Placinta cu leurda sau urzici
Placinta cu leurda si urzici, cu aluat dospit, foarte pufoasa sau cu foi fine – o reteta minunata, de primavara. Se poate face de post sau de dulce (cu oua si branza) si este absolut minunata in orice varianta. Aceasta placinta se poate face la fel si cu spanac, stevie, frunze de sfecla sau loboda.
E minunata!
Reteta este extrem de simpla si nu necesita mare inginerie. Am framantat un aluat simplu de paine astazi, am copt cateva turte in tigaie – vedeti reteta si am facut si o paine, dar si o foaie de placinta cu leurda si urzici.
Ce ne trebuie pentru reteta de placinta cu leurda si urzici:
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- Pentru aluat:
- -250 g faina
- -2 g drojdie uscata sau 8 g drojdie proaspata
- -100 ml apa calduta
- -1 praf de sare
- -1-2 linguri ulei pentru framantat
- Umplutura de post:
- -600 g urzici sau leurda…
- -1 ceapa
- -2 linguri ulei
- -sare
- -piper
- Umplutura de dulce:
- -500 g leurda, urzici sau spanac…
- -1-2 oua
- -200 g branza proaspata sau telemea, cascaval..
- -sare
- -piper
Cum se face reteta de placinta cu leurda sau urzici?
Aluatul placintei cu urzici sau leurda
Se cerne faina intrun castron, se adauga sarea si drojdia, apa calduta si se framanta, adaugand uleiul cate putin, pana cand se obtine un aluat elastic si potrivit de tare, sa se desprinda de mana. Vedeti aici cateva sfaturi despre secretele aluatului dospit. Se acopera aluatul cu folie de plastic si un stergar si se lasa la dospit, in loc cald.
2. Umplutura pentru placinta cu leurda sau urzici
Placinta cu leurda sau urzici de post:
Se taie ceapa marunt si se inabusa in ulei intro tigaie, pentru 10 minute, pana se inmoaie. Urzicile sau leurda se oparesc in apa cu sare (la 500 ml apa se adauga jumatate lingurita de sare), apoi se clatesc rapid cu apa rece, se scurg bine si se toaca. Se amesteca ceapa inabusita, urzicile sau leurda, cu sare si piper.
Placinta cu leurda sau urzici de dulce:
Urzicile ( sau leurda, spanacul, stevia, sfecla etc.) oparite, tocate si bine stoarse se amesteca impreuna cu oua, branza sfaramata, sare si piper, dupa gust.
3. Cum se modeleaza placinta cu leurda sau urzici:
Se intinde o foaie din aluat dospit, apoi se pune umplutura si se ruleaza. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt/ulei, in forma de sul drept sau rasucita ca un melc, dupa dorinta.
Daca doriti, puteti face foi fine ca la strudel, vedeti reteta aici.
4. Coacere
Se lasa la crescut 15-20 de minute, apoi, se unge cu ou (daca e de dulce) si se coace in cuptorul preincalzit, la 180 de grade (treapta medie pentru cuptoarele cu gaz). Se verifica placinta dupa 30 de minute. Coacerea dureaza cam 30-40 de minute, in functie de cuptor.
5. Mod de prezentare si servire la placinta cu leurda sau urzici:
Cand este coapta, se scoate placinta, se acopera cu un servet curat si se lasa sa respire 20-30 min, apoi se taie. Daca se taie cand este fierbinte, se va sfarama.
Este extrem de gustoasa, de post sau cu branza, se poate face cu orice: spanac, urzici, leurda, loboda rosie sau verde, macris, frunze de sfecla, salata verde etc.
Mai multe retete de placinta dulce sau sarata vedeti aici (cu branza, carne, fructe).
Nu uitati ingredientul principal: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete 🙂 <3
Pofta buna!
4 COMENTARII
Cât de bine şi cât de îmbietor arată! Vai, aş mânca trei bucăţi cât ai clipi. :)))
La noi leurda se foloseşte mai rar, mai des usturoiul, dar e tare bună şi sănătoasă, asemenea urzicilor, care nu ne lipsesc niciodată la început de primăvară.
Faină treabă!
Multumesc frumos, parinte 🙂 <3
[…] Placinta cu leurda sau urzici […]
[…] precedentPlacinta cu leurda sau urziciArticolul următorCiorba de potroace de postGina BradeaSunt Gina, un sagetator complet (sagetator cu […]