Pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise

Reteta de pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise: o reteta minunata pentru Paste (cand este nelipsit mielul de pe masa romanilor) si nu numai. Aceasta este o reteta mai in genul grecesc, cipriot,am vazut acum cativa ani la televizor reteta, am adaptat-o putin, pe gustul romanesc si acesta este rezultatul final.
Imi fac singura amestecurile de condimente, cumpar pe cat posibil plante de pe piata (cimbru, menta), dafin, ardei iute si rozmarin am in curte – prefer sa le spal si sa le usuc eu, apoi sa le maruntesc. Gustul acestor condimente de casa este absolut extraordinar, nu se compara cu cele cu gust de pamant cumparate.
SFAT: cumparati  plante aromatice in ghivece (rozmarin, dafin, busuioc, oregano, patrunjel, salvie, ardei iute, menta etc.) si le tineti pe balcon daca stati la bloc sau le puneti in gradina, daca stati la casa.
Deci, un amestec excelent pentru carnea de miel este: menta, oregano, rozmarin, patrunjel, marar, usturoi, piper, chimen, ardei iute, ceapa ,foi dafin. Va sfatuiesc sa nu folositi Vegeta, acea oribila amestecatura de sare si E-uri sau usturoi granulat uscat, care dau un gust absolut gretos mancarurilor. Ideal este sa folositi usturoi si ceapa romanesti, de la tarani si sa le pisati in momentul folosirii.
Pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise
Pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise
Pentru o friptura frageda si absolut savuroasa aveti nevoie de:
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

INGREDIENTE pentru reteta de pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise

-1 pulpa miel de aproximativ 2 kg
– 400 ml iaurt gras
-2 linguri ulei de masline
-1 ceapa mare
-usturoi dupa gust (1 capatana)
– 40 g sare

-1 lingura menta proaspata, tocata

-1 fir de rozmarin

-2 frunze de dafin

-1 ardei iute

-cateva boabe de piper

-1 ligurita rasa de chimen
-50 g curmale uscate
-50 g caise uscate
-50 ml vin alb sec

Cum se prepara reteta de pulpa de miel cu iaurt?

Prepararea acestei fripturi incepe cu 2 zile inainte de a fi bagata la cuptor. Prima data, pulpa de miel bine spalata si curatata de pielite, se unge cu iaurt pe toate partile si se da la rece pentru 24 de ore. Se scoate, se spala si se sterge bine, apoi se face alta marinada din ulei, ceapa taiata felii , usturoi, vin,condimente. Se unge bine pe toate partile si se da iar la rece, pentru alte 24 de ore.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pulpa de miel poate fi intreaga sau dezosata, dupa preferinta . Acum,  dupa 2 zile de stat la fezandat, va avea o aroma splendida. Se scoate carnea din bait, daca este pulpa intreaga, se fac gauri cu un cutit si se baga jumatati de usturoi, caise si curmale.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Daca pulpa este dezosata, se intinde pe masa, desfacuta ca la rulada si in mijloc se pun ceapa (inabusita cu apa si ulei pana se inmoaie, apoi amestecata cu sare si condimente), curmale si caise uscate, taiate jumatati. Se ruleaza, se prinde cu scobitori sau se leaga cu sfoara.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Se pune in tava, se toarna baitul de la marinat, se acopera cu folie si se da la cuptor. Din cand in cand se stropeste cu sos. Cand carnea este patrunsa, se scoate folia si se mai lasa pana se rumeneste.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Se serveste cu o garnitura de cartofi natur, cartofi cu rozmarin sau cu mai multe feluri de legume sote.
Un vin rosé este extrem de potrivit la aceasta friptura pentru care veti primi doar laude.
EXTRA SFAT: daca nu va place mirosul de oaie, vita, puneti ceapa mai multa la marinat. Ceapa fragezeste extraordinar carnea, dar ii scoate si mirosul specific. Gatita in felul acesta, daca nu spuneti ca este carne de miel, oaspetii nu vor sti ce mananca.
Pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise
Pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete mancare » Fripturi » Pulpa de miel cu iaurt, curmale si caise
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

4 comentarii

    • La 200 de grade, acoperit cu folie sau capac pana intra furculita usor (cam 1 ora), apoi fara capac sa se rumeneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.