Eclere cu unt (reteta simpla)
Eclere cu unt, o reteta simpla, choux a la creme sau profiterol – o reteta, mai multe modalitati de servire, dulce sau sarat, desert sau aperitiv.
De ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de eclere cu unt?
Rating
- Ingrediente pentru COJI
- -500 ml apa
- -300 g faina
- -300 g unt sau ulei
- -8 oua mari sau 10-mici
- -un varf de cutit sare
- Ingrediente pentru GLAZURA
- -200 g ciocolata (alba, neagra, cu lapte)
- -1 lingura unt
- -2 linguri smantana
Intotdeauna mi-au placut untul si prajiturile cu unt. Aceste eclere se pot face si cu ulei, dar cu unt gustul este absolut fabulos!
Cum se prepara eclerele cu unt?
Se pun la fiert apa,untul si sarea, cand da in clocot, se stinge focul si se pune faina, amestecand energic cu o lingura de lemn.
Eu am cateva linguri din lemn pe care le folosesc numai pentru dulciuri, altfel dulciurile pot capata gust de ceapa, usturoi si e tare neplacut.
Se adauga treptat ouale, in functie de cat cere aluatul (devine o crema clara), daca nu va dati seama, puneti 8 oua mari.
Truc
Bateti ouale intr-un castron cu sare inainte si lasati-le cel putin 20 de minute inainte sa fie adaugate in aluat, culoarea va fi mult mai intensa. Pacat ca in poza nu se vede ce culoare frumoasa au cojile mele.
Le turnati in tava tapetata cu hartie de copt, cu ajutorul unui pos cu dui (forma rotunda, simpla) sau sprit (forma dintata) sau cu o lingura, mai mici pentru minieclere sau mai mari, lunguiete sau rotunde (mari pentru „Choux a la creme” sau mici pentru Profiterol).
Se lasa spatiu intre ele, sa nu se lipeasca, din aceasta compozitie ies 2 tavi de cuptor normal.
Se coc in cuptorul incalzit la 200 grade ,se coc la foc iute 15 min,apoi se lasa focul mediu,sa se usuce frumos cojile.
ATENTIE MARE!!! Nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute, altfel cojile se lasa, nu vor mai iesi acele gogosi frumoase, goale la mijloc!
Se lasa sa se raceasca si se taie cu un cutit zimtat (ustensila extrem de necesara in bucatarie pentru taiat prajituri, blaturi de tort, paine proaspata).
Separat preparam crema (creme patissiere): VEDETI AICI RETETA (click).
Umpleti cojile cu posul ,e mai usor si mai rapid sau cu o lingura.
Daca faceti „Choux a la creme”, le puneti deasupra si un mot obraznic din frisca.
Se pudreaza cu zahar farin sau se glazureaza cu ciocolata, fondant…
Glazura de ciocolata
Se pun ciocolata,untul si smantana la bain-marie, pana se topesc, apoi se toarna deasupra eclerelor sau se face un gratar… dupa imaginatie.
u am pus deasupra si cateva ornamente din pasta de zahar, pe care le facusem pt un tortulet.
Pentru Profiterol, se folosesc cojile mici, rotunde, umplute cu aceasta crema.
Se aseaza intr-o cupa 3-4 gogosi, deasupra se pune inghetata asortata, se decoreaza cu frisca si sirop de ciocolata.
Aceste coji pot deveni niste aperitive delicioase daca se umplu cu diverse paste sau creme sarate: paste de branza, de peste, icre, pate de ficat etc.
Din acelasi aluat, ies niste gogosi delicioase si pufoase: se toarna cu o lingura bilute in ulei incins, dupa prajire se pudreaza cu zahar farin vanilat.
Reteta de eclere cu unt a fost probata deja de catre cititorii blogului, puteti vedea mai jos doar cateva dintre rezultate, va invit si pe voi sa incercati aceasta reteta.
66 COMENTARII
Ador această prăjitură, la fel și copii mei !!
preferatele fiicei mele :)…cate eclere ies din compozitia ta ?
Nu le-am numarat,eu le fac uneori micute,alteori mai mari, rotunde, lungi…cum am chef, le schimb mereu. Dar fac doza dubla, pentru ca ai mei le adora si mananca si baiatul …asa ca dispar rapid. 🙂 E cea mai buna reteta de eclere din cate am probat,cu reusita sigura si gust wow ! Am probat ceva retete si am ani buni de cand numai asa le fac 🙂 .
Mie nu imi ies cojile se plostesc mereu :((
Pentru ca deschizi cuptorul in timpul coacerii sau nu le coci suficient.Respecta ce-am spus in reteta si ma mai intrebi. Daca ai cuptor electric, dai pe ventilatie si le usuca.Trebuie sa fie uscate si cand le scoti din cuptor nu le suprapui,le lasi sa se raceasca,apoi le umpli.Nu e greu 🙂 .Sau poate ca reteta n-a fost buna.Ia incearca reteta asta 🙂 .
Am sa mai incerc o data si te anunt cum au iesit 😉
Ma mai intrebi cate ceva si te ajut, o sa-ti iasa cu siguranta. Citeste atent reteta si nu uita ce ti-am spus. Mai intreaba-ma, raspund cu placere 🙂 .
Am incercat iar reteta si am lasat mai mult cu 5min in cuptor, deoarece pareau alburii deasupra. Am cuptor pe gaz. Sunt nemaipomenite la gust, dar tari. Le mai pot salva cumva? Poate congelate si bagate iar la cuptor? Ceva sfaturi mi-ar prinde bine 🙂 Multumesc! Pupici
Nu-mi dau seama la ce te referi. Cand le umpli cu crema se inmoaie, este normal sa fie tari cojile, e foarte bine 🙂
Imi plac eclerele. Daca suntem la subiectul acesta, am o curiozitate. Cam cate zile se pastreaza eclerele in frigider? Stiu ca prajiturile cu crema ar trebui mancate in doua zile, iar eclerele sunt cumva mai sensibile.
In general tin 2-3 zile, iar cand e rece afara tin si 4 zile, lejer – cele facute in casa 🙂
Am încercat câteva rețete dar nu mi-au reuşit.Datorită explicațiilor tale, dragă Gina, în sfârşit pot să fac şi eu copiilor.Acum pot spune că am o rețetă bună de eclere.Am şi distribuit rețeta ta, pe pagina mea.Urmează să le umplu şi voi pune şi poze 😉 MULȚUMESC PT. REȚETĂ!!! ♥ ♥ ♥
Ma bucur, draga mea, ca am putut sa te ajut 🙂 . Din pacate, pe net sunt multe retete gresite, iar gospodina care cauta o reteta nu stie care e buna si care nu. Eu postez exact ce stiu ca da rezultate, cantaresc si masor exact, spun toate secretetele pe care le stiu, ca sa fiu sigura ca reusita e garantata 🙂 . Poti sa ma-ntrebi orice, oricand, te asist pas cu pas si cu siguranta vei reusi. Nimeni nu s-a nascut invatat 🙂
Foarte bune
Aşa mi-au ieşit iar aici sânt câteva ce am,, salvat”pt.poze
Eclerele prietenei mele făcute dupa rețeta asta
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
As vrea sa le fac pt ziua piticului meu peste 2saptamani, (cand au trecut 2 ani?) cu cateva zile inainte.Vreau sa te intreb cum pot sa le pastrez cu coaja usor crocanta?O alta idee in afara de a le umple in ziua respectiva,cand o sa am o multime de alte lucruri de facut,cu piticul langa mine si eu mai inceata asa,ca mai e si o burtica de 6 luni in dotare?Sa le congelez umplute?Mulțumesc si te pupam cu drag!
Le poti coace cu 2 zile inainte, te ajut cu mare drag, pas cu pas. Daca le coci corect, vor avea coaja crocanta, dar cand le umpli, se inmoaie. Ai si reteta de crema si le umpli cu o zi inainte. Vezi pe forum ca am o sectiune unde discutam despre petreceri. Incepand de maine raspund acolo. Te ajut sa stabilesti un meniu usor de facut si gustos, ca sa nu obosesti burtica 🙂 . Pupam burtica si piticul 🙂
Asa o sa fac, multumesc mult si pup cu drag!
🙂
am si eu un secret – tava pe care se vor coace initial o ung cu putin ulei, apoi torn apa si imediat o vars doar asa ca sa mai ramina pe ici cole niste bilute de apa, in rest dupa cum e in reteta. Succese si o zi buna
Abia am terminat de umplut a doua serie e eclere (facute cu 250 g unt si 50 ml ulei si 9 oua). Este de departe cea mai buna reteta de coji pe care am incercat-o pana acum (si am incercat cateva). Raman la reteta asta. Multumesc din suflet!
Adina
Bravo, ma bucur mult! 🙂
Cam cat timp trebuie lasate in cuptor cojile… estimativ ? Cuptorul meu este electric si l-am pus pe ventilare. Le-am scos dupa 30 minute, dar s-au lasat un pic.
Chiar si asa au fost bestiale. Este cea mai buna reteta de eclere.
Timpul de coacere e in functie de cuptor. Nu am cuptor cu ventilatie, eu am un cuptor obisnuit 🙂 . Le lasi 40-50 min, sa fie bine uscate 🙂
E bine sa inveti sa-ti cunosti cuptorul. Daca ti-as spun un timp exact, te-as minti si nu e corect.
Ma bucur ca ti-au placut. Da, ies grozave, e reteta veche 🙂
[…] Reteta de eclere cu unt- vedeti aici reteta completa, cu toate secretele. […]
M ultumim de reteta, foarte reusite coji !
Minunate !
Buna Gina,
Am urmat instructiunile intocmai, insa am avut probleme la aluat. Practic, mustea untul, iesea din aluat. Am pus unt cu 82% grasime. Trebuia din acela mai slab?
Acum le-am scos din cuptor si astept sa se raceasca. Nici nu-mi pare ca au crescut prea mult.
Multumesc mult!
Ai gresit aluatul. E bine sa folosesti unt gras. Dar ai respectat intocmai reteta? Ia gandeste-te ce ai facut diferit?
Hai sa gasim greseala impreuna 🙂
Buna Gina,
Multumesc mult pentru raspuns. Singurul lucru care imi vine in cap este ca a fost faina prea umeda si ar fi intrat mai multa. Instructiunile le-am respectat intocmai. Ce consistenta trebuie sa aiba inainte de a adauga ouale? Din momentul acela mi s-a parut ca ceva nu e cum ar trebui.
Trebuie sa fie un aluat tare. Da, ceva nu a fost ok. Sau ai gresit si ai pus mai multa apa, nu ai masurat corect. Se mai intampla.
Multumesc inca o data, Gina! O sa incerc inca o data, imi doresc tare mult sa-mi iasa, cele din comert sunt cockail de e-uri ☺️
Iti vor reusi, le facem impreuna. 🙂
Buna Gina,
Am incercat inca o data. Am pus la fiert 500 ml apa cu 300 g unt si un praf de sare. Cand a inceput sa clocoteasca, am inchis focul, am adaugat 300 g faina dintr-o data si am amestecat energic. A iesit un aluat moale, cremos, la fel ca prima data. Am mai adaugat 200 g faina si a devenit mai ferm, apoi am incorporat ouale unul cate unul. Aluatul final a iesit putin mai dens decat smantana. Cand am turnat in tava, batoanele au fost moi si s-au mai latit, insa au crescut frumos si au avut consistenta corecta, crocante si goale in interior.
Cat trebuie amestecat cand se adauga faina? Trebuie insistat mai mult ca sa devina aluatul mai ferm? Trebuie lasat sa se mai raceasca cand se incorporeaza ouale?
Ceva fac gresit dar nu-mi dau seama ce 🙁
Trebuie amestecat bine, sa se uniformizeze aluatul. Apoi, lasi sa se racoreasca putin, nu pui imediat ouale. Ouale se adauga treptat, nu toate odata si se amesteca energic. Ideal e sa faci la robot treaba asta. O sa fac video, dar dupa ce ma intorc din vacanta 🙂
Multumesc mult, de-abia astept video!
Intr-adevar, eu pregatesc aluatul cu lingura de lemn, nu am robot. Ar merge si cu un mixer clasic?
Iti doresc o vacanta minunata! 😙
Da, merge 🙂
Lasa ca-i dam noi de capat. O sa vezi cum e la mine si apoi sigur iti iese 🙂
[…] si este extrem de gustoasa. Se foloseste ca umplutura la torturi (Tort Mimoza-vedeti reteta), la eclere-vedeti reteta, la diferite prajituri din aluat foietaj, fraged, la tarte sau pus si simplu ca budinca sau creme […]
[…] la gust cu eclerele dar este mult mai simplu de facut 🙂 Avem nevoie de aluat foietaj, crema de vanilie si frisca […]
[…] Reteta de eclere cu unt- vedeti aici reteta completa, cu toate secretele. […]
Mamy Ginu, din câtă franțuzească îmi mai amintesc io, choux înseamnă varză, choix a la creme e altcevașilea…mi dispiace și pardon de deranj!…
Ai zis bine la inceput si apoi ai zbarcit-o bine 🙂
Asa e numele prajiturii: choux a la creme, adica varza cu crema si frisca, da. Are forma de varza prajitura aia 🙂
Adevăr grăiși, în francezește mon chou de exemplu înseamnă și dragule, dulceață, deci ai perfectă direptate. Okazie cu care permite-mi să-ți urez un balșoi LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE ! Și să ne mai dădăcești, cu toate că nevăstuică-mea nu avură încredere de Crăciun și Revelion și le făcură ea pi tăti, io făcui doar cumpărăturile. Sănătate la tot familionul și numai bine!
Buna ziua Doamna Gina! va rog sa mi spuneti ouale se bat separat -albusrile de galbenusuri- sau merg intregi adaugata? le adaug cald compozitia este rece sau calduta sau calda?? aveti un video cu aceste coji?multumesc .
Se adauga ouale intregi, nu se bat separat.
ok ..dar smantana pt glazura ..poate fi smantana obisnuita sau acea smantana lichida? 🙂
Smantana pentru frisca 🙂
Multumesc , sa aveti un AN NOU FERICIT CU SANATATE! <3
Cu drag, Mihaela!
Un an nou fericit!
[…] extrem de gustoasa. Se foloseste ca umplutura la torturi (Tort Mimoza – vedeti reteta), la eclere – vedeti reteta, la diferite prajituri din aluat foietaj, fraged, la tarte sau pus si simplu ca budinca sau creme […]
Bună ziua, pot folosi 150 de ulei si 150 g unt?
Da.
Buna ziua.am copt eclerele,dar mi-au iesit moi,pufoase nu tari.Si dedesupt sunt ondulate,nu drepte.e normal?
Buna seara,
Nu e bine. O sa fac reteta video, mai amanuntita.
Bună ziua, de ce nu ies cojile mele netede deasupra? Ce nu fac bine? Mulțumesc
Respecta reteta mea si apoi discutam. Poate nu e buna reteta pe care o ai, aici nu pot sa te ajut.
Cu prima ocazie o sa fac rețeta întocmai și revin cu rezultatul. Multumesc
[…] sau cu un pos cu dui. Va recomand un gem fin sau crema fiarta gen budinca (vedeti reteta de eclere, pe blog, la care adaugati ce aroma va […]
[…] Ador vanilia, iar crema de vanilie folosita e tare fina, este crema folosita si la Eclere. […]
Aveți o nemaipomenita rabdare de a explica. Mi-au iesit toate rețetele de la dvs inclusiv painea (si a fost prima data cand am facut). Am incercat insa astazi eclerele dar ceva nu a mers bine, nu stiu ce. Cred totuși ca a fost compozitia prea moale pentru ca atunci cand le-am pus in tava s-au lățit de tot iar la copt au iesit mai mult ca niste turte( asta pentru ca nu au avut forma buna banuiesc). La gust sunt bune doar ca nu le pot umple. Am pus crema pe deasupra si le-am dat o parte peste alta sa fie cumva inchise si sa nu pierd nimic, ma ales ca au gust bun. As vrea sa mai incerc dar nu stiu unde am gresit…posibil sa mai trebuiască faina pentru a fi mai tare compozitia?
Te pup.
O sa revin cu reteta mai bine explicata, ca sa fie usor si pentru incepatori.
Inca nu le-am scos din cuptor, dar nu pare sa fie nimic in neregula cu cantitatile din reteta.
Parerea mea e ca majoritatea la care nu le-a iesit cum trebuie nu amesteca destul de mult timp la punctul in care se toarna faina peste amestecul luat de pe foc. In ceva carte mai veche citisem o explicatie cum ca se amesteca bine si cu putere pana cand aluatul se dezlipeste de pe marginile cratitei.
Am folosit lingura de lemn, apoi tel cand am amestecat ouale, dar nu la toate ca am revenit la lingura de lemn dupa vreo 5 oua. Mi se tot aduna aluatul in tel si ma enervam. Sunt in curs de impachetare si mi-s deja stranse restul masinariilor de bucatarie dar nu au existat probleme pentru ca am amestecat aluatul la mana cu lingura de lemn..
Revin mai tarziu si cu poze. Momentan sunt in cuptor de 10 minute si arata minunat.
Am făcut rețeta de eclere si au ieșit de basm.Am avut o strângere de inimă cand am turnat ouăle bătute peste aluat.Mi se părea prea mult lichid dar s au inglobat si a iesit un aluat perfect..Ultima dată când am făcut eclere a fost la bairamul( cei din leatul meu cunosc…) de majorat,acum 34 de ani,după o rețetă din Sanda Marin.Acolo scria că ouăle se pun unul câte unul până aluatul are consistența dorită.De aici „strângerea ” de inimă, dar cantitățile au fost perfecte.
Citesc că unora nu le reușește….. Repetiția este mama învățării. …
Făina întotdeauna cernută.Nu pentru eventuale corpuri străine ci pentru a destrăma eventuale cocoloașe si cel mai important: pentru a ingloba aer,mai ales in aluaturi fără agent de creștere(drojdie,praf de copt,etc)
Aluat moale:ouăle (mari ),cu conținut apos,făină cu umiditate ridicată ,
Aluat tare: se poate adauga un ou.
Felicitari!
Sarbatori frumoase, alaturi de cei dragi!