Pate de ficat de porc – reteta traditionala, pate de casa la borcan asa cum se face la taiatul porcului in Maramures, reteta simpla de pasta din carne si ficat, fara smantana. Reteta simpla, scrisa si video.

Pate de ficat de porc - reteta traditionala
Pate de ficat de porc – reteta traditionala

Am cules aceasta reteta din Maramures, de la dna Viorica Verdes, o gospodina extraordinara. Am mai multe retete de la dna Verdes Viorica aici.

Va recomand cozonacul cu nuca si gem de prune (silvoita) ca-n Maramures – reteta aici. Nu va pot descrie cat de savuros este acest cozonac/coarda din Maramures!

Cozonac cu nuca - reteta de coarda ca-n Maramures
Cozonac cu nuca – reteta de coarda ca-n Maramures

Ingrediente pentru reteta de pate de ficat de porc?

Pate de ficat de porc – reteta traditionala
Pate de ficat de porc – reteta traditionala
Pate de ficat de porc – reteta traditionala

Rating 

Pate de ficat de casa de porc reteta traditionala gina bradea 1 700x525 - Pate de ficat de porc reteta traditionala
Ingrediente
  • 2 kg de ficat de porc
  • 2,5 kg de pulpa de porc
  • 1 kg de slanina de porc
  • 6 cepe mari
  • 1 morcov mare
  • 4-5 catei de usturoi
  • Sare
  • 1 ardei iute
  • 3 frunze de dafin
  • Piper boabe
  • Lapte

Mod de preparare pentru reteta de Pate de ficat de porc

Va las reteta video aici, dedesubt daca nu vreti sa cititi reteta scrisa.

Se poate folosi o cratita si sa fierbem totul pe plita sau pe aragaz. Se poate pregati si la slowcooker sau la multicooker.

Eu am preferat sa folosesc o oala sub presiune, pentru ca voi castiga timp. Punem in oala sub presiune carnea de porc taiata cubulete, ficatul taiat fasii, slanina taiata bucati, morcovii taiati, cepele taiate, frunzele de dafin, 1 ardei iute, usturoiul.

Turnam lapte, cat sa fie totul bine acoperit. Eu am folosit 2 litri de lapte, suficient ca sa fie lichidul cam cu 2 cm deasupra.

Punem totul la fiert cat sa dea in clocot, adunam bine toata spuma care se formeaza, apoi punem capacul, reducem focul si lasam sa fiarba timp de 1 ora. Asta pentru oala sub presiune.

Pate de ficat de casa de porc reteta traditionala gina bradea 4 150x150 - Pate de ficat de porc reteta traditionalaPate de ficat de casa de porc reteta traditionala gina bradea 3 150x150 - Pate de ficat de porc reteta traditionalaPate de ficat de casa de porc reteta traditionala gina bradea 5 150x150 - Pate de ficat de porc reteta traditionala

Sfat de la Gina Bradea

Daca folositi o cratita normala, pe aragaz, se fierbe totul la foc mic, timp de 2 ore, pana cand carnea si ficatul sunt foarte bine patrunse. Trebuie sa intre bine furculita in carne si ficat.

In felul acesta va fierbe totul foarte bine. 1 ora din momentul in care da in clocot, dupa ce am pus capacul – la oala sub presiune, este suficient.

Dupa o ora de fierbere, oprim focul si lasam oala sa se raceasca, apoi desfacem capacul si lasam pana a doua zi, sa se raceasca totul foarte bine.

A doua zi scoatem totul intr-o tava, am pastrat si putin din zeama in care au fiert toate. Acum dam prin masina de tocat, cu sita cea mai mica, absolut totul.

Am dat totul de doua ori prin masina, astfel incat sa obtinem o pasta cat mai fina.

Pate de ficat de porc - reteta traditionala

Pate de ficat de casa de porc reteta traditionala gina bradea 7 500x376 - Pate de ficat de porc reteta traditionala

Pate de ficat de casa de porc reteta traditionala gina bradea 9 500x376 - Pate de ficat de porc reteta traditionala

Turnam putin din zeama in care au fiert toate  si amestecam. Adaugam o lingura rasa si jumatate de sare, piper proaspat macinat, cam o lingurita rasa. Mai adaugam din zeama si mai amestecam, pana obtinem consistenta pe care o dorim.

Pate de ficat de porc – reteta traditionala

Vom obtine o textura usor consistenta. Puteti lasa pateul de ficat asa, dar daca doriti sa il faceti mai fin, puteti folosi blenderul vertical pentru o textura mai fina.

Punem pateul de ficat in borcane. Am obtinut 21 de borcane de 300 de grame fiecare. Plus ca mi-a ramas si in catronel ceva, pentru degustare. Daca, Doamne fereste, nu e bun?

Pate de ficat de porc - reteta traditionala

Ce bun e pe paine proaspata, mai ales daca e de casa-reteta aici.

Asa arata painea mea. Va dati seama cum e o felie de paine de-asta, unsa cu pate de ficat si cu ceva feliute fine de rosii proaspete sau gogosari, catraveti in otet? Maaamaaaa! Hai ca inghit in sec, imi fac pofta singura 🙂

Paine de casa, reteta simpla, cu putina drojdie
Paine de casa, reteta simpla, cu putina drojdie

Cum se sterilizeaza borcanele?

Sterilizam borcanele in cratita, pe foc, la bain-marie, timp de o ora. Puteti sa faceti sterilizarea si in cuptor timp de o ora, la 100 de grade Celsius.

Lasam borcanele sa se raceasca incet, acoperim oala cu paturi sau stergare groase.A doua zi etichetam borcanele  si le putem pune in camara. Este bine sa stea undeva la racoare, daca nu aveti o camara racoroasa, pot fi pastrate si in frigider. Se pot consuma in 6, maximum 8 luni.

Sfat de la Gina Bradea

A doua zi verificam daca sunt bine inchise borcanele, daca toate capacele sunt bine trase-n jos. Daca vreun capac nu arata bine, daca este umflat sau nu e bine inchis, imediat schimbam capacul si mai sterilizam o data.

Nu cred ca are rost sa va spun cat este de bun! Mai bine probati reteta, apoi veniti sa-mi spuneti cum v-a iesit 🙂

Va recomand sa vedeti si celelalte retete de preparate din carne si peste pe care le avem aici. Am tot felul de bunatati traditionale sau macelaresti din carne si peste.

retete afumaturi gina bradea - Pate de ficat de porc reteta traditionala

Spor la gatit gustos si sanatos, pentru ca mancarea gatita acasa e cea mai buna!

Pate de ficat de porc - reteta traditionala
Pate de ficat de porc – reteta traditionala

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de afumaturi » Pate de ficat de porc reteta traditionala
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

15 comentarii

  1. Buna rețeta, o sa o încerc, dar cantitatea la jumătate.
    PS.
    V-am tot întrebat, dacă afum peste în același timp cu pui și rulada de porc intra mirosul/gustul de la una la alta? Toate acestea marinate/gatite după ce am citit de la dvs au fost bune. Problema este că am o afumătoare foarte mare și pentru trei pești sau trei găini nu merita munca, trebuie sa le păzesc câteva zile.
    Cu mult drag.

    • Pai v-am mai raspuns la intrebarea asta! 🙂 Da, puteti afuma, dar lasati distanta intre ele, sa nu fie apropiate.

  2. Bună seara ! Am urmat reteta în tocmai, doar ca la mine se simt particule din ficat este înecăcios și nu știu cum sa îl repar 😞 imi puteti da un sfat?

  3. Am dat prin masina de tocat de doua ori. Am bagat blenderul vertical în compoziție, după care am bagat și în robot. Degeaba tot se simte ficatul grunjos. Cred ca se va bucura câinele meu :)) oricum din greșeli învățăm. Sigur am greșit ceva,doar ca nu imi dau seama exact ce.
    Va mulțumesc pentru răspuns!!

  4. Buna seara, va urmaresc si fac din retetele dumneavoastra. Multumesc pentru retete si mai ales pentru ponturi. 🤗
    O sa comand si eu cartile saptamana viitoare cand revin din concediu, daca se mai poate.

  5. Bună ziua. O întrebare vă rog. As putea lasă la o parte ardeiul iute sau e necesar ? În sensul ca nu as vrea sa iasă pateul picant sa pot da și la copii. Mulțumesc

  6. Am facut apte aseara…i-am put unt deasupra si l-am bagat in frigider. Dimineata surpriza….ce sa vezi?….a crescut pate-ul in borcane cu 7 mm peste buza :)))). De ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.