Parmigiana de vinete, reteta clasica italiana
Parmigiana de vinete, reteta clasica italiana (parmigiana di melanzane) este un fel de musaca de vinete cu branza, o reteta extrem de cunoscuta si apreciata in Peninsula. E un fel de musaca, straturi fragede de vinete, sos de rosii, parmezan si branza ( mozzarella, caciotta sau Ementaller), totul copt la cuptor. O nebunie de gusturi!! Nu va puteti imagina cat de gustoasa este imbinarea dintre dulceata vinetei, aciditatea rosiilor si savoarea branzeturilor. Calda, totul e moale si se intinde intrun mod savuros, iar rece, se vad straturile de vinete, rosii si branza, toate gusturile sunt perfect armonizate….
Parmigiana de vinete e o reteta care provine din zonele rurale ale Italiei, Emilia Romagna, Campania si Sicilia. Desi numele acestui preparat pare sa fie dat de parmezanul folosit in mod generos, numele de ,,PARMIGIANA” (parmiciana) vine de la aspectul sau stratificat, care seamana cu persianele (jaluzelele) din lemn care sunt la geamurile caselor italiene. Patria adevarata si incontestabila a retetei de Parmigiana de vinete este Sicilia, provincie fierbinte din josul Italiei-in talpa cizmei. O zona cu bogate traditii nu doar culinare, in aceasta zona totul se respecta cu mare strictete: bucatarie, traditii, familie, relatii interumane.
Sursa informatiilor: Il grande libro di cucina, retetar din 1956 si Cuciniere delle regioni italiane.
Mai multe retete autentice italiene, culese din carti vechi sau de pe la localnici, gasiti AICI. Veti gasi retete de mancaruri, dulciuri, pizza, sosuri, paste, cu multe secrete dezvaluite.





Ce ne trebuie pentru reteta de Parmigiana de vinete, reteta clasica italiana?
Rating

- 1 kg vinete
- 200 g parmezan
- 200 g cascaval sau mozzarella
- sare
- Pentru sos
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- sare
- piper
- busuioc
- 3 linguri ulei de masline
- 500 ml suc de rosii gros
Cum se face reteta de Parmigiana de vinete, reteta clasica italiana
- Vinetele se spala, se taie coditele, apoi se taie felii cat mai subtiri. Ideal e, daca gasiti, sa folositi vinete violet, sunt mai fragede si mai putin iuti. Alegeti vinete cat mai mari. Se presara cu 1 lingurita de sare, apoi se lasa deoparte 10 minute, sa-si lase zeama. Se sterg cu un servet apoi se frig pe gratar sau in tigaia fara ulei. Rapid, doar cat sa se inmoaie putin, nu trebuie sa fie perfect facute.
Reteta clasica prevede ca feliile de vinete sa se prajeasca in ulei de masline. Dar, pentru ca vinetele absorb foarte mult ulei si e mai dificil cu ficatul, este mai apreciata varianta mai light, cu feliile de vinete pe gratar 🙂
2. Se face sosul de rosii
Se pune uleiul in tigaie si catelul de usturoi curatat si zdrobit cu latul cutitului. Se lasa la foc iute pana cand se rumeneste usor, apoi se arunca. A parfumat uleiul, exact cum doream. Se adauga acum ceapa si se amesteca rapid, incontinuu, timp de 4-5 minute, sa devina usor translucida. Se dau rosiile pe razatoare si se pun si ele (sau sucul de rosii). Se lasa totul sa dea in clocot. Se pun acum restul de sare, piper si se lasa sa fiarba cam 10 minute. La final se adauga busuiocul taiat foarte fin. Eu am pus putin busuioc uscat acum, cam 1 lingurita, am ramas fara busuioc proaspat.
3. Cum asezam in tava?
Intr-o tava sau cratita, unsa cu putin ulei, se asaza un strat de vinete coapte,se pune sos de rosii, se presara parmezan, se pune branza, apoi vinete si se repeta totul, strat dupa strat. Ultimul strat trebuie sa fie de parmezan. Eu am pus si cateva rondele de rosii, dar nu-s obligatorii.







4. Cum se coace?
Se coace in cuptorul preincalzit la 200 de grade (foc mediu spre mare la cuptoarele cu gaz) pentru 30-40 de minute.
Doamne, cat de bine miroase! Salivez de pofta si abia astept sa fie gata 🙂
Cand este frumos rumenita deasupra, Parmigiana noastra este gata. Nu trebuie lasata prea mult la copt, vinetele sunt coapte, sosul e fiert, trebuie doar sa se topeasca branzeturile si sa se armonizeze totul.

Ce bine arata!
Eu am facut doar 2 portii, nu mancam decat eu si sotul, copiii nu vor, lor nu le place. Plozi rasfatati! Tre” sa-i pocnesc putin, ca nu se mai poate. Hm, sa caut o scara sa ajung, ca-s cu un cap mai inalti decat mine, amandoi 😀
La noi, nu ajunge sa se raceasca, asa ca am mancat fierbinte. Diseara avem tochitura la cina, face Diana, asa ca eu am scapat de bucatarie 🙂
Daca e fierbinte, nu o pot aseza foarte bine pe farfurie, dar uitati cum arata in sectiune.

Si cum se intinde branza aia care s-a topiiiitttt… Abia am mancat si acum inghit in sec 🙁

Stiti ce? Profitati de vinetele proaspete si sanatoase care sunt acum si faceti si voi. Se face repede, nu e mare inginerie (eu sunt economista si uite ca am putut s-o fac) )
Cateva trucuri si alte variante:
-se mai pot adauga oua fierte sau felii de mortadella, sunca presata (prosciutto cotto)
-se poate face fara busuioc, daca nu va place
-se poate face cu ciocolata, amestecata in sucul de rosii sau in loc de suc de rosii 🙂 , o varianta mai exotica.
Hm, buna!
Nu uitati sa gatiti cu drag, cea mai buna mancare e cea facuta cu suflet. Sa fiti iubiti si fericiti!
Pofta buna! 🙂

4 COMENTARII
A fost pentru prima oara cand am facut aceasta reteta si iti spun sincer ca a disparut tot nu va fi nici prima nici ultima oara cand voi mai face,parmigiana de vinete e superrr,si mama mia cum se intindea branza doamne ce bun a fost,si cu siguranta voi mai face e super delicioasaaaaaaa
Am pregătit si eu cu ani in urma,dar acum chiar ca mi s- a facut pofta de parmigiana de vinete. Este completa reteta dvs, apreciez si reteta pentru vinete la borcan ptr.iarna. Sincera sa fiu, pana acum nu am pus ptr.iarna decât vinete coapte la congelator.👌
Varianta cu sunca e o nebunie…trei zile am mancat doar din mancarea asta atat e de buna
Eu o fac de pe vremea când locuiam în Calabria și îmi place foarte mult!