Ciorba radauteana reteta originala cu carne de pui
Ciorba radauteana reteta originala de la Radauti. Reteta traditionala de ciorba de pui cu smantana si usturoi. Cum se face ciorba radauteana? Reteta video si scrisa.
Reteta aceasta de ciorba s-a nascut la Radauti, frumosul orasel bucovinean si este creatia doamnei Cornelia Dumitrescu, bucatar profesionist talentat, maestru in arta culinara si membru de onoare al orasului.
Pe doamna Cornelia Dumtrescu am avut marea onoare si bucurie sa o cunosc personal, dumneaei poate fi gasita la restaurantul National din Radauti, judetul Suceava – aici.
Daca treceti prin Radauti, opriti-va sa mancati ceva, la acest restaurant. Va garantez faptul ca mancarea este delicioasa. Iar chef Cornelia Dumitrescu este o doamna absolut minunata, blanda, dulce, politicoasa, nu ai cum sa n-o indragesti!
Va las aici un videoclip facut cu chef Cornelia Dumitrescu. E o filmare de slaba calitate, facuta repede, in pauza unui eveniment la care am participat impreuna.
Vedeti ce spune chef Cornelia despre faina adaugata in ciorba radauteana si cea de burta, care face parte dintre marile secrete ale acestor ciorbe:
Reteta ciorbei radautene difera de la gospodina la gospodina, nimeni nu stie cu exactitate reteta originala, in afara creatoarei, desigur. Dar, in mare, este la fel ca ciorba de burta. Asa ca o sa va spun cum pregatesc eu ciorba radauteana, pe care o fac des.
Ciorba de burta se face aproape la fel, vedeti reteta pas cu pas, e cea mai apreciata reteta de pe blogul meu:
Poate va inspira si alte retete de ciorbe:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de ciorba radauteana?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- 1 gaina, pui de aproximativ 1,5 kg (pui, rata, gasca)
- 2 cepe
- 2 morcovi
- ½ ardei grasi
- jumate de telina radacina
- 6-8 galbenusuri galbenusuri
- 1 lingura de faina
- 400 g smantana grasa
- sare
- piper, ardei iute
- otet
- usturoi
- leustean – facultativ
Cum se face ciorba radauteana?
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti dedesubt la reteta video 🙂
Reteta originala creata de doamna Dumitrescu prevede sa se foloseasca doar piept de pui. Eu prefer sa folosesc pui intreg, e mult mai gustoasa in felul acesta.
Gaina (sau pot fi doar bucati din gaina, eu fac de multe ori din spate, gat si aripi) se taie bucati, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare.
Cand da in clocot, se aduna spuma de deasupra cu mare grija.
Se adauga acum in ciorba legumele taiate bucati mari, ca la supa, sare, un ardei iute si 1 lingurita de piper boabe, se lasa sa fiarba, pana se desprinde carnea de pe os. Nu va mai face spuma, pentru ca au fost toate in prima apa.
Daca aveti o oala sub presiune, nu ezitati s-o folositi, carnea va fierbe in cel mult 1 ora, depinde de pasare.
Daca e pui din comert, va fierbe rapid, daca e pasare de curte, va fierbe mai greu, dar gustul va fi mult mai bun.
Cum se face zeama cu ou si smantana (liezonul sau liaisson-ul), sa nu se taie?
Se scot carnea si legumele fierte, se strecoara zeama, sa nu cumva sa ramana osisoare sau boabe de piper.
Se pune din nou la fiert si daca mai e nevoie, se mai completeaza cu apa.
La 1,5 kilograme de carne de pasare trebuie sa aveti cam 4-5 litri de zeama.
Se adauga in zeama cam 20 ml de otet si se lasa sa dea in clocot.
Galbenusurile se freaca bine cu sare si se lasa deoparte cam 30 de minute, ca sa se intensifice culoarea.
In galbenusuri se adauga faina (1 lingura rasa) si smantana si se amesteca bine, apoi se adauga putin cate putin, zeama de ciorba clocotita, pana cand se fac in jur de 2 litri de zeama.
Se toarna totul in zeama, pe foc si se lasa sa fiarba, amestecand atent.
Cand da in clocot, se mai lasa 5 minute, apoi se stinge focul.
Cateva sfaturi pentru un gust savuros la ciorba radauteana
Usturoiul se piseaza si se poate adauga in ciorba, sau se serveste separat, depinde de gusturi.
Nu-mi place sa pun usturoi la fiert, capata un gust metalic. Prefer sa adaug la final, putin si restul sa pun pe masa.
Legumele se sfarama cu o furculita si se adauga in ciorba.
Carnea poate fi scoasa de pe os, taiata suvite mici si adaugata in ciorba, sau se lasa bucati cu os, ca la orice ciorba. Ambele variante sunt corecte.
Reteta de ciorba radauteana
Unele persoane pun leustean deasupra, altele nu. Ciorba asta e grozav de buna, cu sau fara leustean. 🙂
E ciorba preferata a sotului meu, chiar astazi i-am facut. E racit si am scos niste spate si aripi de rata, sa-i fac o supa.
Dar m-a sunat dimineata si mi-a spus ca tare-i este pofta de o ciorbita de-aia buna, radauteana, cum numai eu stiu sa fac. Normal ca m-am topit, nu? Am facut ciorba radauteana de rata. E grozava!
Cum se serveste ciorba radauteana?
Se serveste fierbinte, cu smantana si ardei iute la otet, iar daca adaugati si niste paine de casa – vedeti reteta aici, e si mai buna. Noua ne place sa avem alaturi si niste sarmuzac.
Foarte gustoase sunt si alte retete de ciorbe cu smantana, asemanatoare cu cea radauteana sau de burta: Ciorba de ciocanele, Ciorba din ciuperci Pleurotus, Storceagul sau Ciorba de pui a la grec.
Asa ca daca nu va place ciorba de burta, gatiti cu incredere ciorba radauteana, nu veti regreta. Eu o gatesc des, pentru ca in Italia nu gasesc decat burta prefiarta si nu-mi place deloc. Dar cu pasare de curte, chiar nu-mi pare rau.
E delicioasa! Pofta Buna!
Reteta video de ciorba radauteana o puteti urmari aici:
Reteta de ciorba a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!:
58 COMENTARII
Draga mea Gina, din intamplare am dat peste blogul tau, am citit cateva retete si m-am si abonat la tine.:) In primul rand felicitari pentru tot ceea ce faci si mii de multumiri pentru tot ceea ce ne impartasesti, totul pica foarte bine fiindca nu toate avem experienta ta.
Am citit ce ai scris mai sus, la reteta ciorbitei radautene si am o neclaritate: zici ca trebuie aruncata prima apa in care fierbe carnea. Poate gresesc dar daca o arunc, nu arunc si toate vitaminele din carne care s-au lasat in ea? (vitamine, grasime, gust…)
Multumesc si mult spor in tot ceea ce faci.
Nu, nu se intampla asa ceva. Sunt bucatar de scoala veche, eu am facut scoala acum 30 de ani, asa am invatat de la bucatarii batrani atunci, probabil oale si ulcele acum. Prima apa e tulbure, acolo e spuma de la toate impuritatile, sange si altele. Nu-i bai daca se arunca si ceva grasime, ramane destula. Zeama va fi mult mai limpede, incearca o data asa si apoi discutam. La o supa e cel mai vizibil 🙂
Iti multumesc pentru raspuns si sfat. Cu siguranta asa voi face de acum inainte. 🙂
Na ca eu am aruncat prima apa din prostie,…ca nu de inteligenta ce sunt! Asa mi s-a parut mie ca-i mai bine, ca nu-i limpede.
Gina draga, de cand te-am descoperit, nu ma satur de citit. Am n-am treaba cu bucataria intru la tine si citesc.
Si de cand am citit ca iti place Rodica Ojog Brasoveanu (favorita mea) si trandafirii galbeni, mi-e clar: alaturi de am fi, am ironiza si ne-am autoironiza pana la ras cu dureri de burta.
Putin spus :)) . Eu rad mereu, dar fereasca-te Aghiuta sa ma calci pe unghia a” mica de la picior! 😛
Bună ziua ,
Sunt deosebit de încântată că „te-am întâlnit ” . Îmi place stilul tău ,experiența și bucuria de a împărtășii din bogatele tale cunoștințe , îți mulțumesc !
Îmi place să gătesc, mult ,asta mi -se trage din familia mamei mele dintr-un sat „vrăjit ”din Ardeal . Totdeauna sunt deschisă să învăț din tainele bucătăriei și deșii am citit multe bloguri culinare ce mi s-au părut bune , al tău are SUFLET ȘI DINAMISM
Multumesc din tot sufletul pentru vizita si apreciere 🙂 . Te mai astept la mine in vizita, sa discutam despre mancaruri gustoase 🙂 .
draga gina, cineva dragut mi-a trimis adresa ta si am intrat din curiozitate sa vad o reteta, trebuie sa-ti spun ca am ramas placut im[ptresionata de ce am gasit aici
;hoby-ul meu este bucataria si sint mereu in cautare de retete doar pentru idee,ca apoi sa le adaptez fanteziilor mele,aici am gasit multe noutati si de acum incolo va fi prima pagina deschisa cind voi mai cauta ceva, cu proxima ocazie am sa intru si eu cu niste retete noi, slava domnului am destule, pina atunci insa toate cele bune si mult succes
Draga mea, draga,
Bine ai venit la mine-n vizita si te mai astept cu foarte mare placere. Abia astept sa discutam despre mancare buna. Ador mancarea buna, sanatoasa, naturala, vorba buna si armonia 🙂 . Esti binevenita alaturi de noi si mai poti invita prieteni. Avem loc pentru toti. Suntem aici o comunitate de prieteni, iubitori de mancare buna, din toata lumea 🙂
Draga Gina,desi sunt mai in varsta decat voi nu ma sfiesc sa recunosc ca am foarte multe de invatat.Eu am lucrat contabila mai lucrez si acum pensionara fiind asa ca am fost mai mult la lucru decat in bucatarie dar,acum avand nepotei si copii foarte ocupati trebuiesc sa le gatesc lor mai mult.Sunt fascinata de experienta ta de modul in care ne prezinti orice reteta cat de simpla asa incat te simt ca pe un mare artist si un om deosebit.Iti multumesc ca existi in vietile noaste si iti doresc putere de munca ,inspirati si har!
Multumesc din tot sufletul pentru vizita si cuvintele frumoase, Elena 🙂 . Si eu sunt economista 🙂 .
Te mai astept, invatam unii de la ceilalti toata viata 🙂
Gina draga mea,eu iti citesc tot timpul aceste retete de unde ma inspir ce sa gatesc a II a zi.Multumim frumos.
In alta ordine de idei,eu aceasta ciorba radauteana o fac cu un ciolan de porc si o buc.de carne de vita (iese o minunatie).
In afara de legumele pe care le pui tu,eu pun si pastai de fasole – ii da un gust aparte- si secretul acestei ciorbe,consta in foaia de dafin.
Minunata reteta!!!!!Cu siguranta e prima pe lista mea de incercari!!!Multumesc!!
Cum a facut-o prima data ciorba?
A ramas fara burta. A pus piept de pasare si a dat un clocot. Respectivul care a fost servit a constat ca nu e burta si atunci chelnerul a replicat ca e reteta noua cu piept de pui si asa a iesit reteta.
Buna ziua, doamna Gina
Am si eu o intrebare, daca arunc prima apa, o sa mai iasa gustoasa ciorba, avand in vedere ca puiul e cumparat din alimentara? Am mai aruncat prima apa, cand am facut ciorba/supa obisnuite, nu radauteana si nu a mai avut nici un gust, puiul fiind din comert. Nu am de unde sa iau pui de tara.
Va multumesc!
O zi buna!
Sigur ca va avea gust 🙂 Lasi doar sa dea cateva clocote si arunci prima apa care are spuma, nimic altceva 🙂
Nu e obligatoriu sa arunci prima apa, asa fac eu, asa am invatat sa gatesc si arunc prima apa de cate ori gatesc ceva la care am carne 🙂 Nu am avut mereu pui de tara, am gatit foarte multi ani cu pui din comert.
Ai grija ce legume si condimente folosesti. Nu uita sa pui sare, piper…de aici vine gustul 🙂
Minunată a ieșit, Gina! Trei lucruri pe care nu le făceam: nu puneam boabe de piper, nu adăugam lingura de făină și nu separam gălbenușurile (puneam ouăle întregi). Astea toate au făcut o mare diferență. Te pup.
Pup tare.
Ma bucur ca-ti place. Nu uita ca manutele tale fac totul, eu doar dau o sugestie <3
Hop și eu ! Mă primiti ? Și mie imi plac trandafirii, Rodica ojog Brașoveanu și gătitul . Din păcate, sânt obeza și am voie sa mai mănânc gaura de la covrig. Dar continui să gătesc cu drag.
Bine ai venit, te primim cu mare drag.
Arata super….o s-o prepar sigur…multumim ptr reteta
Cu cea mai mare placere!
Va astept sa imi spuneti parerea despre rezultat si va invit sa incercati si alte retete de-ale mele.
Am facut ciorba si a iesit super.Cunosc reteta de vreo 15 de la cineva din Radauti singura diferenta ca eu frulez legumele si nu puneam leustean.Retele dumnavoastra sunt extraordinare sunt din bucataria romaneasca de veche garda.Am facut si alte retete si au fost super ok.
Multumesc frumos 🙂
Bune toate retetele! Ciorba radauteana o faceam numai din piept de pui Azi am facut-o din rata,F.buna.Nu am pus leustean ci putin cimbru.Si am adaugat ceva,un pahar de rachie inainte si in timpul mesei. Greu da bun! Sa ne traiti si ne mai dati retete bune!
Daca sotului meu i-a placut ciorba de burta dupa reteta dvs, eu acum is fana a ciorbii radautene dupa aceasta reteta.
Le fac pe ambele dupa retetele astea de mai mult de 2 3 luni, dar de abia acum mi-am facut curaj sa comentez aici.
Multumesc!!!
Ma bucur, Gica!
Iti multumesc eu si te rog sa imi spui Gina de acum. Sunt aici pentru orice sfat sau intrebare ai si vin la tine cu invitatia de a incerca si alte retete de pe blog, ai de unde alege. 🙂
Spor la gatit si Pofta Buna!
Te-am descoperit de ceva timp si imi place sa te citesc si chiar sa fac cate ceva din retetele tale.
Eu fac ciorba radauteanta din piept si pulpe de pui, n-am facut cum ne spui tu dar sigur ca o sa fac 😉 si inca ceva, eu nu pun faina 😊
Multumesc pentru rețetele tale! 😘😍❤
Multumesc frumos si eu.
Bună ziua doamna Gina ! Sunt demult o fană a dumneavoastră tin cont mereu de sfaturile dvs ,am făcut retele dvs.si sunt ft.mulțumită. Vă doresc o zi binecuvântată!
Am făcut ciorba rădăuțeană pentru prima data pentru ca este favorita copilului meu. Din păcate este prea acra pentru gustul lui, se simte foarte tare gustul de oțet. Pot face ceva sa o repar? Am mai adăugat apa, am mai adăugat gălbenușuri cu smântâna și făina, dar tot se simte oțetul. Ma puteți ajuta, va rog, cu un sfat?
Strecoara zeama si o pui iar la fiert impreuna cu 3-4 cartofi in coaja, bine spalati. Fierbi cam 15 minute, apoi scoti cartofii. In zeama ramasa adaugi carnea din ciorba si gata. Cartofii ii folosesti la o salata.
Mulțumesc mult pentru răspuns ! Încerc mâine și va spun cum a ieșit.
Te pup 🙂
E tare bună și delicioasa. E ciorba mea preferata. E foarte gustoasa. Cu siguranță voi mai face 😘♥️♥️♥️
E perfecta ciorba radauteana multumesc !
Am mancat in multe locuri ciorba radauteana, facuta dupa retete diferite cel mai probabil. Nu stie care este reteta originala dintre toate, dar pot spune ca am incercat aceasta reteta si mi-a iesit cea mai buna ciorba dintre toate. Multumesc
Niciodata nu am facut acasa reteta de ciorba radauteana, dar dupa ce am vazut reteta dvs mi-am facut curaj. Nu sunt deloc dezamagita de rezultat, chiar ai mei mi au cerut sa le fac din nou ciorba asta 🙂
Am facut si ciorba de burta, o faceam aproape la fel ca dvs, doar cu mici diferente. Am facut reteta aceasta si imi place si mai mult cum a iesit! Multa sanatate va doresc
Știu multe persoane pentru care reprezentanți o sursă de inspirație ♥️.
Nu pot să nu mă gândesc ce master-chefi ar fi fost bunicile și mama mea. Bucătărie românească tradițională.
Din păcate pentru mine trebuie să gătesc cu multe restricții 🙁 soțul meu a avut ocazia să mănânce ciorbă rădăuteană autentică, dar dacă are ocazia preferă pe cea de burtă. Multă sănătate!
Știu multe persoane pentru care reprezentați o sursă de inspirație ♥️.
Nu pot să nu mă gândesc ce master-chefi ar fi fost bunicile și mama mea. Bucătărie românească tradițională.
Din păcate pentru mine trebuie să gătesc cu multe restricții 🙁 soțul meu a avut ocazia să mănânce ciorbă rădăuteană autentică, dar dacă are ocazia o preferă pe cea de burtă. Multă sănătate!
Toate rețetele sunt gustoase și le – as face pe toate ! Problema e că am inceput sa avem mici necazuri cu sănătatea și trebuie să o luam mai ușor cu bunătățile .😔Oricum va urmăresc și va fur ideile .In plus îmi place dulceața și umorul cu care le împărtășiți .Mult succes in continuare !💐👏👍😘
Este super gustoasă această ciorbă gatitaă exact așa cum ați scris dumneavoastră rețeta. Am făcut și eu. Soțul meu este neamț dar nu s-a putut abține să nu mănânce din această minunată ciorbă.
Buna ziua doamna gina vreau sa fac ciorba raudateana dar am o problema nu pot sa pun oțet din cauza la copii ca nu le place are ceva dacă nu pun otet
Acreste cu altceva sau o lasi dulce daca asa le place lor.
F buna,dar mult prea grasa si consistentă .Se poate folosi si mai putine oua si smântâna cu 12%grasime.
Cu smantana cu 12 % va fi apa chioara. Da, este o ciorba grasa, dar nu se mananca zilnic asa ceva. Prefer sa fac 1 data pe luna, dar s-o fac asa cum trebuie. Prefer putin si bun, nu mult si apa chioara.
Buna ziua am făcut reteta de ciorba rădăuțeană a ieșit o bunătate mulțumesc 🤗😘
Multumesc frumos!
Bună seară doamna Gina. Eu, recunosc cinstit, am mai făcut ciorbă rădăuțeană, dar nu după această rețetă. O să fac după rețeta dumneavoastră acum, mi se pare mie că va ieși taaare bună. Vă urmăresc de mult și mă inspir din rețetele dumneavoastră. Vă mulțumesc și vă admir foarte mult. Admir răbdarea dumneavoastră de a învăța și pe alții tainele corecte ale bucătariei. Sănătate multă doamnă dragă !!!
Ciorba rădăuțeană este preferata familiei mele! Vă mulțumesc doamna Gina pentru Rețetele și sfaturile d-vs ! Sănătate și numai bine vă dorim!🤝
Multumesc frumos, la fel va doresc si eu dvstra!
Recunosc cu mâna pe inimă că nu am făcut niciodată ciorba rădăuțeană până nu v-am văzut convingerile publice cât de gustoasă este! Am făcut „greșeala” de suflet să purced a o încropi acum ceva timp în bucătărie, cu pasăre de casa întreagă, așa cum îi povața în rețetă, iar bucățele am tăiat pieptul și pulpele. Au mâncat ai mei cu drag și poftă dar când al meu soț a cerut al 3-lea castron (de lut, deci nu e chiar mititel), am crezut că i se face rău după…🙈 (da’ de unde!?)….acum a devenit una din preferatele familiei, și azi iar am preparat-o, dintr-un pui de casă întreg cu piept generos! Smântână grasă cu 32% grăsime ca să fie consistentă, precum o supă cremă mai lichidă pentru bebeluși!🤭…. adică dacă tot e cumul caloric, să merite pe deplin!😅 Nu se merită a ne abate de la rețetă că tot gustul și aspectul ciorbei ar fi altul! Săru mâna pentru masă, doamnă dragă familiei noastre! Mulți ani să ne trăiți!
Va imbratisez pe toti, de la mic la mare si tare ma bucur ca v-a placut. E si printre preferatele noastre, mai ales cu pasare buna, de curte.
Bună dimineața dm. Gina! Va urmăresc de multă vreme, azi vreau să fac ciorbă raudateana. Am făcut și prăjituri după rețetele dumneavoastra. Va urez multă sănătate și familie dumneavoastra! O zi bună!🤗😘
Mult succes si spor in toate, va multumim tare mult si noi si va imbratisam cu drag! 🙂
Buna seara, f bun rezultat dupa reteta dvs.
Multumim ptr tot ceea ce faceti, sunteti un mentor si un bun profesionist! 👏🙏
Multumesc frumos si eu.