Povestea ingredientelor – sarea in bucate
De-a lungul timpului s-au spus multe povesti despre sare, adevarate sau plasmuiri, laudative sau acuzatoare. Cu totii stim povestile lui Creanga si ale lui Ispirescu, fiecare dintre noi ne temem de cate un drob de sare sau iubim sarea-n bucate, nu-i asa? Sunt expresii uzuale, cand cineva se teme excesiv de ceva, ii spunem ca se teme de drobul de sare sau cand se spune despre ceva sau cineva ca este nesarat, este clar ca n-are nici un Dumnezeu, ca pur si simplu nu este bun de nimic. 🙂
Haideti s-o luam cu inceputul, sa va povestesc despre sare ceea ce stiu. 🙂
Sarea sau clorura de natriu (Na Cl) este un mineral compus in mare parte din clorura de sodiu. Sodiul (Na) participa la pastrarea echilibrului acido-bazic si la realizarea presiunii osmotice intraorganice, participa impreuna cu potasiul (K), la ridicarea tonusului organismului prin contributia pe care o are la producerea excitatiilor neuromusculare. Rolul sau in organism este extrem de mare, sodiul contribuind la retinerea apei in organism, ceea ce duce la umflarea tesuturilor si marirea volumului si masei corporale.
Clorul (Cl) este necesar pentru formarea acidului clorhidric (HCl) din sucul gastric, necesar digestiei alimentelor, stimuleaza secretia salivei, participa la transportul oxigenului si al bioxidului de carbon (respiratia), la eliminarea pe cale renala a ureei si a acidului uric rezultati din metabolismul azotat.
Sodiul, alături de potasiu, este unul dintre cei mai imporanți electroliți din organism.Interacțiunea complexă dintre acești cationi, menține balanța lichidului dintre celulele corpului nostru. Acest lichid, în funcție de componența sa, exercită sau nu o presiune asupra celulelor. De exemplu, deshidratarea celulelor duce la moartea acestora, cauzată de ruperea membranei. Pe de altă parte hidratarea excesivă duce la umflarea celulelor.Dacă celulele sunt supra-saturate de lichid, avem și o presiune care se răsfrânge asupra vaselor de sânge. Astfel, vasele se dilată puternic și nu mai fac loc sângelui să treacă.Acestea afectează puternic tensiunea arterială, nefiind o surpriză pentru nimeni că o dată cu excesul de sare, apar și problemele cardiovasculare.
Importanţa sării a fost recunoscută de romani care au numit-o „harul pământului”. La începutul secolului al XX-lea, în Tibet şi Mongolia moneda de schimb era sarea. Privaţiunea de sare era considerată în Borneo ca o pedeapsă mare, de vreme ce jurământul în faţa justiţei suna astfel: „Bucatele mele să fie distruse, să-mi piară animalele şi să nu mai gust niciodată sare, dacă nu spun adevărul“. În Vechiul Testament legea mozaică cerea ca sarea să fie adăugată la toate animalele care erau arse în cadrul sacrificiilor rituale. În Noul Testament (Matei), Isus spune: „Căci tu eşti sarea pământului”, pentru a arăta discipolilor cât de preţioşi îi erau, iar această expresie este folosită astăzi în mod comun pentru a descrie o persoană valoroasă pentru societate. Conform evangheliilor, Isus cere discipolilor săi „Aveţi sare întru voi şi trăiţi în pace unii cu alţii.“ (Sfânta Evanghelie după Marcu, 10, 50). Arabii obisnuiesc si acum sa spuna, atunci cand exista relatii cordiale, de prietenie si respect: „este sare intre noi”, iar persoanele neloiale sunt numite „necredinciosi ai sarii”.
Sarea este de mai multe tipuri in functie de modul de extractie si de prelucrare. Sarea marina se obtine prin evaporarea apei de mare, mai exista sare de mina, care se extrage direct din pamant. Este sare fina, extrafina sau mare, sare prelucrata si purificata sau cu adaos de iod, sare afumata, sau cu multe alte adaosuri (patrunjel, condimente, vanilie, verdeturi etc). Este de mai multe culori, de la alb sclipitor, negru, gri, albastra, roz, rosie etc in functie de locul din care se extrage. Se spune ca cea mai pura si mai sanatoasa sare este sarea roz de Himalaya.
Sarea bruta, mai este folosita la SPA-uri, pentru bai de sare, sunt renumite statiunile din intreaga lume cu ape termale, saline. Apele saline trateaza diferite afectiuni precum reumatismul, obezitatea, circulatia periferica deficitara, diferite afectiuni ale coloanei, ale plamanilor, ale pielii si multe altele. In unele mine de sare sunt amenajate sanatorii pentru tratarea diferitelor afectiuni, in special a bolilor de plamani.
Va recomand ca atunci cand faceti baie in cada, sa adaugati un pumn de sare bruta (sare de muraturi), cateva picaturi de ulei esential de care doriti si 1 lingura de ulei de masline sau argan. Stati in cada relaxati 10-15 minute, apoi va spalati si va clatiti foarte bine. O sa va simtiti extrem de relaxati, iar pielea va fi parfumata si fina.
Pentru muraturi este recomandata sarea bruta, de mina si nicidecum sarea prelucrata sau sarea marina, altfel muraturile vor fermenta. Orice leguma sau carne, daca este pusa la sare, la saramura (1 lingura de sare la 1 l de apa), rezista mult mai bine, timp indelungat. Si inca un lucru pe care putini il stiu: sarea nu distruge vitaminele din legume, asa cum le distrug conservantii din comert sau aspirina. Conservati legume cu sare fara teama si fara alte adaosuri, se vor mentine perfect. (Vedeti retetele mele de conserve pentru iarna.)
Truc: la cafea adaugati 1-2 granule fine de sare, extrem de putin, dar veti observa ca aroma va fi mult mai intensa. 🙂
Pe scurt si la final, sarea este sanatoasa pentru organism daca nu este rafinata si prelucrata excesiv si daca se consuma in cantitati rezonabile. Din pacate alimentele din comert contin cantitati foarte mari de sare, de aceea este recomandat gatitul in casa, cat mai natural, fara adaosuri de vegeta, bulion, supe la plic sau altele asemenea din comert, care contin foarte multa sare. Preparatele din carne si conservele din comert contin foarte multa sare.
Orice mancare, chiar si dulciurile, daca se adauga putina sare, capata un gust mai bun, sarea are rolul de a„fixa” gustul, dar in cantitate rezonabila. De aceea in curele de slabire si in diverse diete sarea este interzisa, pentru ca retine apa in organism.
Deci, la fel ca orice altceva, sarea in consum moderat este o minune, un dar al naturii, in exces este boala curata. 🙂
Cu acest articol particip la proiectul „Povestea ingredientelor” initiat de Daiana si Cosmin. Mai multe articole despre acest subiect veti putea gasi pe blog la Andra, organizatoarea paradei de luna aceasta.
4 COMENTARII
Bun articolul
Sarea semnifică elementul conservator,purificator sau un condiment. în Orient ea mai semnifică un angajament de loialitate,prietenie sau credincioşie, care însoţeşte o făgăduinţă.
Multumesc frumos 🙂 , o sa-l mai adaptez, o sa mai revin asupra lui putin 🙂
Cu placere ,nu de mult am citit semnificatia sarii din Noul Testament ,de acolo am citat .
Sunt foarte multe de spus despre sare 🙂