Pizza de post
Pizza de post, clasica si crocanta, sau calzone – portofele moi si pufoase!!! Aluat cu exterior usor crocant si pufos la interior, cu umplutura din tot felul de legume si condimente, dupa preferinte sau buzunar: pizza cu ceapa, pizza cu dovlecei, vinete, ardei gras, porumb, ciuperci, masline… mai dulce sau mai picanta, dupa gust.
Ah, ce buna e!!!

Ce ne trebuie pentru reteta de pizza de post?
Cantitati pentru 1 pizza. Eu cand framant fac de obicei de 10 ori reteta, fac mai multa pizza cand aprind cuptorul din curte, cel cu lemne. Daca fac la aragaz, fac de 4-5 ori dozele din reteta, adica folosesc 1,2-1,5 kg de faina.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 1

- Pentru aluat:
- - 300 g faina
- - 1 pliculet drojdie uscata
- - 30 ml ulei de masline
- -1 lingurita rasa zahar
- -200 ml apa calduta
- - sare
- Pentru sos:
- -100 ml suc de rosii gros
- -piper-cat se ia cu 2-3 degete
- -busuioc proaspat 4-5 frunze sau ¼ lingurita uscat
- -sare
- Umplutura dupa gust:
- Cepa verde sau uscata
- -porumb
- -dovlecei
- -rosii
- -ardei gras
- -vinete
- -masline
- -ciuperci etc
Cum se face reteta de pizza de post?
Prima data se framanta aluatul si se lasa la dospit 40-50 de minute. Vedeti aici cum se face aluatul de pizza, cu toate secretele.

Mai jos va spun cum se fac diferite tipuri de pizza de post:

1. Pizza cu ceapa verde sau uscata:
Ceapa se taie felii, se presara cu sare si piper, se adauga si foarte putin ulei si se lasa deoparte 10-15 minute. Nu se caleste, sarea si uleiul o vor inmuia si nu se va arde-secret aflat de la un pizzaiolo italian. 🙂
Daca doriti, puteti cali usor ceapa, cu 1 lingurita de ulei, pana se inmoaie, apoi adaugati 1 lingurita de pasta de tomate, sare si piper. Dar va garantez ca ceapa cruda, asa cum am spus mai sus, e minunata! Mai puteti adauga si masline taiate felii 🙂
2. Pizza cu vinete sau dovlecei:
Se aleg vinete sau dovlecei subtiri si se taie felii fine. Se presara cu putina sare si se lasa deoparte 10 minute. Se scurge apa lasata, se presara cu piper si se adauga si 1 lingurita de ulei. Se amesteca bine.
Truc:
Pentru un gust senzational de bun, pisati 1-2 catei de usturoi foarte fin si amestecati cu 1 lingurita de ulei de masline. Turnati peste vinete sau dovlecei si amestecati. NU VA PUTETI IMAGINA CE BUNATATE ESTE!!
3. Pizza cu ciuperci
Se spala bine ciupercile, fara partea cu pamant de jos, se taie felii, se adauga sare, piper si putin ulei si se amesteca. Se poate adauga si un catel de usturoi pisat.
4. Pizza cu legume
Se folosesc orice legume aveti in casa: ardei, porumb, cartofi prajiti daca au ramas, vinete, dovlecei, ceapa, fasole verde. Nu va temeti sa experimentati, sa adaugati de toate.
5. Pizza picanta
In sos se adauga mai mult piper si ardei iute, iar la umplutura dorita (ceapa, dovlecei, vinete, porumb, masline, rosii, ardei) se adauga felii de ardei iute.

Cum se face pizza de post?
Se intinde aluatul, pe blatul presarat cu faina, gris sau malai, se unge cu sos (se amesteca sucul de rosii si condimentele) si deasupra se pune umplutura dorita. Se poate face pizza mare, clasica, 28-30 cm diametru sau mai micute, cat palma, asa cum le-am facut eu acum.
Avantajul este ca sunt portii individuale si se pot lua usor si la pachet, se pot aseza pe masa frumos.
Sunt grozave si daca aveti musafiri. De multe ori am facut mini-pizza de post cand am avut musafiri, chiar daca nu era post.
Sunt foarte apreciate si ieftine 🙂

V-am dat o idee minunata, nu-i asa? 🙂
Se poate lasa pizza asa sau se impatureste ca un portofel – pizza calzone – vedeti aici exact cum se face.
Daca veti modela pizza cu faina, pizza va fi moale, daca veti modela cu gris sau malai, aluatul va fi usor crocant in exterior.
Daca veti lasa pizza normala, foaie intinsa, pizza se va intari, va fi mai crocanta. Daca veti alege parte tip portofel-calzone, pizza va fi moale, umplutura suculenta si cremoasa.
Portofelele sunt grozave si la serviciu sau la scoala, sunt ca un sandvis umplut. Cand nu este post, pizza calzone se poate unge cu ou, se poate presara cu seminte.

Noi facem ambele variante. Mie-mi place sa fie aluatul crocant, sotul vrea sa fie moale. In schimb, cand coacem la cuptorul cu lemne, e mai usor cu portofelele, pentru ca noi coacem pe vatra si sunt mai usor de manuit. 🙂
Se coc imediat in cuptul preincalzit, la temperatura medie spre mare, cam 200-220 de grade Celsius. Tineti cont ca maxim sunt 250 de grade Celsius la cuptor.
Coacerea dureaza cam 10-15 minute maxim, depinde de cuptor.

E bine sa le lasati 10 minute sa se odihneasca si apoi puteti sa le savurati cu multa pofta. Sunt minunat de gustoase!!! Tropaiam de nerabdare, va dati seama ce miros este? De fum, de foc cu lemne, de paine calda, se umplutura aromata. Am muscat repede dintr-o bucata de pizza 🙂
Ce frumos este aluatul, vedeti? Crocant in exterior, pufos si moale in interior. Da, la un blat atat de subtire, se poate. Priviti:
Eu fac mai multa pizza, va dati seama ca daca aprind cuptorul mare, nu-mi permit sa ard lemnele pentru 1 pizza. 🙂 Dupa ce se raceste bine, pizza o tai si o bag in congelator. Dezghetam cand vrem pizza.
Acum am facut putina, s-a mancat. Ramasesera 2 bucati dimineata si le-au mancat sotul si Totos. 🙂
Ce bine arata o pizza calzone de post! Ce aluat moale si pufos si ce umplutura suculenta si cremoasa!
In stanga e cu vinete, in dreapta cu ceapa, dovlecei si rosii:
Nu uitati ingredientul principal:
Indiferent ce gatiti, presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate 🙂 !!
Va las cate o bucata de Pizza de post, sa vedeti cat de grozav de buna este!!! O minunatie!!!
Pofta buna!
15 COMENTARII
Delicioase!
Nu prea tin post, uneori nu inteleg ideea de a avea retineri de la anumite produse alimentare din pricina religiei. In schimb, gasesc pizza asta ca fiind mai sanatoasa decat celelalte. Lipseste carnea, pe care oricum as fi evitat-o, deci singurul inconvenient pentru o persoana care tine la dieta ar fi doar blatul. Oricum, la textura arata bine, gustul cred ca e unul de pizza normala, adica foarte bun.
Bune acum, în postul Crăciunului… 🙂
La noi în israel nu se mănâncă lactate și carne la aceeași masă…f practic.
acum fac. Anunț cum a ieșit …
Abia astept!! Vezi si reteta de stiuca umpluta, la voi e traditionala de Revelion 🙂 . Si sa-mi spui cum se simte baiatul 🙂
A ieșit așa bună ca a dispărut!
Adaosul de griș sau mălai chiar ca ajuta.
Gata,i-a trecut…asa ca a păpat o bucată maaaare!!
Sărut-mâna pt tot!!!
(Dimineață le-am făcut clătite pufoase….le-au făcut dispărute și pe ele)
Felicitari! Ma bucur mult. 🙂
Dacă aș ști cum se spune știucă în ebraică ar fi bine…dar fac eu ceva…am eu o pilă(dvs) care îmi da ideii…
Doamna GINA sa explicati va rog si cum se da focul la cuptorul cu lemne,cand se da painea in cuptor,etc
Aluatul meu a iesit crocant, prea crocant. E mancabil, nu zic, dar ciudat de uscat. E drept ca nu a fost incalzit cuptorul in prealabil, dar nu stiu daca asta i a cauzat 🙁
L-ai copt prea mult. Cuptorul e bine sa fie incalzit inainte, da. Pizza nu se tine mult in cuptor, de-asta s-a uscat.
Eu nu tin post, dar sunt vegana; cascavalul e foarte nesanatos oricum. Ma bucur sa gasesc aici retete fara produse animale, multumesc! Am sa incerc pizza dupa retetele acestea, in trecut nu mi-a iesit, se inmuia aluatul de la legume. Sper sa reusesc.
[…] Pizza de post […]
[…] Pizza de post […]
[…] Pizza de post […]