Prajitura cu branza
Prajitura cu branza reteta veche este genul acela de prajitura pe care o faci rar pentru ca e prea buna. E un aluat extrem de pufos, moale, vanilat, cu o crema fina de branza. Gustul e delicat, dulce acrisor, se face usor si place tuturor 🙂
E singura prajitura pe care o fac cu amoniac (bicarbonat de amoniu), pentru ca nu-mi place mirosul acela intepator. Dar pentru ca e atat de buna prajitura asta, suport si o fac asa, cam de 2 ori pe an. V-am spus ca e atat de buna, incat si eu, care nu mananc mult dulce, nu rezist, de cate ori trec pe langa platou, sa nu mai fur cate o prajitura 🙂
Am reteta aceasta de mult, din caietele mamei, iar mama o are de la o vecina care a murit de mult, din Tiglina 3 (unde e Liceul auto acum).
O tin minte pe baba Geta, eram micuta, dar a fost ca o bunica pentru mine si ca o mama pentru mama mea. Ne-a iubit si am iubit-o, tare a mai fost buna si gospodina. Tanti Geta a fost casnica, iar nea Vasile, sotul, era sef-mecanic si pescar amator in timpul liber.
Tare gospodina mai era tanti Geta, iar pentru mama, fata frumoasa si cuminte de la tara, dornica sa invete, a fost un inger! De la tanti Geta si tanti Mitica (verisoara tatalui meu, in casa caruia stateau in gazda) a invatat mama sa gateasca mancaruri de oras, prajituri, sa croseteze dantele. Mama nu avea aragaz, gatea la o lampa mica, pe gaz, daca le mai tineti minte? Mergeam cu mama sa luam gaz pentru lampa, era o lampa emailata, verde 🙂 .
Prajitura cu branza
Dar tanti Geta si tanti Mitica aveau aragaze la butelie si mama facea o data pe saptamana o placinta taraneasca, asa cum invatase la tara, sau o prajitura mai de oras, cum invase de la tanti Geta sau celelalte matusi.
Tin minte si acum cele 2 camarute in care intrai din una-n alta si direct din strada, atat de mici si de saracacioase, dar atat de curate. 🙂 Si cu mirosul persistent de petrol, atunci cand mama gatea.
Vremuri de acum peste 40 de ani, amintiri din mahalalele Galatilor de odinioara… 🙂 Voi ce amintiri aveti din acele vremuri? Eu am si acum sania de atunci, e la mine la tara, in pod. Ne-am dat cu ea eu, fratii mei, copiii mei si ceilalti nepotei, si acum o pastrez pentru copiii copiilor mei. 🙂
Dar sa va povestesc despre prajitura cu branza, nu? 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de prajitura cu branza?
Cantitati pentru o prajitura de aproximativ 1,3 kilograme
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- Pentru blat:
- -4 oua
- -250 g zahar
- -100 ml lapte
- -100 ml ulei
- -1 lingurita amoniac(bicarbonat de amoniu) stins cu otet
- -250 g faina
- -1 praf de sare(cat se ia cu 3 degete)
- -vanilie
- Pentru crema
- -200 g unt
- -300 g branza proaspata
- -100 g zahar pudra
- -vanilie
- -coaja de la 1 lamaie sau portocala(optional)
- -1-2 linguri zeama de lamaie sau portocala(optional)
- Se poate face doar cu vanilie, asa cum prefer s-o fac eu 🙂
- Decor
- -50 g zahar pudra vanilat
Cum se face reteta de prajitura cu branza?
Blatul
Se sparg ouale si se separa albusul de galbenus. Galbenusurile se bat cu sare si se lasa deoparte.
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul si se continua baterea, pana cand zaharul este dizolvat complet si se obtine o spuma tare. Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul, laptele si amoniacul stins cu otet.
Se amesteca albusurile si compozitia de galbenusuri, amestecand usor, de jos in sus. Acum se adauga si vanilia, apoi faina, in ploaie, amestecand de jos in sus 🙂
Vedeti ce aluat spumos am obtinut eu 🙂
2. Coacerea prajiturii cu branza
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava (dimensiunea de 18×23 cm aproximativ), tapetata cu hartie de copt. Se niveleaza si se coace, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute, depinde de cuptor.
In primele 10 minute, nu deschideti cuptorul. Dupa 30 de minute, verificati cuptorul, dar mare atentie: nu inspirati aburul si mirosul din cuptor.
Recomand, fara gluma, sa trageti usor usa cuptorului, dar sa fiti usor intr-o parte, pana iese mirosul intepator, apoi va uitati la prajitura.
Verificati daca e bine coapta, faceti proba cu scobitoarea. Cand e copt blatul, se scoate, apoi se scoate usor si din tava si se pune pe un gratar la racit.
Atentie ca e foarte fragila prajitura aceasta!!!
3. Crema de branza
Se spumeaza untul moale cu zaharul pudra, pana se face o crema fina, apoi se adauga branza proaspata, bine scursa de apa.
Se amesteca iar la mixer sau robot, pana se obtine o crema. Acum se adauga aromele: vanilie, lamaie, portocala… ce doriti. Noua ne place cu vanilie 🙂
Se vede ca am cumparat 2 ditamai recipientele cu pasta de vanilie, de cate 530 ml fiecare, Nielsen Massey. 🙂 Daca-i buna! 🙂
4. Asamblarea prajiturii
Se taie blatul in 2 foi, pe lung, folosind un cutit cu lama lunga. Ideale sunt cutitele cu lama zimtata, acelea pentru paine. Se intinde toata crema pe foaie, apoi se pune deasupra celalat foaie de prajitura.
Deasupra se pune intotdeauna partea care a fost in jos, pentru ca este mai dreapta. Deasupra se pune o greutate (un blat de lemn), ca sa preseze usor prajitura.
5. Asteptarea – partea cea mai grea 🙂
Se lasa minim 4-5 ore sa se inmoaie, ideal este peste noapte. Nu va grabiti, aceasta este genul de prajitura, la fel ca si la Alba ca zapada, care are nevoie de timp, sa se inmoaie blatul, sa se uniformizeze gusturile 🙂
6. Mod de prezentare si servire pentru prajitura cu branza
A doua zi, se pudreaza cu zahar vanilat si se taie cu un cutit bine ascutit. Mare atentie, ca este extrem de fina si se sfarama usor, taiati cu miscari usoare.
Daca doriti, puteti face o glazura deasupra, din ciocolata alba (100 g ciocolata alba topita impreuna cu 100 g unt sau smantana pentru frisca). Va avea un aspect mai festiv 🙂
Arata grozav de frumos, nu-i asa? Daca eu am si oua de curte, de la gainusele mele, galbenul este si mai intens. 🙂 Mirosul neplacut de amoniac nu se mai simte deloc, iar prajitura se topeste-n gura, e tare buna!
Mai multe retete de prajituri – vedeti aici. Veti gasi retete de prajituri ale copilariei (Alba ca zapada, Foi cu miere, rulade, checuri, Alcazar, Regina Maria.. si multe altele), mai vechi sau mai noi, dar si retete de cofetarie (Amandine, Savarine, Boema, Siretul, eclere...)
Nu uitati ingredientul secret:
Presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Pofta buna!
3 COMENTARII
Am facut prajitura, o nebunie, multumesc mult pentru reteta :*
oare cui trebuie sa multumim?tie sau lui D zeu ca ai aparut in viatza noastra????Esti o enciclopedie?????
Lui Dumnezeu 🙂
Multumesc frumos si eu 🙂