Parjoale moldovenesti
Parjoalele moldovenesti, sunt de fapt niste chiftele din carne tocata, mai mari decat chiftelele obisnuite (cam de 1,5 ori), au o forma lunguiata de para sau frunza si sunt date prin faina-ou-pesmet sau doar prin pesmet, inainte de prajire.
Deci putem spune ca sunt chiftele pane. Sunt delicioase, au un invelis crocant si miez suculent si aromat.
Retetele difera de la o gospodina la alta, asa ca astazi va dau si reteta mea de parjoale, pentru ca am promis c-o scriu. Am facut zeci de mii de parjoale moldovenesti cand am lucrat ca bucatar, mai ales la restaurantele de pe litoral, cand eram detasata vara. Bine, erau vagi urme de carne in acele parjoale moldovenesti ceausiste, erau mai mult slanina, paine si verdeata, dar eu le adaugam condimente si ceapa, ca sa fie gustoase. Am lucrat o vara la un restaurant in Jupiter, unde bucatarul sef era din Pitesti. Din 3 in 3 zile faceam parjoale. Trageti singuri concluziile 🙂
Ne plac mult chiftelele, dar eu incerc mereu sa evit prajelile, asa ca fac rar si prefer sa le fac in special la cuptor. Chiftelutele mele sunt moi, pufoase, nu se intaresc dupa racire. Vedeti cateva retete.
Ce ne trebuie pentru reteta de parjoale moldovenesti?
Cantitati pentru 20 de bucati
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -400 g pulpa de vita
- -500 g pulpa de porc
- -100 g fleica de porc (burta, poala)
- -2 oua
- -4-5 catei de usturoi
- -200 g paine
- -3-4 g piper
- -2 g cimbru uscat
- -18 g sare
- -1 legatura marar
- -1 legatura patrunjel
- -2 cepe maricele
- -pesmet pentru modela
- -ulei pentru prajit
Cum se face reteta de parjoale moldovenesti?
Carnea se spala si se toaca. Ceapa, usturoiul si verdeata se toaca fin. Reteta veche prevede ca ceapa sa fie inabusita si apoi adaugata in parjoale moldovenesti. Eu prefer sa pun ceapa cruda, pentru ca oricum le prajesc in ulei 🙂
Sfat:
Eu adaug 100 g de fleica de porc (acea carne cu slanina de pe burta din care se face kaizerul), pentru ca are grasime si tocatura mea nu va fi uscata. Daca nu vreti sa folositi fleica, in loc de pulpa de porc+fleica, puteti folosi doar 600 g de ceafa de porc.
Se pun intr-un castron carnea tocata, ouale, sarea, piperul, paine inmuiata in apa sau lapte si bine stoarsa, ceapa, usturoiul si verdeata, se amesteca totul bine.
In acest moment, eu mai toc inca o data totul, vedeti diferenta in poza, intre carnea tocata de 2 ori (in stanga pozei) si cea tocata doar 1 data. Totul este mult mai fin.
Folosesc un robot micut, ieftin, care costa putin peste 100 de lei si-l folosesc foarte des. L-am folosit si la reteta de Parizer simplu de casa – vedeti aici. Nu fac reclama la o marca anume, pur si simplu eu am ceva ieftin, de care sunt foarte multumita 🙂
Truc:
Eu amestec foarte bine compozitia pentru parjoale sau chiftele, cu mana sau cu o lingura de lemn. Amestec minim 5 minute. In felul acesta, chiftelele mele sunt moi, pufoase si bine legate. Iar faptul ca toc fin carnea, de 2 ori, face aceste parjoale moldovenesti absolut savuroase.
Folosesc acelasi truc si la chiftele si nu veti gasi la mine in tocaturi bucati mai mari de carne sau pielite, zgarciuri neplacute.
Se imparte compozitia in 20 de bucati. Se tavalesc bine prin pesmet, apoi se alungesc, se subtiaza un capat ca sa fie ca o para, apoi se aplatizeaza. Nu trebuie sa fie mai groase de 1 cm, pentru ca se strang la prajit. Vedeti in poze cat sunt de mari, cam 3/4 din palma mea.
Truc (pentru cele mai bune parjoale):
Pentru o culoare aurie, mai deosebita, dar si o savoare aparte, eu adauga 1-2 linguri de malai in pesmet. Crusta la parjoalele moldovenesti facute de mine e crocanta, asa cum sunt aripioarele de la KFC 🙂
Se prajesc in ulei incins, ulei mult, cat sa le acopere. Focul trebuie sa fie mediu: daca focul este mic, firb in ulei, absobt mult ulei si se sfarama, daca focul este prea iute, se ard.
Dupa cateva minute se intorc pe partea cealalta. Se scot pe o farfurie captusita cu servetele de hartie sau intr-o strecuratoare, ca sa se scurga surplusul de ulei.
Daca vreti sa evitati prajeala in ulei, le puteti coace in cuptor, la 200 de grade. Sunt gata cam in 20-25 de minute.
Aceste parjoale moldovenesti nu se servesc la aperitiv, ci la felul 2. Se pot servi cu orice fel de garnitura doriti: piure de cartofi sau alte legume, paste, pilaf, mazare, legume sote, varza… Sunt minunat de gustoase in orice combinatie. Mai multe retete de garnituri vedeti aici.
Eu le-am facut acum un piure simplu de cartofi, bine dezmierdat cu unt si smantana, asa cum le place la ai mei 🙂 Si cu salata de varza, simpla, adica exact modul clasic de prezentare si servire: parjoale moldovenesti cu piure de cartofi si salata de varza. Bun tare 🙂
Au disparut rapid, s-au servit de cate 2 ori si nu au vrut si ciorba sau desert. Cu reprosurile de rigoare: „fa si tu mai des, ca ne faci parjoale din An in Pasti” 😛 😀
Pe scurt si de-ncheiere: sunt foarte gustoase si merita sa probati reteta 🙂
Vedeti si voi cat sunt de fine si pufoase, cat de bine arata si in interior 🙂 Chiar ca am cu ce sa ma laud, nu-i asa? 🙂
Pofta buna!
Reteta de parjoale moldovenesti a fost incercata de catre cititorii nostri:
8 COMENTARII
Sunt foarte delicioase perfecte ,cu totul ca sunt ardeleanca am facut si aceasta reteta si ti spun ca sunt bune si delicioase nu te mai saturi de ele,multumesc frumos pt reteta,te pup
Multumesc frumos si eu <3
Bună ziua, aveți un site deosebit. Multe dintre rețetele dvs le-am pus în practica, pt că stau la curte (salamuri, afumături: pui, pulpe de pui, tot soiul de pește, porcarii nu mai enumar). Majoritatea au fost OK.
Va stimez și respect munca dvs.
Dar, exista un mare dar, dvs spuneți că aripioarele de pui de la KFC sunt mai puțin gustoase decât cele ale dvs.
Este stupid, nu puteți și nu aveți cum sa vedeți reteta lor. Și chiar daca ale Dvs sunt mai bune, ce rezolvați cu asta? Lumea mănâncă aripioarele KFC și carne tocata de la Macdonald.
Rugămintea mea este sa va axați pe mâncăruri care se pot face într-o casă locuită de 4 persoane.
Mulțumesc.
Multumesc frumos. M-ai laudat, apoi m-ai busit.
Numai stupida nu-s eu 🙂
Da, sunt mai gustoase aripioarele pregatite de mine, acasa, decat cele de la kfc. Probeaza si te vei convinge.
Orice reteta de pe siteul meu se poate pragati pentru 4 persoane 🙂 Calculezi cu regula de 3 simplu 🙂
Sărut mâna. Sunt din București, prima generație încălțată cum s-ar spune 😁, Mama din Brăila, și tatăl din „prosperul” judet Botoșani. Ca fapt divers din comuna Roma, la cativa km de granita cu Moldova. S-au întâlnit că studenți la ASE și au avut cariere frumoase.
Tata a fost nevoit să plece din cauza sărăciei, 9 copiii, pământul și așa puțin obligați să-l bage la CAP. Când am crescut suficient sa putem să fim transportați eu și fratele, cu mașina Dacia noua, am stat 2 săptămâni între moldoveni, și am tot revenit.
După acest lung preambul, ajung la pârjoale. Acolo se mănâncă pârjoale dimineața, la prânz și seara, cam cum mancau copii mei hamburgeri când erau micuți (acum sunt la „facultății” în Anglia și Austria și tot prostii mamamca). Deci Gina, parjoala pe care am mancat-o eu in inima Moldovei, acolo și prin satele învecinate reprezintă 50-70 părți CARTOF, și restul carne și condimente. După cum am menționat, natalitatea a fost incredibil de mare după razboi, și în loc de friptura pe care nu o aveau o inmulteau cu cartofi.
Fapt este că sunt deosebit de bune, mult mai fine decât chiftelele, se manca fara pâine, calde sau reci.
Te pup, Daniel.
La tara, da, doar de sarbatori se gatea mai multa carne, sau la diverse evenimente gen nunti…
In rest, la parjoale se baga mai mult cartof, la sarmale si ardei umplut se puneau mai multe legume si orez si doar o mana de carne…
Si cat de bune erau!
[…] Parjoale moldovenestiPrajitura pufoasa cu branza si ciocolata Gina Bradea Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, […]
Sunteți o super persoană și bucătăreasă. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru noi cu sfaturile dvs. Multă sănătate.