Reteta lasagna
Reteta lasagna: o mancare nelipsita de pe mesele italinilor si mai nou este foarte populara peste tot prin Europa. Retetele difera putin de la o regiune la alta in functie de anumite ingrediente care sunt din abudenta in unele zone, dar nu se gasesc in altele.
Mai jos va voi prezenta o reteta de lasagna din partea cea mai de nord-est a Italiei, mai exact zona Friuli Venezia Giulia. O reteta transmisa in familie si cu o istorie foarte indelungata.





Ingrediente pentru reteta de lasagna

- 200-300 g foi pentru lasagna
- 200 g mozarella
- 150 g cascaval/parmezan
- Sosul alb:
- 60 g faina
- 100 g unt
- 500 ml lapte
- ½ lingurita nucsoara
- Sosul de carne:
- 900 g carne tocata de vita/porc/amestec
- 1 lingurita rozmarin uscat
- 2 lingurite salvie uscata si macinata
- 4 catei de usturoi
- 50 ml ulei de masline
- 800 ml pasta de tomate
- 1 l supa de pui
- Sare, piper dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de lasagna
Prima data se pregateste sosul de carne deoarece dureaza mai mult si intre timp putem pregati si restul ingredientelor.
Carnea tocata se amesteca cu condimentele (sarea, piperul, rozmarinul si salvia) si cu usturoiul zdobit. Intr-o tigaie mare se caleste carnea, la foc mediu, in cei 50 ml de ulei pana se rumeneste integral. Se amesteca din cand in cand sa se gateasca uniform.
Se scurge excesul de lichid si se transfera carnea intr-o oala mare, de cel putin 2,5l. Se adauga pasta de tomate si supa de pui, se amesteca bine si se pune la fiert.
Sfat
Este bine sa folositi o oala cat mai mare chiar daca continutul va ajunge doar pana la jumatatea acesteia deoarece sosul va stropi in timp ce fiebe, iar oala nu trebuie acoperita.
Se lasa la fiert timp de 1-2 ore, la foc mediu, pana scade lichidul. Trebuie amestecat cam din 5 in 5 minute sa ju se prinda de fundul oalei. Spre final, se mai adauga sare si peper dupa gust.
Intre timp vom pregati sosul alb (beschamel). Acesta se realizeaza foarte simplu: untul (100g) se pune intr-o oala mica se se topeste la foc mediu. Se adauga si faina si se amesteca pana nu mai sunt cocoloase. Laptele se adauga pe rand si se amesteca bine cu un tel pana de omogenizeaza.
Se fierbe amestecand constant pana ajunge la o consistenta cremoasa si are o culoare usor crem. Se opreste focul si se adauga o jumatate de lingurita de nucsoara amestecand bine pana se omogenizeaza. Se lasa deoparte pana e gata si carnea.
Ca sa pregatim lasagna vom avea nevoie de un vas mare pentru cuptor. Dimensiunea nu este una standard, deoarece lasagna poate fi mai intinsa sau mai inalta in functie de preferinte. Singurele conditii necesare sunt existenta a cel putin 2 straturi de taietei si bineinteles, sosul de carne si sosul alb.
Pe fundul vasului vom pune prima data un strat de carne. Il vom acoperi cu un strat de foi pentru lasagna, apoi iar un strat de carne, un start generos de sos alb, cascaval razuit si iar foi. Vom repeta aceasta procedura pana cand ramanem fara sos de carne. Peste ultimele foi vom pune doar sos alb, mozarella razuita sau taiata cubulete si cascaval din belsug.
Sfaturi pentru reteta de lasagna
Foile nu trebuie sa se suprapuna si nu trebuie fierte inainte. Ele vor absorbi din lichidul sosului de carne si al sosului alb si se vor inmuia.
Consistenta (grosimea) stratului de carne va dicta numarul de foi de lasagna necesare. Daca doriti mai multe foi, il puneti in strat mai subtire, iar daca doriti mai putine foi si mai multa carne, il puneti in strat mai gros.

Dupa ce lasagna este asamblata, o acoperim cu folie alimentara de aluminiu si o punem in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, timp de 45 de minute. Indepartam folia si o mai lasam 10-15 minute.
Lasagna se serveste calda.
Reteta si pozele ii apartin Mariei Pintean, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.
Maria este dovada vie a faptului ca o tanara poate fi nu doar frumoasa si desteapta foc, ci sa si gateasca foarte bine.
Mai multe retete de la Maria gasiti aici.