Salata boeuf reteta clasica
Salata boeuf (salata de vita): o reteta clasica, ce legume si carne se folosesc, cum se decoreaza, reteta pas cu pas. Trucuri, mici secrete pentru o salata gustoasa.
Este o reteta care se face in mod normal cu niste carne carne de vita si nu cu alte carnuri (de pasare sau porc).
Dar foarte gustoasa este si salata aceasta facuta cu carne de pasare (gaina, curcan, rata, gasca). Inainte de Revolutie, cand nu se gasea mai nimic de mancare si toate erau la cota, da, gospodinele improvizau si ele cu ce aveau si faceau salata cu parizer, carne de pasare, porc, ce aveau.
Da, in acele vremuri erau adevarate gospodine, pentru ca faceau sacrificii enorme ca sa poata gati o mancare buna familiei, iar de sarbatori, era pur simplu nevoie de adevarata magie ca sa poata gati ceva notabil.
Cu mare tristete imi amintesc de mese de logodna sau nunti modeste facute cu crenvursti (din aceia grosi, ieftini), cartofi prajiti si peste oceanic. A fost odata si e adevarul gol-golut, chiar daca pare ireal…
Ce ne trebuie pentru reteta de salata boeuf?
Rating
- -1,5 kg cartofi roz
- -500 g morcov
- -500 g castraveti murati
- -1 radacina de patrunjel, pastarnac
- -jumatate radacina de telina mica - vedeti daca gasiti romaneasca (daca e cat pumnul, aruncati-o toata-n oala)
- -700 g carne de vita (rasol)
- -1 bucata os cu maduva
- -1 lingura de mustar
- -500 g maioneza
- -sare, piper, ardei iute
Cum se face salata boeuf in varianta video o puteti vedea aici:
Se folosesc la salate cartofii roz, care la fierbere isi pastreaza forma, nu se sfarama. Folosesc mereu carne cu os, fara grasime, ideal e sa fie de la rasol, pentru ca are acele fasii gelatinoase si dau un gust deosebit supei. Fara pic de grasime sa fie, pentru ca nu e prea placuta o salata boeuf care se sleieste, nu-i asa?
Secrete mici, reusite mari pentru cea mai buna salata boeuf
Prima data se pun la fiert osul (sa fie taiat in asa fel incat sa incapa-n oala) si carnea. Se dau in clocot in apa cu asre, iar cand clocotesc, se arunca apa, se spala bine oala, carnea si osul si se pun din nou la fiert, impeuna cu 1 lingurita cu varf de sare.
Se lasa sa dea in clocot, se aduna spuma, daca mai este nevoie, apoi se adauga si un ardei iute si cateva boabe de piper intregi (vor da un gust deosebit de bun).
Eu am oala sub presiune, asa ca pun la fiert carnea pentru 40 de minute. O verific si daca nu e bine fiarta, o mai las. Adaug acum legumele, in aceasta supa: morcovii, telina, patrunjelul si cartofii, curatate de coaja.
Se lasa la fiert pana cand sunt bine patrunse (se verifica usor, cu o furculita). Se scot legumele si se lasa pana cand se racesc bine, de obicei le las pana a doua zi. Cand sunt bine racite, se taie mult mai usor si isi pastreaza forma. Supa ramasa de la fierberea legumelor si a carnii se foloseste la un sos sau ca sa fac o supa cu taietei de casa – vedeti reteta aici, sau o supa cu galuste pufoase de gris – vedeti reteta aici.
Daca osul are maduva, dupa ce fierbe bine, o scot imediat si fac tartine cu maduva – vedeti reteta aici, o minunatie de gust si savoare.
Ce facem mai departe pentru salata boeuf?
Se taie legumele cubulete cam de 3-4 mm, nu mai mari, dar nici pasta sa fie. Da, am vazut in unele locuri legume taiate bucati mari, cam la 1 cm si nu era prea placuta, la aspect, dar am vazut si extrem de marunt taiate, sau chiar date prin masina de tocat.
Legumele trebuie sa fie vizibile in salata, dar nu exagerat de mari sau mici. Ca sa va faceti o idee si sa nu umblati cu sublerul dupa voi (eu am ochiul format dupa atatia ani de lucrat la aprovizionare), trebuie sa fie de marimea unui bob de masare.
Imi place sa vad culorile, sa fie un amestec placut de culori, salata sa fie vesela, de aceea folosesc mult morcov si caut sa fie portocaliu intens si nu din acela albicios. Se taie doar 3/4 din castraveti, se adauga mustarul, sare si piper, jumatate din maioneza si se amesteca usor. Se degusta si acum, daca mai este nevoie, se mai adauga castraveti murati, maioneza, sare si piper, pana cand se ajunge la gustul dorit.
Sfaturi de la Gina Bradea
Adaugati un mar acrisor, gen ionatan, curatat de coaja si seminte, taiat cubulete. Va fi ceva aparte.
In ultimii ani fac maioneza din avocado – vedeti reteta aici, la care adaug si 2 galbenusuri de ou fierte. Iese o maioneza fina, fara mult ulei si absolut delicioasa.
Daca preferati maioneza clasica – vedeti reteta aici, inclusiv in varianta video.
Nu ma incanta prea tare salata asezata pompos in forma de tort, incarcata cu strat generos de maioneza. De obicei o las asa, simpla, nedecorata, o pun in cutie de plastic cu capac, din acelea care se inchid ermetic si o las la rece. Ne place la toti si o fac acrisoara, asa ca o fac destul de des.
Buna idee, sa pun maine dimineata la fiert legume de-o salata. 🙂
Cum se decoreaza si se orneaza salata boeuf?
Se poate aseza pe platou si se poate decora si orna in fel si chip, sau se pune in cosulete coapte din aluat, se fac rulouri din sunca umplute cu salata, se pot umple rosii, ardei grasi, castraveti, se poate pune pe frunze de salata, se pot umple coji de choux etc. Si pe felii de mamaliga prajita se poate prezenta, daca asa aveti chef.
E o salata extraordinar de buna, iar telina si radacina de patrunjel sau pastarnac ii vor da o savoare greu de descris. Legumele fierte in supa in care a fiert carnea cu os, vor avea un gust minunat si va garantez ca o sa va placa acesta salata de boeuf si numai asa o veti pregati de-acum incolo. Are si carne multa (asa le place copiilor mei) si legume (cum imi place mie) e si picanta si acrisoara (cum le place sotului si baiatului meu).
Salata a la russe e asemanatoare – vedeti reteta aici.
In tineteretile mele cele de demult, pe vremea cand eram bucatar, am participat la o expozitie cu o salata de boeuf (pe care am facut-o asa, in felul meu, pentru ca la reteta originala nu se pun morcov si telina) si am asezat-o, ornat-o si decorat-o in forma de cos cu flori. Am muncit, nu gluma, dar a iesit ceva extraordinar de frumos. Am castigat atunci un set de sprituri si duiuri profesionale si 500 de lei (aveam salariul de 1870 de lei), am luat premiul 3. A fost frumos.
Amintiri din copilarie…
Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.
Sa va vad pe voi ce salate faceti, ca eu mereu uit sa fac poze. Uite ca am reusit sa scriu si salata de boeuf. Vaca sau bou, nu conteaza, boeuf sa fie!
Pofta Buna! cu Gina Bradea 😀
Aceasta reteta de salata boeuf a fost incercata si de catre cititorii nostri:
56 COMENTARII
Nu am vazut in reteta ta gogosarii 🙂
Mama a lucrat in turism si eu stiu retete de pe vremea ei. Neaparat trebuie si gogosari in otet 🙂
Uneori, da, se pun, dar nu prevede reteta gogosari in otet decat la decor. Eu spun de reteta veche, originala 🙂 . Prima mea meserie e de lucrator in alimentatie publica, am facut 8 ani de scoala culinara, ucenicie…tot 🙂 . Am un Retetar vechi- Biblia aceea groasa care era in toate restaurantele ceausiste. Dupa acest Retetar se gatea in toate restaurantele(politia economica dupa acest retetar verifica retetele) si o sa va arat exact ce prevedea reteta 🙂 . Am castigat acel retetar la un concurs si tare bucuroasa am mai fost atunci. Mama dvstra sigur il stie.
cred ca se pune si mazare,si ornament felii de gogosari si albus de ou fiert,parerea mea,eu asa stiu de la mama
Decorul se face dupa dorinta, sigur ca da, iar mazarea in mod normal se pune doar la salata a la russe. Dar si eu pun mazare uneori 🙂
Nu mi plac gogoșarii în salată și eu o fac exact ca în rețeta asta doar ca aici nu găsesc rădăcină de țelină și o fac fără. Ne place cu orice carne dar cu vita e mai originală.
Si eu fac si fara telina daca nu am, pun si carne de pasare, dar cu vita are alt gust. Gogosari nu pun in salata, mie-mi plac, dar nu vor ai mei. Uneori pun mazare, daca am chef. Improvizez. 🙂 Important e sa fie gustoasa. Adauga 2-3 tulpini de telina apio, daca nu ai radacina, vor da gust placut 🙂
Mulțumesc și sa aveți un An Nou fericit , îmi plac toate rețetele dumneavoastră și a d nei Cerasela Z sunteți inspirație curată. O fac chiar azi cu tulpina de țelină
Ma bucur tare mult ca te pot ajuta, draga mea. Cerasela e o gospodina fantastica si un om deosebit, mi-e tare draga 🙂
Si nu se pune telina! Eu pun , cateodata, dupa cum am chef sa-i simt gustul prin salata. Iar in loc de patrunjel, se pune pastarnac, fiindca e mai dulce 🙂
Eu pun telina, pentru ca-mi place gustul pe care-l da, dar nu pun multa. Iubesc telina. Imi trimite mama din Romania, aiai nu gasesc radacina decat olandeza, fara gust. Mama imi trimite romanesti dulci, iar patrunjel si pastarnac radacina nu gasesc aici- tot de-acasa am 🙂 . Adevarul este, doamna Ella, ca orice mancare la care se adauga un strop de dragoste, este delicioasa, nu-i asa? Gogosari uneori pun, dar ra, in interior, nu le plac la ai mei, doar eu mananc, asa ca folosesc doar la decor 🙂 . La multi ani fericiti, alaturi de oameni dragi! Tare-mi sunteti draga, sunteti o gospodina desavarsita!! 🙂
La multi ani Gina.mazare si porumb nu se pune?
In mod normal, nu, nu se pun, alte salate au in componenta mazare si porumb. Dar adevarul este ca atunci cand pui mazare si porumb iese o salata delicioasa. Pune linistita, e grozav de buna. Nu uita de ingredientul secret: gateste cu dragoste! Totul va fi perfect 😀
Super salata cu un super gust! bravo Gina,asta e reteta adevarata si noua si veche;in rest,fiecare dupa gust poate adauga ce vrea dar sa nu se bata cu pumnu-n piept ca-i reteta originala!
Pup si Sarbatori Luminate!
Reteta originala o stie creatorul, care o fi acela.Poti afirma ca ai o reteta originala atunci cand ai creat-o tu, sau o ai de la cel care a creat-o, atat. In rest..sunt retete vechi sau noi 🙂
Buna ziua ,minunate si frumoase gospodine :)!,salata de boeuf desi e frantzuzita dupa nume provine la origini din Rusia .In vremuri de mult uitate un bucatar celebru a inventat aceasta reteta care avea cu totul alte ingrediente,principalul fiind caperele.Era o salata extrem de fina servita probabil la curtea tzarului care o fi fost el la vremea aceea.De-a lungul timpului gospodinele au adaptat-o fiecare dupa posibilitati ,si astazi este ceea ce gatiti si voi si eu,si mai adaugam ,mai punem cate ceva pana iese delicioasa.Eu de ex. daca am pun si ceapa verde taiata marunt, daca nu, pun o jumatate de ceapa uscata, de asemeni taiata f marunt, este absolut delicioasa dar nu place tuturor.M ai adaug si 2-3 oua fierte tari,tot pt.gust.Nu uit piperul macinat proaspat,care-i da o savoare aparte.Dar sunt convinsa ca toata lumea stie sa faca f bine aceasta salata minunata .Va doresc o zi frumoasa si multe idei in bucataria voastra !:)
Asa este, ai perfecta dreptate 🙂 . Unii spun ca se punea piept de rata sau caviar si nu semana deloc cu actuala salata de boeuf…cine mai stie? 🙂
gina! fetele mele au cina la scoala, si tra sa aducem cate un fel doua de pe unde suntem; scoala la care merg ele e plina de straini, asa ca mai bagam cate-o cina din asta cu mancaruri de pe mapamond:). m-am gandit sa fac salata de boeuf si prajitura alba ca zapada, crezi ca ne reprezinta ca popor? alba ca zapada n-am facut niciodata, da’ salata de boeuf ca orice ardelean/banatean, una-ntr-una. stiu ca nu-i romaneasca reteta, da’ na se face mult la noi. daca ai vreo idee de un aperitiv si o prajitura care sa reprezinte romania, te rog imi spui? merci gina!!
Merge. E bine sa te gandesti si ce le place. La noi sa fac mult rulade de carne, feliate, puse pe platou, dar si salata de boeuf e nelipsita pe mesele de sarbatoare. Alba ca zapada e foarte buna, ai grija sa coci mai putin foile, sa ramana albe. In rest arata grozav. Si cauta vanilie naturala ca sa pui la crema si lamaie 🙂 .
Te mai ajut daca ai nevoie.
Sau poti face niste chiftelute aperitiv, dupa reteta mea. Arata bine si sunt si gustoase 🙂 . Le poti face cu surprize: le pui in mijloc gogosar murat, 1 maslina, cubulet de cascaval… 🙂
Rezista mai bine decat salata boeuf.
merci gina de sfaturi, apreciez foarte mult!!!! o sa fac salata de boeuf neaparat, imi place foarte mult cum ai decorat-o in poza, o sa decorez si io. sper sa-mi iasa alba ca zapada
Spor la lucru!
Alba ca zapada iese, respecta reteta si va fi bine 🙂
Te pup tare 🙂
sunt uimita, salata e identica cu cea pe care am invatat sa o fac de la mama, fara absolut nocio diferenta, pana si legumele le taiem la aceeasi marime?
suntem in Canada si datorita multiculturalitatii gasim toate ingredientele,tot anul
multumesc din suflet pentru reteta de chec economic pufos,de obicei sunt „praf” la dulciuri, dar checul pe care l-amfacut azi dupa reteta Dvs a iesit minunat,perfect, pufos si super gustos
Multumesc ca existati
PS ma tot uit pe blogul Dvs si gatiti exact ca mama, care nu e bucatar?
va iubesc pentru asta
Draga mea, iti multumesc frumos pentru vizita si aprecieri 🙂 .
Retetele pe care le scriu pe blog sunt i mare parte, exact retetele care se gatesc in multe familii romanesti. De fapt este exact ce gatesc eu acasa, asa cum am invatat de la mama, bunici, matusi….
Nu am retete de fite 🙂 . Mai am multe doamne din SUA, Canada, Australia, China, Japonia etc….. care ma viziteaza foarte des.
Gatim impreuna mancruri romanesti, ca la mama acasa 🙂
O zi minunata sa ai, te imbratisez cu drag, din Italia 🙂
Mi-a reusit O.K.!!!!!! Va multumesc !!!! Am constatat ca in :
„Cartea de bucate Sanda Marin” nu este aceasta reteta!!!! Inca odata multumiri !!!!
Multe retete nu sunt in cartea Sandei Marin 🙂
EU MAI PUN UNEORI SI UN MAR IONATHAN RAS IN COMPOZITIE IAR TELINA O PREFER CRUDA PENTRU CA E MAI AROMATA…
RETETA DV E FOARTE PRECISA SI DETALIATA! MULTUMESC!
Cu drag 🙂
gogosarii in otet au rolul de a taia dulceata legumelor ,mie personal imi place mai mult gustul dulce acrisor ,in rest reteta este versatila si se poate adapta dupa camara oricui! Cu stima ,cristi (felicitari ptr. articolul dedicat afumarii-chiar si la tara putin stiu sa afume corect)
Buna seara eu stau in Italia si nu se gaseste telina,pastarnac si radacina de patrunjel….cu ce pot inlocui…pot pune carne,morcov si cartof…dupa ce le tai eu mai puneam mazare,gogosar,castraveti si ou fiert..puteti da un consilio? Aici se gaseste finochio si are frunzele la fel ca mararul…aici il folosec mult pt.salate.va rog sa-mi dati o mana de ajutor.multumesc frumos si un an nou fericit si cu multe bucate
Raspund intotdeauna la intrebari, putina rabdare, va rog 🙂
Si eu sunt in Italia. Nu se gaseste pastarnac, dar telina radacina este, se numste SEDANO RAPA- vedeti la Familla, City, Ingrande, Auchan sau la magazinele cu verdura. Daca nu aveti, nu folositi. Nu se pune finocchio, pentru ca atre acel gust dulceag. In rest, da, se pot pune mazare, castravesi si gogosari in otet, oua fierte… 🙂
Sarbatori fericite! 🙂
[…] –Salata de boeuf-reteta veche. […]
Am mâncat odată, la serviciu, p salată făcută de mama unui coleg. Avea numai gogoșari murați, fata castraveți, si mai avea si măsline întregi, fără sâmburi. Mi-a plăcut gustul predominant dulce- acrișor de la gogoșari si măslinele innecate în maioneză. De atunci, Soția mea, face și ea salata așa.
Sunt mai multe variante si important e sa fie gustos 🙂 Cu siguranta e foarte buna, ce poate fi rau?
Reinventată sau nu,dacă o faci cu dragoste iese delicioasă :)) Sărbători fericite!
Asa este, acesta este ingredientul principal 🙂
Ornata de baieti !
[…] cu os (osso bucco), numai bun pentru o salata de boeuf sau o ciorba taraneasca de […]
[…] –Salata de boeuf – reteta veche. […]
Va urmăresc si va apreciez rețetele sunt pe gustul meu eu fac maioneza cu galbenusuri fierte.
Multumesc frumos. E bine si asa 🙂
[…] Salata Boeuf […]
[…] o salata de boeuf – reteta aici sunt indispensabili, nu-i […]
[…] Salata de boeuf e prima pregatita, nelipsita de pe mesele festive. […]
[…] Salata boeuf cu piept de pui, varianta romaneasca si gustoasa. Da, stiu ca salata boeuf se face cu carne de vita, dar parca e si mai buna cu carne de pui. Mai ales cu pui de tara, din care eu am din belsug. […]
[…] Salata boeuf fara carne, reteta simpla nu lipseste de pe masa noastra la sarbatori, mai ales la sarbatorile de iarna. Eu mereu o pregatesc cu drag pt ca-mi aminteste de copilarie, de momentele cand eram acasa la parinti si la sarbatori eu eram cea responsabila in a pregatii aceasta salata. […]
[…] Salata Boeuf […]
Eu fac salata exact ca si dvs si e minunata! Cand am gogosari murati de cas, pun, cand nu, pun doar castraveti murati de noi. Chiar azi am facut si a iesit un deliciu de supa cu taitei de casa si o salata minunata. Intr-adevar telina si pastarnacul dau un gust deosebit. Sunt cateva lucruri esentiale aici: echilibrul dulce-sarat-acru, legumele fierte in supa si maruntite la cutit( dureaza, dar merita), maioneza de casa si dragostea pe o care o punem cand gatim pentru cei dragi. Va salut cu drag din Canada
Te imbratisez, Beatrice. Te rog sa-mi spui Gina, ok?
[…] de salate, cel putin la fel de gustoase si usor de facut precum aceasta. Puteti incerca cunoscuta salata boeuf, facuta dupa o reteta […]
[…] Salata boeuf cu piept de pui, varianta romaneasca si gustoasa. Da, stiu ca salata de boeuf se face cu carne de vita, dar parca e si mai buna cu carne de pui. Mai ales cu pui de tara, din care eu am din belsug. […]
Nu folosesc niciodata cartofi la salata de boeuf, in schimb folosesc mai multe legume. Pun si putina mazare foarte fina, gogosari in otet, albus de ou fiert. In rest procedez cam la fel ca si dumneavoastra dar eliminand cartofii se obtine o salata mult mai fina si mai nobila. Recomand sa incercati.
Da, este o varianta buna pentru celiaci. Eu prefer varianta clasica, cea care are si cartofi 🙂
[…] folosim nici mazare, ca tot era mare dezbatere. Singura legatura placuta cu mazarea am gasit-o la Gina Bradea. Ea spune ca se taie cartofii fierti sau castravetii murati in cubulete de marimea unui bob de […]
[…] Foarte indragita este si salata de boeuf reteta aici. […]
[…] Salata de boeuf e vedeta meselor de sarbatoare, o prezenta nelipsita: […]
As putea face salata de boeuf cu 2 zile inainte de a o servi? Se poate strica ceva in ea ? Eu folosesc mayoneza de gata asa ca nu are nimic crud in ea.
Da, se poate si sa stea la rece.