Plachie de peste crap si somn, reteta ca-n Delta
Plachie de peste crap si somn, reteta ca-n Delta, cu peste fraged si gustos, cu sos delicios, cu multa ceapa si ardei, o mancare taraneasca, dobrogeana, care se face simplu. Cum se face plachia de peste? Reteta pas cu pas.
Cea mai buna plachie de peste este cea facuta la ceaun pe soba sau la pirostrie, cu peste proaspat: caras, crap, lin, sanger si cu legume proaspat culese din gradina. Iar daca pestele l-ati prins cu manuta personala… e si mai buna plachia, nu-i asa?
Gatesc pestele in fel si chip, doar sunt pe jumatate dobrogeanca. Fac o ciorba de peste, o zacusca sau o scordolea de te lingi pe degete pan-la coate si genunchi. Dar ce conserve din peste fac: marinat in otet, in ulei sau in sos tomat – vedeti retetele aici.
Mai vreti sa mai povestim despre crapi si stiuci umplute, sarmale, perisoare si chiftele din peste, saramura sau peste la cuptor? De toate fac, minunatii gustoase si savuroase.
Va invit sa rasfoiti retetele mele cu peste aici.



Ce ingrediente folosim pentru reteta de plachie de peste?
Ingrediente pentru 4 portii

- 600 g de peste proaspat
- faina alba
- 1 ardei gras mare
- 500 g de ceapa
- ulei pentru prajit
- sare
- 2 linguri de bulion
- ardei iute uscat sau piper
- 1 frunza de dafin
- cimbru uscat
- 4-5 catei de usturoi
- 50 ml de vin alb sec sau 1 lingura de otet
- patrunjel verde
Cum se face reteta de plachie de peste?
Puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti mai jos reteta video, unde puteti vedea indeaproape cum prepar totul.
Reteta video
Pregatim pestele pentru prajit
Presaram pestele cu sare si il lasam sa stea pentru 15-20 de minute, in felul acesta, cum spun pescarii, pestele se „indulceste”.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Punem faina alba pe o hartie de copt, tavalim pestele prin faina.
Punem pestele in tigaie, sa se prajeasca. Daca sunteti celiaci, nu folositi faina, il prajiti direct in ulei. Intoarcem pestele pe ambele parti, nu il lasam sa se rumeneasca de tot.
Cat timp se prajeste pestele, taiem legumele.
Scoatem pestele pe servetele absorbante, pentru a scapa de surplusul de grasime.
Pregatim sosul de legume pentru plachie
Intr-o tigaie punem 30-40 ml de ulei, adaugam ceapa si ardeiul, lasam la foc iute timp de 2-3 minute. Adaugam si putina sare, aceasta va ajuta sa scoata apa din legume.
Adaugam putina apa fierbinte, lasam sa se inabuse legumele.
Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam 1-2 linguri de bulion sau rosii proaspete taiate cubulete, putin ardei iute uscat sau piper, 1 frunza de dafin, cimbru, cateii de usturoi taiati felii.
Daca mai este nevoie, mai adaugam cate putina apa fierbinte, ca legumele sa fiarba bine.
Pregatim un vas termorezistent sau o tava, rasturnam in acesta sosul cu legumele gatite. Mai potriviti gustul de sare si piper, in functie de cum va place.
Adaugam in tava si vinul, apoi asezam pestele deasupra si mai apasam putin, sa intre in sos.
Punem plachia la cuptor
Punem totul la cuptor, doar cat sa se rumeneasca putin si sa se imprieteneasca toate aromele. La cuptor, cu focul maxim, timp de 10-15 minute.
Se scoate din cuptor, se lasa cateva minute sa respire, apoi se presara verdeata tocata deasupra.
Este la fel de buna fierbinte cu mamaliguta calda – reteta aici.
Merge la fel de bine si cu paine – reteta aici.
Nu-i asa ca nu este greu de facut? E o mancare atat de savuroasa, cea mai buna plachie de peste. Puteti sa incercati si alte retete de pe blogul meu, va recomand si reteta de bors de peste, dar si cea de salata de icre. Iar un alt deliciu pe care vi-l recomand sunt icrele prajite:
Asta este totul, reteta noastra este gata, va invit cu drag si pe voi sa incercat aceasta reteta si de abia astept sa reveniti pe blog, sa ne spuneti cum a iesit. Stati aproape, mai pregatesc mult alte retete delicioase pentru voi.
Spor la gatit!
Pofta buna, retete cu Gina Bradea