Piscoturi de sampanie – Piscoturi Savoiardi

Reteta de Piscoturi de sampanie, Savoiardi , este una dintre acele retete vestite, vechi, cu origini nobiliare certe. Mai intai o sa va spun cate ceva despre minunatiile acestea, apoi va dau reteta 😀 .

Piscoturi de sampanie, Savoiardi, sunt piscoturi fine, aerate, casante, usor crocante si in acelasi timp spumoase. Provin din regiunea Savoia(in italiana se numesc biscotti savoairdi– biscuiti savoiarzi), in engleza sunt numiti lady fingers, datorita formei lor de deget, iar in Franta sunt numiti biscuits boudoairs (biscuiti de budoar) . Se presupune ca reteta a fost creata in secolul XV, la curtea ducelui de Savoia, in cinstea unei vizite a regelui Frantei. Sotia ducelui, a cerut atunci bucatarilor sa creeze un desert special, ca sa-si impresioneze sora (Jeanne de Bourbon), regina Frantei (1338-1378). Aceste piscoturi au devenit favoritele tinerilor nobili si erau oferite ca un simbol culinar al regiunii Savoia.

Au devenit extrem de populare in toate regiunile italiene, in Sardinia fac parte din „tradizioni dolciaria artigianale” (dulciuri traditionale facute in casa, handmade) si se numesc pistoccus de caffè. In zilele noastre, in mod industrial se fac la Venetia. 🙂

Se folosesc la diferite deserturi gen Tiramisu – vedeti reteta aici (trage-ma sus in italiana, cu accent pe u) sau la diferite alte deserturi. In Romania se numesc Piscoturi de sampanie si inainte de Revolutie, era de mare fita sa primesti invitatii la o petrecere, nunta, cu o cupa de sampanie si un platou cu piscoturi de sampanie.

Desi au „sange albastru” si un istoric regal, aceste Piscoturi de sampanie, Savoiardi se fac extrem de simplu, din doar 3 ingrediente: oua, zahar si faina. Va suna cunoscuta combinatia? Va las sa mai fierbeti nitel in suc propriu, dar va mai spun si ca mamele noastre faceau mereu asa ceva, dar coceau in tavi de chec 🙂  si il numeau pandispan. 🙂

 

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Daca v-am starnit curiozitatea, sa va spun reteta la Piscoturi de sampanie, Savoiardi. Este reteta care se facea in laboratoarele de cofetarie in anii “80, este reteta pe care am invatat-o si eu in scoala. Eu aveam in caiet reteta pentru 2,5 kg de piscoturi, dar am impartit la 4.

Deci va dau cantitatile pentru  600 g de piscoturi (au iesit 620 g 🙂 ), am copt 3 tavi normale de cuptor.

Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Rating 

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Piscoturi de sampanie savoiardi pofta buna cu gina bradea 1 - Piscoturi de sampanie - Piscoturi Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi, piscoturi fine, usor crocante, folosite ca atare sau la deserturi gen Tiramisu.
Ingrediente
  • -6 oua
  • -300 g zahar tos
  • -325 g faina
  • -45 g zahar pudra (pentru decor)
  • -1 praf de sare-cat se ia cu 3 degete
  • -vanilie (semintele de la 1 pastaie de vanilie

 

Se sparg ouale si se separa albusul de galbenus. Galbenusurile se bat cu sare si se lasa deoparte, sa se intensifice culoarea. Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul si se continua baterea, pana cand zaharul este dizolvat complet, iar albusul este ca o bezea, tare, lucios, are tinuta (isi mentine forma).

 

Trucuri pentru cele mai bune piscoturi de sampanie:

De la cofetari batrani, invatate la laboratorul de cofetarie mare, din Galati (cel de la Patinoar, da 🙂 ).

– Se pune hartie de copt intr-o tava, se pune zaharul se intinde sa fie strat subtire in toata tava si se baga la cuptor, la foc mediu. Se lasa cat sa se infierbante zaharul, fara sa se topeasca. Se adauga treptat peste albusul batut, se bate incontinuu, si fiind fierbinte, se topeste imediat. 🙂

– Se adauga o lingurita de suc de lamaie, iar acesta va ajuta ca bezeaua sa-si mentina forma.

Se amesteca albusul, galbenusul, faina si vanilia, usor, de jos in sus, in asa fel incat sa nu ramana cocoloase, dar aluatul sa fie omogen.

Alt truc de cofetarie:

Se amesteca acum cu mana, nu cu paleta, pentru ca amestecul va fi mult mai fin si nu vor fi cocoloase (aglomerari de faina deloc).

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

 

 

 

 

 

Uitati-va ce aluat frumos a iesit, ce aerat si fin este. E mai dens decat aluatul clasic de pandispan, pentru ca are mai multa faina si mai mult zahar.

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Se pune aluatul intr-un pos cu dui (varful rotund, fara zimti), sau punga la care se taie varful, si se fac bastonase, cu ambele capete usor mai accentuate, pe tava tapetata cu hartie de copt.

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Bastonasele trebuie sa fie lungi de 14-15 cm si late cam de 1 cm. La copt vor mai creste, isi vor dubla volumul. Se pudreaza foarte bine cu zahar farin pe deasupra, iar surplusul, se sufla. Suflati pe geam undeva, ca sa nu faceti toata bucataria numai zahar pudra. Acum e momentul sa urmariti vecina de dedesubt, poate se mai indulceste asa, daca-i suflati ceva zahar. :))

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

E foarte importanta pudrarea aceasta, pentru ca zaharul pudra va „cimenta” si va mentine aluatul strans, piscoturile isi vor mentine forma si nu se vor labarta. Cofetarii batrani vedeau imediat, din ochi, daca au fost pudrate sau nu piscoturile. Am luat ceva scatoalce dupa cap pentru treaba asta, asa ca acum va cicalesc si eu pe voi. 🙂 Si acum le vad si eu la altii. 😀

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Se coc la foc mediu (180 de grade), timp de 8-10 minute, in functie de cuptor. Isi vor schimba culoarea la copt, galbenul va fi mai intens (eu am folosit oua de tara, deci sunt un galben frumos), dar nu trebuie sa fie rumenite. Asa arata coapte, le probati prin apasare cu un deget ca sa va dati seama prima data.

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Se desprind usor de pe hartia de copt, cu mana, dupa ce se lasa sa se odihneasca 10 minute. E suficient sa trageti usor de hartia de copt. Asa arata pe spate:

Piscoturi de sampanie, Savoiardi
Piscoturi de sampanie, Savoiardi

Din cantitatea asta, am copt 3 tavi. Se lasa spatiu intre piscoturi, ca sa aiba loc sa creasca.

Se fac extrem de repede si sunt absolut delicioase. Si pentru ca mai am destule, maine fac un Tiramisu cu cirese si capsune, ca tot am cumparat astazi fructe proaspete. 🙂

Stati pe-aproape. O sa scriu retetele de Siret (am 2 retete), paleuri, spritat, prajituri cu foi Alcazar si Richard, Indiene, Buzdugan, Arici.

Ce alte retete ale copilariei vreti sa mai scriu? Care au fost preferatele voastre? Gasiti multe din retetele copilarie in sectiunea Prajituri-aici.

Pofta Buna!

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de dulciuri » Fursecuri » Piscoturi de sampanie – Piscoturi Savoiardi
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3380

16 comentarii

  1. Ce ma bucur ca exista o reteta pentru piscoturi asa de delicioasa si destul de usor de facut !
    Multumim, draga Gina !!! 🙂

  2. Foarte usoara reteta. Multumim de trucuri…super interesant cu zaharul pudra.
    Astept cu nerabdare siretul si paleurile :D. Si spritatul, bineinteles.
    Am crescut in Micro 38 unde parca se concentrau laboratoarele… si cel de la Patinoar (unde o stiam pe tanti Bita care ne dadea cate o tava de sireturi) si cel din Micro 40 (unde o stiam pe Ionica) si cel din 39 care a ramas dupa revolutie ultimul…pana ce n-a mai rezistat nici el. Ce vremuri…
    Sunteti o comoara de cunostinte. Multumim din suflet.
    Adina

    • Laboratorul de la Patinoar era cel mai mare din Galati. E daramat acum. Grea munca am mai avut acolo 🙁 . Dar am si invatat multe.

  3. Multimim pentru reteta dar am o întrebare: Cum ies 620 gr piscoturi cand doar faina si zaharul fac 670 gr? Mai vin 6 oua, adica încă vreo 400 gr din care se evapora ceva la copt dar totusi… Si mai am o întrebare: Se poate reduce zaharul? Si faina?

  4. Azi am făcut pișcoturile tale. Gustul e desăvârșit. Dar undeva am greșit pentru că nu prea mi-au crescut.
    1. Am uitat să pun zeama de lămâie peste bezea.
    2. Imediat ce am terminat compoziția am fugit la școală să-l iau pe voinicul meu ( eram să uit 😂😂😂, tot uitându-mă pe rețelele tale)
    Aștept să-mi spui unde am greșit.
    Te îmbrățișez cu drag.
    PS. Eu sunt din Tulcea.

    • Buna dimineata, Pusa. 🙂
      Cand vii la Tulcea, ne putem gasi la o cafea. Anul viitor ma mut in jud Tulcea, faci 1 ora pana la mine 🙂
      Acum, la piscoturi: trebuie sa fie aluatul foarte pufos, e aluat de pandispan. Ai amestecat faina cu simt de raspundere si s-a lasat. Sau ai deschis cuptorul imediat, sa vezi ce fac piscoturile 🙂
      Data viitoare facem impreuna pas cu pas. Te invit in grupurile mele de FB- Carte de bucate online si Bunatati de casa

    • Cu cea mai mare placere, Bogdan!
      Te mai astept pe blog, sa incerci si alte retete si sa ne spui cum ti-au iesit.
      Spor la gatit si Pofta Buna!

  5. Buna ziua! imi pare nespus de bine ca am dat peste retetele tale care sunt minunate si pe care le voi incerca treptat pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.