Ostropel alb de pui
Ostropel alb de pui: o reteta tare draga mie, una dintre retetele taranesti ale copilariei mele: ostropel alb de pui sau „stropeala”, cum ii spunea surioara mea, cand era micuta.
Este un preparat savuros, complicat in simplitatea lui, cu un gust unic, fin, picant, care da pe spate orice musafir. Se face in zona Moldovei, am mancat facut in diverse feluri, pe care o sa vi le prezint, dar acesta mi se pare cel mai bun.
O sa vedeti de ce imi place atat de mult felul in care il pregatesc eu (si nu sunt subiectiva), va voi da, ca de obicei, si secretele acestei retete.

Va recomand sa incercati si reteta de ostropel de pui in sos tomat, o alta mancare cel putin la fel de delicioasa.

Ingrediente pentru reteta de ostropel alb de pui
Rating

- -1 pui (pulpe, aripi, poate fi orice pasare, iar daca e de tara e si mai buna)
- -cativa cartofi mai mici, de aceeasi marime (se pun 2-3 cartofi la portie)
- - 2-3 morcovi tineri
- - sare, piper, ardei iute
- -2 linguri ulei (nu mai mult)
- -1 capatana usturoi
- -1 lingurita cimbru
Mod de preparare pentru reteta de ostropel alb de pui
Se lasa putin, doar cat se albeste putin carnea, nu se prajeste, doar cate 2 minute pe fiecare parte.
Cum facem ostropelul alb de pui?
Daca este pasare de tara, legumele se pun dupa ce carnea a fiert bine. Se adauga putina sare si 1 lingurita de cimbru, se pune capac si se lasa sa fiarba la foc mic, mic de tot.
Cand carnea si legumele sunt bine patrunse, se potriveste gustul de sare si piper (daca e nevoie se mai adauga), se stinge focul si se da deoparte, fara capac, sa „respire” putin.
Se toarna usor deasupra, nu se amesteca absolut deloc cu lingura, sa nu se sfarame carnea si legumele, ci se scutura usor cratita, pentru ca usturoiul sa se distribuie uniform in ostropel. Se acopera cu capacul si se lasa sa sa abureasca 10-15 minunte inainte de servire.
Pentru ca aceasta mancare este ca un fel de rasol sau racitura, cu cimbru si usturoi. Mie imi place cald, cu mamaliguta, dar mult mai mult imi place rece, cand este gelificat, cu paine calda. Mmm!!!
Truc (pentru cel mai bun ostropel de pui):
Am vazut mai multe feluri de preparare: se fierbe totul in multa apa, ca un rasol, iar sosul final este o apa chioara – mai mult supa si nu mai are savoare.
Sau, carnea se prajeste in ulei, pana este rumenita si apoi se pune la fiert – rezultatul va fi un ostropel maroniu, urat la culoare, cu gust de prajeala.
Deci secretele acestui ostropel sunt :
- oparitul carnii in apa cu sare – ca sa scoata impuritatile si sa ramana zeama limpede;
- fiert la foc mic-mic de tot, acoperit (adevarat inabusit);
- apa foarte putina, exact cat sa acopere, nu mai mult;
- 1 lingurita cu varf de cimbru – e mult, dar e o parte din farmecul acestui preparat splendid;
- usturoiul pus la urma, dupa ce zeama s-a racorit putin, ca sa ramana pe jumatate crud si sa-si pastreze gustul puternic.
24 COMENTARII
woow in sfirsit o reteta cu pui de casa si nu de cumparat,cred ca ies in curte ,intru in puicute si gatesc un ostropel………..sincer imi face placere sa citesc toate retele pe care le trimiteti chiar daca nu le gatesc pe toate………
[…] fost una dintre mancarurile mele preferate, cat am fost la mama acasa, alaturi de Ostropel alb de pui si Saramura de peste reteta veche, pescareasca . Mare bucurie mai era pe mine cand facea mama una […]
[…] recomand o mancare taraneasca deosebita, care se prepara pe linia Barladului, la bunicii materni: Ostropel alb de pui. Este o mancare din carne de pasare, care se face inabusit, la foc mic, un fel de rasol-racitura, […]
Buna Gina, multumesc pentru retetele tale minunate. As dori sa le tiparesc sa le am langa mine cand gatesc, poti introduce optiunea aceasta pe site? Multumesc.
Multumesc frumos.
Din pacate, se fura foarte mult, exista multe personaje dubioase care copiaza retetele de pe blogul si apoi si le insusesc. Din acest motiv este blocata functia de copiere.
Daca ar exista cinste…. 🙁
Multumesc frumos.
Din pacate, se fura foarte mult, exista multe personaje dubioase care copiaza retetele de pe bloguri si apoi si le insusesc. Din acest motiv este blocata functia de copiere.
Daca ar exista cinste…. 🙁
[…] Aceasta mancare este ca un rasol, preparat inabusit, la foc mic ? Asemanator se prepara si reteta de Ostropel alb de pui, tot o reteta taraneasca, invatata de la bunicuta moldoveanca […]
[…] si reteta de Ostropel alb de pui, poate va place […]
mi-a placut mult!
[…] –Ostropel alb – vedeti reteta aici […]
[…] Aceasta mancare este ca un rasol, preparat inabusit, la foc mic 🙂 Asemanator se prepara si reteta de Ostropel alb de pui, tot o reteta taraneasca, invatata de la bunicuta moldoveanca […]
Sunteți minunată!
Mi_a venit apă în gură ,așa făcea mama mea pe timpuri când tăia un pui sau găină din curte,duminica(zi de bunătăți)….
De cumpărat parcă nu are acelaș gust.
Mulțumim pentru rețete!
Multumesc frumos si eu <3
De cand am gasit reteta asta il fac de fiecare data cand am pui de tara. Este exact pe gustul meu. Este absolut delicios ca si multe alte retete pe care le-am probat. Multumim pentru retete!
Multumesc frumos si eu. E tare bun, ne place tare mult si noua 🙂
[…] Tocana de gaina cu orez a bunicii, sau Ostropelul alb de pui, dar si placinta cu branza coapta in cuptorul de la plita […]
O bunatate!!! Nu mai pot de pofta.
S-o faci, apoi vorbim 🙂 E ceva fantastic de bun 🙂
Astăzi am făcut ostropel alb. E un deliciu! Și ciorba radauteana. Rețetele sunt nemaipomenit de gustoase! Felicitări! De când am descoperit blogul, a devenit sursa mea de rețete. Încă odată felicitări!
Multumesc tare mult, va pup 🙂
[…] meu este un alt fel de ostropel, care se face in zona Galati, fara suc de rosii, cu muuuult usturoi 🙂 Surioara mea ii spunea […]
[…] recomand o mancare taraneasca deosebita, care se prepara pe linia Barladului, la bunicii materni: Ostropel alb de pui. Este o mancare din carne de pasare, care se face inabusit, la foc mic, un fel de rasol-racitura, […]
[…] recomand si Ostropelul alb de pui – reteta aici, tot o mancare din zona bunicilor moldoveni, un fel de rasol inabusit din carne de pasare, […]
Nu cred ca se mai pregateste pe undeva rasolul cu atat de mult dichis ca pe la noi… Era ca un ritual de duminica…