Visinata de casa
Cum se face visinata de casa sau ciresata, capsunata, afinata, murata, zmeurata, cornata… si altele, cu zahar sau miere de albine? Reteta aceasta de visinata de casa se aplica la toate fructele.
Cum se face visinata de casa?
Mereu am avut in casa astfel de licori bahice, delicioase bauturi facute-n casa. Investitia nu este mare, munca este minima, iar rezultatul este absolut savuros.
O sa va spun, asa cum v-am obisnuit, reteta si cateva secrete, pas cu pas, pentru ca totul sa iasa perfect.
Mai multe bauturi tip Lichior – vedeti aici. Veti gasi retete de Limoncello si Lichior de gutui, nucata, trandafirata, lichior de portocale… Mai umeaza si altele.
Reteta de visinata de casa
In fotografie sunt, de la stanga la dreapta: Limoncello – din lamai verzi, proaspat culese (de la vecini – facuta cu zahar brun si miere), Capsunata, Cornata (din coarne), Ciresata, Visinata, Zmeurata (facuta cu miere) si in dreapta-fata – Trandafirata in desfasurare.
Si mai am in garaj, dar n-am ajuns la raft, sunt puse prea sus pentru un piticot ca mine: din catina, nuci verzi, galbenele, papadie, soc, mure, macese, afine, portocale si caise. Cate putin din fiecare, macar cate 1 sticla de 1 litru. Nu va puteti imagina ce bun este un lichior din galbenele, muguri de brad sau salcam!!!
Vedeti si retete de dulceata aici. Veti gasi multe retete din fructe si flori. 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de visinata de casa:
Dau cantitatile pentru 1 kg de fructe, ca sa fie mai usor de calculat.
Rating
- 1 kg fructe
- 400 g zahar sau miere de albine
- 200 ml alcool dublu rafinat de 90 de grade
Va invit sa vedeti si reteta video, facuta cu tuica de casa, o alta varianta de ciresata-visinata. Alegeti ce va place:
Fructele se aleg de frunze si codite, se spala si se scurg bine.
Se pun in damigeana sau borcan de sticla si se alterneaza straturi de fructe si zahar sau miere de albine.
Este bine ca damigenele sa fie pline cam la 3/4 din capacitate, ca sa puteti agita fructele cu zaharul.
Se leaga la gura cu tifon, pentru ca siropul sa respire, dar sa nu poata intra insectele. Se lasa la cald, dar nu la soare.
Se agita zilnic, de 2-3 ori pe zi, ca sa se dizolve zaharul. In functie de cat sirop isi lasa fructele, depinde si durata de topire a zaharului. Dureaza cam 8-10 zile.
Daca folositi miere de albine sau zahar brun, culoarea finala va fi mai inchisa.
Cum se face visinata?
Cand zaharul este topit complet, se adauga 200-300 ml de alcool dublu rafinat, de 90 de grade.
Acoolul se poate pune peste fructe si sirop, asa cum sunt, sau se poate scurge siropul si se pune alcoolul doar peste sirop. Cum doriti, ambele variante sunt corecte.
Daca se adauga alcoolul peste fructe, visinata va fi mai putin alcoolizata, pentru ca fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aroma mai deosebita.
Nu uitati ca acestea sunt cantitati pentru 1 kg de fructe. In functie de cate kg de fructe folositi, mariti cantitatea de zahar si alcool. 🙂
Atentie!!!
Este extrem de important sa se foloseasca alcool dublu rafinat, pentru ca acesta va mentine mai bine visinata. Dupa ce se macereaza se adauga tuica 🙂
Fructele se pot folosi la diverse prajituri, bomboane de casa… 🙂 Se inchid sticlele ermetic si se baga in camara, la intuneric.
Se lasa la macerat 2-3 luni. Se poate folosi dupa o saptamana daca pofta-i mare, dar gustul bun, cu adevarat, este atunci cand siropul se roade (se macereaza) bine.
Dupa acest timp, se dilueaza cu tuica, palinca, vodca, fiecare dupa buzunar si dupa necesitati.
Visinata de casa
Truc:
Daca doriti sa se pastreze culoarea vie a fructelor, adaugati si zeama de la o lamaie in damigeana, odata cu fructele 🙂 Visinata va avea o culoare splendida. Nu va afecta gustul, ba chiar dimpotriva, ii va da un strop de savoare-n plus.
Pentru nucata – lichiorul de nuci verzi, nucile se taie in 4 (sferturi) si se pun in sticla. Atentie, sa purtati manusi. Lichiorul va avea o culoare maroniu-verzuie. Doamne, cat de bun este!!
Lichiorul din flori (trandafiri, liliac, maci, papadie, iasomie, tei, soc, salcam etc.) se face la fel, dar mai intai se freaca bine florile (alese cu grija de frunze si insecte, spalate si scurse), cu zeama de lamaie – La 200 g de flori se adauga zeama de la 2 lamai si 300-400 g zahar. Ideal este ca lichiorul din flori sa fie facut cu miere de albine, iese mult mai fin.
In general, taria la visinata trebuie sa fie in jur de 30-40 de grade, maxim. Este totusi un lichior de casa, nu trebuie sa fie extrem de tare, dar nici apa chioara.
Se pastreaza foarte bine in camara, la intuneric.
Cateva sfaturi pentru servit:
- Se poate servi in paharute cu gura glasata cu zahar tos: se pun pe masa un castronel cu apa si o farfurioara cu zahar tos. Se inmoaie gura la fiecare paharel in apa, apoi in zahar tos. Visinata se toarna usor, cu grija sa nu se atinga marginea cu zahar.
- Se pot garnisi paharele cu felii de lamaie sau alte fructe. E interesant sa bei limoncello si in interior sa ai o cireasa sau o zmeura, nu?
- Visinata se poate baga la rece inainte de servire, va avea un gust mult mai fin.
- Visinata se serveste ca atare sau se pot prepara divesre cocteiluri.
- Minunata este si la diverse dulciuri, se poate folosi ca aroma sau pentru insiropat usor diverse prajituri.
Am multe tipuri de licori de genul asta-n casa, imi place sa le fac, sa vad sticlutele frumos colorate pe masa, cand am musafiri. Sotul nu bea tarie, copii si eu gustam o data pe luna, poate.
Cand spun gustam, ma refer ca bem cam 30-40 ml, extrem de putin. Dar musafirii ma adora.
Iar cand suntem invitati la masa, aici in Italia, fiecare aduce cate o atentie, in general ceva dulce, o sticla cu vin. Eu merg cu ceva dulce, pregatit de mine si o sticluta cu visinata. Va recomand sa incercati si reteta de compot de cirese, dar si pe cea de dulceata de visine.
Hai noroc si la mai mare!
Asa arata la mine barul la o cina 🙂 . Am sticlute cu lichior de mai multe feluri. 🙂
Sau asa:
109 COMENTARII
arata foarte bine numai ca trebuie sa ai bani sa cumperi toate aceste fructe si alcool care la noi este foarte scump !
Doamna, eu sunt in Italia, costa cam 1 euro, la oferta buna, 1 kg de fructe. Iar 1 l de alcool dublu rafinat costa 13-14 euro. Nu-i ieftin. Dar din asta am mult timp. Daca bei pana nu mai poti, da, e scump. Daca bei ca mine, care am si de acum 3 ani, se merita. Eu prefer putin si bun. Decat sa cumpar din comert 1 sticla de lichior si sa dau 1o lei, care e vai de ea, prefer sa-mi fac eu acasa. Ies mult mai ieftin si mult mai gustos. Scuza ca e scump, nu tine la mine, clar. Spuneti-mi altceva, va rog frumos.
La Constanta un litru de alcool de 96 grade este 82ron cel mai putin adica in jur de 18 euro.
E scump peste tot. 1 l de coniac bun cat costa? E firesc sa fie scump ce este de calitate buna. Se foloseste 1 l de alcool dublu rafinat, apoi se dilueaza cu rachiu, palinca. Si asta nu e asa scump 🙂 , costa 20-30 lei l 🙂
ai perfecta dreptate
Cata visinata iese dupa reteta de mai sus?eu as vrea sa fac vreo 50 L,poate m-ar ajuta sa calculez mai bine. 😀 multumesc
Ca sa faci 50 l de visinata buna, parfumata, ai nevoie cam de 12-15 kg fructe si 5-6 kg zahar. Lasi sa se faca sirop bine de tot, apoi adaugi alcool dublu rafinat si la urma diluezi cu tuica sau vodca. Aici, cu diluatul, depinde cat de tare este, slaba, concentrata…. Daca pui atatea fructe, faci lejer visinata. 🙂 Recomand 15 kg de visine si iese o minune!
Bravissima Gina, 🙂
Io stau la Rimini…
italienilor le place ?
Foarte mult le place 🙂
Deci daca vreau s-o fac cu miere, pun tot atât cat aș pune zahar ? Grazie 🙂
Da.
Buna ziua!!! Ma bucur ca am dat peste un blog ca al Dumneavoastra!! Retetele sunt minunate si, fara falsa modestie, la fel ca ale mele ( cam la fel, ca na, io mi-s ardeleanca :D)! La reteta de visinata, imi permit sa dau mici sfaturi pentru mai multa savoare : la o parte din cantitatea de visine ( cam 1/3 ) scot samburii, pe care o mica parte ii zdrobesc ( 6-7 samburei), iar dupa ce s-a topit zaharul, eu adaug alcoolul diluat la 39-40 grade. Las la macerat aproximat 1 luna, in loc racoros, dupa care adaug alcoolul de 90 grade dupa gust, pentru a avea un tarie!
Wow, m-am intins la vorba!! Micile sfaturi s-au transformat in adevarata reteta !! :))
O zi faina si senina!! Si succes cu blog-ul!!
P.S. Aveti toata admiratie unui grup de gospodine din Cluj!! Pupici!!
Buna ziua, dragele noastre!!!!
Orice sfat este binevenit. Uite asa, cate un sfat de la mine, de la voi, de la altii, si sa vedeti ce de bunatati vom pregati familiilor noastre!
Va mai astept cu mare drag 🙂
Buna ziua d-na Gina! va rog sa ma ajutati cu un sfat urgent.Am pus peste 5 kg de visine zaharul si alcoolul de 98,de mai bine de 1 luna.S-a macerat suficient,dar acum cand sa-l trag in sticle,constat ca este foarte tare si se simte mai mult alchool decat visine/visinata.Speriata am pus 1 l de sirop de vosone din comert,dar nu este suficient.Ce pot sa fac?Anul trecut ce-i drept,visinile au fost mai parfumate si mai dulci(in gradina),Anul acesta din cauza ploilor,au fost mai acrisoare si mai neparfumate.Imi pare rau ca nu mai am vreo sticla de anul trecut,ca sa pot combina visinatele.Oare ce mai trebuie sa fac?
Va rog sa ma ajutati,Multumesc anticipat.Anca
Ceea ce ai acum este tare, asa este. Ai grasit adaugand sirop din comert. Nu ai citit atent reteta mea? Acum adaugi tuica, vodca, ce ai. Siropul cu alcool este foarte tare, nu se bea asa, se dilueaza 🙂 . Deci scoti 1 l de sirop cu alcool, adaugi 2-3 l de rachiu si vezi ca nu mai e asa tare. Asa se face. Siropul cu alcool il pastrezi mult timp 🙂
Ai vreo idee unde gasesc alcoolul asta rafinat? Nu conteaza costs, stii cumva daca aldi sau lidl il comercializeaza, la noi nu-i in nici un supermarket chain.
Thanks! ☺
La Lidl gasesti sigur, vezi la bauturi 🙂
Va multumesc pentru retetele minunate,am incercat cateva si m-au incantat! Va urmaresc pe facebook cu multa atentie!Imi place si cum le prezentati!
Salut,d-a Gina!
Eu caut aici receta de nuci verzi,dar nue,sau eu nu vad?
multumesc anticipat
Astazi vine si reteta de dulceata de nuci verzi. Ieri am facut, m-ai ghicit 🙂
Buna ziua tuturor. Sant novice si am nevoie de ajutor . Pt prima data am incercat sa fac si eu o agudata. A vand un vedere ca am un agud imens in gradina m-am gandit sa incerc si am cules circa 7 kg de agude pe care le-am pus la macerat cu zahar conform retetelor de visinata ( capsunata ) . Am adaugat alcoolul (90 grade dublu rafinat ) si am lasat circa 20 zile. Azi am gustat f f putin si mi s-a parut f tare si legermente otetit. Oi fi gresit ceva? Aa mentionez ca nu am taiat conditele agudelor ?. Poate cineva sa ma scoata din impas? O zi splendida tuturor
Cand se adauga zeama de lamaie? Multumesc mult.
Nu se pune zeama de lamaie 🙂
Rubrica TRUC!?
Nu inteleg? 🙂
Vișinata nu se combina cu tuica i se va distruge aroma,preferabil ar fi rachiul alb sau vodca
Apreciez faptul ca partajati rezultatele muncii dumneavoastre.
As vrea sa stiu, pentru visinata, in ce moment al procesului de fabricatie punem lamaia.
Va multumesc
Multumesc frumos. Lamaia nu e obligatoire, dar pastreaza o culoare mai vie. Se pune la inceput, odata cu fructele.
Va rog frumos sa mi spuneți cum se face lichiorul de nuci și în ce perioadă. Nu știu dacă nucile de curata de coaja. Va mulțumesc frumos. O zi buna😘😘😘
Nu se curata de coaja, trebuie sa nu fie lemnoase in mijloc. In general, in luna iunie sunt bune.
CUM SE POATE ACIZA IN USRAEL SAU COMANDA SIPLATII
CORECTAT;CUM SE POATE ACHZITIONA IN ISRAEL DIFERITE PRODOSE ALE DUMITALE
Imi pare rau, nu vand, gatesc doar pentru familie 🙂
Buna ziua ! Puneam sticlele cu visine si zahar la soare pane se topea complet zaharul si iesea o visinata f buna. Anul acestea , am citit reteta dvs si nu le-am mai lasat in soare. Rezultatul : au fermentat. Le-am aruncat si vreau sa cumpar alte visine dar ma tem sa nu se intample la fel. Un sfat , va rog !
Off. Se mai intampla din cauza fructelor, pot fi bolnave, sau din cauza zaharului. Nu toate tipurile de zahar sunt foarte bune. Schimbati zaharul si puneti mai mult.
Buna ziua;
Nu am retinut care este momentul cheie cand se adauga zeama de la o lamaie atunci cand faci visinata de casa.
V-a multumesc si sper sa primesc unvraspuns operativ ptr ca ma aflu in pli proces de ….
Cu respect!
Odata cu fructele. Corectat si reteta, multumesc mult <3
Buna dimineata,
Eu am pus zahar ceva mai brun peste visine, care se afla intr-un borcan mai maricel, pe care l-am umplut cam 3/4. Am pus 400 gr. de zahar brun ptr. 1 kg. de visine. Deja am 7 zile de cand le-am pus in borcan (astupat bine, bineanteles). Am agitat borcanul de doua ori pe zi, se pare ca s-a topit zaharul, avand in vedere ca a scazut nivelul in borcan si se vede siropul. Nu stiu ce sa fac, sa mai las asa, cateva zile sau deja ar trebui sa pun alcoolul dublu rafinat (care are 96 grade) ? Ar trebui sa gust cumva putin din sirop, ca sa vad ce gust are ? Mentionez ca am lasat borcanul cu visine si zahar in balcon, la umbra, ferit de razele soarelui, dar era oricum destul de cald. Multumesc mult .
Nu e nevoie sa gusti, acum e infernal de dulce 🙂 Pune alcoolul linistit.
Buna dimineata,
Am uitat sa va mai intreb ceva. Are ceva daca pun putin mai mult alcool dublu rafinat (care are 96 grade), de exemplu, 400 ml/kilogram de fructe ? O iesi prea tare, oare ? Timpul de macerare (cu alcoolul pus deja), trebuie sa fie neaparat de 2-3 luni, am vazut o alta reteta, unde zice ca este suficient cam 3 saptamani, timp in care se agita amestecul la doua zile. Asta nu am inteles, in acest stadiu, adica dupa ce am pus alcoolul dublu rafinat, trebuie sa agit borcanul, la doua zile, sau nu trebuie sa mai ma ating de el si sa-l las linistit la loc umbros ? Multumesc mult inca odata.
Pune alcool atat cat am spus, are rolul lui (intareste fructele si le mentine bine mai mult timp), apoi completezi cu vodca pana cand ajunge cat de tare vrei sa fie. Vodca e incolora, inodora si e foarte buna pentru visinata.
Dupa ce pui alcoolul, nu mai e nevoie sa mai agiti. Daca ai miscurici si tropai de pofta, poti sa bei si dupa 1 saptamana.
Dar dupa 3 luni, e ceva de vis. Pentru ca se macereaza foarte bine, iese si gustul din samburi (contin amigdalina) si visinata are o aroma fabuloasa.
Buna dimineata,
Am uitat de o problema. Am vazut o alta reteta, unde se stipuleaza ca timpul de macerare, cu alcoolul dublu rafinat deja pus peste amestec este de circa 3 saptamani, timp in care se agita amestecul odata la doua zile. Treaba cu agitatul este necesara sau nu ? Si daca pun la 1 kg. de fructe 400 ml. de alcool dublu rafinat, de 96 grade, este cumva, prea mult ? Multumesc mult inca odata.
Nu ma bag peste alte retete. Unii oameni vorbesc din experienta, altii din auzite sau doar copiaza de ici-colo.
Eu vorbesc din experienta 🙂
Ti-am raspuns deja la intrebari, eu dau argumente ,,de ce e bine asa” 🙂
Buna ziua. Am pus si eu visine, dar au inceput sa fermenteze. Mai pot sa mai fac ceva cu ele?
Mai adauga zahar, au nevoie de mai mult zahar.
Buna seara (dimineata, dupa caz)
Revin cu o ultima problema, eu fiind, totusi, un novice. Am pus alcoolul dublu rafinat in cele doua borcane cu visine in urma cu vreo 10-11 zile si am sigilat borcanele bine. Pastrez borcanele in camara, la umbra, temperatura camerei. Nu m-am atins de ele, nu le-am agitat. Visinele sunt inca la suprafata amestecului, lichidul – dedesubt. Din cate mai mi-aduc aminte, am vazut odata ca visinele stateau la fundul vasului respectiv (vorbesc de ceva ani in urma, la cineva). Intrebarea este, dupa cat timp se lasa visinele la fundul borcanului ? Ma gandesc ca poate am gresit eu ceva, dar nu vad unde, sau asa trebuie sa fie in acest stadiu. Multumesc mult, din nou.
Nu ai gresit, mie nu mi se lasa mereu fructele la fund. Acum mai depinde si de fructe. Daca ti se pare ca fermenteaza, mai adauga o mana de zahar.
Mi-ai trimis 11 mesaje 🙂
Buna seara,
Va rog, am cateva intrebari: Am lasat fructele cu zahar 9 zile, zaharul pare topit. Cum stiu daca fermenteaza amestecul? Cand agit se ridica niste mici bule si fasaie amestecul, dar altfel e linistit si miroase bine.
Dupa ce adaug alcoholul, trebuie amestecat sau nu?
Se astupa etans borcanul si se tine nedeschis in camara acele 2-3 luni?
Va multumesc!
Buna dimineata 🙂
Daca nu miroase a otet, e bine 🙂
Adaugi alcoolul, agiri, pui dopul si bagi in camara. Asta-i tot 🙂 Cu dop, nu fara, ca se aduna musculitele betive 🙂
Buna seara,
am si eu o intrbare, nu am inteles bine cind se pune tuica sau vodca?? odata cu alcoolul? daca pun alcool de 62grade pot sa pun un pic mai mult? Si tuica cit se pune la1Kg de visine? multumesc pt. raspuns
Poti pune mai mult alcool, da. Astepti 1 saptamana si apoi gusti sa vezi cat de tare este. Adaugi tuica in functie de cat de tare vrei sa fie la final. Aici e in functie de gustul tau 🙂
Rețeta completa costa, în România, aproximativ 100 de lei pe litru și durează peste un an pana la finalizare. Mai trebuie puse o multitudine de fructe pentru desăvârșirea gustului. Printre care,frăguțe, cireșe negre,zmeura,baton vanilie,rom,etc. Și lista poate continua cat te tine buzunarul. Dar ce iese este sublim,trebuie sa ai răbdare, durează mult prepararea.
Daaa, ca sa faci ceea ce spui tu, e ceva deosebit de fin si parfumat, asa este. Bravo!
Doamna Gina ,am inteles bine ca se pune la 1 litru de visinata 2-3 litri de vodca ?Eu am pregatit reteta de visinata dupa reteta d-voastra si urmeaza sa pun vodca de aceea va intreb.Multumesc de raspuns.
Da, draga mea. Vodca se pune dupa gust. Pune 2 l, agita bine si a doua zi gusti, vezi daca mai pui sau nu. In functie de cat de tare vrei sa fie 🙂
Sunteti o scumpica, pe baza retetei dvs. astept cu nerabdare sfarsitul lunii mai si inceputul lui iunie, bineinteles pentru visine, iar apoi pentru afine, banuiesc ca se pastreaza aceleasi proportii si pentru afine, zmeura sau fragi.
Aveti dreptate, mai bine putin , bun si scump decat altfel.
Sa aveti parte de multa veselie si voie buna.
Multumesc frumos. Da, voi face si eu, desi eu si sotul nu bem tarie. Ne place sa avem in casa, pentru oaspeti.
Buna ziua,am facut visinata,murata,zmeurata,nucata cu si fara fructe in sticla cu alcool si au iesit f.bune,am si acum facute de 2 ani.Anul asta vreau sa fac din flori salcam,soc .Am citit reteta dar,te rog sa-mi spui cat alcool se pune la 200 gr flori si cand si daca isi lasa sirop. Si iar te plictisesc cu reteta de braga.
Multumesc tare mult, pup tare.
Caut reteta de braga. O aveam notata undeva, dar nu stiu unde 🙂
Isi lasa sirop si florile. Alcool pui dupa gustul tau.
Mulțumesc.
Cu drag!
Limoncello sau limoncino este mai bun daca puneti coaja de la 6_8 lamaii cu 1 L de alcool de 96 grade ,timp de 3_4 saptamani,dupa care separati alcoolul de coji .Se face la foc siropul,din 1 L apa cu 800 grame zahar.Se lasa la racit si apoi se amesteca cu alcoolul separat din cojile de lamaii.Va avea o culoare mai galbena (tulbure) si il lasati mai o saptamana sa isi faca reactia dupa care puteti pune in sticle ,cum doriti.
Multumim frumos pentru sfaturi si va mai asteptam si cu altele 🙂
astazi este a 8 a zi de cand am pus visinele cu zahar. Zaharul s a topit a lasat si sirop dar deasupra sunt musculite ce sa fac ?
Aduni musculitele bine de tot si gusti siropul, sa nu fie otetit.
Buna ziua. Dna Gina, am pus 3,5 kg de visine si zahar. Dupa ce se lasa siropul, pot sa pun direct palinca peste compozitie fara sa mai pun alcool dublu rafinat? Palinca are 52 de grade, cam ce cantitate ar trebui sa pun? Multumesc!
Da, poti pune palinca. Recomand 5 l la inceput, lasi 2-3 zile, apoi gusti si vezi cat mai trebuie, dupa gustul vostru. 🙂
Spor.
[…] Visinata de casa […]
Bună ziua! Pentru caisată trebuie să scoatem sâmburii? Eu am cântărit 2 kg fructe fără sâmburi și am adăugat 1,2 kg zahăr. După ce se lasă siropul și se dizolvă tot zahărul (2-3 zile), cam ce cantitate de palinca trebuie să pun?
Mulțumesc frumos de ajutor și toate admirația mea!
E bine sa scoti samburii, sa nu fie amar.
E bine sa lasin cam 7-10 zile cu zahar, sa se faca un sirop gros. Adaugi pentru inceput 3 l de palinca, amesteci si lasi 2 zile, apoi gusti. Mai adaugi sau nu, dupa gustul tau.
Te imbratisez cu mare drag.
Multumesc frumos si eu 🙂
Buna dimineata!
Cum pot pastra fructele ( vișine, zmeura, afine) daca scot siropul de pe ele? Nu am foarte mult loc in congelator sau frigider. Exista o alta varianta?
Multumesc mult.
Asa le pun: https://pofta-buna.com/capsune-sau-alte-fructe-la-congelator-pentru-iarna/
Recomand un aparat de vidat.
Daca in loc de visine folosesc prune (deci fac „prunata”), oare iese ceva bun ? Visinata am facut si fac in continuare, dar am avut un stoc suplimentar de prune, si, pe langa tuica de prune, m-am gandit sa fac si o „prunata”. Adica dupa aceeasi reteta ca si visinata, cu alcool la 96 de grade. Multumesc de raspuns.
Ar iesi o nebunie. Recomand sa folosesti prune cat mai coapte, sa vezi ce aroma au.
Le-am pus deja, erau frumoase, culoarea lor obisnuita, destul de tari, dar si dulci, si acrisoare, in acelasi timp, ca inca nu-i sezonul lor acum, sau nu la tipul asta de prune, mai vad peste 2 luni, cand o veni „sorocul”, am sa va tin la curent, ca mor de curiozitate…
Am baut un lichior de prune absolut genial, la Sibiu. Da, chiar te rog sa-mi spui. Recomand sa pui si o bucatica de coaja de scortisoara. Sa fie scoarta intreaga, nu macinata. Putin, daor de aroma discreta.
Dna Gina eu am pus deja si monopolul dar nu mi se par dulce cum mai pun zahar ?
Lasa-l asa, ai rabdare sa se roada bine totul. Acum nu are gust inca.
Va salut, lucrez la ceva deosebit: malinata. Am auzit de bine despre ea, dar nu de pe internet. Lumea nu prea a auzit de malin si fructele lui.
Nu stiu cum sunt fructele de malin, stiu ca in Moldova se spune malina la zmeura.
O nebunie, vorba dvs. si cu prunata asta. Am lasat-o doar 5 saptamani, azi am gustat-o. Nu am pus scortisoara, ca nu m – a lasat nevasta, stiti cum este cu nevestele… Miroase a prune, gustul mi se pare senzational, este si un pic mai tare, ca mie imi place mai tare, in general. Se pare ca nu am dat gres nici de data asta. Secretul : alcool de 96 grade si zaharul brun (poate}…
Bravooo, sunt mandra de tine! 🙂
Lasa ca nevestele sunt bune la casa barbatului, altfel ai doar pe jumatate la fel de bun cum esti acum 🙂 Nevasta te provoaca sa fii cel mai cel! 🙂
Buna seara.
Este o băutură comuna dar și savuroasă, Doamna mea este înnebunita, eu prefer vinul sau palinca. De ce nu recomandați sa se scoată sâmburii? Au la fel de multe cianuri (sulfat de cianuri) ca și caisele. In casa nu se fac cantități mari, din 3 litri de alcool de 90.grade adevărat este suficient, cred eu 😁♥️. Vă iubesc, o seara buna.
Samburii dau acel gust aparte la visinata, recomand sa nu-i scoti. Stai linistit ca nu se moare din asta.
Te pup 🙂
Buna ziua!
Astazi am finalizat dulceata de nuci verzi. Am facut-o pentru prima oara, o minune! Multumim pentru reteta! Doar 5 borcane insa rezultatul ne-a trimis fuga fuguta in gradina la nucii nostri giganti, cu intentia de a mai face vreo 10 borcane.😁
O intrebare…am folosit reteta dvs. pentru a face ciresata. Tocmai i-am pus alcoolul si mi-am dat seama ca am uitat sa pun niste zeama de lamaie peste cirese si zahar cand le-am pus la macerat in urma cu 8 zile. Pot adauga zeama de lamaie acum?
Multumesc!
Mihaela
Da, poti adauga lamaie acum, sau nu, cum doresti.
Spor!
Multumesc frumos!😊
[…] Si-mi place sa fac tot felul de licori, din tot felul de fructe. Va recomand sa incercati si reteta de visinata si reteta de lichior de nuci […]
Sărut mâna.
Am un cireș și un vișin, anul acesta au făcut ca nebunii, sau rupt și unele crăci. Se strica in pom si mă doare sufletul. Sunt aproximativ 150 kg in fiecare. Cum sa fac sau să mă ajutați dvs să vină și să le culeagă? Ca bani per kg nu am idee , 2-3 lei, ultimul lucru sunt banii. Doresc că fiecare care culege sa ia max 20 kg (nu vreau să fie revândute) Adresa este in Dobrești (500 metri de sos Funde). Info suplimentare: telefon 0745129090,
Apopei Daniel.
PS este urgent, azi sau mâine, nu pot in timpul săptămânii.
O sa pun anunt pe pagina mea si las si aici, ok?
O reteta perfecta de visinata! Mi-a iesit exact la fel cum o facea bunica! Va multumesc!
Retete cu mute unde găsim??(dulceata,sirop..)multumesc
Rectific..cu mure…
Încercați la aceeași cantitate de vișine,aceeași cantitate de cireșe negre și 300-350 de grame de zahăr la kg de fructe.La damingenele de 5 litri ( alea de vin din comerț) 1 1/2 vișine,1 1/2 cireșe negre(amare) un kg de zahăr și un pumn de sâmburi de vișine sparti.După ce lasă siropul se pune vodkă sau țuică de casa cât o vrei de tare.Se lasă la macerat aprox o lună,după care se poate servi. Fac rețetă asta de vreo 6-7 ani.Nu vă închipuiți ce bunătate iese.
Multumesc mult pentru sugestii, vom incerca si noi. Cautam cirese amare.
Buna seara (dimineata), stie cineva, sau a experimentat „gojata” ? Banuiesc ca asa se numeste lichiorul de goji, Este vreo reteta in sensul asta ? Am cules o groaza de goji anul trecut, le am si acum in congelator, ca sa le mananc, imi trebuie o viata de om, nu vreau sa le arunc, ca e pacat.
Din orice fel de fructe se poate face, e minunata!
Dau adresa, sa-mi trimiti si mie 🙂
Cu Domnul inainte ! Folosesc aceeasi reteta ptr. „gojata”, ca ptr. visinata. Sa vedem ce-o iesi! Fructele astea, goji, zice-se ca au o groaza de proprietati. Daca le „paradesc” eu, acum, cu alcool dublu rafinat de 96 grade si zahar brun, nu cred ca mai vad raiul!
O sa iasa o minunatie!
Doamne ajuta! Poate intru in cartea recordurilor! (As)!
Cel mai grozav record e sa-ti placa tie ce faci 🙂 Sa stii ca noua tare bine ne este acum: nu ne pasa deloc de ceea ce cred altii despre noi 🙂
Nu sunt pe deplin multumit de gust, are ceva de nuca, beau 2 cescute, pe a treia nu pot sa o mai beau, nu ca m-as imbata, dar nu mai intra, parca mi se ia, nu e ceva de drum lung, ca tuica, sau visinata. Una peste alta, nu-mi pare rau ca am facut gojata, altfel ar fi trebuit sa le arunc, eram pacatos rau…
Am mintit pe jumatate, in zilele mele bune, merge si a treia cescuta de „gojata”, marele meu noroc este ca s-au facut visinele anul asta, si cu alcool de 96 de grade… o dulceata, nu alta…
Multumesc foarte mult de reteta!. eu am pus doar tuica ca nu am avut alt alcool la indemana si a iesit super bun! imi place sa folosesc visinele la Bombe cu visine. Vreau sa va intreb la Lichiorul din flori (trandafiri, liliac, maci, papadie, iasomie, tei, soc, salcam)… ati incercat sa faceti din maci, papadie, liliac? suna asa mai exotic aceste variante si sunt curioasa daca le-ati inercat si daca sunt bune?…
Eu nu mai pun țuică, las doar cu alcool. Mă gandesc ca e ok, mi a ieșit mereu după rețeta asta.
Doamna Gina, dar pentru lichior de caise se folosesc aceleași cantități ca la visinata?
Da.
Bună ziua!
Doamna Gina, pot face visinata din visine congelate fără samburi si dacă da cum ?
Știu ca cele cu samburi dau un gust special însă sunt în Italia și aici nu se găsesc vișine.
Mulțumesc frumos!
Da, respecti reteta si faci cu acele visine congelate.