Piftie de porc reteta de racituri
Piftie de porc, racituri sau cotoroage, o reteta traditionala moldoveneasca, niste racituri bine inchegate, usturoiate, picante. Cum se fac raciturile din rasoale, picioare si urechi de porc. Reteta video pas cu pas.
Racituri, piftie, cotoroage de porc, reteta traditionala moldoveneasca
Indragite peste tot in Romania, raciturile de porc au nume diferite, in functie de zona: piftie, cotoroage… In unele zone se servesc alaturi de paine, in altele alaturi de mamaliguta calda. Adevarul este ca tare-s gustoase.
La fel de gustoase sunt si raciturile din carne de pasare – vedeti reteta aici. Cand fac racituri, fac mereu si o ciorba de ciocanele – vedeti reteta aici. Tare-s gustoase.
Raciturile mele sunt limpezi, bine inchegate si usturoiate, usor picante, fara grasime de un deget deasupra. Va spun reteta cu toate trucurile si secretele pe care le stiu, asa cum le-am invatat si eu de la mama si femeile atat de gospodine din familia mea. Plus multe alte trucuri invatate de-a lungul anilor cat am fost bucatar 🙂
Am foarte multe retete delicioase de preparate, mezeluri si salamuri de tot felul pe care le fac de Craciun din carne de porc. Am zeci de retete de afumaturi – le gasiti aici. Fac tot felul de carnati si salamuri, toba, lebar, caltabosi si cighiri, slanina si muschiuleti afumati, parizer, crenvursti, sunca presata, cotlet sau ceafa, pastrama si muuulte altele.
Cam asa arata preparatele noastre abia scoase din afumatoare:
Ingrediente pentru reteta de piftie de porc sau racituri de porc
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 picior-adidas-copita de porc
- -1 kg rasol de porc
- -1 ceapa mica
- -1 morcov mic
- -1 ureche
- -1 bucata ardei iute
- -1lingura de sare
- -1 capatana usturoi
- -1 varf de cutit piper proaspat macinat
Mod de preparare pentru reteta de piftie de porc
Puteti citi reteta scrisa sau treceti direct la reteta video dedesubt 🙂
Prima data se parlesc foarte bine piciorul, rasolul si urechea, sa nu mai aiba par
Se taie copita, se indeparteaza. Se cresteaza urechea la baza. Se spala totul foarte bine, cu o perie. Trebuie sa ramana perfect curate.
Se pun toate in apa rece cat sa le acopere si se adauga 1 lingura de sare. Se schimba apa de cateva ori, pana cand apa ramane limpede si curata. In felul acesta se scoate sangele din carne.
Se pun la fiert in apa rece, se adauga acum ceapa si morcovul si 1 bucata de ardei iute (acesta va da un plus de savoare raciturilor). Dupa ce da in clocot, se mai spumeaza daca mai este nevoie.
Se lasa totul sa fiarba la foc minim, cu capac, timp de cateva ore, pana cand se desprinde carnea de pe oase. Poate sa dureze totul 3-4-5 ore.
Se mai adauga apa fierbinte din cand in cand, sa nu scada foarte tare. Trebuie sa ramana mereu apa atat cat sa acopere carnea cu 1 deget deasupra (1 cm).
Se lasa totul la racit pana a doua zi.
Se aduna cu o lingura toata grasimea adunata deasupra.
Se da in clocot totul, se scoate carnea, se strecoara zeama.
Carnea se scoate de pe os si se taie bucati potrivite.
Zeama se strecoara prin vata de 2-3 ori, casa se limpezeasca apoi se pune iar pe foc si se adauga piperul macinat.
Se bat 2 albusuri de ou si se toarna peste zeama care clocoteste, apoi se strecoara iar. Albcul care se coaguleaza va aduna absolut toate particulele ramase.
Usturoiul pisat se amesteca separat cu putina zeama de racituri, usor calduta, apoi se strecoara peste zema din oala.
Piftia de porc este aproape gata
Intr-un platou sau in castronele, se pun bucatile de carne. Se pot face diferite decoratiuni din legume sau oua fierte, verdeata, masline… Se toarna zeama deasupra.
Se da totul la rece pana a doua zi 🙂
Asta-i tot. Nu e foarte complicat, iar zeama va iesi limpede si raciturile foarte gustoase si bine inchegate, fara sa fie nevoie de gelatina din comert. Puteti folosi 2 urechi sau 2-3 adidasi-picioare, fara probleme 🙂
Va recomand sa incercati si reteta de kaizer de casa si reteta de cighir moldovenesc.
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu multa dragoste si cu 2-3 zambete.
Si aici gasiti si reteta video de piftie:
Pofta buna si spor la gatit gustos, cu Gina Bradea, desigur! Veti face cele mai bune racituri de porc, cu siguranta 🙂
31 COMENTARII
NU ESTE VIDEO
Videoclipul este la finalul postarii. Verificati daca dispozitivul de pe care accesati blogul permite vizionarea de videoclipuri
Va multumim!
D-na Bradea – Multumiri de la o armata de prieteni care la cina de pasti au savurat raciturile de porc facute dupa reteta d-stra. Un deliciu!
Ma bucur tare mult, va imbratisez cu mare drag. Si sper ca veti mai testa si alte retete de la mine.
Sărbători fericite. Pentru revelion este planificat să facem piftie.
Se poate că în loc de adidași sa pun o jumătate cap de porc? Menționez că urechea a mers la toba. Ar trebui sa mai pun gelatina?
Mulțumesc
Da, pui la fiert capul, fierbi in apa puyina, doar cat sa acopere carnea. Nu e nevoie de alta gelatina.
Ce sa folosesc pentru strecurat, un tifon proaspat spalat? Multumesc
Da, un tifon, un servet curat…
Cat tine racitura la frigider?
Maxim 1 saptamana.
Piftie la la superlativ
[…] Buna si la Piftie si la lectura :)) Va recomand cu drag sa incercati si reteta de piftie de porc, se face aproape la fel si e cel putin la fel de […]
Am remarcat că în alte reţete recomanzi aruncarea apei care a fiert prima dată, e valabil şi în cazul de faţă ? Mulţumesc !
Da, e bine sa se arunce prima apa, dupa ce carnea da in clocot.
Rețetele dvs îmi plac și le folosesc pt că sunt de bun simt, românești, și întotdeauna au fost perfecte, fara sofesticarii gen trufe/condimente exotice. Mă bucur că sunt și bloggeri cu rețete normale.
Eu totuși pt un plus de savoare pun și una-doua bucăți de limbă de porc, fierte separat.
Multumesc mult, Daniel, noi suntem prieteni cu vechime aici, pe blog 🙂
La piftie pune ce vrei, important e ca rezultatul final sa fie pe gustul tau. Iar limba in aspic e delicioasa 🙂
Buna dimineata,va deranjez cu o rugaminte: cum sa:” repar „pifta facuta dupa reteta dvs.
a iesit f.bine. dar am adaugat albusul batut,fara sa dea in clocot .Piftia s-a albit, nu este transparenta.
Multumesc. Sarbatori cu bine!
O puneti pe foc, sa dea in clocot, se aduna albusul la suprafata si o strecurati prin tifon.
Sarumana !!! maine incerc si eu reteta de piftie !!!!
Buna ziua! Am facut ieri pentru prima data piftie si nu stiu de ce lichidul a iesit inchis la culoare, nu este alb transparent ci spre chihlimbar. Am folosit 3 picioare de porc si 1 rasol cu os. Oare am fiert prea mult carnea? La final cazuse total de pe oase. O pot repara in vreun fel? Multumesc! Sarbatori fericite!
Da, trebuie sa filtrezi zeama – urmareste atent reteta mea video si vezi cum am facut.
Aş dori să întreb dacă, în lipsa urechii pot folosi pentru coagulare şorici de porc opărit, care se găseşte prin supermarketuri. Am înţeles că nu prea e bun de consumat aşa, crud, nu se compară cu cel pârlit, evident, dar pentru fiert la piftie e bun ?
Mulţumesc.
E foarte bun la piftie si racituri. Pentru consumat e buna dar recomand sa incingeti o tigaie, presarati cu sare gri=unjoasa si apoi puneti soricul sa se friga. Va fi delicios. Soricul din comert e crud, dar fript va fi foarte bun.
Phui !!! Adevărat, vorba ceea din bătrâni : „cât trăieşte omu’ învaţă” ! Până acum îl aruncam …
Daca incerc sa fierb in oala sub presiune? Ca sa scurtez timpul… Oare nu iese?
Iese foarte bine, se fierbe 1 ora.
Bună dimineața, d-na Gina va rog să mă ajutați puțin, am făcut răcituri si abea dupa ce le-am pus in boluri si s-au închegat am constatat ca nu nu ft bine fierte😔(mai ales tendoanele) le mai pot pune la fiert? Se mai încheagă? Mulțumesc
Da, le mai pui la fiert.
Buna seara, dna Gina… Mi si rușine sa va spun pățania… Am făcut răcituri,la fierbere zic is gata sunt fierte, le pun in boluri… S-au închegat bine,gustul bun, dar unele nu sunt fierte, tendoanele mai ales.. 😔Le-aș putea pune in oală sa le mai fierb? Sau nu se mai încheagă? Fac răcituri de câțiva ani… Nu as putea sa va zic de ce m-am grăbit sa le iau am gustat si pur și simplu mi s_au părut gata, va rog un sfat, mulțumesc tare mult
Buna seara dna Gina, vin cu o problema… Mai de râsul…. Plânsul, am facut răcituri in timpul fierberii zic… Sunt gata… Le-am pus în boluri s-au închegat si când mănânc costat ca sunt si nefierte(in mod special tendoanele 😔) întrebarea mea este pot sa le pun sa le mai fierb? Se mai încheagă dupa aia? Va rog sa ma ajutați cu un sfat, mulțumesc
Buna seara d-na Gina, Daca nu sunt fierte suficient deși am constatat ulterior dupa ce s-au închegat, pot sa le mai dau un clocot? Se mai încheagă? 😔Mulțumesc mult