Salata de ardei copti este una dintre preferatele mele, o reteta extrem de simpla, care pastreaza savoarea si dulceata naturala a ardeilor.

Vara fac mereu salata de ardei copti sau diverse alte mancaruri cu ardei copti. Imi plac legumele in general, iar ardeii sunt printre marile mele preferinte. Va invit sa incercati si reteta de zacusca de vinete, facuta simplu, fara conservanti sau alte chimicale inutile. Merita sa aruncati o privire si pe reteta de zacusca de dovlecei, un alt deliciu nelipsit din camara mea. 🙂

Sunt cateva metode de preparare si o sa vi le spun pe cele pe care le stiu, cu toate secretele, asa cum v-am obisnuit. 🙂

Salata de ardei copti
Salata de ardei copti

Ce ne trebuie pentru reteta de salata de ardei copti?

Salata de ardei copti

Rating 

Salata de ardei copti pofta buna cu Gina Bradea - Salata de ardei copti
Mai multe retete de salata de ardei copti, in combinatii diferite, trucuri spuse pas cu pas. Salata cu gust de vara, cei mai buni ardei copti!
Ingrediente
  • ardei gras sau kapia
  • otet
  • sare
  • ulei (ideal de masline)
  • optional - usturoi, menta, patrunjel

Cum se face reteta de salata de ardei copti?

1. Mai intai coacem ardeii.

Se aleg ardei tari, nepaliti, sanatosi, se spala si se sterg bine, sa nu aiba apa.

Se pot coace pe gratar, pe plita, pe o tabla, in cuptor sau in tigaie, cu ulei. Cum doreste si are posibilitatea fiecare.

Pe tabla sau plita:

se presara cu sare mare si se pun ardeii. Se intorc pe toate partile.

Cand sunt gata, se pun intr-un castron, se presara cu sare, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca.

In felul acesta, se vor curata foarte usor.

Pe gratar:

se pun ardeii si se coc la foc iute, ideal la flacara. Se coc rapid, vor fi negri si urati aparent, dar vor avea un gust minunat.

Se lasa la racit, apoi se curata extrem de usor. Eu asa am copt ardeii.

Sotul e sef de lucrari la gratar – el a copt ardeii si vinetele. 🙂

La cuptor:

Puneti ardeii pe gratar si ii coaceti. Daca aveti mai multi ardei, prindeti fiecare ardei cu o bucatica de sarma sau o agrafa de birou (ca un carlig), apoi agatati de gratar.

Puneti gratarul cat mai sus posibil. Dedesubt puneti o tava cu ptina apa, sa nu se scurga zeama de la ardei.

In felul acesta puteti coace foarte multi ardei 1 data. Metoda testata de multe ori acasa, la bloc.

Am aragaz mare, am bagat si 10 kg de ardei 1 data. Se coc la 200 de grade Celsius si ii verificati cand sunt moi, aici depinde de cuptor, cat de mari sunt ardeii etc.

La tigaie, in ulei:

Se pune putin ulei, se adauga ardeii, se pune capacul.

Se prajesc la foc potrivit spre mic, mai mult se aburesc.

Se intorc pe toate partile. Cand sunt gata, se scot intr-un castron, se presara cu sare, se acopera cu un capac, apoi se curata.

Trucuri stiute sau nu:

  • Presaratul cu sare face ca pielita ardeilor sa se desprinda mult mai usor, curatarea va fi mult mai simpla.
  • Sa aveti la indemana un castronel cu apa si sa clatiti mereu mana.

2. Multe gospodine lasa ardeii intregi la salata. Eu prefer sa scot cotorul si semintele si sa-i tai bucati cat se poate lua cu furculita.

In felul acesta mi se pare mult mai simplu si mai gustos.

Ca sa nu mai spun de faptul ca mi s-a intamplat sa gasesc viermi sau mucegai in interiorul unor ardei aparent frumosi si sanatosi.

3. Dressingul

Aici depinde de fiecare. La un kg de ardei copti, de exemplu(la ceea ce adun din ei), eu prefer sa pun 2-3 linguri de otet, sare cat iau cu 3 degete si ulei cam 2 linguri.

Pentru mine adaug si 1-2 catei de usturoi taiiati marunt, pentru sot las fara usturoi.

Se mai pot adauga menta sau patrunjel proaspete, taiate marunt.

Salata de ardei copti pentru iarna:

Se umplu borcanele cu ardei copti, taiati bucati, pana se ajunge cu 2 degete sub gura borcanului.

In fiecare borcan (de 800 g) se adauga cate 1 lingura de ulei, jumatate lingurita rasa de sare, 1 catel de usturoi (optional), frunze de telina, 1-2 fasii de hrean.

Se completeaza cu otet de 9 grade. Optional se poate adauga si zahar – cat se ia cu 3 degete.

Se sterilizeaza borcanele la bain marie timp de 20 de minute din momentul in care au dat in clocot.

Se lasa sa se raceasca in apa aceasta sau se scot si se acopera cu paturi.

Ardeii copti si curatati de cotoare si seminte se mai pot pastra foarte bine si la congelor, pusi in pungute exact ca va trebuie pentru o salata. 🙂

Mai multe retete de conserve pentru iarna – vedeti aici. Una dintre retetele pe care vi le recomand cu drag este cea de ardei copti la borcan, o modalitate usorara de pastrare pentru iarna.

Ardei copti la borcan pentru iarna
Ardei copti la borcan pentru iarna

Pofta Buna!

Cititorii blogului Pofta Buna! au probat reteta de salata de ardei copti:

Salata de ardei copti (de Ella Motroceanu) reteta salata de ardei copti 1 150x150 - Salata de ardei copti reteta salata de ardei copti 2 150x150 - Salata de ardei copti

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de conserve » Salata de ardei copti
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3382

23 comentarii

  1. Gina draga mea, te rog o idee legata de ardeii pt iarna (congelatorul imi face figuri, si nu cred ca mai bag bani in el deocamdata): as vrea sa-i conserv, dar fara otet. Sa fie pt o mancarica, o zacusca rapida.
    Poti da o idee?
    Mult drag

    • Sigur ca da. Uscati: taiati felii si uscati in cuptor, la foc minim, pe tava tapetata cu hartie de copt si usa intredeschisa, ca la bezele. Sau taiati felii si amestecati cu sare de muraturi(100 g sare la 1 kg de ardei curatati si pusi in borcane, nesterilizat.

  2. Nu uiti te rog mult!
    Daca i-as pune in borcan si as umple cu zeama pe care o lasa dupa copt, amestecata cu ulei? Apoi sa fierb borcanele in bain-marie? Si daca e buna ideea, ce proportie de zeama-ulei sa folosesc?

    • Pune ardeii in borcan, indesati bine si cu zeama lor, e bine. Completeaza cu ulei cat intra. Fierbi la bain marie 30 min de cand da in clocot, stingi focul, acoperi si lasi asa.

  3. Eu ptr.ardeii copti ptr.iarna ,folosesc reteta urmatoare:Coc ardeii,ii curat de coaja si cotoare,ii asez in borcane,si peste ei pun urm.compozitie:pun pe foc o oala in care pun 1kg.de otet si un 1.5 l apa ,boabe de piper,la fiecare litru de lichid pun 2 lingurite de sare (2.5 lingurite de sare),clocotesc compozitia si asa calda o pun peste ardei.Las vreo ora pina isi trag ardeii lichidul ,pun capacele peste borcane si la camara cu ei.Este f.usor si se tin si 2 ani.

  4. am copt si eu zilele trecute ,i-am curatat de pielita si seminte ,am pus putina sare si otet dupa gust ,i-am pus in borcane de 800 de grame si am fiert borcanele,asa am facut si acum 2 ani si mi-au placut

  5. o amintire din copilarie sunt ardeii copti si pusi in borcane cu coaja….da nu stiu reteta . poate o stiti dvs. si ca o complectare la mesajul anterior : pana la urma prunele s-au copt ,am putut sa le scot samburii si am facut primul magiun.anul viitor daca recolta va fi la fel de bogata voi face mai mult…acum mare parte din ele s-au dus la tuica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.