Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica

Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica, facuta cu foi de placinta din comert. Se face imediat si e tare gustoasa. Reteta video pas cu pas.

Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica
Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica

Placintele fac parte din amintirile culinare cele mai dragi ale copilariei mele. Moldrogeanca fiind, cu rude si bunici pe ambele maluri ale Dunarii (Moldova si Dobrogea), nu aveam cum sa nu le indragesc. Inchid ochii si vad aievea „tavalele” cu placinte ale bunicutei moldovence: tavi negre, mari, pline cu placinte facute din aluat dospit, cu branza dulce sau sarata, mere, dovleac, varza, prune, visine. Sau genialele turte prajite in ulei sau cele coapte pe plita.

In ce fel abureau si in ce hal puteau sa miroasa cand le scotea din cuptor. Le cocea in cuptorul cu lemne mare, de afara, sau in ,,cuptiorasul de la soba”. Preferata mea era placinta ciobanului, invartita cu branza si jumari, facuta cu branza framantata si muuuulte jumari 🙂 Pai cand rasuceau bunica sau mama aluatul si vedeam cat de pufos este, va dati seama ca-mi bagam si eu manutele acolo! Si furam din umplutura de branza, gustam vartos, ca prea buna mai era!

Iar in Dobrogea, bunicuta si matusile coceau placinte facute cu foi subtiri, atat de subtiri de citeai ziarul prin ele, vestitele placinte dobrogene cu branza dulce sau sarata, cu carne, ciuperci, spanac, dovleac, mere sau chiar peste. Ce sa mai spunem de ,,suberec” si ,,cherdele”. Placinte stropite din belsug cu iaurt sau lapte batut 🙂 Aveau in pod ciuperci uscate, mere, pere si prune uscate si iarna faceau placinte. Dumnezeule, imi ploua-n gura de pofta! 😀

Chiar daca nu sunt acum in Romania, imi fac acasa branza proaspata, cu lapte din comert, asa cum il gasesc. Si am marele noroc sa am in curte 2 cuptoare cu lemne, unul mare din caramida, dar si unul mic, din tabla-cel in care am copt acum placinta.

Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica

Da, stiu sa fac tot felul de placinte, una mai buna decat cealalta, stati cu ochii pe mine ca mai urmeaza RETETE VIDEO DE PLACINTE 🙂

Retetele mele de placinte le gasiti AICI. Veti gasi si reteta video la foile fine de placinta dobrogeana, dar si placinta cu dovleac, mere, branza dulce sau sarata, placinta cu iaurt, placinte cu spanac sau stevie leurda sau varza.

Ingrediente pentru reteta de placinta cu branza dulce si stafide

Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica

Rating 

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Placinta cu branza dulce si stafide reteta clasica 1 - Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica
Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica, facuta cu foi de placinta din comert. Se face imediat si e tare gustoasa. Reteta video pas cu pas.
Ingrediente
  • -1 pachet foi de placinta din comert
  • -1,5 kg branza proaspata sau urda
  • -6-8 oua
  • -coaja de la 1-2 lamai sau 1 lamaie si 1 portocala
  • -vanilie sau alte arome dupa dorinta
  • -150 g unt sau 100 ml ulei
  • -300 g zahar
  • -100 g stafide
  • -1 lingura zahar pudra pentru decor

 

Mod de preparare si servire pentru reteta clasica de placinta cu branza dulce si stafide

Mai departe va invit sa vedeti reteta video pas cu pas. Veti vedea tot ce fac eu si-mi veti auzi si glasul dulce de moldrogeanca 🙂

Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete <3

Daca vreti sa faceti foile acasa, din aluat dospit, aveti reteta aici:

Aluat dospit pentru placinta, reteta veche, traditionala, moldoveneasca
Aluat dospit pentru placinta, reteta veche, traditionala, moldoveneasca

Acum sa va vad: va provoc sa probati reteta si sa reveniti cu poze si comentarii. Sunt mereu aici, la doar un click distanta si raspund cu mare bucurie la intrebari. Gatim impreuna bunatati simple si gustoase.

Sa facem cunoscuta peste tot bucataria simpla romaneasca, asa cum gateau mamele si bunicile noastre!

Lasati-mi dedesubt comentarii, laudati-ma sau criticati-ma, cum considerati ca merit. Sa stiu ca ati trecut pe la mine, prin aceasta casuta virtuala. Raspund la intrebari si-mi place sa stau de vorba cu prietenii mei <3

Iar daca va place ceea ce fac, ma puteti rasplati si sa distribuiti retetele si pentru prietenii vostri 🙂 Va imbratisez cu mult drag <3

Pofta buna!

 

Reteta acesta de placinta cu branza si stafide a fost incercata si de catre cititorii nostri:

Placinta cu branza si stafide Raluca Mindoiu 150x150 - Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Placinta cu branza dulce si stafide, reteta clasica
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

36 comentarii

  1. Buna seara . Va urmaresc cu drag retetele dumneavoastra, chiar am si facut citeva din ele sunt foarte Bine explicite si de o reusita garantata 100%. Bravo va felicit ptr ce faceti . Cind eram copil mincam acele ciubuce din zahar cu diferite dungi colorate, invelite in ciolofan . As vrea si Eu o reteta , cred ca dumneavoastra stiti , mai ales ca ati lucrat in cofetarie. Sigur a ti facut . Multumesc anticipat.

  2. buna ziua. arata foarte bine. imi ploua in gura. va rog spuneti-mi ce foi de placinta folositi. de cate ori cumpar foi sunt lipite intre ele si ma apuca toate cele. multumesc

  3. foarte bune retete….si eu gatesc dupa sfaturile dvs,multe dintre retete semanand f mult cu ale mamei mele…mult succes

  4. Foarte bune retete de toate felurile. Sunt usor de realizat şi constituie o buna sursă de inspirație, oricât de bună gospodină ai fi. Când m-apuca disperarea că nu mai stiu cu ce sa satisfac mofturosii, ma inspira la Gina Bradea. Vă multumesc!

    • Sunt foi de placinta sau pasta filo. Daca sunt prea multe foi, ori mai faceti compozitie de iaurt, ori folositi doar om parte din foi. Eu locuiesc in Italia, sunt 7 foi in pachet. Va orientati in functie de nr de foi din pachet.
      Daca nu va descurcati, imi spuneti cate foi sunt si va ajut eu 🙂

  5. Imi sunteti tare draga, aveti un zambet de om bun,si niste maini de aur,eu am o colectie mare de reviste gastronomice, am avut ani cand eram pasionata sa fac colectii si sa si experimentez f multe retete.Viata m-a facut sa renunt la multe dintre pasiunile mele,dar va urmaresc cu placere de cate ori am ocazia si ma bucur ca tinerele noastre femei si nu numai sunt interesate de ceea ce faceti.Cred ca daca eram in apropiere de dv apetitlul meu nu ar fi scazut de fel,din contra, nici la gatit nici la mancat.Va doresc sa fiti sanatoasa si sa continuati cu periplul acesta minunat !

  6. Buna seara, doamna Gina si felicitari! Moldoveanca adevarata! Gospodina desavarsita! Si pentru ca si eu sunt moldoveanca , va rog sa postati reteta dvs. de poale-n brau. Am si eu una, veche , de la bunica si rasincercata de mama. Sunt curioasa cum le faceti dvs. Respect si sa fiti sanatoasa si iubita! O moldoveanca !

  7. Toate bune si frumoase la tine Gina,dar un lucru nu mi e pe plac,gustul foilor de gata!dece nu faci foi in casa intinse?Eu asa sunt invatata de la mama ,si cred ca nici bunicutele tale dragi nu cumparau foi!ce ar fi sa tragi un video cu placinta adevarata cu foi facute de tine in casa?Explici bine,frumos,linistit pe intelesul tuturor,dar…te rog tine minte ce ti am apus.Numai bine,voce calda si placuta!Vorbesti italiana???Cat ai stat in ITALIA??

  8. Ati folosit pasta de vanilie ? parca asa am inteles eu ,dar ce-i asta si de unde o luati ? Multumesc ! frumoase placinte .

  9. Buna ziua doamna Gina Bradea,
    O intrebare as avea la reteta clasica de placinta cu branza dulce si stafide:
    putem pune miere in loc de zahar? Se stie ca zaharul este otrava pt organism.
    Daca da, ce cantitate de miere in loc de cele 300 g zahar.
    Multumesc frumos.
    Cu stima, Nicolae

    • Buna ziua,
      Da, puteti folosi miere. Puneti 200-250 g si vedeti daca e destul de dulce pt dvstra. Depinde cat de dulce va place.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.