Muraturi asortate in otet
Muraturi asortate in otet este reteta mea preferata de muraturi. Un amestec de fructe si legume, in otet dulce-acrisor-picant, sunt o nebunie olfactiva! Aceste muraturi asortate incanta si ochii prin culorile atat de vesele, dar si prin gustul desavarsit.
Le iubesc!!!
Cand erau mici, copiii mei le preferau dintre toate muraturile, alegeau boabele de strugure si buchetelele de conopida. Sotul meu le numea „adunare generala”. Cam asa este, o adunare generala, cu de toate 🙂 .
Uitati ce bine arata! 🙂
Fara sa ma laud, pot sa spun ca sunt experta in pregatit tot felul de conserve pentru iarna, am mereu camara plina cu tot felul de borcane cu gem, dulceata, sirop, zarzavaturi, zacusca, damigene cu vin si lichior de casa….
Retetele mele de conserve sunt aici.
O parte din magazia mea, cand ne-am intors in Romania. Abia incepusem sa pregatesc.
Saptamana asta iau si casul de oaie si capra de la stana si il pun la borcane, asa.
Ce ne trebuie pentru reteta de muraturi asortate?
Rating
- -1 kg morcov fraged, subtire
- -1 kg telina radacina
- -1 kg struguri albi
- -1 kg gogosari sau ardei kapia carnosi, rosii
- -1 kg gogonele (muraturi)
- -1 kg conopida
- -1-2 gutui
- -500 g castraveti
- -500 g dovlecei
- -2-3 mere
- -2-3 pere tari, necoapte
- -500 g fasole pastai
- -500 g ceapa
- 1 l otet de 9 grade
- -2 l apa
- -2 frunze dafin
- -1 legatura frunze de telina
- -hrean
- -boabe de mustar
- -1 linguri boabe de piper
- -1 lingurita boabe de ienibahar *optional, la fiert)
- -3 linguri sare (1 lingura la 1 l de lichid)
- -6 linguri zahar (sau miere de albine 2 linguri la 1 l de lichid
- -cate 1 catel mic de usturoi pt fiecare borcan
- -ardei iute
- - marar uscat
Eu am avut 3 kg de legume in total, am scos 4 borcane de 1,5 kg fiecare. Nu le-am inghesuit tare, ca sa nu le strivesc.
Am peste 100 de retete de conserve pentru iarna si va invit sa le vedeti aici.
Cum se prepara reteta aceasta de muraturi asortate?
Puteti citi dedesubt reteta scrisa sau treceti la reteta video aici:
Se desfac boabele de strugure, dovleceii, catravetii, telina si morcovii se taie felii in diverse forme, mari cat sa poata fi luate cu furculita. 🙂
Deci castravetii si dovleceii trebuie sa fie fragezi, subtirei. Se pot taia cu cutitul sau cu o forma speciala, cu diferite modele. Muraturile se taie felii, pastaile se taie bucati cam de 1 cm.
Fructele se curata si se taie cuburi cam de 1,5-2 cm. Frunzele de telina se taie bucati tot cam de 1,5 cm.
Ceapa, daca aveti micuta, gen arpagic, e minunata, o puneti intreaga. Eu am ales ceapa mai micuta, cam de 3 cm, am lasat-o intreaga. 🙂
Gogosarii se curata si se taie fasii. Conopida se desface buchetele mici.
Separat se pun pe foc otetul cu apa, sarea, piperul, ienibaharul, dafinul si zaharul. Se lasa sa dea in clocot.
Daca otetul este de 6 grade, cum este in Italia, se folosesc 1 l otet si 1 l de apa, daca aveti otet de 9 grade, folositi 1l otet si 2 l de apa. Se aduna spuma.
Se oparesc toate, incepand cu cele albe si la urma se lasa gogosarii sau ardeii grasi rosii.
Sfat de la Gina Bradea
Mie-mi place sa vad jocul de culori si daca mai este nevoie, mai completez cu o culoare. 🙂 In fiecare borcan se adauga boabe de mustar, 1 catel de usturoi, felii de ardei iute (optional), fasii de hrean si marar uscat.
Se pune amestecul in borcane. Se toarna otetul clocotit in fiecare borcan, se completeaza bine. Sub borcane se pune o tava din inox sau cutite, sa nu se sparga.
Se infileteaza strans si se pun borcanele in paturi.
Daca va temeti ca nu rezista, puteti steriliza borcanele pentru 5 minute din momentul in care apa a dat in clocot, apoi le scoateti si le puneti in paturi. Atat, 5 minute, nu mai mult!
Dupa 1 saptamana puteti desface, sa mancati din ele, sunt gata 🙂 .
Legumele si fructele raman tari, crocante, se intrepatrund gusturile, sunt absolut minunate!!!!
Atentie!!!
Nu folositi struguri negri, pentru ca otetul se va colora si muraturile vor avea aspect urat. Puteti adauga si varza alba, gulii, pastarnac radacina, dar nu varza rosie. 🙂
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate!
E o mare bucurie cand desfac cate un borcan cu muraturi. Se potrivesc la orice, la friptura, fasole, cartofi, omleta, pilaf, orice! 🙂
Sunt delicioase si va recomand sa probati reteta. Stiti ce savoare au gutuile, perele si merele in otet? Dar fasolea verde, telina si dovleceii? Eu le iubesc!
Nu uitati sa va abonati dedesubt, ca sa primiti noile postari pe mail si sa-mi spuneti cateva cuvinte. De bine, sper 🙂 .
Va pup si Pofta Buna!
27 COMENTARII
Vai Gina, acum povestesti de asemenea combinatii tentante?! La Bucuresti au disparut de acum gogonelele si fasolea verde proaspata. O sa oftez pana toamna viitoare.
Foarte inspirate si instructive retetele de mezeluri de casa. A explodat si aici recomandarea OMS ca mezelurile si carnea rosie procesata „te baga in cancer”. De speriat, media consumului anual pe locuitor e de 12kg, media europeana e de 52kg iar in Franta de 80. E grozava o anecdota ardeleneasca, de jumari, slana si chisca nu au pomenit. Sa ne rasfeti ca si pana acum.
Offf. Stii cate retete am adunate si nescrise ? Mai am retete si de la Craciunul trecut, de la Pasti etc…. 🙂
O SA INCERC SA COC PAINE DUPA ACEASTA RECETA
Credca sant delicioase! o sa fac si eu cu siguranta,multumim pt delicioasele retete! va pup !
<3 <3 <3 Astept impresiile :) Pup si eu, tare de tot!
Multumim Pentru reteta , suna foarte apetisanta . O voi face précis caci imi plac amestecurile de legume cu fructe . Astept cu nerabdare si alte retete . Ne rasfeti mereu cu ceva nou. si interesant .
Multumesc frumos 🙂 Stai cu ochii pe mine, postez aproape zilnic retete noi 🙂
Super reteta. O incerc neaparat. Multumesc si astept cu interes si alte retete.
Multumesc frumos 🙂 Citeste ce-am publicat, cred ca vei gasi multe retete pe placul tau si al familiei.
Te imbratisez cu drag si sa revii cu poze, sa-mi arati ce-ai facut 🙂
Doamna Gina, eu sunt o pasionata a „borcaniadei” si in fiecare an reusesc sa umplu circa 200 de borcane. Toate retetele ma tenteaza si apreciez intotdeauna ceva nou. Am parcurs materialele postate de dvs. si imi plac foarte mult. Apreciez in mod deosebit ca nu folositi conservanti si nici sare sau otet in exces. Din motive de sanatate, eu pun gogosarii si muraturile asortate in otet diluat si rezista foarte bine de la un an la altul, cu conditia sa fie sterilizate. Experienta m-a invatat ca o buna sterilizare asigura garantia pastrarii conservelor un timp indelungat. Va multumesc pentru efortul pe care il faceti ca sa ne impartasiti din experienta dumneavoastra si va urmaresc in continuare cu interes, asteptand retete noi si interesante, cu care sa ne surprindem placut familia si apropiatii. Va doresc mult succes!
Rodica, bine ai venit in casuta mea virtuala 🙂
Sunt Gina si atat. Si eu sunt o pasionata a ,,borcaniadei”, pregateam enorm de multe, cred ca intram in iarna cu aproape 1000 de borcane de diferite marimi 🙂 De toate faceam. Am avut marele noroc sa primesc fructe si legume gratis si le pregateam. Stii ca banii erau putini si nu se gasea nimic prin magazine acum 20-25 de ani 🙂 Dar eu aveam mereu camara plina cu de toate. Copiii mei mancau dimineata, inainte de scoala gem, zacusca sau compot facut de mine, la pachet eu si sotul ne luam la fel zacusca, gem si compot. De multe ori si cina era la fel: un ceai, paine cu unt si gem sau compot, zacusca…
Acum nu mai fac asa, daca locuiesc in Italia si cumpar tot, fac extrem de putine. Dar nu cumpar bulion si suc de rosii, numai eu il fac 🙂
buna ziua va rog sa-mi spuneti,daca eu cot din reteta gogonelele si fasolea,am deja minus 1,500 kg.mai putin. pot sa pun aceleasi cantitati de ingrediente si condimente exact ca in reteta? multumesc
Pui totul exact la fel, o sa-ti mai ramana otet. Sau pur si simplu mai adaugi 1,5 kg de alte legume care-ti plac 🙂
Buna ziua, am sa incerc si eu.
Multumesc
Multumesc frumos si eu <3
Salut,
Mie nu prea imi place aciditatea ca atare te-as intreba,pentru muraturi asortate cu otet nu saramura care este cea mai mare dilutie care se poate face?La castravetii bulgaresti eu fac proportia de 1/4,dar ii sterilizez putin.
As putea proceda la fel cu muraturi asortate,ar tine bine,crocante?Cata sare si zahar la litrul de compozitie?
Multumesc,o zi buna!
Da, poti folosi exact reteta de la castraveti cu 1/4 asa cum pui castravetii. Adaugi in plus 1/2 lingurite de miere sau zahar.
Eu fac muraturi din fructe cu struguri aia cataratori de langa casa ,cu prune(bistritene in Ardeal,sau perje in Moldova ,gutui,pere de toamna tari,mere.Toate trebuie sa fie fructe,nu amestecate cu legume.Fac gogosari umpluti cu struguri sau cu conopida si pastai rotunde de toamna.Mai fac ardei iuti un strat si un strat pastai rotunde tot muratura si pastaile iau iuteala de la ardei uniformizand iuteala.Este f.bun pt.cei ce mananca iute.
Toate rețetele sunt o minunăție și uite așa mai învățăm câte ceva . Mulțumesc
Bună seara! D-na Gina am o întrebare, la murăturile asortate pot să folosesc aceeași metoda de conservare ca la rețeta de murături la rece?
Buna seara,
Da, este foarte bine.
Buna Gina. Vreau sa te intreb ceva. La sfarsit pui otet curat fiert sau aceea apa cu otet… etc in care ai oparit mai la inceput legumele. ? Nu e prea acru numai cu otet daca e asa? Acuma sunt cu toate pe masa. mama ce multe sunt (feluri)
Oparesc legumele, apoi dau in clocot zeama ramasa si o torn deasupa. Aceeasi zeama, nu alta.
Sa te tina Dumnezeu sanatoasa.Imi place mult ce scrii si cum scrii.
Multumesc frumos 🙂
De mult timp va urmaresc postarile cu retete de toate felurile.Din pacate nu le pot folosi in intregime pentru ca am diabet si trebuie sa fiu atenta la regimul pe care trebuie sa-l tin. Sunteti o persoana foarte buna si vad ca va pricepeti si la oameni nu numai la prep.rarea diferitelor mancaruri.Sa fiti sanatoasa si sa aveti parte numai de bucurii si zile senine. Cu drag, Liliana.
Multumesc tare mult, va imbratisez 🙂