistenta serbetului?
Da, il mai fierbi pana la proba de fir-vezi reteta mea de serbet 🙂
Va multumim pentru retetele ffffff. bune si bine explicate se vede un adevarat profesionist.Am facut cozonacul si mi-a iesit excelent am primit laude de la toata familia.Va urez multa sanatate si fericire in vita,va urmaresc incontinuare,cu stima Dorina Cretu.
Oare cum se face inghetata din flori de tei, ati incercat?
Nu, dar putem incerca 🙂 Nu am flori de tei.
Am facut si eu serbet de lamaie, doar ca deasupra borcanului e o spuma. Credeti ca este bun? Care ar fi cauza?
Ai rabdare si vezi cum este. Spuma poate fi de cand ai masat fondantul. Daca e facut bine, nu fermenteaza. Are bule, fierbe sau e doar o spuma deasupra?
E doar spuma, nu pare ca fierbe. .
Atunci e bine 🙂
Gina,retetele tale sunt minunate. Tot ce am incercat a iesit fara probleme,mai putin serbetul. De doua ori l-am incercat si nu mi-a iesit. Prima oara cred ca a fost din vina mea,pentru ca mai trebuia fiert siropul. A doua oara siropul era ok ,facea coarda da tot nu s-a intarit cat ar trebui. Nu stiu daca e tot vina siropului,a zaharului sau a tablarii. Ce sfat imi dai? Mentionez ca tablarea am facut-o cu mixerul. Cat timp trebuie mixat? Compozitia e grosuta dar curge din lingura si se simte zaharul ca si cum nu s-ar fi dizolvat. Astept raspunsul tau cu nerabdare. O zi buna
Trebuie mixat pana se albeste, il vezi la ochi. Daca se simtea zaharul, ai fiert siropul prea mult. Dupa racire s-a intarit? Trebuie sa fie tare, dar sa poti baga lingura in el, nu beton. Aici nu se poate explica in scris, trebuie ,,sa-l vezi,, tu.
[…] Serbet de flori: maci, trandafiri, soc, tei, iasomie, liliac, salcam, toporasi, papadie […]
[…] Va recomand si reteta de serbet asa cum se facea pe vremuri – vedeti aici. […]
[…] serbet v-am mai povestit cand am facut serbet din maci si trandafiri sau serbet din […]