Salata de icre cu sau fara ceapa reteta pescareasca
Salata de icre – cu sau fara ceapa, reteta pescareasca. Cum se face salata de icre in casa, astfel incat sa nu se taie? Cum se repara salata de icre taiata? Cum se pregatesc si se conserva icrele proaspete? Salata de icre preparata dupa o reteta simpla, asa cum se face in Dobrogea, din orice fel de icre. Salata de icre cu sau fara paine sau gris, cu reusita garantata.
O salata delicioasa si apreciata de foarte multi romani, simpla sau cu ceapa, salata de icre este nelipsita pe mesele de sarbatoare, printre aperitive sau in zilele de post, cand este dezlegare la peste.
Mai multe retete cu peste – vedeti aici. Veti gasi retete dobrogene autentice, cu peste, dar si retete italiene cu peste si fructe de mare. Veti gasi trucuri deosebite la chiftele de peste, veti afla cum se poate drege ciorba de peste cu icre, cum se face o stiuca umpluta, plachia, saramura, zacusca de peste, sarmale din peste, plachie, peste prajit, saramura sau pe gratar si multe altele…
V-am facut pofta? Va las mai jos linkurile catre cateva retete, poate le veti incerca:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de salata de icre?
Rating
Durata Preg.:
Total:
- 50 g icre
- 100 ml ulei de floarea soarelui sau alt ulei fara gust si miros pronuntat
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita apa minerala
Vedeti aici un mic video despre cum se prepara cu sare icrele proaspete, abia scoase de la peste. In felul acesta, doar cu sare, icrele se pot pastra mult timp. E o metoda simpla, dobrogeana, asa cum fac pescarii.
Cum se face salata de icre, dupa o reteta simpla?
Eu fac salata de icre simpla, doar cu icre, ulei, zeama de lamaie si un strop de apa minerala, acidulata.
Cum se face salata de icre cu paine sau gris?
Nu e gresit sa se faca si cu gris sau paine, dar aceasta este o reteta economica si se acopera mult gustul icrelor. Este recomandata celor care nu iubesc gustul puternic de peste sau celor care vor sa faca economie la icre.
La cantitatea din reteta se adauga 1-2 felii de paine bine inmuiate in apa sau lapte si stoarse. Sau 1-2 linguri de gris fiert in 50 ml de apa si apoi racit.
Se adauga de la inceput, la icre. Se spune ca in felul acesta, salata de icre este mai bine legata si nu mai este asa gretoasa.
Parerile sunt impartite aici. Va garantez ca iese foarte bine si fara paine sau gris.
Mod de preparare pentu salata de icre
Se pun intr-un castron icrele.
La 50 g de icre, eu folosesc 100 ml ulei, atat este suficient, nu mai mult, nu mai putin.
Doar eu mananc icre la mine in casa, ai mei nu vor sa manance, asa ca este o cantitate suficienta. Am 2-3 zile din cantitatea asta si ma satur bine de tot. 🙂
Se adauga uleiul treptat, cate o picatura si se amesteca foarte bine, cu o lingura de lemn.
Reteta video de salata de icre o puteti vedea aici dedesubt:
Un sfat:
Asezati pe masa, sub castron, un servet din panza. In felul acesta, castronul nu va aluneca.
Se pune uleiul putin cate putin si se amesteca in acelasi sens, ca la maioneza.
Nu se schimba sensul de amestecare si nu se pune ulei mult, pentru ca se va taia. Cam cate 1 lingurita de ulei o data se pune.
La inceput, va fi un sos fluid, apoi se va intari. Daca este tare inainte de terminarea uleiului, se adauga acum 1 lingura de zeama de lamaie si se continua amestecarea, pana se termina uleiul.
Consistenta finala trebuie sa fie ca la maioneza, sa nu fie extrem de fluid.
Gustati si vedeti daca mai trebuie zeama de lamaie. Adaugati si o lingurita de apa minerala acidulata. Salata de icre se va albi si va deveni mai spumoasa.
Se poate lasa asa, simpla, sau se poate adauga ceapa verde sau uscata, taiata fin.
In felul acesta se prepara diferite tipuri de icre: de stiuca, de caras, de crap, icre Tarama (amestec din icre de la mai multi pesti). Icrele negre sau icrele rosii (de Manciuria) se prepara altfel.
Sfat de la Gina Bradea (pentru cea mai buna salata de icre):
Icrele sa nu fie foarte reci, sa nu fie diferente mari de temperatura intre icre si ulei, ca sa nu se taie.
Se amesteca in acelasi sens, cu o lingura de lemn. Se poate si cu mixerul, dar se vor sfarama o parte din bobitele de icre. La mana sunt gata in 10 minute 🙂
Salata de icre se face doar din icre care au fost tinute la sare cateva zile, nu din icre proaspat scoase de la peste: se vor taia.
Cum se prepara icrele proaspete?
O sa va spun cum se fac, pentru ca in Italia nu am peste proaspat cu icre.
Se aleg icrele de pielite, vene si cheaguri de sange, se desfac atat cat se poate.
Se pun intr-o sita si cu o lingura de lemn, se apasa, pana trece tot prin sita si se alege pielita.
Se amesteca bine cu sare, cam 100 g sare la 1 kilogram de icre (10 % sare). Se foloseste sare de mina, acea sare pentru muraturi, nu sare iodata.
Acum se pot pastra in congelator, in borcanele, cutii de plastic sau pungi inchise ermetic. Sau se pun in borcane, se indeasa foarte bine, sa nu ramana goluri de aer (cu o coada de lingura) si deasupra se toarna un strat de ulei gros cam de 1 cm. Se pastreaza in frigider.
Eu prefer varianta la congelator – se pastreaza 1 an lejer. Pun in pungute mici, cat fac eu 1 data si le videz. Stau perfect in congelator. 🙂
La frigider rezista maxim 6 luni. Mai mult nu garantez.
Salata de icre are mai multe feluri de prezentare si servire:
- se poate aseza in bol si fiecare se serveste-decorat simplu, cu felii de masline, verdeata, felii de lamaie, felii de ardei gras sau ceapa (verde, uscata, alba sau rosie)
- se pot unge felii de paine prajita sau proaspata (tartine, bruschete)
- se pot turna aveline, cu posul cu sprit, pe felii de castravete, lamaie, ardei gras, rosie, frunze de salata, biscuiti sarati, cubulete de paine proaspata sau prajita
- se poate aseza pe platou in diferite forme, turnate cu posul: forma de peste, de arici etc, diverse aveline
- se pot umple cosulete din rosii, masline, castraveti, diverse forme din aluat (choux – ca la ecler, cosulete din aluat fraged sau foietaj – gen vol-au-vent).
Voi ce alte modalitati pentru servit si prezentat salata de icre stiti?
Cum se desareaza icrele prea sarate?
Se pun icrele intr-o sita sau tifon si apoi in apa rece. In apa se adauga o felie de paine. Se schimba apa de 2-3 ori, schimband si painea. Acestea vor absorbi surplusul de sare.
Cum se repara salata de icre taiata?
- Daca mai aveti icre nebatute, puneti in alt vas 1 lingura de icre si apoi adaugati din icrele taiate, putin cate putin, amestecand ca la maioneza. Se va repara.
- Peste icrele taiate adaugati 1 lingura de apa clocotita, cate putin, amestecand ca la maioneza.
- O transformam in salata de icre economica: folosim paine sau gris. In 50 ml de apa clocotita, pe foc, adaugam a lingura de gris si o lasam sa fiarba, pana se ingroasa. Se lasa la racit, apoi, peste acest gris adaugam putin cate putin din icrele taiate, pana se termina icrele. Dupa aceea continuam cu ulei…In loc de gris se poate folosi miez de paine inmuiat in apa si bine stors. Se face la fel.
Mare atentie!!
Am tot vazut, ingrozita, ca sunt gospodine care adauga ou crud (albus, galbenus sau ou intreg) in icre. Sub nicio forma nu recomand asa ceva! Eu nu iubesc ouale crude in general, e risc de Salmonelloza, iar combinatia de ou crud si icre mi se pare scarboasa!
Cam atat.
Pofta Buna!
81 COMENTARII
Zilele trecute ma gandeam la icre facute acasa. Si ma gandeam sa te-ntreb.
Pe cuvant de om!
Telepatia dintre noi.
😉
ultimele 2 dati nu a iesit prea ok. Am facut cu mixerul si cu paine si cu icre cumparate sarate (in borcanel). Noua ne plac f mult dar m-am cam dezamagit pe partea astea:)
O sa te ajut eu, le facem impreuna 🙂
Eu iau numai icre de crap. Le bat cu mixerul, mai intai cu zeama de lamaie ca sa se desfaca, apoi cu ulei turnat cate putin. Se intaresc, se mai pune lamaie sau apa minerala. La final ceapa cui ii place, dar merg si fara.
Noi le facem mai acrisoare asa ca la o cutiuta de Negro de crap (de la Metro sau Auchan) pun zeama de la o lamaie mai mica si cca. 200 ml ulei dar va puteti opri oricand. Ies foarte bune.
Da, ies foarte bine 🙂
Eu fac icrele la blender de mana, simple, cu 1-2 linguri de apa si zeama de lamaie. Uleiul il pun pe tot o data (ca la maioneza). Se face in maxim 2 minute, cu bibilit cu tot (gustat, mai adaugat zeama de lamaie sau ulei).
Ca sa ne bucuram si de bobitele de icre, la sfarsit, dupa ce le pun in castronelul de prezentare, le amestec cu o lingutita de icre.
Ceva deosebit iese daca in blender, la mixat sau la sfarsit, punem si cateva fasii de peste afumat taiate marunt.
Am incercat si varianta cu cateva masline, in loc de peste afumat.
Toate variantele mi-au placut pentru ca, de fapt, imi plac icrele foarte mult.
Daca, intamplator, se taie icrele, se dreg cu o lingura de apa. La blendre nu mi s-au taiat niciodata.
Buna seara,
Care sunt cantitatile de icre si ulei pt a fi facute la blender?
Multumesc
Respectati cantitatile date de mine. Daca vreti sa faceti mai multa salata, in functie de cata doriti sa faceti, inmultiti totul cu 2-3-4…
Chiar îmi ziceau ăi mici ceva în sensul ăsta, mulțam! Iar or să le sticlească ochii… 😀
Arata foarte bine, sotul meu este inebunit dupa icre
prind peste ,,,crap,,, intr-o veselie in Australia{aici este considerat pesta} spre bucuria Romanilor sirbilor, polonezilor etc noi mincam crap spre dezaprobare australienilor sic, sic. am sa incerc mai toate retetele de icre vad ca sint o gramada de feluri de a fi pregatite sper sa fie placute multumim.
Faina reteta ! Icrele bine sarate nu se prea strica, chiar si mai mult de 6 luni, doar devin un pic cam varyoase ,dar cu rabdarica se desfac frumos la preparat,dar pentru ca au mai multa sare trebuie neaparat ,paine sau gris si ca si pestele daca-i un pc sarat merge bine cu vin!!! Pofta buna si multumim de reteta.
Am de ceva timp niste icre de pastrav. Nu stiu nu prea ma curaj sa le fac.Sunt baltareata din Galati ne-am crescut cu icre proaspete, aveam mereu in frigider, pe vremuri era o perioada scurta de depunere a icrelor dar acum gasesti oricand. Am icrele de la pastrav din postul craciunului, dar nu prea am mare incredere ca vor iesi.
Incearca si vezi ce iese.
Eu pun si ceapa razuita dupa ce le bat si sunt delicioase.
Da, si noua ne plac cu ceapa 🙂
multumim pentru retetele minunate pe care le postati.
Buna! o varianta mai usoara de a desprinde pielitele este prin a le da prin masina de tocat. vinisoarele, pielitele si chegurile se vor infasura in jurul cutitului si sitei si se vor desprinde frumos bobitele fara a se sparge! tatal meu foloseste metoda aceasta de multi ani si reusita este garanta! :*
Galateanca fiind,categoric sunt moartea icrelor.Dupa aceiasi reteta(pare a fi universala)facea si mama.Ulterior am auzit tot felul de chestii,cum ca sa pui in icre miez de paine muiat in lapte.Prostie.Icra-i icra.E suficient ca o mananci pe paine.Niciodata icrele nu mi s-au taiat.La fel si maioneza.O fi chestie de noroc?de indemanare?nu stiu.Stiu insa ca sunt gustoase.Mi-am comandat acum ca in octombrie vine prietena mea din Galati,300 gr icre de stiuca.De crap o sa gasesc si aici in August ca in Septembrie fiind anul nou evreiesc,obligatoriu se mananca peste.se duc cocoanele sa ia peste,si refuza icrele:)n-au habar cum se prepara.Cineva o data m-a intrebat.Adica se fac si in casa?eu credeam ca numai in fabrica pot fi preparate:))).
Da, sunt retetele pe care le stii si tu atat de bine 🙂
Se pune paine, ca sa inmulteasca icrele, sau gris fiert cu apa.
Astept de la tine o reteta evreiasca de peste pentru revelion 🙂
Pareri si pareri…am incercat icrele simple dar tot mai mult imi plac cu gris…De data asta voi posta un borcanel cu icre conservat de mine,am avut vreo 4 kg de icre,am si congelat,multumim de reteta Gina,chiar nu stiam cum sa fac asta . Ce mi s-a parut interesant : cand le pui la borcan sunt mai inchise la culoare,gri,verzui…apoi la cca 3 sapt se fac portocalii,limpezi,frumoase…
Dar cum se desărează icrele, că nu toată lumea le poate mânca așa, sărate?
Daca sunt foarte sarate, se pun intr-un tifon si se lasa in apa rece cam 30 de minute, apoi se scurg foarte bine. Nu se lasa mai mult. Se face salata normal. Daca sunt foarte sarate in continuare, se adauga miez de paine inmuiat sau gris fiert in apa si racit.
Salata de icre se poate pastra la congelator?
Salata de icre, nu, prinde un gust ciudat. Dar puteti pastra icrele care nu sunt facute salata.
Eu le fac (stiu eu cum) si le maninc…..stiu eu cum!
Bravo! Asa e cel mai bine 😀
Am facut si eu aceasta reteta de salată cu icre de crap.A iesit super gustoasă.Mulțumim Gina Bradea!
DOAMNA GINA DACA NU AM APA MINERALA EU NU AM VOIE SA BEAU APA MINERALA SI NU AM IN CASA CE POT PUNE?
Apa simpla 🙂
Eu le pun pe masa sub forma de minitortulete decorate. Le pregatesc cu mixerul de mana folosind o singura paleta, zeama de lamaie pun putina direct peste icrele nepreparate si adaug uleiul in fir subtire la inceput pana incep sa se lege si sa capete consistenta ferma. Atunci, pentru a le mai inmuia putin, adauga cate 2-3 linguri de apa rece dupa care adaug din nou ulei ca mai inainte. Alternez practic, apa si ulei pana ce se consuma cam 500 ml ulei /100 gr icre. Potrivesc gustul cu zeama de lamaie si sare in felul urmator: daca icrele sunt prea sarate, mai adaug lamaie; din contra, daca sunt prea acre, adaug sare. Am uitat sa mentionez ca pun ceapa tocata, presarata cu sare si presata cu lama cutitului pe tocator, de la bun inceput, odata cu icrele si zeama de lamaie.
Cred ca salata de icre se prezinta bine si in jumatati de oua fierte. Eu prefer icrele preparate cu paine si mai putin cu gris. Crapii nu se gasesc da cumparat in Italia si nici icrele si imi lipsesc foarte mult. V-as ruga, dna Gina, sa-mi indicati o reteta de icre false. Va multumes f mult, ajutorul dvs e de nepretuit si face viata mai frumoasa!
Eu nu folosesc nici gris, nici paime, doar icre. Ce rost are, painea se pune doar ca sa se inmulteasca icrele.
Recomand icrele de fasole, sunt delicioase: https://pofta-buna.com/icre-de-fasole/
Eu le fac la mana si nu pun paine sau gris si imi plac cu multa ceapa.O sa incerc si cu apa minerala.
Doamna Gina, de unde luați sare fără IOD ?; în România.
Mulțumesc pentru răspuns.
Cauta la Plafar.
Buna ziua
Sunt un fan al blogului,si am o intrebare.Nu mai locuiesc in Romania si aici nu gasesc decat icre proaspate dar congelate.Dupa decongelare se poate trece direct la prepararea lor,sau trebuie sa le pun sare si sa le mai pastrez la frgider?
Va multumesc
Incercati si vedeti cum iese. Nu am incercat si v/as minti sa spun altfel. Proabti 1 lingura si vedeti cum e. Sa/mi spuneti si mie si gasim solutii.
Buna ziua Din ce cauza icrele nu se Sfarmă,rămân intacte,asta frecindule cu mixerul nu la mina cu lingura Multumesc
Nu inteleg.
Buna ziua. Domnul le face folosind mixerul dar icrele raman intregi, nu se sparg cum spuneti la inceputul filmuletului. Probabil ca are un mixer de putere mai mica, sau icre”blindate” 🙂
Ati scris mai sus ca icrele negre se prepara altfel. In ce consta diferenta? Se gasesc icre de capelin la borcanas care sunt negre sau portocalii (bine, au si colorant la greu pentru omogenizarea culorii, o tampenie) si pe care atunci cand le-am facut la mixer a iesit totul mov (de la lamaie, cred). Azi o sa incerc reteta manuala, sa vedem ce iese.
Si in caz ca se intreaba cineva de ce folosim paine – mai departe de 30km de Dunare, icrele bune erau si sunt greu de gasit sau foarte scumpe. Batranii faceau si ei ce puteau – atunci erau mai ieftine dar nu se gaseau, acum se gasesc dar sunt scumpe si amestecate cine stie cu ce (in afara de 10% sare garantat)
Da, asa este, multe persoane folosesc paine sau gris pentru ca nu le place gustul intens de icre, saupentru economie, sa le inmulteasca. Eu am dat reteta dobrogeana.
Icrele negre adevarate sunt icrele de sturion, caviarul, nu icrele vopsite de capelin sau orice alt peste. Din pacte, nu am mai mancat de ani buni icre negre, acum este interzis pescuitul de sturion. Da, se gaseste in hypermarketuri ceva sturion de crescatorie, dar are gust de cauciuc, nu seamana deloc cu adevaratul sturion…Cine stie daca vom mai avea vreodata ocazia sa mancam sturion adevarat si icre negre naturale…
Bună seara ,Si scuze pt deranj am terminat de facut o salata de icre si sunt cam gretoase se simte gustul acela de ulei.Ce ma sfătuiți să fac?Sărbători fericite alături de cei dragi sufletului dvs.
Mai adaugati zeama de lamaie, apa minerala si ceapa.
Draga Gina , am facut si eu acum ceva timp reteta de icre de crap si ….evident a iesit perfecta la gust , dar am facut cam mult fata de cat mananc . Dupa circa 3 saptamani de stat in frigider in casoleta cu capac m-am gandit sa o arunc … ca vorba aia dupa 2-3 zile nu mai este buna . Stupoare mare cand ma indreptam catre wc sa o arunc am gustat putin ……si avea acelasi gust bun ca in ziua in care am facut salata .
Spune-mi te rog cat ar trebui sa reziste in frigider salata gata preparata ca eu sunt in ceata deja .
Cu stima si apreciere Cristi
Ma bucur tare mult, Cristi 🙂
Dupa 3 saptamani, sincer, nu recomand sa mai mananci. Da, icrele cu sare se conserva foarte bine, stau si 1 an. Daca le puneai la congelator era ok.
Acum arunca-le, nu risca. Pestele e dificil, iar daca are si ceapa, mare grija. Ceapa aduna toti microbii.
Da Gina cele cu sare stiu , dar am fost surprins ca salata a rezistat atat , am facut curat in frigider si doream sa le arunc , acum vad eu daca mor sau nu ca am mancat o felie de paine cu icre .
Preventiv am sa le arunc ….mama da ce bune sunt inca
merci de raspuns Ginuta , spor la retete
Hahaha 🙂 Te imbratisez cu drag. Icrele din comert stau cu lunile in galantare, noi, acasa, tare multe mofturi mai avem.
Da-mi un semn peste 2-3 zile, sa stiu ca esti bine 😀
PS: toxiinfectiaalimentara se manifesta in 2-3 ore, asa ca esti bine 🙂
Doamna Gina,m-am uitat pe video cum separati icrele de pielite si icrele acelea erau deja colorate,ceea ce eu n-am mai intalnit.De cate ori am scos icrele din peste sunt de culoare mai gri.Dupa ce le-am pus sare au inceput sa se coloreze.Dureza cateva zile.Care-i spilul?
Sincer, nu stiu 🙂
La noi in SUA nu mai exists icre crude de tarama. Am gasit icre de herring sarate dar sunt greu de gasit si fff scumpe stie cineva daca salata iese buna cu acestea??? Multumesc anticipat!
Nu stiu cum as putea sa-ti trimit niste icre de stiuca, as face asta cu mare drag! Incearca sa faci icrele de hering, de obicei se face salata foarte bine. Sa-mi spui cum ies, te rog.
Doresc sa stiu cum se desareaza icrele congelate.
Puse in tifon si in apa rece, schimbata apa de cateva ori.
Bună ziua, dacă nu am apa minerala cu ce pot sa le înmoi? Lămâie nu mai pot pune ca e deja destul de acra. Mulțumesc
Apa rece 🙂
Bună seara! Aș dori să încerc rețeta de icre dar cu griș. Puteți să îmi dați niște cantităti vă rog, pt 100 g icre nepreparate, cât griș să pun? (Cât griș în câtă cantitate de apă să fierb?) Mai scad din cantitatea de ulei? Mulțumesc!
Eu nu recomand paine sau gris la salata de icre! Va rog frumos sa nu ma intrebati despre retete de pe alte siteuri, eu raspund doar la retetele pe care le probez.
De ce sa pui gris sau paine??? Acestea se puneau ca sa se inmulteasca icrele.
Am făcut salata după rețeta dvs, a iesit f bună, doar că nu am gustat icrele nepreparate și erau f sărate. Mă gândeam să fierb niste griș si să amestec cu salata, poate o putem mânca! 🙂
Altădată o să fiu mai atentă să le desărez. Multumesc!
Se rezolva, da, cu gris. Din greseli se invata 🙂
Am făcut icre după rețeta dumneavoastră și au ieșit foarte bune, așa cum am mâncat mereu in delta și cum ne plac. Va mulțumim.
Sa va fie de bine! 🙂
[…] cu lapti-o sa vedeti, scriu imediat si cum am facut laptii. Cum se pregatesc icrele la sare si salata de icre – vedeti aici, gasiti si un […]
[…] pot folosi si ca baza pentru alte aperitive, se pot decora cu aveline din icre, paste de branza, pate de ficat etc…. […]
[…] sa preparati un sarmuzac, un sos de usturoi faimos in zona Dobrogei. Va recomand sa incercati si reteta de salata de icre, facuta dupa o reteta pescareasca, asa cum am invatat din familia […]
[…] sau mai putin cunoscute, dar delicioase. Va recomand sa incercati si reteta de salata de vinete si cea de salata de icre. Niste retete clasice, simple, explicate detaliat, pentru o reusita […]
[…] Nu-i asa ca nu este greu de facut? E o mancare atat de savuroasa, cea mai buna plachie de peste. Puteti sa incercati si alte retete de pe blogul meu, va recomand si reteta de bors de peste, dar si cea de salata de icre. […]
Draga mea Gina, de mult vreau sa ti scriu despre cat de mult te iubesc dar uite acum o fac, si ti spun ca te apreciez foarte mult pentru priceperea ta desavarsita in arta culinara, dar mai ales pentru ca nu ai nici un fel de „fite in cap ” – lucru pe care eu nu l mai gust la 65 de ani !
Te pup cu drag si ti doresc numai bine ! ❤❤❤
Multumesc tare mult, Vio, te pup si eu 🙂
Adevarata reteta originala dobrogeana
Complimenti
Am luat câţiva heringi congelaţi şi erau plini de icre. Se pot prepara şi icre congelate ? Mulúmesc.
Da, le pui cu sare si le lasi 3-4 zile, apoi faci salata.
Eu păstrez icrele la sare și în frigider. Înainte de preparare le las cam 1 ora in lapte apoi le strecor. Le prepar cu lapte, ulei și zeama de lămâie. O parte lapte și două de ulei. Le bag la blender, până se întărește. Apoi adaug icrele și le amestec cu o lingura de lemn. Adaug sau nu, ceapa. Depinde de chef. Întrebarea mea este: se pot folosi icre de macrou?
Da, se pot folosi icrele de macrou.
[…] recomand cu drag sa incercati si reteta Ginei Bradea de salata de icre clasica, reteta pescareasca, care se poate face cu sau fara ceapa, cum […]
Dupa aceasta reteta fac icrele de fiecare data. Minunate. Acum as avea nevoie de ajutor de la un specialist, in legatura cu o problema pe care o am. Acum vreo 2-3 saptamani, am avut noroc sa cumpar 2 crapi, plini de icre. Am scos icrele, le-am indepartat pielitele, le-am sarat, le-am pus la borcane la frigider, cu ulei deasupra. Azi am descoperit ca au un gust amar. Nu exagerat, dar se simte. Am putea sa fac ceva sa inlatur gustul acesta? Multumesc.
Fa salata din ele, normal si vezi daca mai au gustul amar. Recomand sa pui putin mai multa zeama de lamaie si ceapa.
[…] sa incercati reteta de salata de icre pescareasca, facuta fara gris, paine sau alte […]
Eu stiam ca se face salata de icre cu paine sau gris (sunt din Neamt) ca sa nu se taie. Dar poate ca da, era o reteta economica, pentru ca pe vremea lui Ceausescu nu-mi amintesc sa se fi gasit salata de icre sau icre in comert, faceam icre daca nimeream o pestoaica atunci cand cumparam peste (crap), ceea ce era foarte rar, ca de cele mai multe ori pestele din comert continea masculi, nu femele, plus de asta, pestele din comert era oceanic, aveam crap la masa daca mergea taica-meu la pescuit sau lua de la pescarii care-l vindeau ilegal, altfel, nu prea se gasea la alimentara asa ceva. Nu stiu daca mancam icre de 2-3 ori pe an. Insa in Dobrogea, unde mancarea principala este pestele, sigur ca nu se gandea nimeni sa dubleze volumul icrelor cu paine.
Asa este, ai dreptate. In zonele cu putine ape in care sa se pescuiasca, pestele de apa dulce era rar. Bunicii mei moldoveni erau cei mai bucurosi cand le duceam peste sau masline, nu voiau nimic altceva. Cu paine sau gris se face reteta economica, ,,se inmulteau” icrele, nu era deloc vorba ca nu se taie. Asa erau atunci obisnuite saracele gospodine, sa faca mult si bun din putin.