Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas
Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas, o reteta de colectie pentru niste sarmale mai deosebite, numai bune pentru o masa de sarbatoare. Reteta scrisa si video.
Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas
Sarmalele sunt mancarea mea preferata, indiferent ca sunt de post sau cu carne, cu frunza de vita de vie, varza dulce sau murata, frunza de tei, podbal, stevie, gulie sau orice fel de frunza comestibila. 🙂
Retetele mele de sarmale le gasiti aici. Si va arat si cateva exemple.
Mai fac si varza umpluta sau varza a la Cluj, la fel de gustoase, dar cu mai putina munca. Sau gaina, rata sau gasca, umplute cu sarmale, niste delicatese rare 🙂
Ce ingrediente folosim pentru Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas
Cantitati pentru 30 de portii generoase 🙂
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 30
- Pentru umplutura sarmalelor
- 200 g de slanina afumata
- 50 ml de ulei
- 1 kg de ceapa
- 2 morcovi mari
- 1 borcan de bulion de 370 g
- o lingurita rasa de boia de ardei iute
- 400 g de orez
- 1 lingura cu varf de patrunjel uscat (2 legaturi)
- 1 lingura de marar uscat (2-3 legaturi)
- 3 kg de carne tocata, amestec porc si vita
- 10 boabe de ienibahar
- 10 boabe de coriandru
- o lingurita de piper rosu
- 1½ lingura de sare
- cimbru
- piper negru macinat
- varza murata
- un borcan de 370 g de rosii in suc propriu
- cimbru
- piper
- foi de dafin
- Pentru „surprize”
- carnati
- sunculita afumata
- bacon
Cum preparam Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas
- Punem la topit intr-o cratita 200 g de slanina afumata, taiata cubulete, peste care adaugam si 50 ml de ulei.
- Amestecam, iar in momentul in care slanina s-a topit, adaugam 1 kg de ceapa. Eu am folosit ceapa alba si ceapa rosie, puteti folosi de care aveti. Adaugam si doi morcovi mari, dati pe razatoarea mica. Morcovul va da culoare portocalie si o dulceata aparte sarmalelor noastre.
- Amestecam continuu, timp de 10-15 minute, sa nu se lipeasca. Pana cand ceapa se inmoaie putin, dar fara sa se prajeasca. Vrem doar sa devina usor translucida si dulce.
- Adaugam un borcan de bulion pasta de ardei cu rosii, de 370 g, o lingurita rasa de boia de ardei iute, 400 g de orez. Va recomand sa folositi orez cu bobul rotund si mare.
- Amestecam totul pe foc timp de cel mult 5 minute, pana cand se uniformizeaza totul.
- Stingem focul si adaugam o lingura cu varf de patrunjel uscat si o lingura de marar uscat, sau cate 1-2 legaturi proaspete. Amestecam din nou. Lasam totul sa se raceasca foarte bine.
- Peste compozitia de ceapa si orez adaugam 3 kg de carne tocata porc si vita. Peste aceasta adaugam condimentele. Am folosit 10 boabe de coriandru, 10 boabe de ienibahar si o lingura de piper rosu, pe care le-am macinat.
Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas
- Adaugam o lingura jumatate de sare, o lingura cu varf de cimbru, o lingurita de piper negru.
- Amestecam totul cu grija, foarte bine, pana cand obtinem o consistenta uniforma.
- Pregatim acum varza murata pentru sarmale. Alegem frunzele mari, frumoase, taiem si pastram cotoarele. Taiem frunzele cam de o palma, facem sarmalele micute, nu foarte mari. Strangem in pumn frunzele de varza, stoarcem zeama.
- Facem sarmalutele acum. Intoarcem frunza mereu cu partea lucioasa in jos, punem compozitia de sarmale, apoi rulam strans. Bagam capetele in interior cu un deget, uniformizam si am obtinut o sarmaluta. La fel procedam cu toate sarmalutele.
- Pregatim tava in care vom pune cuiburile de sarmale, taiem cotoarele de varza fasii mici. Adaugam un borcan de rosii in suc propriu, un sfert de lingurita de cimbru, piper cat luam cu trei degete si o frunza de dafin. Amestecam totul bine, sa fie uniform.
- Pregatim foile de varza pentru a impacheta cuiburile, taiem nervurile, iar dintr-o frunza mare de varza obtinem doua pachetele, o taiem in doua.
- Asezam trei sarmale, taiem o bucata de carnat de dimensiunea sarmalelor, asezam deasupra o bucata de ceafa afumata, apoi impachetam totul. Deasupra mai punem o bucata de bacon afumat.
- Asezam sarmalele in cuib in tava.
- Completam cu apa, cat sa acopere sarmalele, acoperim tava cu folie de aluminiu, pentru 15 minute lasam totul la foc maxim cat sa dea in clocot, apoi reducem focul la 160-170 de grade Celsius si le lasam in cuptor pentru aproximativ 3 ore.
- Dupa acest timp, sting cuptorul si le las in cuptor pana a doua zi, coacerea va mai dura si vom obtine un rezultat fantastic. Sarmalele vor fi fragede, cleioase, moi, se vor topi in gura. Absolut perfecte!
Mod de prezentare si servire pentru Sarmale in cuib, reteta veche pas cu pas
Se asaza pe farfurie un cuib de sarmale, cu 1-2 linguri de varza calita si seservesc alaturi de mamaliguta sau paine proaspata, ardei iute, smantana sau hrean, dupa gust.
Sunt de mare efect aceste sarmalute in cuib, iar de gust nu mai vorbesc. Imediat dispar si e o mare placere sa-i privesti pe ceilalti cum desfac uimiti si incantati cuiburile, sa vada ce contine 🙂
Se mai pot adauga in cuib sarmale asortate, de post si cu carne, sau invelite diferit, in funze de varza, tei, vita de vie…
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate!
Sa va fie de folos!
Pofta buna! si va invit sa vedeti si reteta video: