Muraturi asortate reteta in saramura
Muraturi asortate reteta in saramura – fara otet, fara zahar, fara conservant, aspirina sau pikant fix, la borcan sau butoi, cu gogonele, conopida, castraveti, gogosari, pepeni, mere, pere, struguri… Raman tari, crocante si gustoase pana in primavara, iar in loc racoros se pot pastra si 2 ani.
In fiecare toamna punem muraturi in otet sau saramura, simple sau asortate. Tare-s gustoase iarna, cand nu avem in gradini legume proaspete.
Muraturile eu le pun doar cu sare, fara chimicale gen pikant fix, conservant sau aspirina, deoarece prefer sa fie curate, naturale si sa nu distrug bacteriile lactice care produc fermentarea. Acestea sunt benefice pentru organism, iar conservantii le distrug si ataca nu doar mucoasa intestinala ci fac adevarate ravagii in organism.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de muraturi asortate reteta in sarmura?
Rating
- varza rosie si varza alba
- morcov
- struguri
- castraveti
- gutui si mere
- telina radacina
- usturoi
- ardei iute
- conopida
- gogosari
- boabe de piper
- pepeni
- gogonele
- hrean
- sfecla rosie
- frunze de telina
- marar uscat
- busuioc proaspat sau uscat
- Pentru saramura
- sare de muraturi (neiodata)
- apa
Cum preparam reteta de muraturi asortate?
Reteta video o gasiti la finalul articolului, jos.
Care sunt secretele celor mai bune muraturi?
Sfaturi de la Gina Bradea
Inainte sa va spun cum pun muraturile, va spun cele mai importante atuuri pentru muraturi gustoase:
-sare neiodata
-legume si fructe cat mai proaspete, nelovite, nestrivite, cat mai curate si mai naturale, ideal sa fie legume romanesti (pentru cei care locuiesc in Romania, desigur)
-vanturat/pritocit saramura minim 7 zile, mai mult daca e cald afara
-1 crenguta de busuioc proaspat sau un varf de lingurita de busuioc uscat.
-bete de marar uscat – dau acel gust aparte al muraturilor. Daca nu aveti bete de marar, puteti folosi seminte de marar sau fenicul.
Muraturi asortate reteta in saramura
Profi a lansat marca proprie de legume si fructe ,,Proaspete de la Noi”, un gust natural şi proaspăt, 100% românesc. Mai ţineti minte savoarea cireşelor dulci din pomul bunicilor şi roşiile de grădină coapte de soare? Acestea sunt fructele şi legumele Proaspete de la noi – cele mai bune soiuri crescute cu grijă de cei mai buni producători din România şi monitorizate cu atenţie de experţii Profi.
Proaspete de la noi înseamnă exclusiv calitate autentică locală, pentru ca fiecare generaţie să se poată bucura de gustul natural al produselor româneşti! Fiecare sezon are bunătăţile lui naturale la Profi. Te aşteptăm să-ţi umpli coşul de cumpărături în fiecare zi cu toate fructele şi legumele româneşti la care pofteşti!
Si acum, sa trecem la reteta de muraturi.
Pentru inceput vom prepara decoratiunile din morcovi. Ii taiem in forma de braduti, vedeti in reteta video cum se da forma acestor morcovi. Din telina facem floricele sau alte forme, dupa imaginatia fiecaruia.
Puteti vedea si aici cum facem bradutii din morcovi:
Incepem sa punem muraturile in borcane mai mari sau mai mici, cum preferati sau cum aveti.
Adaugam gogonelele, punem si cativa braduti din morcovi, adugam gutuie, mere, castraveti, suvite de hrean, floricele din telina, buchetele de conopida, gogosari, varza rosie si alba, felii de pepene, strugure. Apoi mai completam cu cateva gogonele.
In fiecare borcan punem cate o lingurita de boabe de piper, cativa catei de usturoi taiati in doua bucati.
Punem si ardei iute, in functie de cat iuti dorim sa fie muraturile. Mai punem si sfecla rosie, frunze de telina, cate o crenguta de busuioc si marar uscat.
Nu conteaza cantitatile de legume si fructe, la urma vom turna saramura in functie de vasele in care punem muraturile. Vedeti ca eu am din toate, cate 1-2 kg.
Acum vom pregati saramura pentru muraturi
Pentru saramura folosim o lingura de sare pentru fiecare litru de apa, adica aproximativ 30-40 de grame pentru fiecare litru.
Masuram cantitatea de apa care intra peste muraturi, apoi adaugam cantitatea de sare adecvata. De exemplu, eu am pus 5 litri de apa in borcan, deci am adaugat 5 linguri de sare.
Chiar daca nu am dizolvat sarea, nu este problema. Sarea se va dizolva la vanturat sau pritocit.
Pentru ca este necesar sa facem asta pentru 7-10 zile, pana cand se mureaza.
Cum se vantura muraturile?
Rasturnam zeama din borcan intr-o oala, apoi rasturnam intr-o alta oala, repetam acest lucru de cateva ori apoi o putem pune inapoi in borcan. In felul acesta aerisim saramura, care va fermenta mai usor. Daca saramura nu are aer sufient, se tulbura si se baloseste.
Chiar daca se mai tulbura, este firesc sa se intample, dar dupa ce se opreste fermentarea trebuie sa avem o zeama limpede.
Daca se tulbura zeama, mai vanturati muraturile. Mai puteti pune in muraturi: frunze de hrean, visin, stejar, zmeur, toate acestea intaresc muraturile.
Vanturate foarte bine si vom avea cele mai bune muraturi. 🙂
Va recomand sa rasfoiti albumul meu cu retete de muraturi – aici, va garantez ca veti fi placut impresionati.
Pe pagina de Facebook Profi Romania are loc un concurs , incepand de 15.10.2021. Concursul poate fi vazut aici.
Deschidem oficial sezonul murăturilor cu rețete românești și ingrediente locale, din gama „Proaspete de la noi”, pe care o găsești în toate magazinele Profi.
Va las aici, dedesubt si reteta video.
Acestea fiind spuse, va urez spor la gatit gustos si sanatos!
16 COMENTARII
Cele mai bune retete. In fiecare an pun muraturi asortate, voi face si aceasta reteta. Minunate culori,si vai ce bune vor fi la iarna. Merg super cu tochitura de porc mamaliga carnati etc. Super reteta. Iti multumesc. Am remarcat cele doua papusele sunt minunate 😘😍
Doamna Bradea, ziua bună. Aș dori să știu ingredientele muștarului anilor 50-60 de la noi, pe care nu l-am mai găsit niciodată. Mulțumesc mult.
Pai, nu stiu 🙂 Dar o sa ma interesez, amintiti-mi dupa sarbatori.
N-ar fi mai simplu sa punem apa direct sarata? La noi la Rasinari asa se punea si varza … cu sare. De mai mult de 10 ani o punem direct cu apa sarata si nu mai trebuie plitocita, plitocirea avand rostul de a dizolva sarea depusa pe fundul butoiului. Ideea d a sufla aer in apa n-are acoperire stiintifica. Intrebarea ramane: nu-i mai simplu sa pregatesc dinainte apa cu sare? PS. Super reteta, o sa o incerc anul asta, mai ales ca sunt mare fan de muraturi in saramura. De asemenea multam foarte fain pentru reteta de bors.
Vanturatul are rolul lui, zeama se oxigeneaza si se hranesc bacteriile lactice.
Daca aveti un beci racoros, nu e nevoie de vanturare.
Bună ziua, draga Gina! Am nevoie de sfatul tău, te rog mult!
Am pus muraturi acum.2 saptamani, vineri,cu:castraveti, gogonele, morcov, țelină, varza roșie, hrean, busuioc uscat, bete de marar uscat, frunze de țelină.
Desi le-am vanturat zeama zilnic (am scos-o și am vanturat în 2 galeti), am constatat de miercuri, ca s-a îngroșat, astăzi fiind f groasă și balosata.
Astăzi le-am scos din bidon, le-am spalat și as vrea sa le fac alta saramură. Oare se vor mai mura?
Castraveții sunt inca tari, dar nu prea crocanți. Sunt puțin murați, dar nu suficient de acri.
Te rog să-mi spui dacă ii mai pot salva.
Mulțumesc mult!
Scurge saramura si spala bine muraturile, fa alta, dar musai sa fie cu sare neiodata! Pune si niste radacina de hrean daca ai si o crenguta de busuioc. Clocoteste saramura si toarn-o clocotita peste muraturi. De maine, dupa racire, o vanturi bine, zilnic, dar bine de tot.
Buna seara! Maine se face 1 saptamana de cand am pus varza la murat. In aceata saptamana am vanturat o zilnic. Intrebarea mea este tinand cont de faptul ca unde tin butoiul sunt 17- 18° sa mai continui vanturarea sau dupa saptamana asta sa o vantur din 2 in 2 zile. Multumesc!❤️
O poti vantura din 2 in 2 zile, dar fiind asa cald, e bine s-o faci zilnic, pana da frigul.
Bună ziua, am pus murăturile, am vanturat timp de 2 săptămâni, zeamă este f bună dar când tai patlagica se întinde zeama din interiorul ei, în spațiul unde este sămânța, nu îmi explic de ce se întinde zeama din interiorul murăturii
Nu sunt vanturate bine. Eu nu recomand sufletul cu furtunul, nu e suficient. Rastoarna zeama si toarn-o dintr-o oala in alta, de 15-20 de ori. Isi revin.
Bubna ziua, va rog sa motivați de ce peste to rețetele de murături în saramura se specifica : sare neiodata!!!???????? Ce are sarea iodata???? Știți oare ca iodul este benefic pt organism?!
Buna ziua! Vreau sa fac aceasta reteta la butoi si vroiam sa stiu daca pun varza pot sa o pun intreaga sa nu o tau? Multumesc!
Puteți pune sare iodată, cum doriți, însă nu se vor mura, nu vor fi bune. Am pus o dată și nu au ieșit bune! Faceți cum doriți!
Eu am pus muraturi (gogonele, pepeni)de o saptamana le vantur in fiecare zi dar au facut floare zeama nu se intinte si are o culoare frumoasa, ce pot sa fac?
Adunati floarea si vanturati in continuare, e bine.