Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca
Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca, reteta veche, simpla si savuroasa, reteta taraneasca de la bunici. Cele mai bune sarmale de post. Cum se fac sarmalele de post cu ciuperci, cu varza dulce sau acra. Reteta video pas cu pas.
Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca
De sarmale mereu mi-e pofta si niciodata nu ma satur. Imi plac multe mancaruri, dar cred ca sarmalele sunt mancarea mea preferata. Si pot fi facute oricum, cu orice, sarmale sa fie. Stiu enorm de multe retete de sarmale, fac de tot felul si toate-mi plac enorm.
Cred ca as putea scrie un tratat de sarmalologie la un moment dat sau o carte numai despre sarmale. 🙂 Fara gluma, dar chiar stiu peste 100 de retete de sarmale. O sa le public pe toate, in timp.
Va invit sa rasfoiti retetele mele de sarmale aici. Veti gasi sarmale cu varza dulce sau acra, cu frunza de vita de vie, tei, sarmale in dovleac sau sarmale sparte, sarmale din carne de pasare, porc, vita, miel sau peste…chiar si minunata varza umpluta 🙂
Bunicuta moldoveanca a fost socăciță, gospodina chemata la toate nuntile si pomenile din sat, sa faca mancare, iar bunicuta dobrogeanca (lipoveanca), a fost la fel de buna gospodina, gatea orice din peste. Va dati seama ca-mi amintesc de ceaunele imense cu sarmalute moldovenesti micute cat unghia, rotunde ca ciresele sau lunguiete, de post sau cu carne. Sau de sarmalele din peste dobrogene, fierte in ceaunele de pe soba din bucataria de vara. Inghit in sec.
Acum, am pus varza la murat-vedeti reteta video aici, varza cu foi subtiri, fine ca matasea, numai bune pentru sarmale. Iar daca nu aveti varza murata, nu-i bai, puteti face cu varza proaspata, oparita sau si mai simplu, varza congelata-vedeti aici video cum se face.
Sarmale de post se fac tot timpul anului, mai ales in perioadele de post de peste an. Va dati seama cat sunt de bune cu ciuperci de padure? Cu ghebe, hribi, galbiori…Iar inghit in sec 🙂
Ingrediente pentru Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca
Cantitati pentru 50-60 de sarmale
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- -1 kg de ciuperci de orice fel
- -600 g ceapa
- -1 morcov mare
- -300 g de orez cu bobul rotund
- -50 ml ulei
- -1 lingura cu varf de bulion pasta de ardei sau ardei cu rosii sau 500 ml suc de rosii
- -1 lingura de faina sau malai
- -1 legatura de marar
- -1 legatura de patrunjel
- -sare
- -piper-cimbru
- -1 varf de lingurita de zahar
- Pentru invelit varza dulce sau murata sau frunze de vita, tei, podbal, gulie, loboda stevie etc....
Mod de preparare pentru Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca
Prima data se pregateste varza, se pune in apa rece, sa se desareze putin.
Cum facem umplutura pentru sarmalele de post cu ciuperci:
Intro cratita sau tigaie cu fundul gros, se pun uleiul si ceapa taiata cubulete, morcovul dat pe razatoarea mica. Se lasa la foc iute pentru 5-6 minute, amestecand des. Suficient cat uleiul sa devina galben si ceapa usor translucida. Se adauga ciupercile taiate cubulete si sare cat se ia cu 4 degete, care va scoate apa din ciuperci.
Ciupercile eu le spal la jet de apa, in strecuratoare, dupa ce le tai coditele, apoi le scurg foarte bine.
Mai multe retete delicioase cu ciuperci gasiti aici. Am de toate: supa crema, mancaruri, tocanite, garnituri, rulade, zacusca, salata, pilaf…
Mai lasam cateva minute si ciupercile, apoi adaugam 50 ml de apa, punem capacul si lasam legumele sa se inabuse bine. Cand a scazut apa, se adauga orezul bine spalat si bulionul, plus 300 ml de apa. Daca folositi suc de rosii, nu mai puneti apa.
Orezul isi mareste volumul de 3-4 ori, iar noi acum vrem sa umflam partial orezul. Acum se adauga un varf de lingurita de zahar (secretul bucatarului), jumatate de lingurita rasa de piper proaspat macinat, 1 lingurita rasa de cimbru uscat, 2 lingurite cu varf de sare. Se amesteca totul si se lasa la foc mic pana cand scade tot lichidul.
Se stinge focul, se adauga 1 lingura rasa de faina de grau sau malei si se amesteca energic. Faina va lega compozitia. Se lasa la racit, apoi se adauga verdeata tocata fin. Se gusta si se potriveste gustul acum de sare si piper.
Se infasoara sarmalele in frunzele dorite. Sarmalele de post se fac putin mai mari decat cele cu carne. In Moldova, sarmalele cu carne sunt micute tare, sarmalele de post sunt potrivite, mai marisoare. Daca treceti la reteta video, dedesubt, vedeti si cum le infasor 🙂
Se pun sarmalele in oala (ideal oala de lut). La fund se pun nervurile de la varza, bete de marar sau frunze din care folosim. Sarmalele se asaza in cerc. Deasupra se pune alt strat de varza tocata sau frunze, apoi o farfurioara care sa tina sarmalele noastre sa fiarba bine, sa nu se ridice. Se completeaza cu apa.
Fierberea pentru Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca
Este bine ca sarmalele sa se fiarba in cuptor, la inceput la foc mare pentru 20 de minute, cat sa dea in clocot, apoi se reduce focul la 160-170 de grade pentru 1 ora. Daca folositi varza dulce sau frunza de vie, spre final adaugat zeama de la 1 lamaie sau 1 cana de bors, sa le acriti putin si mai lasati in cuptor inca 15 minute. Verificati daca frunza este fiarta, sarmalele sunt gata cand frunza este moale.
Eu sting cuptorul si las sarmalele in cuptor, sa se raceasca-n voi.
Bine, va dati seama ca gust din belsug, dispare primul rand de sarmale din oala 🙂 E o placere pe care numai un moldovean o intelege: sa mananci sarmale pe jumatate fierte 🙂 Mmmmm ce bunatate!
Daca nu aveti cuptor, le faceti pe aragaz, prima data la foc iute pana dau in clocot, apoi la foc minim. Va recomand sa aveti niste caramizi subtiri de șamota, pe care le puneti pe ochi si apoi oala cu sarmale. Sunt bune si pentru pilaf sau coliva 🙂 Stiti cum se folosesc sau va mai povestesc eu? 🙂
Cam asta e tot cu sarmalele noastre. Sunt genial de bune, cum spun copiii mei. Noi le mancam cu mamaliga-vedeti reteta aici, dar merg foarte bine si o paine buna de casa-vedeti reteta aici.
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate 🙂
Va invit sa gatiti aceasta reteta si apoi sa reveniti, sa-mi spuneti cum a iesit 🙂
Pofta buna si spor la gatit gustos si sanatos, cu Gina Bradea desigur 🙂
Va invit sa vizionati si reteta video, veti vedea tot ce fac eu si cum arata sarmalele mele de post 🙂
27 COMENTARII
Îmi place că pui multă ceapă, ceapa dă o dulceaţă aparte, mie îmi place tare mult. Cam la fel le facem şi noi, chiar dacă uneori mai punem (cer eu) o mână de ţelină rasă, ori mai nou, vreo mână de stafide.
Mămăligă am, ardei iute am, doar sarmalele-mi lipsesc. 😀 :))
Bună treabă!
Da, padre, asa e. Fac si eu sarmale cu stafide, aia e alta reteta 🙂 Fac sarmale de multe feluri 🙂 Iar telina e aur curat la sarmale. Nu am avut eu telina acum, se gaseste greu aici unde sunt. Sau un pastarnac dulce iar e bun tare de tot 🙂
Exceptionale!!! Eu le mai adaug in compozitia racita un pumn de nuci taiate marunt cu cutitul. Mai ales daca le fac cu varza murata. Sunt delicioase.
Este o mare bucurie sa ma plimb printre retetele tale. Imi amintesti de retetele copilariei mele
Multumesc ca mi-ai amintit reteta fiindca n-am mai facut de multa vreme. Cat de curand le voi face.
Imi plac la nebunie si mie 🙂 Stiu sa fac multe feluri de sarmale si toate-mi plac 🙂
Multumesc frumos si eu si te mai astept pe la mine, sa gatim impreuna simplu si gustos 🙂
Buna ziua,
Cum fac aceste sarmale de post daca nu vreau sa pun ciuperci…
Va pup
Nu puneti ciuperci deloc, dublati cantitatea de orez si faceti exact la fel 🙂
Maine fac ! Sarut-mana !
Buna ziua doamna Gina,va rog sa imi spuneti am la congelator hribi,pot face sarmale ,va multumesc pentru raspuns💐
Buna ziua,
Vor fi delicioase, asa ca fa-le cu incredere 🙂
Cat porții v-au iesit din aceste ingrediente? Mulțumesc
Cam 20 de portii.
Cele mai delicioase sarmale! ❤
Buna dimineatza! Imi peremit o sugestie la reteta : in loc de o lingura faina alba sau malai, incearca 100g nuca macinata. Leaga bine aluatul si gustul ….e bestial. O zi senina si faina sa aveti si da, pofta buna 🙂
Da, bune tare sunt si cu nuca!
Da, aşa după cum ai spus, sărmăluţele cu orez şi ciuperci se pot consuma în toată perioada anului, de aceea vin şi întreb, se poate pune untură la călit în loc de ulei ?
Da, se poate. Si se pot adauga si bucatele de afumatura printre sarmale.
Nu stiu cum se face ( telepatie 🙂 ) da, exact sarmale de post mi-am propus sa fac astazi.
Eu in loc de malai pun un pumn de nuca macinata ( te lingi pe degete).
Te imbratisez cu mult drag si iti doresc sa ai parte de zile senine si imbelsugate. :*
Multumesc la fel, te pup si eu. Poti adauga si o mana de malai, sa vezi ce bune sunt.
Se pot face sarmalele de post cu păsat in loc de orez???
Da, ies o bunatate 🙂
Nu prea inteleg ce inseamna „20 portii”!! As vrea sa fac cam 60 sarmale, pentru parastas! Ajuta-ma cu cantitatile! Multumesc mult, iar si iar!! Esti super!
20 de portii inseamna cam 60 de sarmale 🙂
Doamna Gina vreau sa va dau un sfatt. Tot ce e cu orez, cere multă grasime pentru a fi gustos. Deci 50 ml de ulei la 60 de sarmale nu are nici un gust. Nu am putut manca. .încercați cu 200 ml si atunci l sa vedeti diferenta
Dvstra gatiti cum doriti, puteti pune si 2 l de ulei. Eu gatesc asa cum trebuie, mai sanatos si fara prajeli. In niciun caz orezul nu are nevoie de grasime in nestire. Dumnezeule!
Fac a doua oară aceasta reteta, noi oricum f rar mancam carne. Iese mereu un deliciu, ulei chiar mai puțin am pus la calit ceapa 😬
Mulțumim pt retete și pt secrete
Au iesitfoarte gustoase, dar mie mi s-au împrăștiat la fiert. Îmi puteți spune, va rog, unde am greșit? Mulțumesc și va apreciez mult!
Nu le-ati infasurat bine, altfel nu au motiv sa se desfaca.