Prajitura pufoasa cu prune si caramel
Prajitura pufoasa cu prune si caramel, sau prajitura rasturnata, este o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si se poate face cu orice fel de fructe de sezon. 🙂 Este o combinatie de blat fin, pufos, cu unt si fara praf de copt, zahar caramelizat si fructe proaspete, uscate sau din compot. Se pot adauga si o mana de nuci, alune, migdale, dupa preferinta.
Fac mereu aceasta prajitura, este delicioasa, aspectuoasa si usor de facut. Iar daca tot am gasit prune, am si facut o prajitura generoasa. 🙂
Mai multe retete de prajituri vedeti aici.
Ce ne trebuie pentru reteta de prajitura pufoasa cu prune si caramel:
Cantitati pentru o forma rotunda cu diametrul de 28 cm sau dreptunghiulara de 20×25 cm
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -8 oua
- -200 g zahar
- -100 g unt
- -250 g faina
- -1 praf de sare
- -vanilie
- -1 kg fructe
- -100 g nuci, alune, sau migdale - optional
- Pentru caramel
- -250 g zahar
Cum se prepara reteta de prajitura pufoasa cu prune si caramel:
Se sparg ouale si se separa albusul de galbenus. Galbenusurile se bat cu sare si se lasa deoparte. In felul acesta, se va intensifica galbenul natural si prajitura va avea o culoare tare frumoasa. Eu am oua de la gainusele mele, vedeti ce culoare frumoasa au prajiturile mele. 🙂 Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se continua baterea pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa, iar zaharul s-a topit complet.
Untul se amesteca bine si se adauga putin cate putin peste galbenusuri, amestecand continuu, ca la maioneza. Se amesteca albusul spuma cu galbenusurile si se amesteca usor, de jos in sus.
Se adauga vanilia si faina cernuta inainte. In felul acesta, nu se vor forma cocoloase si se elimina si eventualele corpuri straine. Se amesteca usor de jos in sus, cu o paleta, in asa fel incat sa nu iasa aerul din aluat si sa ramana spumos. Vedeti cateva sfaturi despre cum se fac blatul si checul pufoase, fara praf de copt.
Separat se pune zaharul la topit. Se amesteca tot timpul si nu se tine mereu pe foc, se mai retrage din cand in cand, amestecand rapid, pentru ca zaharul sa nu se arda si sa aiba culoarea aurie, placuta. Cand tot zaharul e topit, se tapeteaza repede forma in care se va coace prajitura. Nu am putut face poze acum, trebuie sa va miscati rapid, dar nu e greu sa faci zahar ars.
Eu am topit intr-o tigaie mai urata si apoi l-am turant in forma de copt, din ceramica.
Fructele se taie jumatati (sau felii daca sunt alte fructe) si se pun una langa alta in tava. Eu am pus si cate o migdala in fiecare pruna, se pot adauga miez de nuca, alune sau se lasa doar fructe. Am pus restul migdalelor deasupra.
Se toarna aluatul peste fructe si se niveleaza. Nu se unge forma pe margine cu nimic, se lasa doar zaharul caramelizat.
Coacerea prajiturii cu prune si caramel
Se baga prajitura in cuptorul preincalzit si se coace la foc mediu (170-180 de grade). Nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute. Dupa 30 de minute, se verifica prajitura. Cand este frumos rumenita deasupra, se face proba cu scobitoarea: daca scobitoarea este curata, prajitura este gata.
Imi pare rau ca nu va pot fotografia si mirosul din bucataria mea. 🙂 Doamne, ce arome!!!!
Se scoate din cuptor si imediat se rastoarna pe un platou. Mare atentie sa nu va opariti, sucul din fructe va topi caramelul si va forma un sirop extrem de periculos, care poate arde rau de tot!
Puteti folosi aluatul de pandispan simplu sau cu cacao-vedeti reteta aici, fara unt, exact reteta din 10 oua.
Se lasa la racit si apoi se taie. Nu va pot spune ce gustoasa este, ce amestec de texturi si gusturi are prajitura asta!! Blatul este fin, pufos, o spuma vanilata, cu gust dicret de unt, iar fructele dulci-acrisoare, cu aroma aceea aparte lasata de zaharul caramelizat…
Mai bine fug sa-mi mai tai o felie de prajitura, e gustoasa rau de tot! 🙂 Va las si voua cate o felie, sa gustati, pana cand veti proba reteta 🙂 .
5 COMENTARII
Prajitura este excelenta! Sigur ca o sa pregatesc si eu. Va multumesc pentru reteta!
Doamne ,ce talent ai in expunere , salivezi numai cand citesti … Sigur o sa o incerc si eu .
Multumesc frumos 🙂
Abia astept sa vad rezultatul si sa-mi spui impresiile 🙂
Am și eu cam aceeași rețetă, numai ca nu se face caramelul separat, ci se întinde zaharul pe fundul formei de copt, se așează fructele și se baga la cuptorul preîncălzit. Când se înmoaie fructele se toarnă deasupra compoziția și se baga iar la cuptor pana când se coace blatul
Caramelul se poate face direct in tigaia ceramica sau din sticla. Se pune zaharul pe fundul tavii, se introduce in cuptor la 230 grade Celsius si in cam 15-25 minute caramelul e gata. Timpul depinde mult de cat de aproape este tava de sursa de caldura cat si de grosimea tavii. La prima incercare trebuie urmarit pentru a evita arderea caramelului.